Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 01:15:45

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ KISS STUDIO ALBUMS

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

KISS

STUDIO ALBUMS

YOU WANT THE BEST, YOU GOT THE BEST…

THE HOTTEST BAND IN THE WORLD… KISS

 

Αγαπητοί αναγνώστες του site, οι KISS είναι ένα παγκοσμίως γνωστό Αμερικάνικο Hard Rock συγκρότημα, το οποίο σχηματίστηκε στην πόλη της Νew Υork των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 1973. Από τότε φίλοι μου, έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής που γραφόταν το άρθρο (2016), 20 studio albums, 7 live albums, 13 συλλογές και 60 singles. Ενώ οι πωλήσεις των δίσκων τους παγκοσμίως, ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα. Το συγκρότημα είναι γνωστό παντού σε όλο τον κόσμο, για την καυτή εικόνα που παρουσιάζει και παρουσιάζει ακόμα επί σκηνής, φορούν το διάσημο make-up τους, δημιουργώντας έτσι μία εντελώς διαφορετική εικόνα, από κάθε άλλο γνωστό σχήμα του Hard Rock και του Heavy Metal. Σε αυτό το διαφορετικό άρθρο-αφιέρωμα, θα πούμε λίγα μόνο περιεκτικά λόγια (λόγω μη διαθέσιμου χώρου), για τα 20 studio albums που κυκλοφόρησε το συγκρότημα των KISS.
Ούτως ή άλλως την βιογραφία τους (στο site), την έκανε πριν λίγο καιρό ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος… Χρήστος Σταμέλος. Καλή συνέχεια και καλό διάβασμα, λοιπόν.

KISS [1974]
Αυτά είναι τα τραγούδια πάνω στα οποία χτίστηκε η αυτοκρατορία των KISS, ποια είναι αυτά; Μα πολύ απλά το “Strutter”, το “Deuce”, το “Black Diamond”, το “Cold Gin” αλλά και πολλά-πολλά άλλα. Βεβαίως, θα έλεγα να τ’ ακούσετε καλύτερα από το πρώτο τους ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο το “Alive !”, αλλά αυτή ήταν σαφές, η πιο πρωτόγονη αρχή των KISS, ενώ εδώ τα τραγούδια είναι πιο ωμά και άγρια.
HOTTER THAN HELL [1974]
Οι KISS εδώ διευρύνουν κι άλλο τον σκοτεινό ήχο τους, αλλά ας το παραδεχτούμε όμως, η κάπως μουντή-θολή παραγωγή, δεν μπορεί να κρύψει με τίποτα τη δύναμη του σχήματος. Το πιασάρικο τραγούδι του Stanley “Got To Choose”, ή το “Coming Home”, ενώ ο Simmons μας παραδίδει ένα εμβληματικό τραγούδι το “Goin’ Blind” και o Frehley αφήνει τον φίλου του Criss να τραγουδήσει το τραγούδι του “Strange Ways”, όπου φτάνει κατά περίεργο τρόπο στα όρια του ψυχεδελικού.
DRESSED TO KILL [1975]
Περιέργως, οι KISS τότε είχαν απίστευτα μοναδικό συνθετικό ίστρο αφού κυκλοφόρησαν τα τρία πρώτα τους album σε μόλις 13 μήνες . Πέραν του ότι το album περιέχει τον ύμνο τους “Rock And Roll All Nite” και η καριέρα τους πήρε μια κυριολεκτική ανάφλεξη, το “Dressed To Kill” σαν album βρίσκει το συγκρότημα να έχει πιο εξελιγμένα και πιο ισχυρά-βαριά τραγούδια όπως το “She” και το “Rock Bottom”.
DESTROYER [1976]
Tο ζωντανό διπλό album “Alive !” του 1975, τους έκανε αστέρια, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται να αποδείξουν (σε όλους), ότι θα είχαν κι ένα λαμπρό μέλλον και μέσα από τα studio album τους. Έτσι προσέλαβαν τον διεθνούς φήμης παραγωγό Bob Ezrin, ο οποίος χρησιμοποίησε μεθόδους στρατοπέδου, με λοχία τον ίδιο για να πάρει το σχήμα στα χέρια του και να τους προσθέσει μια λεπτότητα και μια δυναμική στον ήχο τους. Αυτό έγινε με τα κλασικά τραγούδια “Detroit Rock City”, “God Of Thunder” “Beth” και “Shout It Out Loud”, που ακόμα και σήμερα ξεσηκώνουν τον κόσμο, στις αρένες παγκοσμίως.
ROCK AND ROLL OVER [1976]
Προφανώς οι KISS αισθάνονται ότι τα πράγματα έγιναν λίγο πολύ περίτεχνα στο προηγούμενο LP τους, έτσι το δεύτερο album τους του 1976, το ηχογράφησαν σε μια άδεια αίθουσα συναυλιών. Αυτή η ιδέα της live ηχογράφησης, έχει σκληρότερο ήχο και σε συνδυασμό με το άρτια διαμορφωμένο song-writing, οι δεξιότητες τους είναι φανταστικές. Η επίδραση στο κοινό ήταν άμεση από τα κλασικά τραγούδια όπως τα… “I Want You”, “Makin’ Love”, “Love ’Em And Leave ’Em” και “Calling Dr. Love”.
LOVE GUN [1977]
Στο τελευταίο από τα έξι studio album της κλασικής 70’s εποχής των KISS, τους βρίσκει από το πρώτο κιόλας riff σε πλήρη ισχύ. Το ομότιτλο τραγούδι έχει αποδειχθεί ότι ήταν απόλυτα καθοριστικό για την καριέρα του Stanley, ενώ το “Christine Sixteen” βρίσκει τον Simmons στην σεξουαλική κορυφή του μ’ ένα riff πιάνου και ο Frehley παίρνει τα πάνω του, στο πρώτο τραγούδι που έχει το προβάδισμα στα φωνητικά με το “Shock Me”.
DYNASTY [1979]
Δεν πρόκειται να πάμε σε αλαζονικούς αντί-Disco ισχυρισμούς, ναι το ξέρω ότι το “I Was Made For Lovin’ You” είναι ένα pop-disco τραγούδι, άλλα πραγματικά είναι ένα αρκετά πιασάρικο τραγούδι. Αν και ήταν ένα σοκ για τους παραδοσιακούς σκληροπυρηνικούς οπαδούς, νομίζω όμως ότι το “Sure Know Something” είναι ακόμα καλύτερο. Αλλά και τα “Magic Touch”, “Charisma”, “2.000 Man” “Dirty Livin’”, ήταν αρκετά πιασάρικα hits επίσης.
UNMASKED [1980]
Αυτό είναι το πιο καλό-γυαλισμένο album των KISS, με τον power-pop ήχο του να είναι αρκετά μίλια μακριά από τραγούδια σαν το “Deuce” ή το “Strutter”. Σύμφωνοι, αλλά η σύνθεση των τραγουδιών είναι συνεπής και ελκυστική, εδώ ο Stanley ήταν σε πολύ sexy εποχές με τραγούδια όπως το “Shandi”, “Tomorrow” ή το “What Makes The World Go ’Round”. Αξίζει να το τιμήσετε και μόνο γι’ αυτά τα τραγούδια, αλλά και για τα “Talk To Me”, “Is That You”, “Easy As It Seems” και “She’s So European”.
MUSIC FROM (THE ELDER) [1981]
Με την καριέρα τους στο χείλος της συνολικής αποτυχίας, το σχήμα ξεκίνησε εδώ με κάθε καλή πρόθεση να κάνει ένα album πίσω στον βασικό 70’s ήχο του. Έκαναν όμως ένα παράξενο concept album με αρκετούς μεσαιωνικούς ήχους, το οποίο αγαπήθηκε (δυστυχώς) κυρίως μόνο από τους fans των KISS. Υπάρχουν εδώ όπως θα μπορούσε ν’ ακούσει κανείς, μοναδικά cult τραγούδια, αλλά μόνο για τους πιο αφοσιωμένους οπαδούς, ακούστε στα σίγουρα τα… “The Oath”, “I”, “Only You” “Odyssey” και το slow “A World Without Heroes”.
CREATURES OF THE NIGHT [1982]
Αυτό το τέρας κοχλάζει, το album που εύκολα θα είναι στην κορυφή μιας λίστας με τα top.5 album των KISS. Με την καριέρα τους κουρέλια, το υπόλοιπο αρχικό ¼ του group (Stanley και Simmons), έκαναν έναν πραγματικά σκληρό album σε όλη τους την ιστορία. Περιέχει κυρίως άγρια θυμωμένα και ατρόμητα τραγούδια όπως τα “Saint And Sinner”, “Rock And Roll Hell”, “I Love It Loud”, “Creatures Of The Night”, αλλά και την εκπληκτική μπαλάντα “I Still Love You”. Το album αυτό ήταν το τελευταίο με make-up, πριν το reunion. Ενώ όλος δίσκος περιέχει εκπληκτικά drums από τον Eric Carr.
LICK IT UP [1983]
Η απομάκρυνση του διάσημου make-up τους, τότε (1983), κυριάρχησε σε όλα τα πρωτοσέλιδα των μουσικών περιοδικών σχετικά με αυτό το νέο album. Αλλά πιστεύω πως η πραγματική ιστορία κρύβετε στο πόσο καλός είναι ο νέος κιθαρίστας Vinnie Vincent, αλλά και το κλικ που είχε με τους Stanley και Simmons στη σύνθεση των τραγουδιών. Αποδεικνύεται ότι ήταν πάρα πολύ καλό αυτό το κλικ των τριών, από τα τραγούδια όπως το “Lick It Up”, το “All Hell’s Breakin’ Loose”, το “Exciter” ή το “A Million To One”. Όλα αυτά μαζί έκαναν ένα μεγάλο εμπορικό δίσκο.
ANIMALIZE [1984]
Με το ½ των ιδρυτικών μελών (Simmons) μακριά από τις τάξεις του group, κυνηγώντας μια εφήμερη καριέρα σε B-movies, είχε μείνει σε μεγάλο βαθμό μόνος του ο Stanley. Έτσι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να εδραιώσει τους KISS, στα mid 80’s, με αυτό το album. Τα “Heaven’s On Fire”, “I’ve Had Enough (Into The Fire)”, “Under The Gun” και “Thrills In The Night”, επιτυγχάνουν κάπως την αποστολή τους, αλλά χωρίς την πλήρη συμμετοχή του Simmons το υπόλοιπο του δίσκου, δεν είναι κακό αλλά είναι λίγο μονοδιάστατο.
ASYLUM [1985]
Αυτό είναι ίσως το πιο υποτιμημένο album των KISS, κρατώντας το ένα πόδι στον καθαρά εμπορικό 80’s ήχο, που θα τους φέρει να κερδίσουν ένα κρίσιμο airplay στο MTV με τραγούδια όπως το “Tears Are Falling”. Ο Simmons ασχολείται εδώ πλήρως εκ νέου, υπάρχει επίσης μια κάπως μικρή ευπρόσδεκτη στροφή πίσω στην δεκαετία του ’70, αλλά με όχι αρκετή ευαισθησία. Καλά τραγούδια τα “Love’s A Deadly Weapon”, “Radar For Love” και “King Of The Mountain”, αλλά δυστυχώς με απαράδεκτο pop-light ντύσιμο.
CRAZY NIGHTS [1987]
Οι KISS έχουν διαπράξει κάποιες ηχητικές αλλαγές στην καριέρα τους, αφού άλλαζαν για να ταιριάζουν με τις τρέχουσες μουσικές τάσεις, Disco στα τέλη των 70’s, ή Grunge στη δεκαετία του ’90. Αλλά κι εδώ συμβαίνει το ίδιο με το Hair Metal, υπήρξε η εποχή που είχαν και εμφανή πλήκτρα που κυριαρχούσαν μέσα στην μουσική τους. Παρόλο αυτά δεν είναι ένα κακό album αυτό, περιέχει εύπεπτα τραγούδια όπως τα “Crazy, Crazy Nights”, “Reason To Live”, “Turn On The Night”, με θεαματικά κιθαριστικά μέρη από τον Kulick. Ένα από τα πιο εμπορικά τους LP, που συνέπεσε και με την 15η επέτειο των γενεθλίων τους.
HOT IN THE SHADE [1989]
Μετά την solo tour του Stanley το 1988, οι KISS είναι ευτυχώς και πάλι πίσω. Τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, ο νέος δίσκος περιέχει μια μεγαλύτερη ποικιλία ως προς το ύφος των συνθέσεων. Μέχρι και ο Eric Carr τραγουδά το δικό του τραγούδι το “Little Caesar”, αν και τα τραγούδια του Simmons έδειχναν πολύ βελτιωμένα όπως το “Betrayed”, τα καλύτερα είχαν γραφτεί ξανά πάλι από τον Stanley. Δυνατές στιγμές τα “Rise To It”, “Hide Your Heart” και “Forever”, αλλά τα υπερβολικά πολλά 15 τραγούδια μπουκώνουν την τελική παραγωγή. Δυστυχώς το τελευταίο studio album με τον Eric Carr (RIP).
REVENGE [1992]
Η συνεργασία ξανά με τον παραγωγό Bob Ezrin, βοήθησε εκ νέου το σχήμα να παραδώσει ακριβώς ένα ασυμβίβαστο album στους οπαδούς του, που το περίμεναν για μια δεκαετία περίπου. Στην καλύτερη στιγμή του με το σχήμα ο Kulick, εξαπολύει κυριολεκτικά ατελείωτα μεγαλειώδη κιθαριστικά riffs, αλλά και οι Simmons/ Stanley έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος της personas τους. Που με τη δύναμη των καλύτερων συνθέσεων που έγραψαν ξανά μαζί με τον άσωτο υιό (Vinnie Vincent), έκαναν αυτό το αριστούργημα. Ακούστε τα “Unholy”, “Take It Off”, “I Just Wanna”, “Heart Of Chrome” και την μπαλάντα “Every Time I Look At You”. Φόρος τιμής στο Eric Carr με το “Carr Jam 1981”.
CARNIVAL OF SOULS [1997]
Μετά την επιτυχή μετάβαση ξανά στον σκληρό και βαρύ ήχο με το θριαμβευτικό album του 1992, οι KISS προφανώς εδώ αποφάσισαν να δοκιμάσουν νέους ήχους. Υπάρχει αφθονία από riff εδώ, αλλά γενικά τα πράγματα γυρίζουν λίγο πολύ μέσα στο ζοφερό Grunge. Το album είχε εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, όταν το κλασικό line-up ξανά ενώθηκε το 1996, αλλά οι οπαδοί του Simmons θα βρουν μερικά καλά τραγούδια εδώ. Ακούστε τα “Hate”, “Jungle”, “In The Mirror”, “Rain” και “Childhood’s End”.
PSYCHO CIRCUS [1997]
Χαιρετίστηκε ως το πρώτο studio album από το αρχικό line-up, σχεδόν 20 χρόνια μετά και την sold out περιοδεία της επανένωσης. Το “Psycho Circus” κατέληξε να είναι η οριστική απόδειξη ότι αυτοί οι τέσσερις άντρες, απλά δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν στο studio ξανά μαζί πια, oι Frehley/ Criss και μετά βίας συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του. Αλλά παρόλο αυτά τα δυσάρεστα, τούτο το album έχει αρκετά φωτεινά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των “Within”, “We Are One”, “Into The Void”, “Psycho Circus”, “Raise Your Glasses” και “Dreamin’”. Ακολούθησε μια εκπληκτική 3-D tour.
SONIC BOOM [2009]
Τους πήρε πάνω από μια δεκαετία μετά το “Psycho Circus”, για να κάνουν πάλι ένα νέο studio album. Πάλι μόνοι τους οι Stanley/ Simmons επέστρεψαν στο studio με νέα μέλη, ο Stanley πήρε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του, επιμένοντας να κάνει την παράγωγη (όπως και στα 80’s) και ότι το σχήμα θα πρέπει να παίξει ξανά μαζί στο studio. Αυτοί οι φαινομενικά απλοί κανόνες απέδωσαν όπως ήταν αναμενόμενο, το αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα καλό με τον καλύτερο single τους εδώ και χρόνια, το “Modern Day Delilah”. Τα “Never Enough”, “Say Yeah”, “Yes I Know (Nobody’s Perfect)” και “All For The Glory”, βοήθησαν σε αυτή την καλή κατάσταση.
MONSTER [2012]
Με το να έχουν κάνει το 2009 μια ευπρόσδεκτη καλή studio επιστροφή, οι KISS κατέληξαν με μια ελαφρώς πιο διαφοροποιημένη και ισχυρότερη δέσμη από τραγούδια, σε τούτο εδώ το album. Τα κυριότερα σημεία που περιλαμβάνουν το “Monster” είναι τα τραγούδια “Long Way Down”, το ομολογουμένως νεανικό “Take Me Down Below” το οποίο βρίσκει Simmons και Stanley διαπραγματεύονται όπως πάντα το sex. Αλλά και τα “Hell Or Hallelujah”, “Freak”, “The Devil Is Me” και “Back To The Stone Age” μπορούν να υπερηφανεύεται ότι είναι εμπνευσμένα τραγούδια.
 
 
B O N U S
 
SOLO ALBUMS 1978
Θα σας παραθέσω όμως και κάποια ενδιαφέροντα (θέλω να πιστεύω), γεγονότα που σχετίζονται με τα 4 solo albums.
Το album του Gene Simmons, είναι το μόνο album όπου ένας drummer παίζει σε όλα τραγούδια και αυτός είναι ο Allan Schwartzberg.
Του Paul Stanley είναι το μόνο solo album, που δεν περιέχει καμιά διασκευή.
Οι Richard T. Bear, Neil Jason, ο Steve Lacey, Elliott Randall και Allan Schwartzberg, είναι οι μόνοι μουσικοί που παίζουν σε δύο solo albums των μελών των KISS.
Το album του Ace Frehley έχει πουλήσει τα περισσότερα αντίτυπα από τα υπόλοιπα solo. Του Frehley έχει πουλήσει περισσότερα από 142.000 αντίτυπα, ακολουθεί του Gene Simmons με πάνω από 93.000, του Paul Stanley με πάνω από 89.000 και τέλος του Peter Criss με πάνω από 71.000.
Πάλι το album του Ace Frehley, ήταν που είχε την μεγαλύτερη παραμονή στο Billboard #200 με 23 εβδομάδες, του Paul Stanley ήταν με τη συντομότερη παραμονή στα charts, 18 εβδομάδες. Του Gene Simmons ήταν 22 εβδομάδες στα charts, ενώ του Peter Criss ήταν για 20 εβδομάδες στα charts του Billboard #200.
ACE FREHLEY [1978]
Ο Ace μας παρέδωσε ένα εκπληκτικά συνεπές και ελκυστικό σύνολο από Hard Rock τραγούδια στο ντεμπούτο solo album του. Προφανώς είναι το ισχυρότερο από τα τέσσερα που κυκλοφόρησαν τα μέλη των KISS. Η προσπάθεια και η ανάδειξη του ως ερμηνευτής θα ρίξει σύντομα το συγκρότημα στο χάος και θα τον οδηγήσει το 1982 στην αποχώρηση του από το σχήμα. Αλλά αυτό εδώ ακριβώς το album περιέχει μερικά καλά διαμάντια όπως τα “Rip It Out”, “New York Groove”, “Snow Blind”, “I’m In Need Of Love”, αλλά και το πρώτο ορχηστρικό κομμάτι της καριέρας του, το μοναδικά εκπληκτικό “Fractured Mirror”.
PAUL STANLEY [1978]
Ο Stanley ουσιαστικά έθεσε ως στόχο του, να αποδείξει ότι θα μπορούσε να κάνει ένα ακόμα καλό KISS album μόνος του, μα πάνω όλα και για τον εαυτό του. Τραγούδια όπως το “Tonight You Belong To Me”, το “Move On”, το “Love In Chains”, το “Wouldn’t You Like To Know Me”, το “Hold Me Touch Me” ή το “It’s Alright”, απέδειξαν ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Paul έγραψε τα καλύτερα τραγούδια εκ των τεσσάρων. Αλλά θα μου πείτε ότι πάντα ο Stanley έγραφε τα καλύτερα τραγούδια των KISS, όπου έγιναν και οι μεγαλύτερες επιτυχίες τους.
GENE SIMMONS [1978]
Ο Gene έκανε σαφώς στο έπακρο ότι ήθελε, είχε την απόλυτη ελευθερία που του επετράπη, κατά την εγγραφή του solo album του. Ηχογράφησε αντί για μπάσο κιθάρα, φέρνοντας πολλούς guest φιλοξενουμένους και έκανε έναν λίγο περίεργο και πολύπλοκο μουσικά δίσκο. Ούτε ο ίδιος νομίζω πως θα ήθελε αυτό να είναι το επόμενο KISS album, αλλά υπάρχει άφθονο κέφι εδώ, χάρις στα τραγούδια “Radioactive”, “See You Tonite”, “Living In Sin”, “Man Of 1.000 Faces” και “When You Wish Upon A Star”.
PETER CRISS [1978]
Το solo του Peter, είναι σαφώς πολύ μακριά από τον Hard Rock ήχο των KISS. Εδώ πραγματικά εξερευνεί το μουσικό του παρελθόν κάνοντας ένα δίσκο που ο ίδιος θέλει, χωρίς να του επιβάλει κανείς τη γνώμη του. Η φωνή του κλίνει σε μεγάλο βαθμό γύρω από μπαλάντες και R&B ήχους. Θεωρώντας ότι πρέπει να πούμε, ότι αγαπήθηκε κυρίως από τους οπαδούς του σχήματος, αυτό το πόνημα έχει ταλέντο και χάρισμα. Αν ακούσεις με ανοικτά αυτιά τα “Tossin’ And Turnin’”, “Easy Thing”, “I Can’t Stop The Rain”, “Don’t You Let Me Down” και “That’s The Kind Of Sugar Papa Likes” ίσως να σου αρέσουν.
 
 
KISS
ΤΩΡΙΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ…
Paul Stanley (Stanley Bert Eisen) “Starchild”
Born 20-January-1952
Vocals/ Guitar (από το 1973 μέχρι σήμερα)
Gene Simmons (Chaim Witz/ Gene Klein) “Demon”
Born 25-August-1949
Vocals/ Bass (από το 1973 μέχρι σήμερα)
Eric Singer (Eric Doyle Mensinger)
Born 12-May-1958
Drums (από το 1991 έως το 1996, το 2001/ 2002 και από το 2004 έως σήμερα)
Tommy Thayer (Thomas Cunningham Thayer)
Born 2-November-1960
Guitar (από το 2002 έως σήμερα)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΗ…
Ace Frehley (Paul Daniel Frehley) “Spaceman”
Born 27-April-1951
Guitar/ Vocals (από το 1973 έως το 1982 και από το 1996 έως το 2002)
Peter Criss (George Peter John Criscuola) “Catman”
Born 20-December-1945
Drums/ Vocals (από το 1973 έως το 1980, από το 1996 έως το 2000 και από το 2002 έως το 2004)
Eric Carr (Paul Charles Caravello) “Fox”
12-July-1950 ~ 24-November-1991
Drums/ Vocals (από το 1980 έως το 1991)
Vinnie Vincent (Vincent John Cusano) “Ankh Warrior”
Born 6-August-1952
Guitar (από το 1982 έως το 1984)
Mark St. John (Mark Leslie Norton)
7-February-1956 ~ 5-April-2007
Guitar (το 1984 και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο του ’84)
Bruce Kulick (Bruce Howard Kulick)
Born 12-December-1953
Guitar (από το 1984 έως το 1996)
 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ KISS
Kiss [18-February-1974] US No.87 (2x Gold)
Hotter Than Hell [22-October-1974] US No.100 (Gold)
Dressed to Kill [19-March-1975] US No.32 (Gold)
Alive I [10-September-1975] US No.9 (3x Gold)
Destroyer [15-March-1976] US No.11 (2x Platinum)
Rock And Roll Over [11-November-1976] US No.11 (Platinum)
Love Gun [30-June-1977] US No.4 (Platinum)
Alive II [14-October-1977] US No.7 (Gold & 3x Platinum)
Double Platinum [2-April-1977] US No.22 (2x Gold & Platinum)
Gene Simmons [18-September-1978] US No.22 (Gold & Platinum)
Ace Frehley [18-September-1978] US No.26 (Gold & Platinum)
Peter Criss [18-September-1978] US No.43 (Gold & Platinum)
Paul Stanley [18-September-1978] US No.40 (Gold & Platinum)
Dynasty [23-May-1979] US No.35 (3x Platinum)
Unmasked [20-May-1980] US No.35 (2x Gold)
Music From (The Elder) [10-November-1981] US No.75
Killers [15-June-1982]
Creatures Of The Night [13-October-1982] US No.45 (2x Gold)
Lick It Up [18-September-1983] US No.24 (Gold & Platinum)
Animalize [13-September-1984] US No.19 (Gold & 2x Platinum)
Asylum [16-September-1985] US No.20 (2x Gold)
Crazy Nights [18-September-1987] US No.18 (Gold & 2x Platinum)
Smashes, Thrashes & Hits [15-November-1988] US No.21 (3x Platinum)
Hot In The Shade (17-October-1989] US No.29 (Gold & Platinum)
Revenge [19-May-1992] US No.6 (2x Gold)
Alive III [18-May-1993] US No.9 (2x Gold)
KISS My Ass [21-June-1994] US No.19 (Gold)
MTV Unplugged [12-March-1996] US No.15 (2x Gold)
You Wanted The Best You Got The Best [25-June-1996] US No.17 (Gold)
Greatest KISS [8-April-1997] US No.77 (3x Gold & Platinum)
Carnival Of Souls [28-October-1997] US No.27
Psycho Circus [22-September-1998] US No.3 (3x Gold)
Greatest Hits [18-June-1999]
The Box Set [20-November-2001] US No.128 (Gold)
The Very Best Of KISS [27-August-2002] US No.52 (2x Gold)
Kiss Symphony, Alive IV [22-July-2003] US No.18 (Gold)
The Best Of KISS Vol.1 [5-August-2003] US No.132 (Gold)
The Best Of KISS Vol.2 [15-June-2004] (Gold)
Gold [11-January-2005]
The Best Of KISS Vol.3 [10-October-2006]
Alive! The Millennium Concert [21-November-2006] US No.167
KISS Alive! 1975-2000 [21-November-2006] US No.167
Jigoku-retsuden [27-August-2008]
Ikons [21-October-2008]
Sonic Boom [6-October-2009] US No.2
Monster [3-october-2012] US No.3
KISS 40 [23-May-2014] US No.30
KISS VIDEOGRAPHY
ANIMALIZE LIVE UNCENSORED [19-April-1985 (Platinum)
EXPOSED [18-May-1987] (2x Platinum)
CRAZY NIGHTS [6-June-1988] (Gold)
X-TREME CLOSE UP [18-August-1992] (Gold & Platinum)
KISS KONFIDENTIAL [16-August-1993] (2x Gold)
KISS MY ASS: THE VIDEO [23-August-1994] (Gold)
MTV UNPLUGGED [12-March-1996] (Gold)
PSYCHO CIRCUS 3-D VIDEO [20-October-1998] (Platinum)
THE SECOND COMING [24-November-1998] (3x Platinum)
KISS SYMPHONY: THE DVD [10-September-2003] (6x Platinum)
ROCK THE NATION LIVE [13-December-2005] (5x Platinum)
KISSOLOGY VOL.1 (1974-1977) [31-October-2006] (13x Platinum)
KISSOLOGY VOL.2 (1978-1991) [14-August-2007] (6x Platinum)
KISSOLOGY VOL.3 (1992-2000) [18-December-2007] (8x Platinum)
KISS MOVIES
KISS MEETS PAHNTOM OF THE PARK [28-October-1978]
DETROIT ROCK CITY [13-August-1999]
 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ
Εδώ θ’ ασχοληθούμε και θ’ αναφέρουμε μόνο τα studio και τα live album των μελών των KISS, τα οποία έχουν κάνει με σχήματα ή σαν solo προσπάθειες και όχι σε πόσα και ποια έχουν συμμετάσχει σαν παραγωγοί ή guest μουσικοί, ας πούμε. Αν το κάναμε αυτό, ν’ αναφέρουμε δηλαδή που ακριβώς έχουν συμμετάσχει ή εμφανιστεί (δίσκους, ταινίες, παραγωγές δίσκων, κλπ), πίστεψε με δεν θα τελειώναμε ποτέ…
PAUL STANLEY
Ο Paul έχει κάνει μόνο ένα studio album το “Live To Win” (24-October-2006), ενώ έκανε και δύο solo περιοδείες, μια το 1989 και μια στα τέλη του 2006 αρχές του 2007.
GENE SIMMONS
O Gene, ένα δίσκο έχει κάνει κι αυτός το “Asshole” (8-June-2004).
PETER CRISS
Ο Peter, έκανε με τους Chelsea το “Chelsea (1970), ενώ όταν έφυγε από τους KISS έκανε τα… “Out Of Control” (September-1980), “Let Me Rock You” (May-1982), “Criss” (December-1993), “Cat #1” (16-August-1994) και “One For All” (24-July-2007).
ACE FREHLEY
Ο Ace τελικά ήταν πιο παραγωγικός από τα original μέλη, έχει κάνει πιο πολλά albums και αυτά είναι τα εξής… “Frehley’s Comet” (7-July-1987), “Live+1” (2-February-1988), “Second Sighting” (24-May-1988), “Trouble Walkin’” (13-October-1989), “Greatest Hits Live” (24-January-2006), “Anomaly” (15-September-2009), “Space Invader” (29-August-2014) και “Origins Vol.1” (15-April-2016). Υπάρχουν επίσης οι συλλογές, “12 Picks” (8-April-1998), “Loaded Deck” (20-January-1998), αλλά και τα εξής tribute albums “Spacewalk, A Tribute To Ace Frehley” (1996) και “Return Of The Comet, A Tribute To Ace Frehley” (23-November-1997).
ERIC CARR
Ο Eric έκανε στα 1979 ένα βινύλιο με τους Lightning το “Lightning” (November-1979). Ενώ αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του η οικογένεια του έβγαλε τα εξής στη μνήμη του… τα “The Rockheads EP” (February-1999), “Rockology” (19-October-1999) και “Unfinished Business” (November 2011).
VINNIE VINCENT
Ο Vinnie, έκανε ένα LP με τους Treasure το “Treasure” (1977), ενώ μετά από την αποχώρηση από τους KISS τα εξής… “Vinnie Vincent Invasion” (1986), “All Systems Go” (1988) και το “Euphoria, The EP” (1996).
MARK ST. JOHN
Ο Mark, κυκλοφόρησε όταν έφυγε από τους KISS τα εξής… αρχικά με το δικό του σχήμα, τους White Tiger το “White Tiger” (1986). Ενώ στην πορεία έκανε και αυτά “Mark St. John Project, EP” (1999) και “Magic Bullet Theory” (2003), πριν τον θάνατο του.
BRUCE KULICK
Ο Bruce, ήταν και αυτός αρκετά παραγωγικός πριν και μετά τους KISS, ενώ πέρασε από αρκετά σχήματα, αρχικά με τον Meatloaf έκανε το “Live 1977-1978” (1978), στην συνέχεια με τους Blackjack τα “Blackjack” (1979) και “Worlds Apart” (1980). Με την Rozetta έκανε το LP “Where’s My Hero” (1980), ενώ με τον Billy Squier το “Tale Of The Tape” (1980) και με τους Good Rats το “Great American Music” (1981). Μετά την αποχώρηση από τους KISS έκανε τα εξής, με τους Union τα “Union” (1998), “Live At The Galaxy” 1999) και “The Blue Room” (2000). Με τους ESP τα “Lost And Spaced” (1999) και “Live In Japan (2006), ενώ με τους KKB (παλιό του σχήμα από τα 70’s) το αρχειακό “1974” (2008). Τέλος, έχει και τις εξής solo προσπάθειες… “Audiodog, EP” (2001), “Audiodog” (2001), “Transformer” (2003), “BK3, EP” (2009) και “BK3” (2010).
ERIC SINGER
Ο Eric έχει κι αυτός αρκετή μουσική καριέρα εντός και εκτός KISS, ας δούμε όμως τι έχει κάνει. Με τους Black Sabbath τα “Seventh Star” (1986) και “The Eternal Idol” (1987), με τους Drive το “Characters In Time” (1988) και τους Badlands το “Badlands” (1989), αυτά πριν τους KISS. Μετά έκανε με τους Stream το “Nothing Is Sacred” (1998), μετά με τους ESP τα “Lost And Spaced” (1999) και “Live In Japan (2006). Με τον Gilby Clarke το “99 Live” (1999), με τους 28IF το “28If” (1999) και τέλος με τον Alice Cooper τα “Brutal Planet” (2000), “The Eyes Of Alice Cooper” (2003) και “Along Came A Spider” (2008).
TOMMY THAYER
Τελευταίος ο Tommy, κάτι έχει κάνει κι αυτός για ν’ αφήσει το στίγμα του στη μουσική δισκογραφία-βιομηχανία. Αρχικά με τους Black ‘N’ Blue έκανε τα “Black ‘N’ Blue” (1984), “Without Love” (1985), “Nasty, Nasty” (1986), “In Heat” (1988), “One Night Only, Live” (1998), “Live In Detroit 1984” (2001) και “Rarities” (2007). Επίσης με τον Jimmy Barnes το “Jimmy Barnes” (1985), με την Doro το “Doro” (1990), με τους Harlow το “Harlow” (1990) και τέλος με τους Shake The Faith το “America The Violent” (1994).
 
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.