Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 22:58:27

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενα μικρό αφιέρωμα σε εναν μεγαλο κιθαρίστα - Ed King απο "Lynyrd Skynyrd"

edkingΑλλη μια ιστορική μουσική αναδρομή για εσας φίλοι μας. Αυτή την φορά θα ταξιδέψουμε για λίγο στον Αμερικάνικο "Νότο"και πηγαίνoντας στο παρελθόν θα γράψω λίγα λόγια για έναν απο τους  σπουδαίους κιθαρίστες που πέρασαν απο τους θρυλικούς "Lynyrd Skynyrd".

Aλλη μια ιστορική μουσική αναδρομή για εσας φίλοι μας. Αυτή την φορά θα ταξιδέψουμε για λίγο στον Αμερικάνικο "Νότο"και πηγαίνoντας στο παρελθόν θα γράψω λίγα λόγια για έναν απο τους  σπουδαίους κιθαρίστες που πέρασαν απο τους θρυλικούς "Lynyrd Skynyrd".

Στην μουσική σταδιοδρομία αυτού του γκρούπ, ξέρετε οι περισσότεροι εαν οχι όλοι, οτι υπήρξαν τρείς κιθαρίστες πράγμα σπάνιο, αφού και το παιξιμό τους ταίριαζε σχεδόν απόλυτα. Ηταν μια καλοκουρδισμένη μπedkingάντα και ο καθένας έπαιζε σαν και τους τρεις μαζί, και το αντίστροφο.

Σε αυτό το κείμενο θα αναφέρουμε κάποια πράγματα για το παρελθόν του ενός απο αυτούς που ακούει στο όνομα Edward C. King (το πραγματικό του όνομα) και είναι γνωστός ως Ed King.

O Ed King γεννημένος στις 14, Σεπτεμβρίου του 1949 στο Glendale της Καλιφόρνια ηταν απο μικρός μουσικόφιλος και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα σε μικρή ηλικία. Στην μουσική του καριέρα  έπαιζε εκτός απο κιθάρα και μπάσο και αυτό το γνωρίζουμε και μέσα απο τους Lynyrd Skynyrd, αλλά και από την πρώτη τoυ μπάντα, τους"Strawberry Alarm Clock".

 Πρίν ενωθεί στους Lynyrd Skynyrd ο Ed King ηταν ιδρυτικό μέλος μια ψυχεδελικής μπάντας απο το Los Angeles που το  πρώτο της ονομα ηταν "Thee Sixpence", με μέλη τον Ed King (lead guitar, vocals), Michael Luciano (vocals), Lee Freeman (rhythm guitar, harmonica, vocals), Gary Lovetro (bass), Steve Rabe (guitar, vocals), και τον Gene Gunnels στα (drums).και αργότερα έγινε γνωστή με το όνομα "Strawberry Alarm Clock",(οπου το ονομα αυτό το πήρε απο το τραγούδι "Strawberry Fields Forever" των "The Beatles) .

Το γκρούπ έκανε μια μεγάλη επιτυχία, το "Incense and Peppermints" που κυκλοφόρησε σε 7" το 1967", και έφτασε στο Νο1 στο Billboard Hot 100 τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

 Ενω το τραγούδι είναι καταχωρημένο ως σύνθεση των John S. Carter, Tim Gilbert, είναι βασισμένο ομως σε μια instrumental ιδέα του Mark Weitz και του Ed King.

classictracks_01_l

Lynyrd Skynyrd το 1973. Απο αριστερά προς τα δεξιά, Leon Wilkeson, Billy Powell, Ronnie Van Zant, Gary Rossington, Bob Burns, Allen Collins και ο Ed King.

 

Ας πάμε ομως στην γνωριμία με τους "νότιους" Skynyrd. η οποία ξεκίνησε σε μια συναυλία τον Φεβρουάριο του 1970 οταν οι Lynyrd "άνοιγαν" συναυλίες άλλων συγκροτημάτων μεταξύ αυτών και την συναυλία των "Strawberry Alarm Clock" οπου μέλος ηταν ο King,

Οι Skynyrd τοτε έχοντας μόνο δυο κομμάτια δικά τους έπαιζαν και πολλές διασκευές κυρίως από Zeppelin και Cream. Ο Ronnie βλέποντας τον King, του κάνει πρόταση να παίξει σαν μπασίστας στην θέση του μπασίστα Leon Russell Wilkeson (φανατικός οπαδός των Beatles) οπου εκέινη την εποχή λόγω του νεαρού της ηλικίας του, δείλιασε προς στιγμη να συμμετάσχει σε περιοδείες με το γκρούπ και έπιασε  δουλειά στην 'Farm Best Dairy Products.'

Ed King και ο Wilkeson 

 

Ετσι ο Ronnie καλεί τον King για να παίξει μπάσο, αλλά όταν τον άκουσε να παίζει σε μια πρόβα, δεν έμεινε ικανοποιημένος, και είπε στον King να παίξει και εκείνος μαζί με τους άλλους δυο, κιθάρα παραμένοντας στο μπάσο ο Wilkeson αφού πρώτα το συζήτησαν αρκετά μεταξύ τους.

Ηταν ένα νέο ξεκίνημα με τρεις κιθάρες για τους Skynyrd αλλά και για τον King που στην συνέχεια εγινε μια απο τις καλύτερες κιθαριστικές μορφές για το θρυλικό γκρούπ.

Ο King ως κιθαρίστας των Lynyrd, έδωσε μια διαφορετική μουσική προσέγγιση στο παίξιμο των Skynyrd με αρκετές πινελιές ψυχεδελικού rock που κουβαλούσε λόγω του παρελθόντος, πάντα βέβαια μεσα σε επιτρεπτά πλαίσια,

Κάποιοι τον θεωρούν και μια "ιδέα" τεχνικά, καλύτερο απο τον Gary Rossington και τον AllenCollins.

Το 1973  τον ακούμε πρωτη φορά στο ντεμπούτο άλμπουμ των Lynyrd (pronounced lĕh-'nérd 'skin-'nérd) να παίζει lead κιθάρα στο τραγούδι "Mississippi Kid",αλλά και μπάσο σε ολα τα τραγούδια εκτός απο το "Mississippi Kid" και το "Tuesday's Gone", ενω "γράφει" και το κομμάτι "Poison Whiskey" μαζί με τον Van Zant. 

classictracksplatelynyrd_l
Το 1974 όμως συνεχίζει γράφει το riff από το εκπληκτικό τραγούδι "Sweet Home Alabama" αλλά και επιμελείται γενικότερα το κομμάτι, μαζί με τους Gary Rossington και Ronnie Van Zant).

Σε αυτό το δεύτερο άλμπουμ των Skynyrd ,το "Second Helping", ο King έχει πιο σημαντικό ρόλο αφού γράφει (παίζοντας με την αγαπημένη του Fender Stratocaster) άλλα τρία κομμάτια, την υπέροχη μπαλλάντα "I Need You", όπου παίζει και μπάσο, το "Workin' for MCA" αλλά και το "Swamp Music".

Ο αξιόλογος αυτός κιθαρίστας κάνει ακόμα ενα άλμπουμ με τους Skynyrd το 1975 που είναι και το τρίτο της μπάντας, με την ονομασία Nuthin' Fancy. Σε αυτό το άλμπουμ γράφει με τον R. Van Zant τα εξής τραγούδια: το υπέροχο "Saturday Night Special" , το "Railroad Song" και το "Whiskey Rock-A-Roller" που συμμετέχει και ο B. Powell.

Το 1975 ιδιαίτερα κουραστικό και προβληματισμένο έτος για την μπάντα, αφού το Ιανουάριο φεύγει ο ντράμερ  Bob Burns,(λόγω υπερβολικής κούρασης) στην θέση του μπαίνει ο Pyle,ενώ το θρυλικό γκρούπ έκανε συνεχώς Live, φτάνοντας  το υπερβολικό νούμερο των 61 συναυλιών μέσα σε 90 ημέρες.

Ετσι μια βραδιά του Μαίου (στις 27) του 1975 στο Pittsburgh, της Pennsylvania, ο Ed King αποφασίζει να εγκαταλείψει την μπάντα .

ed_king

Ο ίδιος θυμάτε "I couldn't live with it anymore. It was a situation that had gotten out of control and I had gotten out of control with it."και συνεχίζει

"Δεν είμαι περήφανος για τον τρόπο που έφυγα », « αλλά είμαι χαρούμενος που το έκανα. Είχα προβλήματα με το νέο μάνατζερ, Peter Rudge και υπήρξαν εσωτερικές συγκρούσεις στην μπάντα, εγώ απλά δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω."».

Ήταν 1976 οταν αντικαταστάθηκε  από τον Steve Gaines, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, μαζί με τον τραγουδιστή Ronnie Van Ζant  στις 20 Οκτωβρίου 1977.

Προσέξτε τώρα και την περίεργη σύμπτωση: O Gaines και ο King είναι γεννημένοι την ίδια ημερομηνία.(14, Σεπτεμβρίου του 1949)

Ο εν λόγω καλλιτέχνης ήταν ένας από τους κιθαρίστες που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επανενωμένη μπάντα Lynyrd Skynyrd το 1987 αλλά αναγκάστηκε να φύγει και πάλι το 1996 για λόγους υγείας πρόβλημα με την καρδια).

 Η αποχώρηση έγινε με το σκεπτικό ότι θα επανέλθει μόλις ανακτούσε την υγεία του, αλλά το συγκρότημα δεν του επέτρεψε να επανενταχθεί.

Ο Ed King , μαζί με όλα τα μέλη της μπάντας των Lynyrd Skynyrd, πρίν απο το ατύχημα μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006.

Σήμερα ζει στο Νάσβιλ, TN και είναι αρκετά ευτυχής που αποσύρθηκε.

Κείμενο: Σ.Συνοδινός