Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 04:16:10

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε και ακούστε, ποιά ήταν τα πρωτα τραγούδια των "The Yardbirds"

the Yardbirds

Συνεχίζοντας την περιπλάνηση μας στην ιστορία της μουσικής, και ενδεχομένως κάποιοι μας πουν ότι είμαστε μονόπλευροι, θέλουμε να αναφέρουμε πέρα απο το southern rock στύλ και άλλα είδη μουσικής στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνουμε να βρούμε το δισκογραφικό ξεκίνημα κάποιων δημοφιλών συγκροτημάτων, σας δίνω παρακάτω κάποιες πληροφορίες για ενα Αγγλικό γκρούπ που εχει γράψει μεγάλη ιστορία στο Blues και στο Rock. Ο λόγος για τους ανεπανάληπτους "The Yardbirds"


Keith.jpg (10156 bytes)Jim.jpg (11368 bytes)Chris.jpg (14138 bytes)Paul.jpg (23732 bytes)Top.jpg (23591 bytes)

           Keith Relf           Jim McCarty           Chris Dreja        Paul Samwell-Smith      Anthony "Top" Topham

Συνεχίζοντας την περιπλάνηση μας στην ιστορία της μουσικής, και ενδεχομένως κάποιοι μας  πουν ότι είμαστε μονόπλευροι, θέλουμε να αναφέρουμε πέρα απο το southern rock στύλ, και άλλα είδη μουσικής στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνουμε να βρούμε το δισκογραφικό ξεκίνημα κάποιων δημοφιλών συγκροτημάτων. Το κείμενο παρακάτω δίνονται κάποιες πληροφορίες για ενα Αγγλικό γκρούπ που εχει γράψει μεγάλη ιστορία στο Blues και στο Rock. Ο λόγος για τους ανεπανάληπτους "The Yardbirds"

Η ιστορία για αυτό το γκρούπ ξεκίνησε απο το Richmond, ενα περίχωρο του Λονδίνου. Ηταν 1962 όταν μια μπάντα σε rhythm&blues παιξήματα έκανε τα πρωτα της βήματα με την επωνυμία "The Metropolitan Blues Quartet" (αυτό ηταν το πρώτο όνομα του γκρούπ).

Η μπάντα σε αυτη την πρωτόλεια μορφή της είχε το εξής line up Keith Relf (φωνητικά-φυσαρμόνικα), Paul Samwell-Smith (μπάσο),Laurie Gains (rhythm κιθάρα) και ο Jim McCarty (τύμπανα).

Λίγο αργότερα , τον Μάιο του επόμενου χρόνου η σύνθεση άλλαξε και έγινε ως εξής:

Keith Relf (lead vocals, harmonica), Paul Samwell-Smith (bass), Anthony "Top" Tophamlead guitar), Chris Dreja (rhythm guitar) και ο Jim McCarty παραμένει στα drums.Με αυτή την σύνθεση αποφασίζουν να αλλάξουν το ονομά τους και επέλεξαν μεσα απο μια λίστα, (του Keith Relf) το όνομα "The Yardbirds" σαν ένα είδος θαυμασμού και σεβασμού στον σπουδαίο σαξοφονίστα (Charlie "Yardbird" Parker)

Στα τέλη του 1963 ο 16χρονος Anthony "Top" Topham εγκαταλείπει την μπάντα αφου οι γονείς του τον πίεζαν να συγκεντρωθεί στις σπουδές του, και στην μπάντα εμφανίζεται ο νεαρός για εκείνη την εποχή Eric Clapton φίλος του (τραγουδιστή Keith Relf), προερχόμενος απο τους "Roosters". Ο Eric μόλις πριν λίγο καιρό άφηνε τις σπουδές του στο "Kingston College of Art". Ετσι το line up αλλάζει άλλη μια φορά και παίρνει την παρακάτω μορφή

the Yardbirds
Yardbirds 1964. Απο αριστερά προς τα δεξιά Eric Clapton, Chris Dreja, Jim McCarty, Keith Relf, Paul Samwell-Smith

Keith Relf:Vocals, harmonica

Paul Samwell-Smith: Bass, backing vocals

Eric Clapton: Lead guitar, backing vocals

Chris Dreja: Guitar

Jim McCarty: Drums, backing vocals

Ας πάμε ομως στην πρώτη δισκογραφική προσπάθεια τους, που ήταν η συμμετοχή τους σε ένα live άλμπουμ του γνωστού μπλουζίστα Sonny Boy Williamson, με την ονομασία "Sonny Boy Williamsonand The Yardbirds"

Sonny Boy Williamson with The Yardbirds
Side 1
"Bye Bye Bird" (Williamson, Willie Dixon)
"Pontiac Blues"
"Take It Easy Baby"
"I Don't Care No More"
"Do The Weston"

Side 2
"Mister Downchild"
"23 Hours Too Long" (Williamson, Eddie Boyd)
"Out On The Water Coast"
"Baby Don't Worry"

στις 8 Δεκεμβρίου του 1963 που ομως κυκλοφόρησε πολύ αργότερα, το 1965 στην Αγγλία και το 1966 στην Αμερική.

Το 1964 οι Yardbirds αφού κερδίζουν ένα συμβόλαιο με την Columbia στην διάρκεια του έτους γράφουν τα δυο πρώτα τους singles, το

"I Wish You Would" και το "Good Morning Little Schoolgirl"

αλλά και τον πρώτο δικό τους Live άλμπουμ που είναι το παρακάτω

The Yardbirds

«Five Live Yardbirds"

Κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1964 απο την (EMI Records).

Ηχογραφημένο ζωντανά στο club Marquee του Λονδίνου, στις 13 Μαρτίου 1964.

Side one
"Too Much Monkey Business" (Chuck Berry) – 3:51
"Got Love If You Want It" (Slim Harpo) – 2:40
"Smokestack Lightning" (Howlin' Wolf) – 5:35
"Good Morning Little Schoolgirl" (H. G. Demarais) – 2:42
"Respectable" (O'Kelly Isley, Ronald Isley, Rudolph Isley) – 5:35


Side two
"Five Long Years" (Eddie Boyd) – 5:18
"Pretty Girl" (Ellas McDaniel) – 3:04
"Louise" (John Lee Hooker) – 3:43
"I'm a Man" (McDaniel) – 4:33
"Here 'Tis" (McDaniel) – 5:10

Αυτό το άλμπουμ ήταν μια ζωντανή ηχογράφησ που έγινε για τα εγκαίνια του νέου Marquee Club στο Λονδίνο. Αξίζει να αναφέρουμε οτι συμμετείχε σε εκείνη την βραδιά ο Long John Baldry και οι "Hoochie Coochie Men" με τον Rod Stewart στα φωνητικά και τον Geoff Bradford στην κιθάρα, ο δεύτερος έπαιζε και με τον θρυλικό Ελληνογενή (απο πλευράς μητέρας) Alexis Korner.

Επίσης το παρόν εκείνη την βραδιά εδωσε και πάλι ο αμερικανός θρύλος του μπλουζ Sonny Boy Williamson, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα, κάλεσε την μπάντα των Yardbirds για να του κάνουν support στην βρετανογερμανική καλοκαιρινή περιοδεία του. Αυτό είναι και το πρώτο άλμπουμ που ο Eric Clapton που έχει γράψει ποτέ.

The Yardbirds, 1966. απο τα αριστερά: Jeff Beck, Jimmy Page, Keith Relf, Jim McCarty, και Chris Dreja.

Κείμενο: Σ. Συνοδινός