Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 21:09:26

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Tony Joe White

Image

Tony Joe White. Ο μουσικός με την βαθιά μελαγχολική φωνή, τις σκοτεινές μελωδίες και τα τραγούδια που μας οδηγούν σε μακρινές αναμνήσεις.

Γεννημένος στις 23 Ιουλίου του 1943, στο Oak Grove της Louisiana, ο White είναι αυτό που λέμε ‘the real thing’. H οικογένεια είχε μια φάρμα με βαμβάκι και επτά παιδιά, στον Αμερικάνικο Νότο, στα μέσα του αιώνα.
Image

Tony Joe White. Ο μουσικός με την βαθιά μελαγχολική φωνή, τις σκοτεινές μελωδίες και τα τραγούδια που μας οδηγούν σε μακρινές αναμνήσεις.
Γεννημένος στις 23 Ιουλίου του 1943, στο Oak Grove της Louisiana, ο White είναι αυτό που λέμε ‘the real thing’. H οικογένεια είχε μια φάρμα με βαμβάκι και επτά παιδιά, στον Αμερικάνικο Νότο, στα μέσα του αιώνα. Ποιός λοιπόν θα μπορούσε να ερμηνεύσει καλύτερα την μουσική της περιοχής; Τα ακούσματά του ήταν τα τοπικά blues και country, εμπλουτισμένα με Cajun της Louisiana. Στα 16 του, ο μεγάλος του αδερφός, έφερε στο σπίτι ένα δίσκο του Lightnin' Hopkins και άρχισε να μαθαίνει στον Τony Joe, τι εστί blues. Τότε έπιασε την κιθάρα και για δική μας τύχη, δεν την άφησε ξανά.
Στα 20 του σχημάτισε τους 'Tony Joe & His Combo', που έπαιζαν στο Texas. Ακολούθησαν διάφορα σχήματα, όπως οι 'Tony Joe and the Mojos' και 'Tony's Twilights', πρωτού ο White αποφασίσει να προχωρίσει ως σόλο μουσικός.

Image

Το 1967 υπογράφει συμβόλαιο με την Monument Records και ηχογραφεί singles τα οποία όμως, δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα.
Το 1969 βγάζει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "Black and White", στον οποίο εμφανίζονται και τα γνωστά 'Polk Salad Annie' και 'Willie and Laura Mae Jones'.  Ακολουθούν κι άλλα singles και ο Tony Joe ξεκινά τις περιοδίες - πολλές από αυτές στην Ευρώπη, στο πλευρό των Steppenwolf, Sly & the Family Stone, Creedence Clearwater Revival κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Tony Joe White εμφανίστηκε στο Isle of Wight στις 28 Αυγούστου του 1970, την ίδια με τους Taste του Rory Gallagher, και ήταν εκείνη τη μέρα που ο Gallagher άκουσε το "As The  Crow Flies" του White, το οποίο και στη συνέχεια διασκεύασε στο πασίγνωστο Irish Tour.

Όμως ο Rory Gallagher δεν ήταν ο μόνος που κάλυψε κομμάτια του Tony Jow White. Το 'Polk Salad Annie' ερμήνευσαν o Elvis Presley και ο Tom Jones. To 'Steamy Windows' η Tina Turner, το "Rainy Night In Georgia' ο Brook Benton.



To 1973 ο White συμμετείχε στα θρυλικά Sessions του Jerry Lee Lewis, μαζί με τους MGs, Carl Perkins, Mark Lindsay, Wayne Jackson, Memphis Horns για το ορόσημο 'Southern Roots'.
Από το 1976 ως το 1983 ο White ηχογραφούσε singles, τα οποία όμως δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Τότε αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του ως ερμηνευτής και να αφοσιωθεί στο γράψιμο. Το 1989 ήταν ο παραγωγός του δίσκου 'Foreign Affair' της Tina Turner, στον οποίο έγραψε 4 κομμάτια και έπαιξε διάφορα όργανα. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να τον πλησιάσει ο manager της Turner, Roger Davies και να τον βοηθήσει να ξεκινήσει ξανά την καριέρα του. 



Το 1991 ηχογραφεί τον δίσκο 'Closer To The Truth', ο οποίος ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία και στην συνέχεια ηχογράφησε 2 ακόμη δίσκους. Έκανε περιοδίες με τους Joe Cocker και Eric Clapton και το 1992, έπαιξε στο φεστιβάλ του Montreaux. 
Ένας επίσης υπέροχος δίσκος που αξίζει της προσοχής μας, έχει τίτλο 'Heroines' και κυκλοφόρισε το 2001. Στον δίσκο αυτό ο White τραγουδά σε ντουέτα με υπέροχες τραγουδίστριες όπως Jessie Colter, Shelby Lynne, Emmylou Harris, Lucinda Williams και Michelle White (κόρη).




O Tony Joe White, είναι από τους λίγους αυθεντικούς μουσικούς που έχουν απομείνει.  Όπως λέει ο ίδιος: ‘Όταν κοιτάζω πίσω, βλέπω ότι ήταν πολύ διαφορετικό να κάνω αυτό που έκανα και να ακούγομαι όπως ακουγόμουν. Δεν έχω αλλάξει πολύ. Μοιάζω με ένα μοναχικό λύκο. Απλά παίζω την κιθάρα μου και δεν με ενδιαφέρουν όλα αυτά. Δεν ξέρουν αν είμαι μαύρος, λευκός, country ή rock.’ - Tony Joe White.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι φανατικός οπαδός του για να εκτιμήσει την μουσική του. Απλά καθίστε στο σκοτάδι, με ένα ποτό και αφήστε τον να σας ταξιδέψει με το ‘Taking The Midnight Train’…


Κείμενο: Άννα Γκίκα