Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 05:31:11

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

H μπάντα των Πουρέιντζερς

Απαρχή των Πουρέιντζερς το έτος 1981 όταν ο Παύλος Ξένος και ο Κώστας Σημάτος δημιουργούν την πρώτη τους μπάντα στην Αγία Παρασκευή. Το όνομα της μπάντας ήταν the chain gang κάτι που μάλλον προοιώνιζε το μέλλον…
Η μπάντα έδωσε κάποιες συναυλίες από το 1983-1985. Η μουσική έκλινε περισσότερο προς το rock blues, ένα χαρακτηριστικό που παρέμεινε από τότε αν και προστέθηκαν και άλλα κατά καιρούς.
Από το 1985 ως το 1996 μεσολαβεί μία πορεία όπου ο καθένας από τους δύο παίζει σε διάφορα σχήματα και ποικίλα μουσικά στυλ. Ο Σημάτος κλίνει στη jazz rock και την pure jazz περισσότερο ενώ συνεχίζει και στο rock ενώ ο Ξένος περνάει στη μουσική του ’80, το punk, το new wave αλλά περισσότερο ασχολείται με dark – death wave.

Πουρειντζερς 123
Μετά από πολλές μεταβολές που έχουν να κάνουν και με τη ζωή του καθενός, συναντιώνται ξανά το 1996 για τη δημιουργία ενός σχήματος ελληνόφωνου ροκ με τραγουδίστρια την Καίτη Μακρή και ντράμερ το Γιάννη Βαρθαλίτη έκτοτε σταθερό μέλος του σχήματος. Το σχήμα αναλώθηκε για ένα χρόνο σε πρόβες. Τον επόμενο χρόνο η Καίτη Μακρή φεύγει από το σχήμα συνεχίζοντας ένα άλλο με τον Π. Ξένο, τις Σκιές, που κινήθηκαν στο ελληνόφωνο ροκ και έδωσαν σποραδικές συναυλίες για λίγο καιρό.
Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν οι Πουρέιντζερς -για πρώτη φορά με το όνομα αυτό- από τον Κώστα Σημάτο μπάσο – τραγούδι, Παύλο Ξένο κιθάρα, το Γιάννη Βαρθαλίτη ντραμς και το Γιάννη Αποστολίδη κιθάρα.
Το σχήμα ανέβηκε πολύ γρήγορα και έδωσε πάρα πολλά λάιβ σε όλη την Αθήνα. Κινήθηκε στο χώρο του κλασσικού rock – southern rock – blues.
Κράτησε μέχρι το 2003 όπότε ο Π. Ξένος αποχώρησε ακολουθώντας ακουστικά σχήματα περισσότερο αλλά και ηλεκτρικά και την ηχογράφηση προσωπικής δημιουργίας μινιμαλιστικών θεμάτων με μορφή μπαλάντας, ενώ εμφανίζεται κάνοντας τα φωνητικά σε μία ροκ μπάντα, τους κουμπάρους, που άσκησε έντονη πολιτική κριτική σε μια γιγάντια συναυλία στο κέντρο της Αθήνας το 2007. Οι υπόλοιποι δημιούργησαν τους full moon μία μπάντα που ενοποίησε παραδοσιακή μουσική και τζαζ ροκ έχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το 2012 ο Π. Ξένος που μόλις είχε αποχωρήσει από τους blues report ξαναβρέθηκε πάλι με την τριάδα καθότι ο Αποστολίδης που είχε φύγει από τη ζωή, είχε αντικατασταθεί αλλά η αντικατάσταση κράτησε λίγο, για να παίξει κιθάρα πλέον στους full moon αλλά το σχήμα δεν μπόρεσε να διατηρηθεί λόγω διαδοχικών μεταβολών της σύνθεσης του σχήματος.
Έτσι μέσα στον ίδιο χρόνο μένει το τρίο Σημάτος – Ξένος –Βαρθαλίτης που ξαναφτιάχνουν τους Πουρέιντζερς σαν hard rock τρίο αυτή τη φορά με ρεπερτόριο της δεκαετίας του ’70, Sabbath, Purple, Gallagher κα.
Το 2014 προστίθεται στο σχήμα ο Αντρέας Παρασκευάς στα πλήκτρα που δίνει την ώθηση και τη δυνατότητα στο σχήμα να περάσει στο χώρο του progressive χωρίς να αφήσει το hard rock - blues.
Μετά αρκετές και πολύ επιτυχημένες συναυλίες για τρία χρόνια ο Α. Παρασκευάς αποχωρεί και τη θέση του παίρνει η κλασσική πιανίστρια Κατερίνα Μπασματζόγλου.
Καινούριες τάσεις αναπτύσσονται που εμφανίζονται σ’ αυτό από το οποίο πλέον οι Πουρέιντζερς έχουν αποκτήσει τη φήμη τους, .τις διασκευές.
Οι τελευταίες περνούν στο χώρο και της κλασσικής μουσικής πλέον παίρνοντας στοιχεία από κλασσικούς συνθέτες ή διασκευάζοντας και ολόκληρα θέματα. Κομμάτια όπως το γνωστό money money των Abba, το like a hurricane του Νeil Young, το chest la vie των Εmerson Lake and Palmer, το blind man των Deep Purple και άλλα αποτελούν τη βάση του μουσικού πεδίου που κινείται η μπάντα στο χώρο των διασκευών με στοιχεία progressive και classical ενώ η διασκευή του εισαγωγικού θέματος του the swam lake του Chicofsky ή του bouree του Bach οδηγεί στη μεταφορά μιας κλασσικής σύνθεσης σε ροκ εκτέλεση.

Η σημερινή σύνθεση του σχήματος είναι:
Κώστας Σημάτος, μπάσο, φωνητικά
Παύλος Ξένος, κιθάρα
Κατερίνα Μπασματζόγλου πιάνο, συνθεσάιζερ
Γιάννης Βαρθαλίτης, τύμπανα