Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 16:26:32

ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

Ozzy Osbourne - “I Am Ozzy” (Book) 2010

 
Η αυτοβιογραφία του μεγάλου star του Heavy Metal.
Μια από τις πλέον ειλικρινείς και θαρραλέες αυτοβιογραφίες ενός θρύλου του Rock που έγραψε ιστορία όχι μόνο με τη μουσική του, αλλά και με τις υπερβολές του στη σκηνή και εκτός αυτής. Αξίζει να σημειώσετε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο έμεινε για μήνες στη λίστα των best-sellers για το “New York Times”.
Η εξιστόρηση του Ozzy Osbourne ξεκινάει από το παρελθόν στις φτωχογειτονιές του Aston, για να καταλήξει μέσα από ένα δύσκολο και μακρύ ταξίδι βουτηγμένο στο alcohol, την cocaine, το LSD και κάθε είδους ναρκωτική ουσία, στην τωρινή, πιο ειρηνική-συμβατική φάση της ζωής του.
Ο Ozzy δεν κρύβει σχεδόν τίποτα, το μενού περιλαμβάνει τα πάντα και αφήνει πολλές γεύσεις και εντυπώσεις στον αναγνώστη: φυλακή, ναρκωτικά, γάμοι, οικονομικά προβλήματα, αποκεφαλισμοί περιστεριών και νυχτερίδων επί σκηνής, το reality show στο MTV (Osbournes), λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής,  επιτυχίες και αποτυχίες. Όλα αυτά γραμμένα με ειλικρίνεια, καυστικό, αυτοσαρκασμό και φαρμακερό χιούμορ.
Μέσα από τις σελίδες του διαβάζουμε επίσης παράλληλες ιστορίες άλλων Rock διασήμων όπου οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν με αυτόν του Ozzy και αυτές οι ιστορίες σκιαγραφούν πολλά πράγματα που αφορούν στην ιστορία του Rock και φωτίζουν πολλές άγνωστες πτυχές, (για εμάς τους κοινούς θνητούς), της Rock/ Metal σκηνής στο σύνολο της.
Το βιβλίο γράφτηκε με τη βοήθεια του Chris Ayres και δείχνει καθαρά το μεγαλείο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του καλλιτέχνη, αποκαλύπτει έριδες, ζήλιες και φυσικά τους κινδύνους που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο τεράστιο μέγεθος της δημοτικότητας του και τους τρόπους που ο ίδιος ανά τον χρόνο διαχειρίστηκε διάφορες καταστάσεις σε διάφορες φάσεις της ζωής του.
Ο Ozzy, ένα απλό παιδί της εργατικής τάξης, χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση, από τις λαϊκές πολυκατοικίες μιας μικρής πόλης της βόρειας Αγγλίας έφτασε να είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα, παγκόσμια ονόματα του Rock και Heavy Metal, που στο πλευρό του (για να μην ξεχνιόμαστε) χτίστηκαν καριέρες αξιολογότατων μουσικών...
 
 
Απόσπασμα από το βιβλίο
Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει ότι θα έκανα κάτι μεγάλο μια μέρα. «Έχω ένα προαίσθημα για σένα John Osbourne» μου έλεγε, αφού είχε κατεβάσει μερικές μπύρες. «Εσύ ή θα κάνεις κάτι πολύ σπουδαίο ή θα πας φυλακή». Κι είχε δίκιο ο γέρος μου. Βρέθηκα στη φυλακή πριν τα δέκατα όγδοα μου γενέθλια.
Οι άνθρωποι με ρωτάνε πώς και είμαι ακόμα ζωντανός και δεν ξέρω τι να τους πω. Όταν ήμουν πιτσιρικάς, αν με έστηνες στον τοίχο μαζί με άλλα παιδιά απ’ τη γειτονιά μου και με ρωτούσες ποιος απ’ όλους μας θα φτάσει τα εξήντα, ποιος απ’ όλους θα κατέληγε να έχει πέντε παιδιά και τέσσερα εγγόνια και σπίτια στo Buckinghamshire και την California, δεν θα πόνταρα ποτέ σ’ εμένα, ούτε μια στο γαμημένο εκατομμύριο.
Αλλά είμαι εδώ: Έτοιμος να πω την ιστορία μου, με τον δικό μου τρόπο, για πρώτη φορά. Κάθε μέρα της ζωής μου υπήρξε ένα γεγονός. Ήπια θανατηφόρους συνδυασμούς ποτού και ναρκωτικών για τριάντα χρόνια. Επέζησα από χτύπημα αεροπλάνου, αυτοκτονικά overdose, αφροδίσια. Κατηγορήθηκα για απόπειρα φόνου. Μετά έφτασα σχεδόν να πεθάνω όταν η «γουρούνα» μου χτύπησε σ’ ένα σαμαράκι ενώ έτρεχα με μόλις τέσσερα χιλιόμετρα την ώρα.
Πολλά απ’ αυτά που αφηγούμαι δεν ακούγονται ωραία. Έκανα μερικά άσχημα πράγματα στα νιάτα μου. Πάντοτε με τραβούσε η σκοτεινή πλευρά. Δεν είμαι όμως ο διάβολος. Είμαι απλά ο John Osbourne: Ενα παιδί εργατών απ’ το Aston, που παράτησε τη δουλειά του στο εργοστάσιο και πήγε να διασκεδάσει.

Κι αν δεν είσαι fan του Ozzy, εγώ σου το προτείνω, να δώσεις μια ευκαιρία στην αυτοβιογραφία του. Ίσως και να γελάσεις με τις γλαφυρές περιγραφές του, ίσως και όχι. Έχει ότι φαντάζεσαι. Ναρκωτικά, sex, άσχημα παιδικά χρόνια, ίντριγκες, συναντήσεις με το θάνατο και oτι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η ζωή ενός τύπου σαν τον Ozzy. Αλλά και χιούμορ, πολύ χιούμορ.
Το βιβλίο του Ozzy κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2010, ενώ μεταφράστηκε και στα Ελληνικά, στην χώρα μας βγήκε την ίδια χρονιά. Έχει πλήθος φωτογραφιών, μέσα σε 400 σελίδες μαθαίνεις πάρα μα πάρα πολλά. Αλλά έχει και 32 σελίδες με σπάνιο φωτογραφικό υλικό.