Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 16:13:48

ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

Malc MacMillan - The NWOBHM Encyclopedia, Book (2001)

 

 
 
Αυτός είναι ο πρώτος πλήρης οδηγός στο φημισμένο φαινόμενο του κινήματος New Wave Of British Heavy Metal, αποκαλύπτοντας την πραγματική έκταση και τη σημασία της μουσικής αυτής δύναμης που συγκλόνισε ένα μικρό έθνος (Βρετάνια), πριν από τέσσερις δεκαετίες, ανοίγοντας το δρόμο για μια παγκόσμια Ηeavy Μetal επανάσταση που συντελέστηκε αργότερα.
Ανακαλύψτε πώς, πού και γιατί ξεκίνησαν όλα αυτά και γιατί λίγοι από εκείνους τους επίδοξους και αισιόδοξους έγιναν μεγαθήρια, ενώ αμέτρητα άλλα μουσικά σύνολα μικρών πόλεων απλώς εξαφανίστηκαν στο χρόνο και στη λήθη. Διαβάστε και θαυμάστε πάνω από 500 περιπετειώδεις ιστορίες συγκροτημάτων που ξεδιπλώνονται μέσα σε τούτο το βιβλίο με έντονη λεπτομέρεια. Οι συμμετοχές σχημάτων κυμαίνονται από τους επιτυχημένους Iron Maiden, ή τους Def Leppard, αλλά και άγνωστοι όπως οι Stormqueen και οι Masterstroke. Σε κάθε περίπτωση, οι ενημερωτικές δισκογραφίες παρέχουν έναν πολύτιμο, εύκολο στη χρήση οδηγό για τους συλλέκτες του είδους. Επίσης, περιέχει φωτογραφίες που δεν έχουν ξανά δημοσιευτεί. Αυτή είναι μια συναρπαστική και απορροφητική ανάγνωση για λάτρεις και νεοφερμένους οπαδούς του είδους.  
Το Metal για μια ακόμη φορά απολαμβάνει μια μαζική αναζωπύρωση της δημοτικότητας του, η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών σχημάτων οφείλει ένα θεμελιώδες χρέος σε αυτούς τους πρωτοποριακούς πρωτοπόρους, οπότε αφήστε αυτό το βιβλίο να σας μεταφέρει στις μέρες που οι κιθάρες ήταν δυνατές και πραγματικά γέμιζαν τον αέρα.
 
 
Αυτό το κολοσσιαίο βιβλίο για το διάσημο NWOBHM, ρίχνει μια ολοκληρωμένη ματιά στα συγκροτήματα που άλλαξαν το πρόσωπο της μουσικής σκηνής της Βρετανίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε μια τόσο φιλόδοξη προσπάθεια να καλύψει μια τόσο ευρεία ανασκόπηση του είδους, αλλά ο συγγραφέας κατάφερε να αποσπάσει κάθε τελευταία πληροφορία (μέχρι το 2001), από εκείνους τους μουσικούς που τάχτηκαν στο NWOBHM.
Αν και είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν ανάλογες εγκυκλοπαίδειες για το NWOBHM, ήταν όμως στην Γερμανική γλώσσα, ο χώρος του βιβλίου που αφιερώνεται σ’ ένα  σχήμα ποικίλλει από μισή σελίδα ή σε πολλές σελίδες, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας τους ή απλά από το πόσες πληροφορίες, μπόρεσε ο δημιουργός κατάφερε να βρει γι’ αυτά. Επίσης, συμπεριλαμβάνεται η δισκογραφία κάθε σχήματος, είτε έχουν μόνο ένα τραγούδι σε μια συλλογή είτε πολλές δίκες τους κυκλοφορίες. Δεν υπάρχουν πολλές φωτογραφίες, είναι κυρίως κείμενο, οπότε μην περιμένετε ένα album άλμπουμ φωτογραφιών, αλλά η ανάγνωση δεν είναι καθόλου βαριά.
Ο συγγραφέας έχει ένα πολύ καλό στυλ γραφής, συχνά χρησιμοποιώντας το χιούμορ για να περιγράψει κάποιες καταστάσεις ή γεγονότα. Είναι προφανές από τις πρώτες σελίδες ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο γύρω από το NWOBHM. Επίσης, περιγράφει τις περιοδείες, την ιστορία, τις εταιρείες, αλλά και την αποδοχή από τον τύπο και τους οπαδούς, κλπ. Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που θα πρέπει να ικανοποιούν σχεδόν όλους τους φίλους του είδους.
 
 
Αλλά μετά από το διάβασμα για κάποια από τα συγκροτήματα, ίσως κάποιοι αρχίσουν να κυνηγήσουν κάποια από αυτά τα albums, οπότε ίσως η πιστωτική τους κάρτα δεν θα είναι και πολύ χαρούμενη.
Όποιος ενδιαφέρεται για το NWOBHM, θα πρέπει να διαβάσει αυτή την εγκυκλοπαίδεια, αλλά προσέξτε… είναι πολύ δύσκολο να το σταματήσετε μόλις αρχίσετε να το διαβάζετε. Μέσα από τις 800 σελίδες του βιβλίου, παρελαύνουν περίπου 550 μουσικά σύνολα του εν λόγο μουσικού κινήματος, ενώ το σπουδαίο αυτό πόνημα το προλογίζουν οι… Paul DiAnno (Iron Maiden), Brian Tattler (Diamond Head), Jess Cox (Tygers Of Pan Tang).