Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 05:24:20

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ξέρατε ότι ....

Reese Wynans (keyboards)       Dickey Betts

Kάποια στιγμη μιλούσαμε με καποιον φίλο για την rock μουσική και για τα συγκροτήματα που την αποτελούν, και διαπιστώσαμε απο την κουβέντα οτι τα περισσότερα γκρούπς η απο την πρωτη τους μορφή η αργότερα στην πορεία τους την μουσική, εχουν "κάποιο" κοινό παρελθόν.


Dickey Betts                                    Reese Wynans 

Kάποια στιγμη μιλούσαμε με καποιον φίλο για την rock μουσική και για τα συγκροτήματα που την αποτελούν, και διαπιστώσαμε απο την κουβέντα οτι τα περισσότερα γκρούπς η απο την πρωτη τους μορφή η αργότερα στην πορεία τους την μουσική, έχουν "κάποιο" κοινό παρελθόν.

Με άλλα λόγια μέλη πάνε και ερχονται, πολλά γνωστά ονόματα καλλιτεχνών αλλάζουν μπάντες και συμμετέχουν σε δισκογραφίες που ενω χαρακτιρίζονται με ενα συγκεκριμένο στυλ και υφος , βλέπεις μετά τους συντελεστές και λές μπά έπαιζε και εδω?

Πολλοί μεγάλοι, αλλά και μικρότεροι τραγουδιστές, κιθαρίστες και γενικότερα μουσικοί καταφέρνουν να "γεφυρώσουν" αρκετά γκρούπς.Ενα παράδειγμα είανι το παρακάτω.

Εμας επειδή μας αρέσει ιδιαίτερα και ο αμερικάνικος "νότος" θα αναφέρω ενα συγκρότημα, τους Allman Brothers Band και ενα απο τα ιδρυτικά μέλη τους τον κιθαρίστα τραγουδιστή και συνθέτη, τον Dickey Betts.

Ο Dickey ο οποίος ενώ ξεκίνησε μαζί με τους θρυλικούς Allman Brothers ως δεύτερος κιθαρίστας το 1969 και με τους οποίους γνωρισε μεγάλες επιτυχίες και ενα βραβείο Grammy για το instrumental "Jessica" το 1996 (το κομμάτι αυτό ηταν απο το άλμπουμ "Brothers and Sisters" του 1973 εμπνευσμένο απο την κόρη του), το 1974 κυκλοφορεί το πρωτο δικό του άλμπουμ με την ονομασία "Highway Call" αλλά βάζωντας στο εξώφυλλο το όνομα Richard Betts).

Το άλμπουμ εχει πολλές επιρροές απο country κυρίως αλλά και κάποια bluegrass στοιχεία. Σε αυτή την δισκογραφική δουλειά συμμετέχει και ο Vassar Clements παίζωντας fiddle (ενα είδος Βιολιού) αλλά και ο Reese Wynans στην φυσαρμόνικα.

Ο Reese ομως είναι πληκτράς και για να το "κολλήσω" με τον πρόλογο του κειμένου, ηταν απο το 1985 εως το 90 μέλος της μπάντας του Stevie Ray Vaughan τους Double Trouble αλλά και ενος progressive αμερικάνικου γκρούπ τους Captain Beyond.

Η μπάντα αυτή απο την Καλιφόρνια είχε ως τραγουδιστή στο αυθεντικό της line up τον Rod Evans που ηταν ιδρυτικό μέλος των Αγγλών Deep Purple το 1968 , πριν τον Ian Gillan.

Βλέπουμε λοιπόν οτι η μουσική και οι μουσικοί εχουν αρκετές κοινές αφετηρίες αλλά και παράλληλες πορείες

 

Κείμενο: Σ. Συνοδινός