Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 05:54:40

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη των "RAGING STORM"

Είχα την χαρά και την τιμή πριν από λίγους μήνες να γνωρίσω μέσα σε ένα studio τα μέλη των RAGING STORM, μια μπάντα που έρχεται από παλιά και μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα βρίσκεται και πάλι στην ελληνική metal underground παρέα!

Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γραφτεί στην μουσική σελίδα του Southernrock.gr όλο το χρονικό αυτή της αξιόλογης μπάντας. Έτσι, το πρότεινα στον πολύ καλό μου φίλο, και μπασίστα του συγκροτήματος Χάρη Μπουνταμούρ, δέχτηκε με χαρά και ορίστε οι RAGING STORM!!

Για ακόμα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, θα σας πρότεινα να τους δείτε σε κάποιο απ τα επόμενα live τους...Αξίζει!

So enjoy!


Μ.Τ.   Καλησπέρα παιδιά, καλωσορίσατε στην παρέα του Southernrock.gr

Χ.Μ.  Καλησπέρα και σε σας, ευχαριστούμε για την πρόσκληση..

Μ.Τ.  Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Από το πρώτο line up, και τις αλλαγές μέχρι και σήμερα.

Χ.Μ. Οι Raging Storm στην ουσία δημιουργήθηκαν στις αρχές του 1997 από τον Χρήστο Μόσαλο (κιθάρα) και τον Χάρη Μπουνταμούρ (μπάσο), οι οποίοι δημιούργησαν μαζί τα πρώτα τραγούδια του γκρουπ κάνοντας πρόβες με διάφορους ντράμερ και χωρίς τραγουδιστή. Το 1998 ήρθε στο γκρουπ ο μέχρι και σήμερα  ντράμερ Γιώργος Βασάρας, δημιουργώντας σταθερότητα στο line up, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1999 με την έλευση του Δημήτρη Ντελή (lead κιθάρα) και του Γιώργου Δριμυλή (φωνητικά).Με αυτή την σύνθεση στις αρχές του 2000 ξεκίνησε η πλήρης δραστηριοποίηση του γκρουπ με παλιά και αρκετά νέα τραγούδια, καθώς και το ξεκίνημα πολλών live εμφανίσεων σε όλα σχεδόν τα clubs της Αθήνας, με σχεδόν όλα τα ελληνικά συγκροτήματα, και αρκετά του εξωτερικού στην συνέχεια (Primal Fear, Sabbat, Brocas Helm, Anvil, Lonewolf). Το 2002 ηχογραφήθηκε το ομώνυμο ντεμπούτο, και το 2003 το 7ιντσο βινύλιο "Sword of Doom", καθώς και η συμμετοχή με το "In Metal we trust" αποκλειστικά για την συλλογή ελληνικών συγκροτημάτων "Μortal Affair". Το 2004 η αποχώρηση του Μόσαλου από το γκρουπ, συνέπεσε με την λίγο αργότερα μετακόμιση του Μπουνταμούρ στην επαρχία λόγω νέων οικογενειακών υποχρεώσεων. Την ίδια χρονιά αποχωρεί και ο Ντελής, ξεκινώντας έτσι η  γκρίζα περίοδος του γκρουπ. Παρόλα αυτά, οι πρόβες συνεχίζονταν και στην επαρχία, με προβλήματα στο δίδυμο κιθαριστών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη συνοχή που χρειαζόταν το γκρουπ για να συνεχίσει δυναμικά.  Το 2008 ο Μπουνταμούρ επιστρέφει στην Αθήνα και μαζί με τα δύο εναπομείναντα μέλη Βασάρα και Δριμυλή, δοκιμάζουν ξανά διάφορους κιθαρίστες. Στο τέλος του 2009 επιτέλους, καταλήγουν στο δίδυμο Τάσου Δεσπινίδη και Γιώργου Κωνσταντάρα. Το 2010 ξεκινάνε και πάλι οι live εμφανίσεις με την νέα σύνθεση του γκρουπ, αρχής γενομένης στο Up The Hammers V Festival (Doomsword, Slaughter Xstroyes, Enforcer, Overdrive, Atlantean Kodex, In Solitude, Dexter Ward).

Μ.Τ. Για το CD σας ποιοί ασχολήθηκαν περισσότερο συνθετικά και στιχουργικά?

Χ.Μ. Κύριοι συνθέτες για όλη την δισκογραφική παρουσία του γκρουπ ήταν ο Μόσαλος και ο Μπουνταμούρ, με σημαντική βοήθεια από τον Ντελή στα lead καθαριστικά μέρη, ο οποίος έγραψε και την μουσική για δύο τραγούδια. Στιχουργικά τον κύριο λόγο έχει ο Δριμυλής, μετά ακολουθεί ο Μπουνταμούρ (4 τραγούδια) και ο Μόσαλος (1 τραγούδι).

Μ.Τ. Χαρακτηρίζεστε ως heavy/ epic metal μπάντα. Τί θέματα πραγματεύονται οι στίχοι σας?

Χ.Μ. Οι στίχοι μας ασχολούνται με μυθολογικά και ιστορικά θέματα κυρίως, διαχρονικές ανθρώπινες αξίες και ήθη δοσμένα μέσα  απο φανταστικούς στίχους, καθώς και με την αγάπη του γκρουπ για το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Μ.Τ. Ξεκινήσατε σαν μπάντα ενώ ήσασταν ήδη φίλοι, ή με τον καιρό δεθήκατε και φιλικά?

Χ.Μ. Με κάποιους ήμασταν ήδη φίλοι, με κάποιους άλλους δεθήκαμε φιλικά μέσω του γκρουπ.

Μ.Τ. Χάρη, όταν ξεκίνησες να ψάχνεις άτομα για να δημιουργήσεις τη μπάντα, ήξερες εξ αρχής τι ήθελες να κάνεις, ή όλο αυτό ξεκίνησε κατά τύχη?

Χ.Μ. Το "Sons of Valhalla" το είχα γράψει εξολοκλήρου το 1994, και ενώ έπαιξα μπάσο σε διάφορα γκρουπ δεν το παρουσίασα ποτέ. Δεν είχα στο μυαλό μου πάντως να φτιάξω δικό μου συγκρότημα. Αυτό έγινε κατά τύχη όταν έμαθα μέσω καλού φίλου, πως ο Μόσαλος έψαχνε μπασίστα για να ξεκινήσει συγκρότημα. Με την πρώτη συνάντηση νιώσαμε πόσο απόλυτη χημεία υπήρχε μεταξύ μας σε όλους τους τομείς, και έτσι ξεκίνησαν όλα... Πρέπει να πω πάντως, πως με όλα τα παιδιά τότε είχαμε πραγματικά απίστευτη ομοιογένεια και συνεργασία.

Μ.Τ. Στο τελευταίο live που κάνατε, στο οποίο είχα και τη τιμή και τη χαρά να παρευρίσκομαι, το κλίμα ήταν πολύ ζεστό και οι φίλοι/οπαδοί σας φάνηκαν ενθουσιασμένοι εξίσου για όλα τα κομμάτια που παίξατε απ' το CD σας. Εσάς όμως ποιό τραγούδι είναι αυτό που σας κάνει να νοιώθετε ακόμα πιο ενθουσιασμένοι?

Χ.Μ. Χαίρομαι πολύ και σ' ευχαριστώ και για την παρουσία σου στο live μας, και για τα σχόλια σου... Ήταν όντως έτσι, ήταν απίστευτη η ατμόσφαιρα και ο πολύς κόσμος που ήρθε για να μας δει μετά από τόσα χρόνια... Υπήρξε συγκίνηση, όσοι βρέθηκαν εκεί μπορούν να με καταλάβουν... Αυτό το live, οι τρεις εναπομείναντες απο την αρχική σύνθεση, να ξέρεις πως το περιμέναμε 6 χρόνια, χωρίς ίχνος υπερβολής... Όλα τα τραγούδια του γκρουπ με εκφράζουν απόλυτα 100%. Για ευνόητους ίσως όμως προσωπικούς λόγους με αγγίζουν ιδιαίτερα το "Sons of Valhalla", και "Heavy Metal Faith".

Μ.Τ. Φέτος με τις πρόβες και τα live αισθάνεστε το ίδιο με 6 χρόνια πριν?

Χ.Μ. Για να είμαι ειλικρινής, είναι πολύ δύσκολο να ξαναυπάρξει η ΑΠΟΛΥΤΗ χημεία που είχαμε παλιότερα. Πιστεύω όμως πως είμαστε σε καλό δρόμο μετά απο όλα αυτά που έχουμε περάσει και προσωπικά και σαν γκρουπ, και είμαι αισιόδοξος κρίνοντας και απο τα 2 live μετά την επαναδραστηριοποίηση μας.

Raging Storm members (Click to see larger picture)

Μ.Τ. Πιστεύετε πως έχετε μέλλον σαν συγκρότημα? Και ποιός πιστεύετε ότι είναι λόγος για να σταματήσετε να είστε ενεργό συγκρότημα?

Χ.Μ. Θέλω να πιστεύω πως θα έχουμε μέλλον σαν συγκρότημα, και ο λόγος για να σταματήσουμε να είμαστε ενεργοί, θα είναι άμα πρέπει να ψάχνουμε και πάλι για νέους κιθαρίστες (χεχεχε!!!!!!).

Μ.Τ. Με ποιές άλλες μπάντες θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον εκτός απο αυτές που ήδη έχετε συνεργαστεί?

Χ.Μ. Νιώθω ήδη πλήρης και περήφανος για όλες τις πάρα πολλές μπάντες που έχουμε παίξει και συνεργαστεί μέχρι σήμερα. Δεν αποζητώ πολλά περισσότερα, θα ήθελα να παίζαμε με Cirith Ungol ή Sortilege αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν πια, δυστυχώς!!!!

Μ.Τ. Ποιά είναι η γνώμη σας για τις ελληνικές underground metal μπάντες? Νομίζω πως είναι φανερό ότι οι δουλειές των περισσότερων όλο και κάτι γνωστό μας θυμίζουν. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό?

Χ.Μ. Υπήρχαν και υπάρχουν αρκετές πολύ καλές underground metal μπάντες και ελληνικές και ξένες, που δυστυχώς ενώ αξίζουν πολλά περισσότερα δεν προχωράνε. Πιστεύω ακόμη και πως το Heavy Metal της 10ετίας του 80 έχει γίνει underground, και αυτό με θλίβει και δεν θέλω να το σχολιάσω, όσοι καταλαβαίνουν καλώς, για τους άλλους δεν με απασχολεί πια να τους αλλάξω την γνώμη. Φυσικό είναι κάποιες δουλειές συγκροτημάτων να θυμίζουν κάτι εφόσον παίζουν Heavy Metal. Είναι ακατόρθωτο πιστεύω να βγει κάτι εντελώς καινούργιο και να είναι Heavy Metal, και απεχθάνομαι πλέον όλα τα αποτυχημένα πειράματα που έχουν γεμίσει την παγκόσμια metal σκηνή γενικότερα...

Μ.Τ. Μέσω του internet έχετε γνωρίσει αξιόλογες ελληνικές underground metal μπάντες? Ποιές είναι αυτές?

Χ.Μ. Έχω γνωρίσει ειλικρινά μερικές πραγματικά καλές, αλλά δεν θα ήθελα να τις αναφέρω εδώ!!!

Μ.Τ. Στην Ελλάδα, οι μουσικές σκηνές που στηρίζουν metal live είναι λίγες και αυτές δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, κατάλληλη ηχητική κλπ... Ποιά είναι η δική σας γνώμη? (αν και φαντάζομαι! χάχα)

Χ.Μ. Πολύ σωστά φαντάζεσαι!!!!!!! Πάρα πολύ σωστά!!!!!! Δεν θα σχολιάσω, το γνωρίζουν ΟΛΟΙ όσοι έχουν σχέση με τον χώρο...

Μ.Τ. Γιατί κατά τον μέσο "μπρουτάλ μεταλά άντρακλα", μια γυναίκα δεν μπορεί να παίξει thrash, power, heavy, stoner κλπ γιατί το είδος της, όπως υποστηρίζουν, είναι μόνο το glam, pozer και hard rock? Είστε της ίδιας άποψης?

Χ.Μ. Δεν συμφωνώ καθόλου, και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα συγκροτημάτων Heavy Metal, παλιών και πιο καινούργιων που πιστεύω πως αποδεικνύουν την θέση μου.

Μ.Τ. Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια? Έχετε υλικό για κάποιο καινούριο album?

Χ.Μ. Τα σχέδια μας είναι αρκετές και καλές συναυλίες κατά τους επόμενους μήνες, παράλληλα με την προετοιμασία των νέων μας τραγουδιών με σκοπό την κυκλοφορία ενός πραγματικά πολύ καλού album. Yλικό υπάρχει και για 2 albums, το θέμα είναι να δουλευτεί σωστά και χωρίς βιασύνη. Πρέπει να δωθεί χρόνος για περαιτέρω δέσιμο και χημεία μεταξύ των κιθαριστών, και αυτό θα φανεί στο τελικό αποτέλεσμα!!!

Μ.Τ. Φτάνοντας στο τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τον χρόνο σας, τις απόψεις και όλο το χρονικό της μπάντας, που μοιραστήκατε με την παρέα του Southernrock.gr.

Χ.Μ. Εγώ σε ευχαριστώ για τον χρόνο και το ενδιαφέρον σου!!!! Unbound and free For ever we'll be - HEAVY METAL

 

Συνέντευξη Μαριανίκη Τοκα