Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024, 23:55:01

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

FORTNOX - "Fortnox" [1982] (review)

Image
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FORTNOX
FORTNOX
1982
(EPIC)

SIDE I: On The Prowl, Storm Inside My Head, Running From Yourself, The Beast, Rock And Roll City, What About Me.
SIDE II: Lucifer’s Eyes, Rocking In America, Another Lady, Don’t Scratch The Surface, Hyperock.

FORTNOX: Rick Fowler – Vocals/ Guitars, Joel Shipp – Vocals/ Bass, and Nathan De Foor – Drums.
Produced by Chris Tsangarides.
 

Ένα μελωδικό Power Pomp/ AOR τρίο από την Atlanta της Georgia με εκπληκτικές κιθάρες, που πήρε τ’ όνομα του από το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ, (γνωστό από το film του James Bond “Goldfinger”).
Το ρεπερτόριο των Fortnox βασιζόταν σε Pomp/ AOR/ Hard Rock τραγούδια στο μελωδικό στυλ των April Wine των Head East και των Nantucket μεταξύ άλλων. Στο μοναδικό τους δίσκο την παραγωγή έκανε ο γνωστός Chris Tsangarides, γνωστός επίσης από τις παραγωγές των Thin Lizzy και των Tygers Of Pan Tang.
Ένα σχήμα λοιπόν τη Νότια πολιτεία της Georgia, μην περιμένετε όμως κάποιο ήχο σε στυλ Allman Brothers Band ή ακόμα-ακόμα Νότιο Boogie a-la Molly Hatchet ή Outlaws. Ωστόσο, μιλάμε για μια μπάντα που μπορεί να θυμίζει λίγο από groups όπως οι Triumph, Rush, ή ακόμα και τον Frank Marino και τους Mahogany Rush στα χρόνια της ακμής τους. Τώρα, μην προσπαθήσετε να συγκρίνετε απόλυτα τους Fortnox κατά γράμμα με οποιοδήποτε από αυτά τα σχήματα. Για τις συγκρίσεις τώρα, τα καλύτερα σε σύγκριση group είναι περίπου οι Rods, οι Fortress, οι Messenger και οι Helix περιόδου 1981-1982, σε συνδυασμό με το αχαλίνωτο μελωδικό Hard Rock στυλ των Fortnox. Αυτό είναι αξιοθαύμαστο, λαμβάνοντας υπόψη την πεντακάθαρη και γεμάτη σε όγκο παραγωγή του Chris Tsangarides που ήταν σίγουρα ότι καλύτερο που θα μπορούσαν να έχουν οι Fortnox.
Ο ομώνυμος δίσκος των Fortnox αρχίσει με το τραγούδι “On The Prowl” έναν φωτεινό και ευάερο ύμνο της δεκαετίας του ‘80. Το “Storm Inside My Head” είναι ένα εξαιρετικό Hard Rock τραγούδι με έναν πιασάρικο σκληρό επίμονο Rock ρυθμό. Η κιθάρα του Rick Fowler είναι αξέχαστη και αξεπέραστη στο τραγούδι “Running From Yourself”, όχι ότι στα άλλα τραγούδια πάει πίσω, σε όλα τα κομμάτια η κιθάρα του κυριολεκτικά κεντάει. Η μελωδική φωνή του Joel Shipp (bass) κάνει την διαφορά σε όλα τα τραγούδια και τα ανεβάζει με την ερμηνεία του πολύ ψηλά και ο Nathan DeFoor (drums) δίνει στον δίσκο τον όγκο που χρειάζεται με το απίστευτο drumming του.
Ακολουθούν τα "The Beast In Me" και "Rock And Roll City”, σίγουρα και τα δυο τραγούδια είναι ένα καλό Hard Rock προϊόν της δεκαετίας του ’80 στον μελωδικό ήχο. Το “Don’t Scratch The Surface” έχει μια σύντομη καλή εισαγωγή από keyboards, ενώ το τελευταίο τραγούδι του δίσκου το “Hyperock” επιχειρεί να επιταχύνει σε ταχύτητα, και είναι ίσως το βαρύτερο κομμάτι τους, υπενθυμίζοντας μου τους ξεχασμένους ήρωες Godz.
Η μπάντα παρέδωσε κάποια καλά στοιχεία μελωδικού Hard Rock εν έτη 1982, είναι μια αρκετά καλή και καθαρή μελωδική Hard Rock σε αρκετά σημεία AOR διασκέδαση. Άλλα τραγούδια που ξεχώρισαν από αυτό το δίσκο των Fortnox και αξίζουν την προσοχή σας είναι το “Lucifer’s Eyes" και το “Rocking In America”. Για τις ανάγκες προώθησης του δίσκου έκαναν και ένα video-clip στο τραγούδι “Storm Inside My Head”, που ίσως είναι το καλύτερο του album.
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν αρκετά καλά μελωδικά Pomp/ AOR πράγματα εδώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε στο 1982, προφανώς το ευρύ κοινό  δεν αγόρασε αυτόν το δίσκο και η εμπορική επιτυχία δεν ήταν η αναμενόμενη που ήθελε το συγκρότημα. Τα μέλη της μπάντας στη συνέχεια πήγαν να σχηματίσουν το συγκρότημα Bombay, που ήταν στα πρόθυρα να κάνει κάτι χρήσιμο αλλά τελικά τίποτα καλό δεν έγινε. Έτσι δεν ξανά ακούσαμε ποτέ κάτι για τους Fortnox στο μέλλον, όχι ότι δεν είχαν τα φώτα αλλά πόσα και πόσα συγκροτήματα δεν χάθηκαν εντελώς άδοξα, τουλάχιστον μας άφησαν αυτό το album σαν παρακαταθήκη. Ο δίσκος βρίσκετε εύκολα και σε προσιτή τιμή σε κάποιο σκονισμένο ράφι κάποιου ξεχασμένου δισκοπωλείου.

Δισκογραφία FORTNOX
Fortnox [1982]

Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.