Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 03:29:38

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη/Παρουσίαση με τους 9MM

Πέντε μουσικοί... Πέντε ιστορίες που έμελλε να βρεθούν σε κοινή διαδρομή και να δημιουργήσουν το Χειμώνα του 2007 τους 9ΜΜ...

Ο
Μιχάλης, μεγάλωσε στην Αθήνα, έπειτα από μια σύντομη διαδρομή σε διάφορα ωδεία, αποφάσισε πως του ταιριάζει περισσότερο ο δρόμος της αυτοδίδακτης μουσικής σπουδής. Δημιουργεί μαζί με τον αδερφό του κάπου στο 1991 τους “Εκτός Μάχης”. Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά ως μουσικούς με τον Δημήτρη Δημητράκα και τους Ακέστορες.

Ο
Τόλης, επίσης μεγαλωμένος στην Αθήνα, πέρασε από το Αττικό Ωδείο και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Μαθήτευσε δίπλα στον Νίκο Δρόλαπα και τον Γιάννη Σπάθα. Έχει συνεργαστεί ως session μουσικός με αρκετούς καλλιτέχνες, όπως: Δόμνα Κουντουρά, Νίκο Μίχα, Χρήστο Χατζηνάσιο, Κώστα Γαλίτη, Ραλία Χριστίδου.

Ο
Άγγελος, το 1997 αποφοίτησε από την Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας των ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Ως session μουσικός, έχει συνεργαστεί με τους: Νίκο Μίχα, Οδυσσέα Τσάκαλο, Οδυσσέα Ρούσκα, Κώστα Γαλίτη, Μιχάλη Κακέπη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Γιώτα Νέγκα, Στάθη Δρογώση, Ραλλία Χριστίδου, Δόμνα Κουντουρά, Δημήτρη Κοργιαλά, Ευρυδίκη. Πλέον καταθέτει και τις στιχουργικές/μουσικές του ανησυχίες στους 9ΜΜ.

Ο
Κώστας, έχει σπουδάσει στο Ωδείο Τέχνης του Γιώργου Φακανά, ηλεκτρικό μπάσο, jazz αυτοσχεδιασμό, σύγχρονη ενορχήστρωση καθώς και όλα τα σύγχρονα μουσικά στυλ. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες όπως:  Γιάννη Σπανό, Ελένη Δήμου, Κίτρινα Ποδήλατα και άλλους.

Ο
Μαυρίκος, μικρότερος αδερφός του Μιχάλη, έχει μελετήσει τύμπανα με καθηγητές τον Μεταλινό και τον Γιάννη Σταυρόπουλο. Ως μουσικός συνεργάστηκε δισκογραφικά με τον Δημήτρη Δημητράκα και τον Γιώργο Τσίγκο.

Image

Οι 9ΜΜ άνοιξαν την διαδικτυακή τους πόρτα στους συντάκτες μας, Καββαδία Γιώργο και Τσακαλάκη Γιάννη, για μια συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκο.

S.R:
Κατ’ αρχήν να σας καλωσορίσουμε στο ηλεκτρονικό περιοδικό SouthernRock.gr. Θα θέλαμε με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου σας άλμπουμ ως 9ΜΜ, να σας κάνουμε μερικές ερωτήσεις με σκοπό να σας γνωρίσουν οι αναγνώστες του περιοδικού μας.
Αρχίζοντας λοιπόν, θα θέλαμε να δούμε πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς τον ήχο του γκρουπ, αν βάζαμε σε αυτόν κάποια ταμπέλα;

9MM:
Οι ταμπέλες για μας δεν υπάρχουν καθώς προσπαθούμε να συμπεριλαμβάνουμε στη μουσική μας κάθε τι που μας γεμίζει ως ήχοo και στυλ.. Παρ’ όλα αυτά ένα από τα χαρακτηριστικά του γκρουπ είναι ο σκληρός ροκ ήχος και οι κιθάρες με τα χαμηλά κουρδίσματα… Επίσης θεωρούμε πως οι ταμπέλες δίνονται από τους ακροατές και μόνο…

 

...Μέρα με τη μέρα κάνουν, την ημέρα νύχτα βροχερή, για να μη βλέπω.
Μέρα με τη μέρα κόβουν, απ’ τη μέρα ώρες για να δουν, πόσο αντέχω...


S.R:
Ο καθένας ξεχωριστά έχει κάνει διάφορα πράγματα στο χώρο της μουσικής. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα και μικρά ονόματα, αν μας επιτρέπεται η έκφραση αυτή. Όλα αυτά όμως πριν τους 9ΜΜ. Πιστεύετε λοιπόν πως αυτό που ξεκινήσατε είναι κάτι νέο για την ελληνόφωνη σκηνή;

9MM:
Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα και δεν σου κρύβουμε πως αυτό είναι και το μεγαλύτερο ρίσκο. Ίσως υπάρχει κάποια προκατάληψη για τον ελληνικό στίχο σε συνδυασμό με τον βαρύ ροκ ήχο… Σίγουρα προσπαθήσαμε για το καλύτερο και από κει και πέρα τα συμπεράσματα δικά σας.

S.R:
Και το όνομα; Πώς προέκυψε το 9ΜΜ;

9MM:
9 χιλιοστά εκτός από το διαμέτρημα κάνης όπλου που είναι στραμένο στις μέρες μας κατά του οποιουδήποτε μεσοαστού Έλληνα πολίτη, περιγράφει τις αρνητικές καταστάσεις που καλούμαστε σαν άνθρωποι να αντέξουμε και να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινή μας ζωή... Η δικιά μας κάνη όμως στοχεύει στην αφύπνιση και τον προβληματισμό των ακροατών μας και σε ακριβώς αντίθετη φορά από αυτή που μας σημαδεύει..

S.R:
Ως μπάντα, όπως οι περισσότερες, σίγουρα θα υπήρξε κάποιος χρόνος προσαρμογής. Από πότε λοιπόν είσαστε μαζί και πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος για την συνύπαρξη;

9MM:
Έχουμε την τύχη να είμαστε μια καλή παρέα ακόμα και όταν δεν δημιουργούμε. Εννοείται πως είχαμε και δύσκολες στιγμές αλλά θεωρούμε πως έτσι δημιουργείται μια μπαντα. Για παράδειγμα όταν γράφαμε τον δίσκο μας κάναμε πρόβες στο σαλόνι του Μαυρίκου(drums) όπου κάθε φορά το μετατρέπαμε σε ένα πρωτόγονο προβάδικο. Τα οικονομικά μας δεν ηταν πάντοτε καλά με συνέπεια να πρέπει να μετράμε τα ψιλά που είχαμε για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Πραγματικα όμως αυτό είναι που έχει αξία και μας δένει σαν άτομα και σαν συγκρότημα.

S.R:
Και φτάνουμε στο 2010, η κυκλοφορία του πρώτου σας δίσκου, με τίτλο “9MM”, κάτω από την “Καθρέφτης”. Η “έξοδος” προς την δισκογραφία ήταν κάτι που επιδιώκατε ή κάτι που προέκυψε;

9MM:
Όταν έχεις το υλικό πρέπει να το εκδώσεις για να ταξιδέψει στον κόσμο. Έχουμε την αίσθηση ότι ακόμα στην Ελλάδα δεν μπορείς να αποφύγεις την ύπαρξη του “φυσικού προϊόντος” που είναι το cd. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε βινίλιο και μας αρέσει πολύ αυτό. Τώρα όλα τα άλλα βρήκαν το δρόμο τους.

S.R:
Σε μια περίοδο που οι καλλιτέχνες και τα γκρουπ ψάχνουν διέξοδο μακριά από δισκογραφικές μεγάλες ή μικρές, κάνοντας ανεξάρτητες δουλειές, εσείς μπήκατε σε μία. Πώς το βλέπετε αυτό;

9MM:
Είναι γεγονός πως στην ελληνική πραγματικότητα αν δεν έχεις κάποιο δίσκο κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά με συνεπεία η στροφή προς την δισκογραφική να είναι μονόδρομος .Ειδικά όμως για μια μπαντα έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία να κρατάς στα χεριά σου την πρώτη σου δουλειά.

Image

...Μ’ έχει κουράσει η ανάγκη, τα όνειρά μου ακριβά,
να κολυμπάω στην απάτη, για χρόνια πολλά...


S.R:
Ακούγοντας το άλμπουμ αυτό, παρατηρούμε την ιδιαίτερα δυναμική, ίσως και δυνατή σε κάποια σημεία, μουσική σας. Είστε από τα λίγα συγκροτήματα στην εγχώρια δισκογραφία, με τέτοιο ήχο, αλλά και τέτοιο στίχο. Αν κάποια στιγμή σας ζητήσουν να κάνετε κάτι πιο εμπορικό, με πιο γλυκό ήχο και στίχο, αλλά ίδια νοήματα, τι θα κάνετε;

9MM:
Η εμπορική έννοια είναι απολύτως αντιστροφή με τον λόγω ύπαρξης των 9ΜΜ. Δουλευουμε ως επαγγελματίες για να μπορούμε να κρατάμε τους 9ΜΜ σε ερασιτεχνικό επίπεδο χωρίς να έχει κανένας το δικαίωμα να επέμβει στο αποτέλεσμα της παραγωγικότητας μας. Κάποια πράγματα δεν αγοράζονται…

S.R:
Αν κάναμε ένα είδος δισκοκριτικής, σίγουρα θα παρατηρούσαμε τη διαφορετική μουσική σας, όμορφα ριφ, όμορφες λούπες, και ηλεκτρονικοί ήχοι που δένουν απόλυτα με το όλο σύνολο. Όμως το αδύνατο σημείο φαίνεται να είναι ο στίχος. Τα νοήματα και τα μηνύματα είναι πολύ σημαντικά, ίσως πάντα επίκαιρα, ο τρόπος όμως έκφρασής τους θυμίζει 20-30 χρόνια πίσω. Δεν νομίζετε πως αυτό χαλάει την εικόνα του ακροατή;

9MM:
Σεβόμαστε απόλυτα την άποψη σας και των ακροατών μας απλά δεν συμφωνουμε. Πιστευουμε πως αυτό που ίσως κάποιους να ξενίσει στον στίχο είναι η ωμη γραφή του και ίσως η μη ποιητική του διάθεση αλλά αυτό για μας είναι και το ζητουμενο. Δεν υπάρχει πολιτισμένος τσακωμός και εμείς είμαστε θυμωμένοι.

S.R:
Το συμβατικό ραδιόφωνο πιστεύετε πως είναι ακόμα ζωντανό; Μπορεί να βοηθήσει με κάποιον τρόπο ένα νέο γκρουπ όπως εσάς;

9MM:
Φυσικά είναι ζωντανό και θα τολμήσουμε να πούμε πως είναι και το μονό    «Ελεύθερο μέσο» (τουλάχιστον σε ένα μεγάλο ποσοστό) που αυτή η χωρά διαθέτει ειδικά στο διαδικτυακό του σκέλος και μας έχει ήδη βοηθήσει και έπεται συνεχεία. Να πούμε πάντως ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους σταθμούς…

...Τι κι αν το τέλος ήταν πάντα εδώ,
τι κι αν μέσ’ το ποτό ψάχνεις τις απαντήσεις.

Μόνο μια νύχτα θέλω να σε δω

να λάμψεις σαν τον ήλιο λίγο πριν τη δύση...


S.R:
Πηγαίνοντας και λίγο προς το θέμα του διαδικτύου, οι διάφορες υπηρεσίες του, YouTube/mySpace/Facebook, πιστεύετε ότι βοηθούν ή ότι τελικά ο καλλιτέχνης χάνει;

9MM:
Με το internet μπορείς πλέον εύκολα να ξεπεράσεις τους μεσαζόντες και να απευθυνθείς κατευθείαν στον κόσμο , όποιος και αν είσαι. Δεν υπάρχουν πια σύνορα στην τέχνη.

S.R:
Μπορεί να τα λέτε και στους στίχους σας, αλλά έξω από την ποίηση, πώς βλέπετε την κοινωνική κατάσταση της χώρας; Η πολιτική γνωρίζουμε όλοι πώς είναι. Και όταν λέμε κοινωνική, εννοούμε και ως προς τις αντιδράσεις.

9MM:
Φίλοι και γνωστοί αφήνουν την πατρίδα μας με την ελπίδα να ζήσουν μια καλύτερη ζωή πράγμα που μας θυμίζει  παλιότερες εποχές. Η κοινωνία όμως έχει παγώσει μπροστά στην οικονομική τρομοκρατία που δέχεται και προσωρινά σκύβει το κεφάλι και ελπίζει. Αυτό όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα καθώς η υπομονή λιγοστεύει και το καζάνι βράζει μέσα σε κάθε Έλληνα πολίτη που δεν θα εκτονωθεί ώσπου να φύγουν οι προδότες από την χωρά και όχι τα παιδιά μας.  

S.R:
Την Κυριακή που μας έρχεται, 6/2, έχετε μια live εμφάνιση από κοινού με τους Motivo 4. Αναλογιζόμενοι τον λίγο διαφορετικό ήχο, αλλά τον πολύ διαφορετικό στίχο, πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

9MM:
Θεωρούμε τους  Motivo 4 ένα μεγάλο κεφαλαίο της Ελληνόφωνης ροκ σκηνής και είναι τιμή μας να μοιραζόμαστε την σκηνή του KOOKΟΟ μαζί τους.. Σας περιμένουμε όλους και είμαστε σίγουροι πως θα περάσετε υπέροχα !

...Όταν οι λίμνες στερέψουν
(τότε όσοι μείνουν θα μάθουν)

κι όλα τα δάση καούν

(πως λίγα έχουν αξία)

ο αέρας δεν αναπνέεται

(τα γαμημένα λεφτά τους)

κι οι θεοί δεν ακούν

(που τα ’χουν κάνει θρησκεία)...


S.R:
Έχετε κάποιες άλλες live εμφανίσεις κανονισμένες ή κατά νου;

9MM:
Ο στόχος  μας  είναι τα live. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αλλά σίγουρα την επόμενη περίοδο θα μας συναντήσατε σε πολλούς χώρους τόσο στην Αθήνα όσο και εκτός.

S.R:
Και τελευταία μας ερώτηση, τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του SouthernRock.gr;

9MM:
Ζούμε δύσκολες εποχές και ο μονός τρόπος να εμπλακούμε από το παρόν είναι να παίρνουμε πρωτοβουλίες όσο σημαντικές η όχι και αν είναι. Για κάθε δράση υπάρχει και αντιδραση. Μην δέχεστε τα βολικά αλλά παλέψατε για αυτά που αξίζετε.

S.R:
Ελπίζουμε να μην σας κουράσαμε, ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και την προθυμία για αυτή την υπέροχη συνέντευξη. Καλοτάξιδος ευχόμαστε ο δίσκος και καλή επιτυχία στις εμφανίσεις σας!

9MM:
Εμείς σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την στήριξη που μας δειχνετε.

...Πες μου, πως θα ’ναι εύκολο.
Βρες μου, άλλη διέξοδο.

Κάνε, μια απότομη στροφή.

Σβήσε όλα τα φώτα,

κι όπου να ’ναι πάμε...


Πληροφορίες για το άλμπουμ:

Image

Tracklist:
  1. Μέρα Με Τη Μέρα
  2. Στου Μάη Τη Ρωγμή
  3. Δημοκρατία
  4. Νέα Τάξη
  5. Πριν Τη Δύση
  6. Φωτιά Από Τη Στάχτη
  7. VII
  8. Πόλεμος
  9. Το Όνομα
  10. Έξοδος Κινδύνου
  11. Θυμάμαι

Στίχοι:
Wee (1), Μιχάλης Σκαράκης (2, 4, 5, 10), Άγγελος Βαφειάδης (3, 4, 8), Κώστας Ξηρογιάννης (4, 7), Βανέσσα Καραγιώργου (6), Προμηθέας Βαφειάδης (9), Τόλης Λυμπερόπουλος (11).
Μουσική:
9ΜΜ.

Οι 9ΜΜ είναι οι:
  • Μιχάλης Σκαράκης: Φωνή
  • Τόλης Λυμπερόπουλος: Κιθάρες
  • Κώστας Ξηρογιάννης: Μπάσο
  • Άγγελος Βαφειάδης: Πλήκτρα
  • Μαυρίκος Σκαράκης: Τύμπανα

  • Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο studio “Reaction” και στο “133Studio”
    Ηχοληψία/Μίξη:
    Μιχάλης Σκαράκης, Wee (στο 11)

    Artwork:
    Αλέξανδρος Βαφειάδης

    Στα κομμάτια Δημοκρατία, Φωτιά Από Την Στάχτη, και Πριν Τη Δύση παίζει τύμπανα ο Στέλιος (The beast) Παύλου.

    Στα κομμάτια Φωτιά Από Την Στάχτη και Πριν Τη Δύση, συμμετέχει στις κιθάρες ο Γιάννης Στεργίου.

    Κυκλοφορεί από την
    Καθρέφτης

    Επικοινωνία:

    mySpace

    Facebook

    Reverbnation

    Dailymotion

    YouTube