Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 11:45:41

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

N-Carkade - The Kings Of Agrotik Metal

Η μουσική όπως και όλες οι μορφές τέχνης είναι μια πύλη προς έναν άλλο κόσμο,μια άλλη διάσταση που μας δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα, μας φέρνει αναμνήσεις , μας ταξιδεύει και μας μαγεύει πολλές φορές. Άλλες φορές απλά μας διασκεδάζει και μας βοηθά να ξεχνιόμαστε από τα προβλήματα που όλοι έχουμε. Οι N-Carkade ήρθαν στη ζωή μου σε μια περίεργη εποχή. Ήταν το 2005, όταν άκουσα για πρώτη φορά το “Μα τι κωλί” το όποιο ήταν διασκευή του “Fear of the dark” των Iron Maiden.

Ο Atlantis 105.2 συνήθιζε να βάζει τότε τραγούδια τους, τα πρωινά όταν έπαιζε κυρίως ελληνικό rock τότε. Μετά έπεσε στα χέρια μου μια συλλογή bootleg που τη πουλάγανε στον πάγκο του Atlantis όταν ο σταθμός έκανε festival με μπάντες που προωθούσε. Είχα πραγματικά εντυπωσιαστεί με τα τραγούδια τους, τα άκουγα συνέχεια. Φοβερή μουσική και πολύ ωραίοι στίχοι με έξυπνο χιούμορ αν και λίγο ιδιαίτερο. Μετά άρχισε η αναζήτηση στο διαδίκτυο και κατάφερα να βρώ όλα τους τα κομμάτια που είχαν κυκλοφορήσει. Από το 2004 όπου υπήρξε και η τελευταία ενημέρωση στο site τους, δεν υπήρχαν άλλα νέα. Μετά από πολλά χρόνια έγινε μια ομάδα στο facebook στην οποία συμμετείχαν και μέλη του συγκροτήματος, υπήρξε και μάλιστα μια ανάρτηση που έλεγε για ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι τους που θα ανέβαζαν, αλλά τελικά έκλεισε και αυτή η ομάδα μετά τη δυσάρεστη είδηση σχετικά με τον Saga….
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Dragon, ιδρυτικό μέλος της μπάντας, για την πολύτιμη βοήθεια του και το υλικό που μου έστειλε. Χωρίς εκείνον το αφιέρωμα θα ήταν πολύ φτωχό.

                                                                                                                                               426113475 1102289481079124 4951503909134348546 n

Η αυτού μεγαλειότης Saga!!!!

Οι N-Carkade ιδρύθηκαν το 1998 σε ένα διαμέρισμα στα Ψαχνά Ευβοίας από τον Saga που ήταν φοιτητής εκεί,μαζί με δύο φίλους του τους Dragon και Pxx. Οι ηχογραφήσεις των κομματιών έγιναν στο home studio του Saga, ο οποίος έγραφε όλη τη μουσική,σχεδόν όλους τους στίχους,έπαιζε όλα τα όργανα και τραγουδούσε. Τα άλλα δύο μέλη έκαναν δεύτερα φωνητικά, βοηθούσαν στους στίχους και έδιναν ιδέες. Σε δύο κομμάτια επίσης ακούγονται γυναικεία φωνητικά από μια πρώην του Saga , της οποίας το όνομα δεν αναφέρεται πουθενά. Ηχογραφήθηκαν 4 albums από το 2000 μέχρι το 2002. Όλα τα κομμάτια τους, τα ανέβαζαν στο mp3.com για δωρεάν κατέβασμα. H απήχηση του κόσμου ήταν μεγάλη. Τα κομμάτια τους ανέβαιναν ψηλά στα chart του mp3.com . Ειδικά το “Ρεμπέτης Μεταλάς” είχε βγει πρώτο. Ακόμα και το ελληνικό Metal Hammer έκανε αναφορά σε εκείνους , εκείνη την εποχή,όπως και το Star Channel. Περιοδικά σαν το “Very Sorry” ήθελε να τους κάνει συνέντευξη , αλλά αρνήθηκαν εκείνοι για προσωπικούς λόγους. Επίσης αποτέλεσαν επιρροή και για άλλες μπάντες όπως οι Ανώριμοι, παρόλο που εκείνοι προϋπήρχαν των N-Carkade. Ο ήχος ήταν ιδιαίτερος. Κυρίως ήταν στο φάσμα του heavy metal με έντονα στοιχεία από Metallica , αλλά με μια arcade και ηλεκτρονική χροιά. Ίσως για αυτό ονομάστηκαν N-Carkade , από το arcade αλλά με μια παραποίηση που πηγαίνει σε καρκάδι , δηλαδή ξερή μύξα. Το όνομα τους δηλαδή είναι συντομογραφία του Nose Karkade, δηλαδή Καρκάδι Μύτης, αλλά με ένα λογοπαίγνιο λόγω του ήχου τους.

Οι στίχοι χιουμοριστικοί, με καυστικό έως και ακραίο θα έλεγε κανείς χιούμορ, στα όρια τις καφρίλας κάποιες φορές. Μέσα στα album τους είχαν και διασκευές, από Iron Maiden μέχρι Britney Spears και Καζούλη!Οι θεματολογία τους ήταν κυρίως για το ΤΕΙ που σπούδαζαν, για την “ομορφιά” των Ψαχνών Ευβοίας, αλλά και για κοινωνικά θέματα, όπως στη διασκευή του “Ο ήλιος ο πράσινος”. Ήταν πρωτοπόροι σε πολλά θέματα. Καταρχήν μιλάμε για τέλη δεκαετίας του 90, όπου το internet αλλά και η τεχνολογία του ήχου δεν είχαν προχωρήσει όσο σήμερα. Ούτε η έννοια του home studio ήταν τόσο διαδεδομένη. Παρόλα αυτά ο Saga με τα μέσα που είχε έκανε θαύματα για την εποχή του, αποδεικνύοντας ότι αν έχεις μεράκι και αγαπάς αυτό που κάνεις , μπορείς να κάνεις πολλά με ότι μέσα έχεις. Αυτό που αισθάνεσαι με το που ακούς τα κομμάτια τους είναι την ευχάριστη διάθεση τους που πραγματικά σε παρασέρνει. Αισθάνεσαι την καφρίλα τους, με την καλή έννοια, να σε κάνει να θες να τραγουδήσεις και εσύ τους στίχους τους και να περιμένεις να ακούσεις τι άλλο έχουν σκεφτεί να γράψουν ακόμα! Η ηχογραφήσεις είχαν όντως καφρίλες και παρορμητισμούς και αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Από τις κορυφαίες φάσεις τέτοιου τύπου ήταν η ηχογράφηση αληθινών γυναικείων βογκητών, που ηχογραφήθηκαν κρυφά κατά τη διάρκεια ερωτικής πράξης και μπήκαν στη διασκευή “Απόψε”. Είχαν επίσημο site το οποίο παραμένει ακόμη και τα album τους το 2002 μπήκαν για κριτική στο Metal Hammer, αν και το περιδιοκό τα έβαλε στην περιβόητη τότε στήλη του “Ο λάκκος με τα κωλοδάκτυλα” , όπου εκεί έβαζε τις χειρότερες ελληνικές κυκλοφορίες. Βέβαια σε μεταγενέστερη αναφορά συντάκτη του ίδιου περιοδικού, το μετάνιωσαν που το έκαναν. 

                                                                                                                               Saga Dragon Pxx

Η αρχική σύνθεση Saga, Dragon, Pxx !!!!

Ο Saga όμως ανυπομονούσε για live εμφάνιση του συγκροτήματος και των κομματιών τους. Με την σύμφωνη έγκριση των δύο υπολοίπων μελών, βρίσκει μουσικούς που τον πλαισιώνουν και φτιάχνει μια πολύ δυνατή μπάντα που μπορούσε να αποδώσει τα κομμάτια ζωντανά με τον καλύτερο τρόπο. Η σύνθεση πλέον είναι Saga στις κιθάρες και τα φωνητικά, Goat στις κιθάρες και τα δεύτερα φωνητικά, BonzaiMan στο μπάσο και Metronomos στα τύμπανα. Με αυτή τη σύνθεση ξεκίνησαν ,στα τέλη του 2002, τις πρόβες και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έρχεται το πρώτο live στο Rodeo και γίνεται χαμός. Παίζουν μπροστά σε 150 άτομα και γουστάρουν όλοι! Τον Φεβρουάριο του 2003 έρχεται και δεύτερο live στον ίδιο χώρο και μάλιστα του Αγίου Βαλεντίνου κιόλας! Μπροστά σε 144 άτομα το συγκρότημα σαρώνει!! Τα κομμάτια ακούγονται πιο heavy και χωρίς την arcade χροιά των album. Η ενορχήστρωση έχει αλλάξει και οι συνθέσεις αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο. Το δεύτερο live παρουσιάστηκε και στο περιοδικό Metal Hammer με πολύ καλά σχόλια μάλιστα.

                                                                                                                            hq720

H live και τελευταία γνωστή σύνθεση της μπάντας. BonzaiMan,Goat,Saga,Metronomos !!!

Όλα δείχνουν ευνοϊκά , μέχρι που μερικούς μήνες μετά ο Saga παρουσιάζεται φαντάρος. Για ένα χρόνο δεν έχουμε νέα τους. Το 2004 ο Saga απολύεται από το στρατό και έχουμε νεότερη ανάρτηση ότι το συγκρότημα ξαναδημιουργήθηκε, πιθανόν με τη live σύνθεση. Ήταν και το τελευταίο νέο που είχαμε. Μετά κενό. Πιθανόν δεν πέτυχε η όλη φάση.Κάποιες φήμες μόνο είχαμε ότι ο Saga δουλεύει σαν Web Designer και μένει στην Ραφήνα και τίποτα άλλο. Τα τραγούδια τους και διάφορο άλλο υλικό κυκλοφορούσαν σε διάφορα blogs και στο Youtube. Μετά έγινε μια ομάδα στο Facebook όπου και συμμετείχαν και μέλη της μπάντας, κυρίως ο Dragon , όπου φάνηκε ότι κάτι άρχισε να γίνεται, αλλά τίποτα.. μέχρι που ο Dragon μας ανακοίνωσε τα δυσάρεστα. O Saga είχε ένα θανατηφόρο ατύχημα σε πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς το 2020. Εκεί πλέον έγινε κατανοητό ότι το όνομα τον N-Carkade, θα αναπαυτεί μαζί του. Δεν ξέρω γιατί το 2004 τελικά δεν προχώρησαν. Ίσως πλέον η εποχή είχε αλλάξει , όπως και οι άνθρωποι το ίδιο. Ίσως λόγω τις αποφοίτησης από το περιβόητο ΤΕΙ της Χαλκίδος, να τους στέρησε την έμπνευση αλλά και τον αυθορμητισμό και να χάθηκε αυτή η φοιτητική μαγεία, η οποία γεννούσε όλες αυτές τις καταστάσεις. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έγινε ή τι θα μπορούσε να έχει γίνει αν συνέχιζαν. Αυτό που ξέρω είναι ότι άφησαν μια τεράστια κληρονομιά με 4 albums , αρκετά τραγούδια, δημιούργησαν ένα νέο είδος το Agrotik Metal και συνεχίζουν ακόμη να μας δίνουν χαρά και ξεχνιασιά με τα τραγούδια τους, παρασέρνοντας μας στη καφρίλα τους και με τη μουσική τους να συνεχίζει να εξαπλώνεται μέσα μας σαν τη πανώλη!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και πάλι τον Dragon για την πολύτιμη βοήθεια του, που μου φώτισε πολλά σημεία της ιστορίας τους, αλλά και μου είπε πολλά που ακούγονται για πρώτη φορά, όπως επίσης και για την έγκριση που μου έδωσε, μαζί με τον Pxx, για αυτό το αφιέρωμα. Είναι πραγματικά τιμή μου που τους άρεσε η δουλειά μου. Επίσης μου έστειλε υλικό ακυκλοφόρητο, όπως βίντεο από τις πρόβες τους, ολόκληρο το πρώτο live τους από άλλη κάμερα από αυτήν που είχε ανεβεί ήδη στο Youtube και δύο κομμάτια ακυκλοφόρητα τα “Iboom” και "Κίκα" τα οποία θα ανεβούν για πρώτη φορά στο internet και θα ακουστούν από το ευρύ κοινό. Το υλικό αυτό μας το έστειλε σαν αποκλειστικότητα για το αφιέρωμα αυτό και είναι αποκλειστικότητα του Southernrock.gr .Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το blog Kalfas για το βίντεο του δεύτερου live τους καθώς και το blog ΕΛ.Α.Σ. για τις πληροφορίες του. Το υλικό αυτό είναι διαθέσιμο για δωρεάν κατέβασμα στον σύνδεσμο που θα υπάρχει στο τέλος του αφιερώματος. Επίσης στο ίδιο link θα βρείτε και με ολόκληρη τη δισκογραφία του συγκροτήματος,στίχους εξώφυλλα καθώς και βίντεο από το δεύτερο live τους,τα οποία είχαν κυκλοφορήσει οι ίδιοι σε CD με το όνομα “Foreva” τότε και περιείχε επίσης και ακυκλοφόρητα τραγούδια.Όταν έβαζες το CD στον υπολογιστή για να δείς τα αρχεία, έβλεπες ότι το όνομα του CD ήταν CD-Vrom! Επίσης υπάρχει και ολόκληρο το πρώτο live τους από τον KALFAS. Ελπίζω να απολαύσετε αυτό το υλικό και να σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, ανέμελη και με πολύ χιούμορ!Ελπίζω η ενέργεια τους να σας δώσει χαρά όπως συνεχίζει ακόμη και σήμερα και δίνει σε μένα.

                                                                                                                                                         N CARKADE 1 rotated e1640862850658

                                                                                                                                                         To "Foreva" σε μια από τις εκδόσεις του!!!

Σαν επίλογο θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για τον αδικοχαμένο Saga , κατά κόσμο Βαγγέλη Παπαγεωργίου. Ο Βαγγέλης ήταν κάτοικος Ραφήνας. Μετά τους N-Carckade τον βρίσκουμε να ασχολείται με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, όπου και ήταν από τους κορυφαίους στην Ελλάδα. Στο κανάλι του στο Youtube μπορείτε να δείτε βίντεο από τις πτήσεις του. Επίσης ασχολιόταν και με τον Μαραθώνιο. Ήταν εξαιρετικό παράδειγμα αισιοδοξίας, ενέργειας και δημιουργικότητας. Ένας πραγματικά καλόψυχος και υπέροχος άνθρωπος για όσους τον γνώριζαν. Συνέχιζε όμως πάντα να είναι καλλιτεχνική φύση και είχε φτιάξει ταινίες μικρού μήκους που μπορείτε να βρείτε στο ίδιο κανάλι. Δυστυχώς σε μια πτήση του πάνω από την Τανάγρα το 2020 και για άγνωστα αίτια, έχασε τον έλεγχο και έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ήταν πολύ μικρός σε ηλικία...είμαι σίγουρος ότι η ψυχούλα του θα είναι κοντά στο Θεό και από εκεί θα μας βλέπει και θα μας χαμογελά με αυτό το φοβερό και αληθινό χαμόγελο του. Η παρουσία του θα είναι πάντα αισθητή μέσα από το έργο του. Ελπίζω το αφιέρωμα αυτό να τιμά τη μνήμη του και να τον κάνει χαρούμενο εκεί που είναι.Δε σε ξεχνάμε αδερφέ , θα είσαι πάντα κοντά μας και μέσα στη καρδιά μας!

                                                                                                                                                                  unnamed

                                                                                                                                                                 Βαγγέλης "Saga" Παπαγεωργίου

 

                                                                                                                                                                                     Σύνδεσμοι

Ολόκληρη η δισκογραφία, πλούσιο υλικό και αποκλειστικότητες!!! Καθαρό και αγνό Agrotik Metal!!

Το αρχικό και ιστορικό site του συγκροτήματος!!!!

Το Youtube κανάλι του Βαγγέλη "Saga" Παπαγεωργίου με υλικό από τις πτήσεις του, Μαραθώνιο και ταινίες μικρού μήκους του!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook