Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, 12:45:37

BLUES ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BLUES IN GREECE FOR PEACE

BY MICHAEL LIMNIOS

Περισσότερα...

Stevie Ray Vaughan - A True Guitar Legend

Stevie Ray Vaughan – A True Guitar Legend

Προσπαθώ εδώ και ώρες να σκεφτώ μια εισαγωγική παράγραφο για να περιγράψω τον Stevie ray και το πώς νιώθω για το παίξιμό του αλλά οι λέξεις δεν μου φαίνονται αρκετές. Προσπάθησα να πω ότι ήταν δυναμικός, φλογερός, ότι μου κόβει την ανάσα κάθε φορά που τον ακούω, έτσι για να μπορέσω να του αποδώσω τον φόρο τιμής που νομίζω ότι του αξίζει.  

Περισσότερα...

Αφιέρωμα: Tom Waits Μέρος Β΄

Έχουμε και λέμε. Ο 37άρης Tom σε ένα σπίτι παρέα με μια, άστα να πάνε, μορφονιά ντυμένη σε ένα μαύρο κομπινεζόν, να του ρίχνει τον εξάψαλμο. Που ήσουν, που γυρνάς, και ένα σωρό βρισίδια σε καθαρή αμερικάνικη προφορά. Τα 45άρια γίνονται φρίσμπι, βιβλία έξω στο δρόμο, βινύλια, σημειώσεις, ράφια ολόκληρα να γίνονται φύλλο και φτερό από την τύπισσα. Ο Tom δε μασάει.

Περισσότερα...

Αφιέρωμα: Tom Waits Μέρος Ά

 

Πάνε περίπου 12 με 13 χρόνια από τότε που άκουσα για πρώτη φορά το όνομα του Tom Waits. Η τότε κοπέλα μου, χορεύτρια σε μια σχολή σύγχρονου μπαλέτου, μου είπε ένα απόγευμα για ένα κομμάτι, το Russian Dance, κάποιου κύριου ονόματι Waits. Ήταν εκστασιασμένη με το τραγούδι καθώς το είχανε βάλει στο πρόγραμμα της παράστασής τους. Έκτοτε έψαχνα να βρω ίχνη του κυρίου έκσταση, αλλά δεν..

Περισσότερα...

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥΖ ΜΕΡΟΣ 3o ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

Ο κόσμος του μπλουζ, οι άνθρωποι που το γέννησαν και το ανέθρεψαν, σίγουρα δεν μπορούν να καταταχτούν στους "clean cut Americans", τους «οικογενειάρχες-πατριώτες » με άλλα λόγια. Ο κόσμος του μπλουζ ήταν εξαιρετικά περιθωριοποιημένος, αποστασιοποιημένος από την πολιτική της εποχής, με τις προκλητικές διακρίσεις σε βάρος του και την ταμπέλα του "second class citizen" που υποδήλωνε όλα τα παραπάνω.

Περισσότερα...

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥΖ - Μέρος 2ο " ROBERT JOHNSON: ΘΡΥΛΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ"

Πολλά έχουν γραφτεί για τον Robert Johnson, το θρύλο του μπλουζ. Αυτό το κείμενο, είναι ουσιαστικά μία απόπειρα να εξετάσει περισσότερο ιστορικά και λιγότερο φολκλορικά-μυθολογικά τη ζωή του.

Περισσότερα...

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥΖ Μέρος 1ο "To Blues λεξιλόγιο"

 

Τομπλουζ, δενείναιαπλάέναείδοςμουσικής αλλά κουλτούραςπουεμπεριέχειπολλάστοιχείαπουαφορούντις σχέσειςτωνανθρώπων, τηνδομήτων κοινωνικών τάξεων, τον έρωτα, τηνεργασία, τοντρόποπουκάποιοςβιώνειτηνίδιατη ζωή. Τομπλουζλοιπόν, έχειτηδικήτουμυθολογία.

Περισσότερα...

ΤΟ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Είναι γεγονός πως το μπλουζ δεν γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση στη χώρα μας αν και θα έπρεπε. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο ένας είναι ότι είναι μία λαϊκή μουσική με έντονα στοιχεία ανθρωπισμού μέσα της. Έτσι λοιπόν σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, ένα κατακερματισμένο λαό που απεγνωσμένα πασχίζει να ξαναβρεί τη χαμένη του αξιοπρέπεια εμποδιζόμενος από τα ελπιδεμπορικά και αδηφάγα ΜΜΕ, το μπλουζ δεν καταφέρνει να αναδυθεί στο βαθμό που θα του επέτρεπε να γίνει γνωστό στις πλατιές μάζες.

Περισσότερα...

Αφιέρωμα στον SEAN COSTELLO

Γεννήθηκε τον Απρίλη του 1979 και έσβησε πρόωρα πάλι έναν Απρίλη, τον Απρίλη του 2008. Ο Sean Costello ήταν ένα πραγματικό μουσικό ταλέντο όχι μόνο σαν κιθαρίστας αλλά και σαν τραγουδιστής και στιχουργός. Ο μεγάλος bluesman Tinsley Ellis τον θεωρούσε σαν τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη με καταπληκτική σκηνική παρουσία και εξαιρετική δεξιοτεχνία στη κιθάρα.

Περισσότερα...

Aφιέρωμα στον TAB BENOIT

Ο TAB BENOIT δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα. Ίσως γιατί δεν ανήκει στην ομάδα των μίμων SRV. Παίζει με μια Fender Telecaster τα δικά του τραγούδια γιατί πέρα από πολύ καλός κιθαρίστας είναι και εξαιρετικός συνθέτης και τραγουδοποιός. Οι ποιοτικοί οπαδοί του μπλουζ, τον εκτιμούν ιδιαιτέρως για τη μουσική του, το λυρισμό των τραγουδιών του, τους πολύ ανθρώπινους στίχους του και το στυλ του που κυμαίνεται μεταξύ Swamp blues, soul blues και Chicago style blues. H φωνή του είναι εξαιρετική και συνδυάζεται αρμονικά με το παίξιμό του στη κιθάρα.

Περισσότερα...