Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 13:34:36

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

ENGLAND - "England" [1976] (review)

ENGLAND

ENGLAND

1976

(Deroy Records)

SIDE I: The Osprey, Keswick Line, Out Of Town, Beaty And The Beast.

SIDE II: Paradise Lost, How Does It Feel?, Nature Ruled, The Fleece, Life And Soul.

ENGLAND: Olly Alcock – Vocals/ Guitars, Ben Eggleston – Bass and Phil Cook – Drums.

Produced by Olly Alcock.

 

Καλό, προοδευτικό Hard Rock που κυκλοφόρησε στη δεκαετία του '70 και χαρακτηρίζετε από αξιοπρεπή φωνητικά, την πολύ καλή κιθάρα και τα ωραία περάσματα από τα drums. Όταν άκουσα αυτόν το δίσκο δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά μου, γρήγορο δυναμικό τρίο με φωνητικά που φέρνουν κάτι από Ian Anderson (Jethro Tull) με τις χαρακτηριστικές κραυγές. Όμως οι κιθάρες είναι το κάτι άλλο, όλος ο δίσκος είναι ωμός, Bluesy και early Hard Rock.

Μόνο αυτό το album κυκλοφόρησαν οι England το ομώνυμο ντεμπούτο τους, το συγκρότημα ξεκίνησε την καριέρα του το 1971 με έδρα το London, UK. Ο ήχος τους είναι ακατέργαστα σκληρός, αλλά με φωνητικά και μελωδίες που επηρεάζονται από το Progressive Rock, που καθιστά τον δίσκο τραχύ.
Αυτός ο δίσκος σε βινύλιο είχε εξαντληθεί εδώ και πολύ καιρό οπότε αποτελεί
collectors item, ακόμη και μια έκδοση σε CD το 1995 (τώρα είναι επίσης πολύ δύσκολο να βρεθεί και αυτή). Αυτή η Αγγλική Progressive Hard Rock μπάντα σχηματίστηκε το 1971 από τον κιθαρίστα Olly Alcock. Αρχικά το συγκρότημα περιλαμβάνει τους Mike Kidson (drums), και  John Waite (bass), ο οποίος κυκλοφόρησε το μεγάλο hit "Missing You" το 1984, ναι κυρίες και κύριοι ο μεγάλος John Waite (Babys, Bad English) ήταν μέλος των England.

Παρά τις συνεχείς περιοδείες, η μπάντα δεν έμεινε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αποκορύφωμα αυτής της περιόδου ήταν αναμφίβολα το Reading Festival του 1971, παίζοντας στον ίδιο χώρο με τον Rory Gallagher και τον Arthur Brown, επίσης, έπαιξαν στο πρώτο Kendal Festival την ίδια χρονιά. Το 1973 ο Olly Alcock ήταν το μόνο μέλος του συγκροτήματος, το 1974 προσελήφθη ο Ben Eggleston (bass), και ο John Clark (drums). Η μπάντα συνέχισε τις περιοδείες, ακόμα και χωρίς καμία αξιοσημείωτη επιτυχία ή μια διαπραγμάτευση για δισκογραφικό συμβόλαιο. Μέχρι το 1975 John Clark είχε εγκαταλείψει το συγκρότημα, το 1976, η μπάντα είχε κατακτήσει ένα μικρό δισκογραφικό συμβόλαιο, ο Phil Cook (drums) ένωσε τις δυνάμεις του με το συγκρότημα. Ο Alex Korner βοήθησε πολύ το συγκρότημα,  η πρώτη και μοναδική τους κυκλοφορία βγήκε το 1976 από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Deroy Records, και χάθηκε αρκετά νωρίς χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος, παρά μόνο σε συλλεκτικούς κύκλους. Ακούστε τα τραγούδια “Beaty And The Beast” και “Nature Ruled” με ωραία περάσματα από σαξόφωνο από τον Paul Rossiter. Το 1978 η μπάντα είχε διαλυθεί, αφού οι νέοι στην Αγγλία ενδιαφέρονταν μόνο για την ηλίθια χαζό επαναστατική punk μουσική και όχι για γνήσιο Hard Rock, ευτυχώς που ήρθε το NWOBHM και τους ξέσκισε.

Ο Olly Alcock σχηματίσε τους Olly Alcock Band, ο Ben Eggleston αποσύρθηκε από τη μουσική σκηνή, όπως και ο Phil Cook φαίνεται να έχει εξαφανιστεί και αυτός το ίδιο από το μουσικό προσκήνιο. Οι England ήταν ένα αρκετά καλό Progressive Hard Rock συγκρότημα, με αρκετά Blues Rock στοιχεία στη μουσική τους, συχνά τους συγκρίνουν με συγκροτήματα όπως οι Nektar, και οι  Wishbone Ash. Σε αυτό τον δίσκο όλα τα τραγούδια παίχτηκαν «ζωντανά» και μόνο τα φωνητικά προστέθηκαν αργότερα. Ένα αξιοπρεπές early Prog/ Hard Rock album με άνω του μέσου όρου ωραία καλά τραγούδια και με εξαιρετικές κιθάρες. Τα φωνητικά θα μπορούσε να είναι καλύτερα, καθώς ακούγονται ελαφρώς απενεργοποιημένα κατά καιρούς, ωστόσο, αυτός ο δίσκος ήταν μια private έκδοση και σε μια πολύ περιορισμένη κυκλοφορία. Με περισσότερες ώρες στο studio παραγωγής θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλύτερο Hard Rock Album.

Δισκογραφία ENGLAND

England [1976]

 

Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.