Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 05:13:32

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Aφιέρωμα "THE SAVAGE ROSE"

THE SAVAGE ROSE


Τι μπορεί να συμβεί εάν προσθέσουμε σε μια 70’s rock βάση , αρκετές δόσεις ψυχεδέλειας, jazz πινελιές,R&B και folk στοιχεία και μια ανατριχιαστικά αισθαντική φωνή; Η απάντηση  είναι μια : The Savage Rose.
Το θρυλικό συγκρότημα από την Δανία ιδρύθηκε το 1976 από τους αδερφούς Thomas και  Anders Koppel (keyboards,piano,harpsichord) κα τους Alex Riel (drums) , Jens Rugsted (bass), Flemming  Ostermann (guitar) και Anisette Hansen (vocals).

THE SAVAGE ROSE


Τι μπορεί να συμβεί εάν προσθέσουμε σε μια 70’s rock βάση , αρκετές δόσεις ψυχεδέλειας, jazz πινελιές,R&B και folk στοιχεία και μια ανατριχιαστικά αισθαντική φωνή; Η απάντηση  είναι μια : The Savage Rose.
Το θρυλικό συγκρότημα από την Δανία ιδρύθηκε το 1976 από τους αδερφούς Thomas και  Anders Koppel (keyboards,piano,harpsichord) κα τους Alex Riel (drums) , Jens Rugsted (bass), Flemming  Ostermann (guitar) και Anisette Hansen (vocals).
Από τα μέσα της δεκαετίας του 70’ η μπάντα μετατράπηκε σε ακουστικό τρίο  με βασικό της πυρήνα  την Anisette ,τον Thomas Koppel και τον John Ravin,για να επανέλθει κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90’ σε πιο κλασσικές , ‘’ηλεκτρικές’’ ενορχηστρώσεις.
Με το ντεμπούτο τους ‘’Savage rose’’, το 1968,η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της για την παραγωγή κλασσικών πλέον album στην ιστορία του psychedelic rock και του blues rock,όπως τα ‘’Refugee’’ (1971) και ‘’Wild child’’ (1973).Ο ήχος τους πρωτόγνωρος  και ιδιαίτερος. Οι εντυπωσιακές συνθέσεις και  η  μουσική ποικιλομορφία συστήνουν νέους  και άκρως  γοητευτικούς  κόσμους στο rock κοινό της εποχής.

Πιάνο και όργανο κυριαρχούν  στην μουσική τους ενώ οι εμφανώς επηρεασμένες από την jazz κιθαριστικές ιδέες του  Flemming Ostermann,την εμπλουτίζουν έξυπνα. Μέχρι τώρα  όμως, δεν έχουμε αναφερθεί  καθόλου στην φωνή των Savage Rose  κι αυτό γιατί η κυρία του συγκροτήματος αποτελεί ,από μόνη της ,ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής.
Η ‘’love her or hate her’’ Anisette Hanson (ή αλλιώς Anisette Koppel , μετά τον γάμο της με τον βασικό συνθέτη και ιδρυτή της μπάντας,Thomas Koppel ) αποτέλεσε και αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιρροή για πολλές συναδέλφους της. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και η Bjork την έχει αναφέρει σε συνέντευξη της σαν μια από τις κυριότερες επιρροές της. Η φωνή της ιδιαίτερη και πολυδιάστατη, άλλοτε σπαραχτική σαν γυναίκας που θρηνεί κι άλλες φορές παιδική. Πάντα όμως έτοιμη να φέρει σε πέρας κάθε ερμηνευτική αποστολή.

Δεν θα ήταν υπερβολή  να πούμε πως η Anisette είναι η ψυχή των Savage rose κι εκείνη που  σε μεγάλο βαθμό καθόρισε τον ήχο τους. Οι Savage Rose ήταν γενικώς πολιτικά ενεργοί και αφοσιωμένοι στην κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά το θορυβώδες ξεκίνημα τους, την παγκόσμια επιτυχία τους και  την συνεργασία τους με τα Mirasound Studios της Νέας Υόρκης, τα μέλη της μπάντας εκλήθησαν  να φωτογραφηθούν με τον πρόεδρο Johnson,στο Βιετνάμ.

Οι Savage Rose  απέρριψαν αυτό το αίτημα, αφενός  για να ξεκαθαρίσουν πως η  μουσική τους και οι ίδιοι δεν υποστήριζαν σε καμία περίπτωση τον πόλεμο και αφετέρου για να σώσουν τις συνειδήσεις τους  αλλά και την δημιουργικότητα τους. Ακολούθησε μια underground περίοδος για την μπάντα αλλά και μια περίοδος διερεύνησης της μητρικής τους γλώσσας. Προτιμούσαν να αποφεύγουν τα πολλά φώτα της δημοσιότητας και να κυκλοφορούν τα album τους μέσω ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών.
Η αρχή αυτής της περιόδου έγινε με το ‘’Solen var oysa din’’ το 1978 και κράτησε μέχρι το 1992 όπου κυκλοφόρησαν το ‘’Manebarn’’ .Τα οχτώ album της ‘’σκοτεινής’’ περιόδου  του συγκροτήματος, αποτέλεσαν cult αντικείμενα σε όλη την Ευρώπη, όπου ήταν επίσης ιδιαιτέρως γνωστοί και αγαπητοί.
Το 1995 επιστρέφουν στο προσκήνιο με το πρώτο τους αγγλόφωνο album μετά από χρόνια.

Το ‘’Black Angel’’ έκανε δυναμική είσοδο στα chart.Στην Δανία έγινε τριπλά πλατινένιο ,ενώ  απέσπασε κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο rock album της  χρονιάς.
. 
Η ιστορία συνεχίζεται με εξίσου αξιόλογα album όπως τα ‘’Tameless’’ (1999) και ‘’For your love’’ (2001).Ακολουθούν ‘’The Anthology’’ (2002) και το live τους ‘’Are you ready’’ δυο χρόνια αργότερα.
‘Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Thomas Koppel,οι Savage Rose κυκλοφορούν το τελευταίο τους album ‘’Universal Daughter’’.
Η μπάντα εξακολουθεί να υφίσταται κινούμενη πλέον σε πιο  folk rock ,gospel και soul μονοπάτια.
Οι Savage Rose,από το ξεκίνημα της καριέρας τους δεν σταμάτησαν να βρίσκονται στο προσκήνιο της σύγχρονης μουσικής. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια συνέδεσαν την jazz με την R&B  και το hip-hop  με το rock και πιο παραδοσιακά ακούσματα, αγκαλιάζοντας έτσι το κοινό όλων των ηλικιών, εθνοτήτων και εθνικοτήτων.
Ακολουθεί  η δισκογραφία τους:


1968 
Savage Rose(The Yellow Album)
1969 
In the Plain
1969 
Travelin
1971 
Your Daily Gift
1972 
Dodens Triumf
1972 
Refugee
1973 
Babylon
1973 
Wild Child
1976 

The Best OF
1978 
Solen Var Ogsa Din
1986 
Kejserens nye klaeder (The Emperors new Clothes)
1990 
Gadens Dronning
1992 
Manebarn
1995 
Black Angel
1999 
Tameless

                       

 

 

 

2001  For Your love 

 The Anthology - 2002
 Are You Ready (Live) - 2004
 Universal Daughter - 2007

Sofia Koutsonika