Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 13:07:11

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του Vasil Belezhkov (EPIZOD) για πρώτη φορά σε Ελληνικό site

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ VASIL BELEZHKOV(EPIZOD)

l

Οι Epizod  είναι ένα από τα καλύτερα metal συγκροτήματα της Βουλγαρίας,έχοντας πάνω από 20 χρονιά πορείας και έχοντας κυκλοφορήσει αρκετούς και επιτυχημένους δισκους.Το 2009 αποχωρεί από το συγκρότημα ο επί πολλά χρονιά κιθαρίστας τους Dragomir Draganov και στην θέση του έρχεται ο Vasil Belezhkov.Ο Vasil είναι νέο,στο χώρο του metal,ανερχόμενος και πάρα πολύ κάλος μουσικός και είμαι σίγουρος πως θα πάει πολύ ψηλα.Ευχαριστουμε πολύ τον Vasil για αυτήν την συνέντευξη,της οποία της απαντήσεις μου τις έστειλε σε άπταιστα ελληνικά,όπως επίσης τον ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε ο ίδιος.

1.Πότε άρχισες να ασχολήσεί με την μουσική?

 

Από μικρός αγαπούσα όλα τα είδη της μουσικής, βουλγάρικο φολκλόρ, συμφωνική μουσική και εννοείται τη ροκ και τη μέταλ μουσική. Στην αρχή ήμουν μόνο ακροατής και θαυμαστής μέχρι την ημέρα που οι γονείς μου με ρώτησαν τι δώρο θα ήθελα για τα δέκατα μου γενέθλια. Εγώ ήδη είχα την απάντηση έτοιμη και έτσι στις 13 Μαρτίου 1994 απέκτησα την πρώτη μου κλασσική κιθάρα «Ορφέας» και από το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησα μαθήματα. Ταυτόχρονα με μένα ο μικρότερος μου αδερφός, Κύριλλος, ξεκίνησε να παίζει το «καβάλι» (είδος παραδοσιακής φλογέρας). Και οι δύό μας, χωρίς να επηρεαστεί ο ένας από τον άλλον, αποφασίσαμε την ίδια περίοδο να ασχοληθούμε σοβαρά με τη μουσική.Τρία χρόνια αργότερα έγινα δεκτός στο μουσικό σχολείο «Ντομπρίν Πετκόβ», στη γενέτειρά μου, στο Πλόβντιφ, με καθηγητές τη Μιλένα και τον Βαλεντίν Βάλτσεβ. Εκείνη την περίοδο (1999) ξεκίνησα μαθήματα σύνθεσης με τον καθηγητή Ντιμίτερ Τέπκοβ. Το 2002 έγινα δεκτός στην Εθνική Μουσική Ακαδημία «Πάντσο Βλαντιγκέροβ» στην τάξη της Σύνθεσης με καθηγητή τον Ιόβτσο Κρούσεβ και το 2007 ως δεύτερο κύκλο σπουδών,μπήκα στο τμήμα «ποπ και τζαζ» με ειδικότητα τζαζ κιθάρα, στην τάξη του Τσβετάν Νεντιάλκοβ.

2.Ποιά ήταν τα πρώτα κομμάτια που έπαιξες και πότε άρχισες να ασχολήσε με το metal?

“Smoke on the water” φυσικά και “Nothing else matters”… και ποιός δεν τα’χει παίξει! Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ¨τυπικός¨ κιθαρίστας της ροκ και μέταλ μουσικής και πολλά χρόνια ασχολούμουν κυρίως με την κλασσική κιθάρα, γιαυτό και τα πρώτα μου κομμάτια ήταν από συνθέτες όπως ο Τζουλιάνι, Καρκάσι, Σόρ, Ταρέγκα, Τουρίνα, Αλμπένιζ, Ροντρίγκο, κτλ. Η ενασχόλησή μου τότε με το μέταλ ήταν απλώς να παίζω γνωστά ριφάκια, έτσι για ... ποικιλία! Έτσι ήταν και η ενασχόλησή μου με το φολκλόρ. Λόγω του αδερφού μου, άρχισα να παίζω φολκλόρ θέματα στην κλασσική κιθάρα. Οι πρώτες μου συνθέσεις βασίστηκαν σάυτό το ύφος. Με την ηλεκτρική κιθάρα άρχισα να ασχολούμαι σχετικά αργά, (έχω ηλεκτρική κιθάρα από το 2002) αλλά στην πράξη ξεκίνησα το 2007, ως μαθητής του Τσβετάν Νεντιάλκοβ, στο τμήμα «ποπ και τζαζ» της Ακαδημίας.

3.Ποιές ήταν οι πρώτες σου μπάντες?

Εάν μιλάμε για ροκ και μέταλ μπάντες, τότε η πρώτη μου είναι η EPIZOD. Το πρώτο όμως μουσικό σχήμα που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή μου ως κιθαρίστα είναι το Κουαρτέτο Κιθάρας του Πλόβντιφ, που ίδρυσαν οι τότε καθηγητές μου, Μιλένα και Βαλεντίν Βάλτσεβ, και του οποίου ήμουν μέλος το 2001-2002. Όταν στα 17 σου έχεις τη δυνατότητα να ανέβεις στη σκηνή με μεγάλα ονόματα, η εμπειρία είναι ανεκτίμητη. Όπως εγώ, έτσι και ο Πέτρ Κερκέλοβ, (συμμαθητής μου στην κιθάρα και στη σύνθεση) είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε δικά μας έργα για 4 κιθάρες. Τότε ακόμα η ροκ μουσική δεν ήταν στο προσκήνιο. Ένας από τους λόγους, (δεν ήταν ο μοναδικός βέβαια) ήταν η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου. Η μητέρα μου ήταν άνεργη για πολλά χρόνια και έτσι ζούσαμε 4 άτομα με ένα μισθό. Ο πατέρας μου προσπαθούσε να μη μας λείπει τίποτα, απλά με δύο μουσικούς στο σπίτι δεν υπήρχε τρόπος να τα βρούμε όλα έτοιμα μονομιάς. Το λέω αυτό με πλήρη συνείδηση ότι κάθε δυσκολία που ξεπερνάμε στη ζωή μας, μας ανεβάζει στο επόμενο σκαλοπάτι. Εκεί ανεβαίνουν μόνο αυτοί που έχουν δύναμη, υπομονή, επιμονή και αγάπη στη δουλειά. Όπως και να΄χει το πράγμα, η ροκ μουσική ήταν πάντα κομμάτι του εαυτού μου και πάντα το ήξερα ότι κάποια μέρα θα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου. Άλλωστε από παιδί είχα το όνειρο να παίζω τη δική μου μουσική με το δικό μου ροκ συγκρότημα.

4.Ποιές είναι οι μουσικές  επιρροές σου?

Το ροκ συγκρότημα που με επηρέασε βαθιά είναι οι Deep Purple. O Ritchie Blackmore είναι ενας από τους «υπαίτιους» να γίνω κιθαρίστας.  είναι ένας Ο Jon Lord ήταν το κίνητρο να μελετώ περισσότερο στο υποχρεωτικό πιάνο! Άλλα συγκροτήματα που μου αρέσουν είναι οι: Rainbow, White snake, Metallica, Iron Maiden, Dream Theater, Pink Floyd, Queen, Genesis, Apocalyptica, Joe Satriani, Steve Vai ... ο κατάλογος είναι μακρύς, αλλά αυτά είναι τα πρώτα ονόματα στη σειρά. Εκτός της Ροκ μουσικής,έχω επηρρεαστεί και από άλλα μεγάλα ονόματα, Giuliani, Tarrega, Albeniz, Vladigerov, Goleminov, Stainov, R.Strauss, Stravinsky, Shostakovitch, καθώς και από τον μεγάλο Βούλγαρο κρουστό, τον Ρούμεν Σιράκοβ.

 

5.Πώς έγινες μέλος των Epizod?

Όταν τον Απρίλη του 2009 χώρισαν οι δρόμοι των EPIZOD με τον Ντραγκομίρ Ντραγκάνοβ, ο μπασίστας Συμεών Χρήστοβ άρχισε να αναζητά νέο κιθαρίστα για τις ήδη κανονισμένες συναυλίες. Αρχικά απευθύνθηκε στον Συμεών Βένκοβ, καθηγητή κοντραμπάσου και ηλεκτρικού μπάσου στη μουσική Ακαδημία, ο οποίος και τον παρέπεμψε στον Τσβετάν Νεντιάλκοβ, κιθαρίστα της διάσημης Kou-kou Band και καθηγητή μου στο τμήμα ποπ και τζαζ της Ακαδημίας. Ετσι λοιπόν προτάθηκα για γκεστ-κιθαρίστας και μετά από τις 2-3 πρώτες συναυλίες,αποδέχτηκα την πρόταση για μόνιμη συνεργασία, πράγμα που επικυρώθηκε με τη συμμετοχή μου στο νέο τους άλμπουμ «Ο λαός από το Ντούλο» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2010.

vasil
6.Αντικατέστησες τον Dragomir Draganov,έναν απο τους καλύτερους Βούλγαρους κιθαρίστες.Ήταν δύσκολη υπόθεση? Ποιά ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου?

Μου είχε συμβεί το ίδιο όταν χρειάστηκε να αντικαταστήσω την Όλγα Ντιμιτρόβα στο κουαρτέτο κιθάρας στο Πλόβντιβ. Η Όλγα θεωρείτο μεγάλο κιθαριστικό ταλέντο (τελείωσε τις σπουδές της 4 χρόνια νωρίτερα από μένα και ήδη κάνει καριέρα στη Βιέννη) και ένοιωθα γι αυτήν μεγάλο σεβασμό. Θα μου πείτε ότι η κλασσική και η ροκ μουσική είναι δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι αλλά όσον αφορά τον επαγγελματισμό, είναι ακριβώς το ίδιο. Όπως και τότε, έτσι και τώρα μαθαίνω να συμβιώνω στη σκηνή με ανθρώπους μεγαλύτερους από μένα τόσο ηλικιακά, όσο και σαν μεγάλα ονόματα στο χώρο της μουσικής. Είχα την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση να βγω στη σκηνή ως μέλος ενός από τα πιο διάσημα και σεβαστά βουλγάρικα ροκ συγκροτήματα. Το κοινό με αποδέχτηκε αμέσως, πράγμα για το οποίο τους είμαι ευγνώμων.

7.Παίζεις σε κάποια άλλη μπάντα?

Από τότε που είμαι κιθαρίστας των EPIZOD, αυτό είναι και η προτεραιότητά μου. Κατά καιρούς έχω ασχοληθεί με διάφορα πάνω στη μουσική. Έχω γράψει μουσική για κλασσική κιθάρα, μερικά από τα οποία έχουν εκδοθεί πριν από 3 χρόνια περίπου. Η διπλωματική μου εργασία –«Κοντσέρτο για κλασσική, ηλεκτρική κιθάρα και ορχήστρα» μου έδωσε τη δυνατότητα να παίξω ζωντανά στη σκηνή με συμφωνική ορχήστρα ως εκτελεστής και ταυτόχρονα ως συνθέτης να απολαύσω το έργο μου παιγμένο σε αίθουσα συναυλιών. Επίσης διδάσκω κιθάρα και είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ και με τη θεατρική μουσική, παίζοντας ντουέτο ακουστικών κιθάρων με τον Ιβάν Λέτσεβ σε μια θεατρική παράσταση, την άνοιξη του 2010.

8.Από που έχουν επιρρεαστεί οι στίχοι του τελευταίου σας album?

Οι στίχοι των τραγουδιών είναι μεγάλων ποιητών που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ώς «κλασσικοί»: Ιβάν Βάζοβ και Πέιο Ιάβοροβ (βουλγαρία), Μπάυρον (αγγλία) Ρ. Μπέρνς (σκωτία), Ν.Νεκράσοβ (ρωσία), Ντεσάν (γαλλία). Το πρώτο και το τελευταίο τραγούδι είναι στίχοι-μουσική του Αλεξάντερ Αλέκσιεβ-Χόφαρτ, ένας από τους πιο διάσημους σύγχρονους ζωγράφους που πολύ συχνά χρησιμοποιεί ιστορική θεματολογία στους πίνακές του. Το εξώφυλλο του δίσκου είναι δικό του, απεικονίζει το βασιλιά Κουμπράτ, που ίδρυσε τη «Μεγάλη Βουλγαρία» το 632. Οι οπαδοί των EPIZOD γνωρίζουν το σημαντικό κομμάτι της ποίησης του Βάζοβ και του Μπότεβ (ο οποίος παρεπιπτόντως πέθανε 28 χρονών για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας). Θέλω να πω δυο λόγια για τον Βάζοβ στους έλληνες οπαδούς του συγκροτήματος. Ο Βάζοβ (1850-1921) είναι αντίστοιχης σπουδαιότητας για μας, όπως είναι ο Σαίξπηρ για τους Άγγλους. Έ χει ασχοληθεί με όλα τα είδη γραφής, κυρίως με την ποίηση και την πρόζα. Και ενώ μέχρι τώρα,τα βασικότερα ιστορικά του ποιήματα έχουν ήδη θέση στα άλμπουμς του συγκροτήματος, στο νέο μας άλμπουμ υπάρχουν τρία τραγούδια με κοινωνική θεματολογία, του ιδίου.

eks

 


9.Ποιός έγραψε τους στίχους και την μουσική του album αυτού?

Ήδη μίλησα για τους στίχους. Συνθέτης της μουσικής είναι ο Συμεών Χρήστοβ, ο μπασίστας του συγκροτήματος, ο οποίος είναι και ο μοναδικός από τους ιδρυτές που είναι μέλος μέχρι και σήμερα. Εγώ ασχολούμαι με τις ενορχηστρώσεις σε σύμπραξη με τον Συμεών, με τα ριφάκια και τα σόλα. Ο νέος μας δίσκος είναι επετειακός, καθώς η μπάντα κλείνει τα 20 χρόνια. Έτσι παίρνουν μέρος δύο από τους διασημότερους ροκ τραγουδιστές, ο Ζβεζντομίρ Κερεμιτζίεβ (από τους Αχάτ), ο Ιορντάν Καραντζόβ (από τους Σιγκνάλ) καθώς και ένας νέος τραγουδιστής, ο Φίλιπ Μπρυσκοβ (Κομάντα 5).

band

10.Τι κάνουν οι Epizod τώρα?

Ταξιδεύουμε ανά τη Βουλγαρία, δίνοντας συναυλίες και παρουσιάζοντας το νέο μας άλμπουμ. Αρχίσαμε περίπου τον Οκτώβρη του 2010 και μετά από ολιγοήμερες διακοπές την περίοδο των γιορτών, ξεκινάμε πάλι!

11.Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια?

Με τον Μόνι (Συμεών) δουλέυουμε σε ένα θεατρικό πρότζεκτ με συμφωνική μουσική. Είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά ελπίζουμε να γίνει κάτι αξιόλογο που το κοινό θα εκτιμήσει και θα θυμάται. Κάποια στιγμή βέβαια, θα αρχίσουμε να ετοιμάζουμε και το επόμενό μας άλμπουμ.

12.Ποιά είναι οι αποψή σου για το metal στην Βουλγαρία και ποιά οι αντιμετώπιση του από τον κόσμο?

Τα τελευταία δέκα χρόνια ήρθαν στη βουλγαρία πολλά από τα μεγαλύτερα ονοματα της ροκ και μέταλ σκηνής, κάποιοι από αυτούς περισσότερο από μια φορά: Metallica, Iron Maiden, Manowar, Dream Theater, Deep Purple, Scorpions, Megadeath, Ramstein, AC/DC … το βουλγάρικο κοινό τους επιδοκιμάζει κάθε φορά και οι αίθουσες συναυλιών είναι πάντα γεμάτες. Δεν μπορώ να πω οτι συμβαίνει το ίδιο και με τα βουλγάρικα συγκροτήματα. Βέβαια η κλίμακα είναι πολύ διαφορετική. Αυτά είναι συγκροτήματα που πουλάνε τη μουσική τους σε πολλές ηπείρους, έχουν τεράστιες ομάδες να δουλεύουν γι’αυτούς. Παρόλα αυτά και μεις έχουμε το δικό μας κοινό κι ας είναι σε μικρότερο βαθμό. Χαιρόμαστε πολύ όταν ανακαλύπτουμε ότι άνθρωποι από το Λίβανο ή από τη Νέα Υόρκη, ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν ένα live των EPIZOD. Πρόσφατα κατάλαβα και το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για το συγκρότημά μας, πράγμα το οποίο μας χαροποίησε ιδιαιτέρως. Ελπίζω να γινόμαστε όλο και πιο πολλοί! ;)

13.Έχεις ακούσει ελληνικές metal μπάντες?Ποιά είναι η γνώμη σου?

Τελευταία έχω ενθουσιαστεί με το μέταλ γκρούπ «Firewind» και την ποιότητα της μουσικής τους.

 

14.Μία ευχή σου για το νέο έτος?

Εύχομαι σε όλους τους οπαδούς της ροκ και της μέταλ μουσικής, στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και σε όλο τον κόσμο να είναι γεροί, υγιείς και να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα από κοντά!

15.Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις?

Υποθέτω πως πολλοί Έλληνες αναγνώστες δεν γνωρίζουν την ιστορία του γκρουπ EPIZOD, γι’αυτό θα προσπαθήσω να σας το παρουσιάσω σε λίγες γραμμές. Το 1988, στη μουσική σχολή «Εμίλ Σεκερτζίισκι» μαζεύονται ο Π. Κερελέζοβ (κρουστά), ο Ρ. Ντοϊτσινοβ (πλήκτρα), ο Μ. Γκάλαμποβ (κιθάρα) και ο Σ. Χρίστοβ (μπάσο). Ένα χρόνο αργότερα ήρθε να προστεθεί στο γκρούπ ο τραγουδιστής Ν. Αργύροβ, γιορτάζοντας έτσι τα πρώτα γενέθλια του συγκροτήματος. Τα πρώτα τραγούδια των EPIZOD βασίζονται σε στίχους του μεσαιωνικού Γάλλου ποιητή Φρανσουά Βιόν Κάντρι μεταδίδονται από το ιταλικό κανάλι RAI 1 και το αγγλικό BBC. Λίγο αργότερα ο Ντοϊτσινοβ, ο Γκάλαμποβ και ο Αργύροβ μεταναστεύουν στην Ολλανδία. Το 1991 ο Γκάλαμποβ γυρίζει από την Ολλανδία και μαζί μα τον Χρήστοβ βρίσκουν μουσικούς για να ηχογραφήσουν τα ήδη υπάρχοντα τραγούδια. Ο δίσκος κυκλοφορεί με τίτλο «Προσευχηθείτε» και παίζουν οι μουσικοί: Β. Καλπάτσκι – φωνή, Ε. Τάσεβ – κρουστά, Ν. Ντραγκάνοβ – κιθάρα. Η προώθηση του άλμπουμ γίνεται στην αίθουσα «Ουνιβερσιάδα» και το πλαφόν είναι σε άγνωστα μεγέθη ως τότε στη Βουλγαρία για ροκ συγκρότημα, λαμβάνουν μέρος εκκλησιαστική χορωδία, μπαλέτο, παντομίμα καθώς η σκηνή χρησιμοποιεί πολλά επίπεδα. Το 1996 εισχωρεί στο συγκρότημα ο Εμίλ Τσέντοβ, που είναι τραγουδιστής μέχρι και σήμερα. Το 2002 ηχογραφείται το άλμπουμ «Βουλγάρικος Θεός», σε στίχους του Ιβάν Βάζοβ και του Χρήστου Μπότεβ. Το 2004 κυκλοφορεί ο δίσκος «Άγιος Πατριάρχης Ευθύμης» με θέμα το τέλος της δεύτερης βουλγάρικης αυτοκρατορίας. Η μουσική ιδέα περικλείει χέβι μέταλ, παραδοσιακά όργανα και φωνές, εκκλησιαστική χορωδία, και απαγγελία ηθοποιών. Τα κείμενα είναι του Βάζοβ και του σύγχρονου ποιητή (που μας αποχαιρέτησε πρόσφατα), Ρ. Ράντκοβ. Το 2006, οι EPIZOD χαίρουν παγκόσμιας αποδοχής (Αυστρία, Καναδάς, Πολωνία, Αργεντινή, Η.Π.Α, Γερμανία κτλ,) για την ένωση της ρόκ μουσικής με το βουλγάρικο φολκλόρ και την ορθοδοξία. Στις 3 του Γενάρη 2007, αμέσως μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το BBC ανακοινώνει τους EPIZOD ως το πιο ποιοτικό ρόκ συγκρότημα στη Βουλγαρία.
Το 2008, κυκλοφορεί το άλμπουμ «Σταρ Βόιν» (γερο-στρατιώτης).
Το 2009 ο κιθαρίστας Ν. Ντραγκάνοβ και ο αρμονίστας Ν. Γκεοργκίεβ αποχωρούν από το γκρουπ και έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να εισχωρήσω και από τότε συνδυάζω και τα δυο όργανα στη συνεργασία μου με το συγκρότημα.
Σήμερα, τα μέλη του συγκροτήματος είναι: Εμίλ Τσεντόβ-φωνή, Συμεών Χρήστοβ- μπάσο, Βασίλ Μπελέσκοβ –κιθάρα και πλήκτρα, Ντεγιάν Αλεξάντροβ – κρουστά.

16.Κάποιες λέξεις για το Southernrock.gr και τους αναγνώστες του?

Να συνεχίσουν να ακούνε μέταλ μουσική και εύχομαι,τώρα που και οι δύο χώρες είναι μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης,να έχουμε περισσότερες μουσικές ανταλλαγές. Περισσότερες ελληνικές μπάντες να έρθουν για συναυλίες στη Βουλγαρία και αντίστοιχα βουλγάρικες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα!

Σε αυτό το σημείο τελειώνει η συνέντευξη μας με τον Vasil ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας αφιέρωσε και του ευχόμαστε ότι καλύτερο σε αυτόν και το συγκρότημα των Epizod.Επίσης ο Vasil όπως και εγώ ευχαριστούμε πολύ την Όλγα Αλεξοπούλου για την πολύτιμη βοήθεια της στη μετάφραση των απαντήσεων του Vasil.H Όλγα είναι σπουδάστρια στην σχολή National Music Academy ‘Prof. Pancho Vladigerov’ που βρίσκετε στην  Βουλγαρία.Ευχομαστε και σε αυτήν ότι καλυτερο.Keep on Southernrocking guys!

Links


www.epizod.com  το επίσημο site  των Epizod



(3rd movement)

 

 

interview: Λεωνίδας Σγούρδας