Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 20:47:00

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα - Rory Gallagher

Rory Gallagher(2 Μαρτιου 1945-14 Ιουνιου 1995)

Η πρωτη του βραχνη στριγκλια σημαδεψε το οικογενειακο ημερολογιο της φαμιλιας Gallagher στις 2 Μαρτιου του 1948,οταν αυτη ζουσε ακομα στο Ballyshannon της επαρχιας Donegal της Ιρλανδιας. Δυο χρονια μετα,θα μετακομιζε στο Cork,οπου ο Rory περασε τα πρωτα χρονια της ζωης του. Απο πολυ νωρις-σε ηλικια μολις εννεα χρονων-μπορουσε κανεις να διαγνωσει τα πρωτα σημαδια απο το σαρακι της μουσικης πανω του.                                                                         

rory gallagher - live in irish television9

Rory Gallagher(2 Μαρτιου 1945- 14 Ιουνιου 1995)

Η πρωτη του βραχνη στριγκλια σημαδεψε το οικογενειακο ημερολογιο της φαμιλιας Gallagher στις 2 Μαρτιου του 1948,οταν αυτη ζουσε ακομα στο Ballyshannon της επαρχιας Donegal της Ιρλανδιας. Δυο χρονια μετα,θα μετακομιζε στο Cork,οπου ο Rory περασε τα πρωτα χρονια της ζωης του. Απο πολυ νωρις σε ηλικια μολις εννεα χρονων μπορουσε κανεις να διαγνωσει τα πρωτα σημαδια απο το σαρακι της μουσικης πανω του

Το ασπρομαυρο ειδωλο του Εlvis στην οθονη της τηλεορασης ταρακουνησαν συνθεμελα τον εσωτερικο κοσμο του Rory,τοσο,που μετα απο επιμονες προσπαθειες επεισε τους δικους του να του αγορασουν την πρωτη του ακουστικη κιθαρα.Μεσα σε ενα χρονο και υστερα απο εξαντλητικη μελετη που ο ιδιος του ο οιστρος επεβαλε,ξεκινησε να εμφανιζεται σε ερασιτεχνικες συναυλιες και διαγωνισμους.

Στα δωδεκα του χρονια κερδιζει το πρωτο βραβειο ταλεντου στο Δημαρχειο του Cork κ διχως δευτερη σκεψη επενδυει τα χρηματα αγοραζοντας την πρωτη του ηλεκτρικη κιθαρα!    

Η επαγγελματικη του ενασχοληση με τη μουσικη ξεκινα τα πρωτα χρονια της εφηβειας του,οταν γινεται μελος μια τοπικης μπαντας με χορευτικο ρεπερτοριο απο επιτυχιες της εποχης. Με τα πρωτα του λεφτα αγοραζει το 1963 μια μεταχειρισμενη Fender Stratocaster του 1961,με την οποια εφεξης θα μελετα,θα ηχογραφει,θα εμφανιζεται σε συναυλιες κ θα ποζαρει σε εξωφυλλα των δισκων του.

Δυο χρονια περιοδειας με τους Fontana Show Band,ακολουθουν,ωσπου,το 1965,ο Ιρλανδος καλλιτεχνης αποφασιζει να περιορισει τα μελη σε εξι κ να μετονομασει το σχημα σε Impact.

Το υφος μεταλλασσεται σε καθαροαιμο rythm'n'blues κ για πρωτη φορα κλεινονται εμφανισεις εκτος Βρεττανιας. Οι πιο αξιομνημονευτες απο αυτες ειναι στην Μαδριτη(στην αμερικανικη βαση πολεμικης αεροποριας) και στα clubs του Αμβουργου. Επιστρεφοντας στο Λονδινο,ο Rory,παιρνει μια αποφαση που θεωρειται σημαδιακη!!

 

rg_o

 

Το 1966 δημιουργει τους TASTE ενα δυναμικο τριο,με τον Eric Kitteringham στο μπασο κ τον Norman Damery στα τυμπανα.Αν και βραχυβια μπαντα,στα τεσσερα χρονια υπαρξης της κ στους πεντε δισκους που κυκλοφορησε,καταφερε να θεσει(μαζι με τους Bluesbaker του John Mayall)τα θεμελια για μια γενια μουσικων,που οδηγησε στα τελη της δεκαετιας του΄60 το rock σε ανεπαναληπτες στιγμες μεγαλειου. Ομως ,γι'αυτο ακριβως τον λογο,η αναφορα μας στους TASTE θα ειναι περιορισμενη,αφου θα υπαρξει αφιερωμα σε αυτους στο μελλον.          

 

                  

O Gallagher υπηρξε συλλεκτης δισκων και οι επιρροες του οριοθετουνται απο τεραστιες μορφες του rythm'n'blues οπως ειναι οι Buddy Guy,Muddy Waters,John Lee Hooker,Freddie King,Albert King,Chuck Berry κλπ...Οσον αφορα τις εμφανεστατες country-folk τεχνικες που ανεκαθεν υιοθετουσε,προφανως προερχονται απο την μεγαλη του αγαπη τον Woody Guthrie.   

Η θυελλωδης σκηνικη παρουσια του Rory,η αποστραπτουσα μουσικη του προσωπικοτητα,η πηγαια του ευκολια να γραφει στιχους,μελωδιες και τραγουδια,αλλα και καποιες μικροδιαφορες του με τους συνεργατες του,τον ωθησαν να ακολουθησει το 1970 κ μετα προσωπικη καριερα,διχως ουσιαστικο ρισκο.

Για τα πρωτα δυο χρονια,επελεξε τον Wilgar Campell στα τυμπανα κ τον Gerry McAvoy στο μπασο. Ton Μαιο του 1971 κυκλοφορει τον δισκο''Rory Gallagher'' και μπανει στα 40 πρωτα της Μεγ.Βρεττανιας.Την ιδια χρονια συνεργαζεται με τον Mike Vernon στο αλμπουμ''Bring it back home''.Η φημη του τον καθιστα περιζητητο παγκοσμιως.Η προσκληση του στο''The London Muddy Waters Session''θεωρειται απο τον ιδιο απο τις μεγαλυτερες του επιτυχιες,αφου ενα ονειρο του εγινε πραγματικοτητα.

Τον Νοεμβρη του '71,το''Deuce'' τον καθιερωνει στην παγκοσμια αγορα του Hard Rockin' Blues κ το ''Live in Europe''ερχεται το'72 να χορτασει ολους οσους δεν εχουν καταφερει ακομη να αντικρισουν ιδιοις ομμασιν τα επι σκηνης γενομενα!! Γινετα πλατινενιο σε πολλες αγορες και το Melody Maker χαριζει στον Rory τον τιτλο του μουσικου της χρονιας(με 2ο τον Eric Clapton),χαρακτηριζοντας τον ''πρωτοφανες φαινομενο''! Για πρωτη φορα περναει μονος του στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου,για μια καθολα πετυχημενη περιοδεια στις ΗΠΑ.Τον Φεβρουαριο του 1973 κυκλοφορει το''Blueprint'' και τον Αυγουστο της ιδιας χρονιας το ''Tattoo''. O Jerry Lee Lewis τον προσκαλει σε συνεργασια και το''Jerry Lee Lewis-The Session-London'' κυκλοφορει την ιδια χρονια.Ο Howlin'Wolf και ο Muddy Waters του κανουν επισης την τιμη...                   

roryssignatureltransp

Η χρονια του 1974 δινει μια απο τις μεγαλυτερες του κυκλοφοριες,αφου περιεχει την αξεχαστη περιοδεια του στην Ιρλανδια,στα τελη της προηγουμενης χρονιας.Το γεγονος απαθανατιζεται απο τον Tony Palmer σε μια ταινια,που ενω αρχικα προοριζοταν για τα τηλεοπτικα καναλια,προβαλλεται επιτυχως στους κινηματογραφους ολης της Ιρλανδιας.Ακολουθει η Βρετανια και η Αμερικη.Δεν φτανουν ολα αυτα,ο Rory καλειται απο τον Μick Jagger και τους Rolling Stones ως αντικαταστατης του Μick Taylor.Η ευκαρια παραηταν μεγαλη για να αρνηθει.Ομως υστερα απο μερικες μοναχα μερες ηχογραφησεων στην Ολλανδια μαζι τους,αποφασιζει να συνεχισει μονος του τον δρομο του,υπογραφοντας στην Chrysalis για την κυκλοφορια εξι συνεχομενων αλμπουμ(λεπτομερειες για την αποφαση του αυτη σε αλλο αρθρο που θα ακολουθησει τις επομενες μερες).Ενα εκτεταμενο προγραμμα συναυλιων στην Απω Ανατολη στεφεται με μεγαλη επιτυχια κ ενα αλλο παιδικο του ονειρο γινεται πραγματικοτητα...ζωντανη εμφανιση με τον ηρωα του Albert King,στο Montreal Jazz Festival του 1975,που κυκλοφορει σε δισκο δυο χρονια αργοτερα

Image 

Τον Οκτωβριο του'75 κυκλοφορει το ''Against The Grain''που του δινει την δυνατοτητα να εμφανιστει ως πρωτο ονομα στο Reading Festival.Ακολουθει ο κορυφαιος για πολλους,στουντιακος του δισκος,τον Οκτωβρη του 1976,το''Calling Card''. Hxoγραφημενος στο Μοναχο,αποτελει οροσημο οχι μονο στο χωρο του λευκου rock-blues αλλα κ στην πορεια του ιδιου που ποτε ξανα δεν εφτασε τοσο ψηλα...Προσκαλεσμενος τη τηλεοπτικης εκπομπης''Rockpalast'',παιζει ζωντανα μεσω της Eurovision και μεταδιδεται σε δεκαπεντε χωρες με στερεοφωνικο ηχο σε ακροατηριο 100 εκατομμυριων ανθρωπων!!!Ηταν ο πρωτος μουσικος στην ιστορια που απολαμβανε τετοια τιμη...KAI TO ΑΞΙΖΕ  

Tην επομενη χρονια συμμετεχει στο''Gaodhal's Vision''του Joe O'Donell και τον Οκτωβριο του 1978 το ''Photo Finish'' συνεχιζει επαξια να κρατα το μονομα του ψηλα.Μαζι με το ''Top Priority'' του 1979 ,οι τρεις αυτοι δισκοι αποτελουν την πιο εμπορικη στιγμη του,εχοντας συγχρονως και τις αντιστοιχες καλλιτεχνικες προδιαγραφες δικαιωνουν την προτιμηση του κοινου.Δυο ακομη συνεργασιες εκεινα τα χρονια ηταν η συμμετοχη του στο''Putting On The Style''του Lonnie Donegan και στο ''Tarot Suite''του Mike Batt.Τον Σεπτεμβρη του 1980 κυκλοφορει το ζωντανα ηχογραφημενο''Stage Struck'',που συνεχιζει την παραδοση που θελει τον Rory να λαμπει επι σκηνης!! Το''Jinx''του 1982 κλεινει την συνεργασια του με την Chrysalis και αποφασιζει να στησει την δικη του εταιρια,τν Capo Records,το 1985

Εχοντας πια πληρη ελευθερια κινησεων,προχωρα στην ηχογραφηση του ''Defender'',τον Ιουλιο του 1987,ξεπερνωντας τα προβληματα υγειας του.Το 1989 συμμετεχει στα''Scattering''των Dave Arthur The Fureys,''Out Of The Air''των Davy Spillane Band και ''Words and Music''του Phil Coultier.                             

To 1990 το' 'Fresh Evidence''εμελλε να ειναι το τελευταιο του προσωπικο αλμπουμ,ξεκινωντας απο την πρωτη θεση των charts. Θα συνεργαστει το 1992 με τους Dubliners στο ''30 Υears-A Greying'',το 1995 θα συνεργαστειμε τον Sammuel Eddy στο ''Strangers On The Run'' και με τους Εnergy Orchard στο ''Pain Killer'',ενω το 1993 κυκλοφορησε το ''The Outstanding Album'' lp του  Cris Barber με υλικο που ειχε ηχογραφηθει απο το 1968  μεχρι το 1972 Image

Απο τις αρχες του 1993 ,τα πραγματα εδειχναν σοβαρα σε οτι αφορα τις ζημιες..στον οργανισμο του 45χρονου Rory.Η κατασταση του χειροτερευει στα τελη της επομενης χρονιας κ ακυρωνει ολες τις συναυλιες που ειχε προγραμματισει τα Χριστουγεννατου'94.                                                                                                                            Τελευταια του δισκογραφικη εμφανιση εμελλε να ειναι η συμμετοχη του στο πρωτο απο τα δυο αλμπουμ που αποτελεσαν φορο τιμης στον Peter Green το''Peter Green Songbook Part I''του 1995 με τα''Living Town Blues'' και ''Showbiz Blues'',οπου ο Rory παιζει κιθαρες.μαντολινο.μπασο,κρουστα,slide, και τραγουδα!!    

Τον Απριλιο του 1995 εισαγεται στο νοσοκομειο του King's College στο Λονδινο και κανει μεταμοσχευση συκωτιου.Οι επιπλοκες της μεταμοσχευσης οδηγουν σε πνευμονικο οιδημα.Στις 14 Ιουνιου αφηνει για παντα τον κοσμο αυτο. Δυο μερες μετα,οι κατοικοι του Cork σχηματιζουν μια ατελειωτη σειρα που οδηγει στην εκκλησια Descent Of The Holy Spirit. Στις 19 Ιουνιου,χιλιαδες οπαδοι απ'ολο τον κοσμο,παρευρισκονται στην κηδεια του.Το μνημα του βρισκεται στο νεκροταφειο St.Oliver's του Cork

H μουσικη του κληρονομια ειναι μοναδικη και ανεκτιμητη,οσο μοναδικος και ανεκτιμητος υπηρξε κ αυτος...Τα τραγουδια του θα ακουγονται για παντα...Οι γκριματσες του οταν''ζουσε''με τον δικο του τροπο τα τραγουδια του στα live του θα μεινουν για παντα χαραγμενες στην μνημη μας!Ο Rory μας τα εδωσε ολα....μεχρι κ την ζωη του...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!RORY IS STILL ALIVE IN OUR HEARTS!!!

Κείμενο: Σίμος Παυλίδης