Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 09:16:06

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ας πάμε πίσω στον χρόνο και να θυμηθούμε τους "Veto"

VETO picture

VETO

Οι Veto είναι μια metal μπάντα από την Γερμάνια η όποια δημιουργήθηκε και διαλύθηκε την δεκαετία του 80, αφήνοντας πίσω της δυο πολύ κάλους δίσκους. Δημιουργήθηκαν από τους κιθαριστές  Klaus Schiele και Roger Bredel , στις αρχές της δεκαετίας του 80. Η ανεύρεση υπολοίπων αποδείχτηκε αρκετά δύσκολα. Τελικά το line up συμπληρώθηκε από τους  Harry Liebhäuser στα φωνητικά και Peter Schlattner.

VETO picture

VETO

Οι Veto είναι μια metal μπάντα από την Γερμάνια η όποια δημιουργήθηκε και διαλύθηκε την δεκαετία του 80, αφήνοντας πίσω της δυο πολύ κάλους δίσκους. Δημιουργήθηκαν από τους κιθαριστές  Klaus Schiele και Roger Bredel , στις αρχές της δεκαετίας του 80. Η ανεύρεση υπολοίπων αποδείχτηκε αρκετά δύσκολα. Τελικά το line up συμπληρώθηκε από τους  Harry Liebhäuser στα φωνητικά και Peter Schlattner. Όμως η θέση του ντράμερ παρέμενε κενή. Το 1984 υπογραφούν με την Gama records από την Γερμάνια, η όποια είχε στη λίστα της αρκετά ενδιαφέροντα συγκροτήματα. Η θέση του ντράμερ καλύφθηκε από το αφεντικό της  GAMA, τον Peter Garattoni ο όποιος είχε παίξει σε αρκετά σχήματα την δεκαετία του 70. Με ολοκληρωμένη σύνθεση πλέον και με το πλεονέκτημα του να έχουν το αφεντικό της εταιρίας μέλος τους, ξεκίνησαν την διαδικασία της δημιουργίας των κομματιών του πρώτου ομώνυμου δίσκου τους. Το συγκρότημα είχε το προτέρημα του να έχει περισσότερες ώρες στο studio, περισσότερη προώθηση και πιο πολύ οικονομική βοήθεια από τα υπόλοιπα συγκροτήματα της εταιρίας . Ο δισκος κυκλοφόρησε το 1986 με παράγωγο τον Batze Krammer. Ο . Ο . Ο δισκος δυστυχώς δεν είχε την κατάλληλη αποδοχή από τον Τύπο. Όμως metallers του έδωσαν αρκετά καλές κριτικές και σχόλια. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου βρίσκουν καινούργιο ντράμερ τον Alwin Rainer. Όλα έδειχναν ευοίωνα και η μπάντα ετοιμαζόταν για περιοδεία. Δυστυχώς όμως ο Rainer αποχώρησε σύντομα και η μπάντα αναγκάστηκε να παραμείνει ένα studio συγκρότημα. Το κενό κάλυψε για άλλη μια φορά ο Garratoni.

Οι Veto ξεκίνησαν την εγγραφή του δευτέρου δίσκου τους με το όνομα “Carthago”,το όποιο κυκλοφόρησε το 1988. Ο . Ο δισκος ενώ ήταν το ίδιο κάλος με τον προηγούμενο δεν κατάφερε να κερδίσει τα media με αποτέλεσμα το συγκρότημα να παραμείνει στην αφάνεια. Μετά από λίγο ήρθε και η αποχώρηση του Harry Liebhäuser. Στη θέση του ήρθε ο Dietmar Heiler αλλά το συγκρότημα διαλύθηκε μετά από λίγο. Μπορεί να κυκλοφόρησαν δυο δίσκους , αλλά για όσους ασχολήθηκαν μαζί τους θα είδαν ότι πρόκειται για δυο διαμάντια του κλασσικού metal.Πολύ καλές συνθέσεις και φοβερός ήχος με εξαιρετική παράγωγη για την εποχή της. Και τα δυο albums κυκλοφόρησαν σε ένα CD από την Blower records .Ο Klaus Schiele και ο  Peter Garattoni το 1992 συμμετείχαν στο συγκρότημα της Morgana .Το αποτέλεσμα από τα sessions αυτά ήταν το “Two Faces” που κυκλοφόρησε το 2009 και αποτελείτε από κομμάτια των Veto  και High Tension σε νέες εκτελέσεις και με την φωνή της Roberta Delaude. Επίσης υπάρχει και ένα ντραμ σόλο του Garratoni που κυκλοφόρησε σε ένα sampler ως “Veto-Drumming Thunder”.


Links
http://www.myspace.com/vetometal
http://www.metal-archives.com/bands/Veto/2636

Λεωνίδας Σγούρδας