Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 18:50:41

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

“Led Zepellin III”-Γεγονότα που δεν ξέρατε

Με αφορμή την deluxe-remastered version του "Led Zepellin III" που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στο θρυλικό αυτό δίσκο και σε γεγονότα γύρω από αυτόν.

Λίγα λόγια για το δίσκο:
To Led Zepellin III αποτελεί τον 3ο στούντιο πόνημα των Zeps που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1970 μέσω της Atlantic Records.To υλικό που ηχογραφήθηκε αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ποικιλομορφίας που χαρακτηρίζει τη μπάντα καθώς η πρώτη πλευρά του βινυλίου περιείχε hard rock & bluesy κομμάτια στο γνώριμο μέχρι τότε ύφος τους ενώ η δεύτερη αποτελούνταν από ακουστικά κομμάτια.
Οι πωλήσεις του δίσκου ήταν πολύ μεγάλες,με τις παραγγελίες πριν την επίσημη κυκλοφορία του να φτάνουν το αριθμό του ενός εκατομμυρίου μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δίσκος ανέβηκε στην κορυφή των τσαρτ στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι τον Μάρτιο του 2013, έχει βραβευθεί ως έξι φορές πλατινένιος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τρεις φορές πλατινένιος στον Καναδά και την Αυστραλία.
Το βρετανικό περιοδικό "Mojo" το κατέταξε στην 99η θέση των λίστας με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, την οποία συνεταξε το 1996. Το 2006, το "Classic Rock" το τοποθέτησε στο # 31 της αντίστοιχης λίστας με τα εκατό καλύτερα άλμπουμ βρετανικού ροκ όλων των εποχών, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, το "Q" το χαρακτήρισε ως τον ένατο καλύτερο βρετανικό δίσκο που ηχογραφήθηκε ποτέ.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα διαμάντι της παγκόσμιας μουσικής και η αξία του αδιαμφισβήτητη.

Tracklisting
1. Immigrant Song
2. Friends
3. Celebration Day
4. Since I've Been Loving You
5. Out on the Tiles
6. Gallows Pole
7. Tangerine
8. That's the Way
9. Bron-Y-Aur Stοmp
10. Hats Off to (Roy) Harper

 

Μερικά γεγονότα που δε γνωρίζετε γύρω από τη δημιουργία του «Led Zepellin III»:

1.Το εξοχικό στο οποίο οι Page & Plant έγραψαν και ηχογράφησαν το υλικό του δίσκου ονομαζόταν «Bron Y Aur» το οποίο σημαίνει χρυσός λόφος ή ο λόφος του χρυσού στα ουαλικά.

2.Η αρχική ονομασία του «That's the way» ήταν «The boy next door».Ο Plant το προλόγισε με αυτή την ονομασία στην εμφάνιση τους στο Bath Festival στις 28 Ιουνίου 1970.
Δείτε εδώ στιγμιότυπα από την εμφάνιση της μπάντας εκείνη την ημέρα.
https://www.youtube.com/watch?v=dQfnyTxwMew

3.Οι Zeps ήταν η πρώτη μπάντα που ηχογράφησε στα νεόκτιστα τότε Island Studio 2 του Λονδίνου.

4.Παρότι η μέχρι τότε πολιτική της μπάντας ήταν να μη βγάζουν singles το «Immigrant Song» ήταν από την πρώτη στιγμή προορισμένο να αποτελέσει single της μπάντας στην Αγγλία μαζί με ένα leftover του άλμπουμ,το «Hey Hey What Can I Do?».

5.Μια διασκευή του "Immigrant Song" από τον Trent Reznor(Nine Inch Nails) και την Karren O(Yeah Yeah) χρησιμοποιήθηκε ως soundtrack στην ταινία του David Fincher, «The Girl With the Dragon Tattoo».

6.Οι στίχοι του "Hats off to (Roy)" είναι βασισμένοι σε μια ηχογράφηση του «Shake em down»(1937) του μπλουζ κιθαρίστα και τραγουδιστή Bukka White.

7.Την παραδοσιακή μπλουζ ιστορία "Gallows Pole" που ανοίγει τη δεύτερη πλευρά την ανακάλυψε ο Page σε ένα άλμπουμ του Fred Gerlach που ονομαζόταν «12 String Guitar» (1962).Ακούστε το εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ye2N_2ce3QE

8.Το "Bron Y Aur Stomp" είναι επηρεασμένο από folk κιθαρίστες όπως οι Bert Jansch και Davy Graham.

9.Τα «Down By The Seaside», «The Rover» και «Poor Tom» είναι κομμάτια που οι Zeps τα δούλεψαν στα sessions του "III" κατέληξαν όμως σε μεταγενέστερα άλμπουμ("Physical Graffity", "Coda").

10.H σύνθεση του Jimmy Page "Tangerine" πρωτοηχογραφήθηκε σε session των YardBirds (της προηγούμενης μπάντας του Page) τον Απρίλη του '68 υπό τον τίτλο «Knowing That I'm Losing You».

11.Ο Page έκανε τη μίξη του "III" στα Ardent Studios στο Μέμφις μαζί με τον Terry Manning,ένα μηχανικό ήχου τον οποίο γνώριζε από τις μέρες του στους YardBirds.

Για το SouthernRock.gr Δημήτρης Μουργελάς
Πηγές:ClassicRockMagazine.com,Wikipedia