Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 07:08:24

BLUES ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Steve Ray Vaughan Πως γράφτηκε το εξαιρετικό "Pride And Joy"

Ο Steve Ray Vaughan ένας από τους τελευταίους μεγάλους σύγχρονους μπλουζμέν. Η δισκογραφική του καριέρα ξεκινά το 83 και δυστυχώς διαρκεί μόνο μέχρι το 91.Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το στυλ του στα μπλουζ του Τέξας ή ακόμα και στο μπλουζ-ροκ. Με έναν πολύ χαρακτηριστικό ήχο, πάντα συνδεδεμένο με το Stratocaster του οπλισμένο με ένα σετ χορδών που ξεκινούσαν με 0,013 (σύρματα για άπλωμα, πολύ σκληρές χορδές), μια αξιοζήλευτη και πρωτότυπη τεχνική και πάνω από όλα με απίστευτο ταλέντο και πάθος, αυτός ο τύπος σηματοδότησε ένα ορόσημο όψιμου καλλιτέχνη σε αυτή τη μουσική, όταν φαινόταν ότι το καστ των μυθικών μπλουζμέν ήταν ήδη γεμάτο.

Ο Vaughan έγραψε το "Pride And Joy" για τη νέα του κοπέλα τη στιγμή που είχε κίνητρο η σχέση τους. Κυκλοφόρησε ως το κορυφαίο σινγκλ του δίσκου "Texas Flood" και έβαλε αμέσως τον τότε άγνωστο μουσικό κιθάρίστα του Τέξας στην εθνική μουσική σκηνή.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε μόλις 3 ημέρες στο προσωπικό στούντιο του Jackson Browne στο Λος Άντζελες, φτάνοντας στο Νο. 64 του αμερικανικού Billboard και στο Νο. 38 στα Top 200 Pop Albums. Το “Pride and Joy” βγήκε ως το πρώτο σινγκλ και ανέβηκε στο Νο. 20 των charts.

Τα Grammy τον θυμήθηκαν επίσης και τον πρότειναν για Καλύτερη Ηχογράφηση Μπλουζ και το τραγούδι "Rude Mood" για Καλύτερη Ενόργανη Ερμηνεία Μπλουζ.

BLUES IN GREECE FOR PEACE

BY MICHAEL LIMNIOS

 
 
Blues Hall of Fame Greece presents BLUES FOR PEACE, a global movement started by Michael Packer.
 
“This land is your land, this land is my land…This land was made for you and me” (Woody Guthrie).
 
 
BLUES IN GREECE FOR PEACE
Blues Hall of Fame, Athens Greece presents the world-wide project BLUES FOR PEACE at May 27-30, 2016 in MODU club (Kolonou 76 & Odysseus 14, Platia Karaiskaki) with special guest, the legend of British Blues, Bob Hall. Blues for Peace is a global movement started by Michael Packer (Blues Hall of Fame, New York). Concerts, put on throughout the world over the last weekend of May with the goal of raising the awareness of peace.

Περισσότερα...

Stevie Ray Vaughan - A True Guitar Legend

Stevie Ray Vaughan – A True Guitar Legend

Προσπαθώ εδώ και ώρες να σκεφτώ μια εισαγωγική παράγραφο για να περιγράψω τον Stevie ray και το πώς νιώθω για το παίξιμό του αλλά οι λέξεις δεν μου φαίνονται αρκετές. Προσπάθησα να πω ότι ήταν δυναμικός, φλογερός, ότι μου κόβει την ανάσα κάθε φορά που τον ακούω, έτσι για να μπορέσω να του αποδώσω τον φόρο τιμής που νομίζω ότι του αξίζει.  

Περισσότερα...

Αφιέρωμα: Tom Waits Μέρος Β΄

Έχουμε και λέμε. Ο 37άρης Tom σε ένα σπίτι παρέα με μια, άστα να πάνε, μορφονιά ντυμένη σε ένα μαύρο κομπινεζόν, να του ρίχνει τον εξάψαλμο. Που ήσουν, που γυρνάς, και ένα σωρό βρισίδια σε καθαρή αμερικάνικη προφορά. Τα 45άρια γίνονται φρίσμπι, βιβλία έξω στο δρόμο, βινύλια, σημειώσεις, ράφια ολόκληρα να γίνονται φύλλο και φτερό από την τύπισσα. Ο Tom δε μασάει.

Περισσότερα...

Αφιέρωμα: Tom Waits Μέρος Ά

 

Πάνε περίπου 12 με 13 χρόνια από τότε που άκουσα για πρώτη φορά το όνομα του Tom Waits. Η τότε κοπέλα μου, χορεύτρια σε μια σχολή σύγχρονου μπαλέτου, μου είπε ένα απόγευμα για ένα κομμάτι, το Russian Dance, κάποιου κύριου ονόματι Waits. Ήταν εκστασιασμένη με το τραγούδι καθώς το είχανε βάλει στο πρόγραμμα της παράστασής τους. Έκτοτε έψαχνα να βρω ίχνη του κυρίου έκσταση, αλλά δεν..

Περισσότερα...

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥΖ ΜΕΡΟΣ 3o ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

Ο κόσμος του μπλουζ, οι άνθρωποι που το γέννησαν και το ανέθρεψαν, σίγουρα δεν μπορούν να καταταχτούν στους "clean cut Americans", τους «οικογενειάρχες-πατριώτες » με άλλα λόγια. Ο κόσμος του μπλουζ ήταν εξαιρετικά περιθωριοποιημένος, αποστασιοποιημένος από την πολιτική της εποχής, με τις προκλητικές διακρίσεις σε βάρος του και την ταμπέλα του "second class citizen" που υποδήλωνε όλα τα παραπάνω.

Περισσότερα...

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥΖ - Μέρος 2ο " ROBERT JOHNSON: ΘΡΥΛΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ"

Πολλά έχουν γραφτεί για τον Robert Johnson, το θρύλο του μπλουζ. Αυτό το κείμενο, είναι ουσιαστικά μία απόπειρα να εξετάσει περισσότερο ιστορικά και λιγότερο φολκλορικά-μυθολογικά τη ζωή του.

Περισσότερα...

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥΖ Μέρος 1ο "To Blues λεξιλόγιο"

 

Τομπλουζ, δενείναιαπλάέναείδοςμουσικής αλλά κουλτούραςπουεμπεριέχειπολλάστοιχείαπουαφορούντις σχέσειςτωνανθρώπων, τηνδομήτων κοινωνικών τάξεων, τον έρωτα, τηνεργασία, τοντρόποπουκάποιοςβιώνειτηνίδιατη ζωή. Τομπλουζλοιπόν, έχειτηδικήτουμυθολογία.

Περισσότερα...

ΤΟ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Είναι γεγονός πως το μπλουζ δεν γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση στη χώρα μας αν και θα έπρεπε. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο ένας είναι ότι είναι μία λαϊκή μουσική με έντονα στοιχεία ανθρωπισμού μέσα της. Έτσι λοιπόν σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, ένα κατακερματισμένο λαό που απεγνωσμένα πασχίζει να ξαναβρεί τη χαμένη του αξιοπρέπεια εμποδιζόμενος από τα ελπιδεμπορικά και αδηφάγα ΜΜΕ, το μπλουζ δεν καταφέρνει να αναδυθεί στο βαθμό που θα του επέτρεπε να γίνει γνωστό στις πλατιές μάζες.

Περισσότερα...

Αφιέρωμα στον SEAN COSTELLO

Γεννήθηκε τον Απρίλη του 1979 και έσβησε πρόωρα πάλι έναν Απρίλη, τον Απρίλη του 2008. Ο Sean Costello ήταν ένα πραγματικό μουσικό ταλέντο όχι μόνο σαν κιθαρίστας αλλά και σαν τραγουδιστής και στιχουργός. Ο μεγάλος bluesman Tinsley Ellis τον θεωρούσε σαν τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη με καταπληκτική σκηνική παρουσία και εξαιρετική δεξιοτεχνία στη κιθάρα.

Περισσότερα...