Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 15:25:32

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

GRANICUS - "Granicus" [1973] (review)

GRANICUS
GRANICUS
1973
(RCA)
 
SIDE I: You’re In America, Bad Talk, Twilight, Prayer.
SIDE II: Cleveland Ohio, Nightmare, When You’re Movin’, Paradise.
 
GRANICUS: Woody Leffel – Vocals, Wayne Anderson – Guitar, Al Pinell – Guitar, Dale Bedford – Bass and Joe Battaglia – Drums.
Producer by Martin Last.

 
Granicus (Γρανικός, η τοποθεσία-ποταμός όπου ο Μέγας Αλέξανδρος πέτυχε την πρώτη μεγάλη του νίκη επί των Περσών), επίσης το όνομα ενός obscure-cult Hard Rock & Heavy Metal συγκροτήματος της δεκαετίας του '70 από το Cleveland, USA.
Πολύ χαίρομαι που παρουσιάζω αυτό το LP των Granicus, είχαν όλα τα φόντα για να γίνουν διάσημοι και επιτυχημένοι, απίστευτο υλικό, μεγάλος κιθαρίστας και ταλαντούχος τραγουδιστής.
Σχηματίστηκαν περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από τον τραγουδιστή Woody Leffel, τους κιθαρίστες Wayne Anderson/ Al Pinell και τον μπασίστα Dale Bedford.  Έπαιζαν σε διαφορές pub-club και λέσχες μέχρι που υπόγραψαν συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία RCA το 1973. Στο ντεμπούτο album τους του ιδίου έτους, προσφέρουν εμπνευσμένες συνθέσεις Hard Rock με επιρροές από '60s... Cream, Jimi Hendrix, Blue Cheer και ‘70s... Deep Purple, Led Zeppelin. Σε αυτό το ένα και μοναδικό δίσκο παίζουν ένα πολύ δυναμικό, ενεργό με αρκετά στοιχεία από Hard Rock και Progressive Rock, πολλοί τούς συνέκριναν με τους Led Zeppelin και δεν είχαν άδικο.
Το τραγούδι "Bad Talk" έχει μια ενέργεια proto-Metal και είναι μοναδικό, αλλά ολόκληρο το LP είναι εξαιρετικό και αξίζει την αναζήτηση σας, αν και ηχογραφήθηκε μόνο μέσα σε 10 ημέρες η ενεργεία αυτού του δίσκου είναι απίστευτα τρομερή.
Άγριο Hard Rock με ένα ακραία ψηλά φωνητικά από τον τραγουδιστή και ακόμη υψηλότερα, που συνέχεια θυμίζουν τον Robert Plant (Led Zeppelin) και σε κάποια σημεία τον Frank Dimino (Angel) και τον Ian Gillan (Deep Purple).
Ο δίσκος επίσης περιλαμβάνει 11-λέπτο επικό ύμνο το "Prayer", όπου ο τραγουδιστής φτάνει στα ύψη πάνω από τις εξαγριωμένες φλεγόμενες κιθάρες, η ενέργεια αυτού του LP είναι απίστευτη. Κομμάτια που αξίζουν από αυτόν το δίσκο είναι το ιντερλούδιο "Twilight", το Prog "Nightmare” το ballsy Hard Rock “You’re In America" και το "When You’re Movin’". Ενώ δεν πρέπει να αφήσετε απ’ έξω τα “Cleveland, Ohio“ και το καταπληκτικό σκληρό Hard Rock Boogie "Paradise". Όσο για την συγκρότημα, η τεχνική του είναι εντυπωσιακή με απίστευτες έμπνευσης, καθώς οι στριγκλιές του Woody Leffel είναι μια θετική απόκοσμη ηχητική Rock & Roll ιστορία. Μπορεί να είναι ένα και μοναδικό album σαν κυκλοφορία από το σχήμα, θα υπάρχει όμως για πάντα σε μια θέση μέσα στις καρδιές μας.
Η παράγωγη ανήκει στον Martin Last, το 1973 διαφημίζονταν σε διάφορους καταλόγους ως Psychedelic Rock group, δεν είναι έτσι, αυτοί οι τύποι είναι σταθερά στη Hard Rock δεκαετία του '70, με Led Zepplin καταβολές. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό ως σύγκριση, βασίζονται στο Hard Rock τέμπο με προοδευτικές ανατροπές από Led Zeppelin έως Deep Purple, με κάποια ραγδαία αύξηση.
Στη συνέχεια το συγκρότημα, διαλύθηκε χωρίς να αφήσει ένα δεύτερο δίσκο σαν παρακαταθήκη, αν και φημολογείται ότι είχε καταγραφεί άλλο ένα το οποίο κάπου σε κάποιο studio θα ‘ναι χαμένο και σκονισμένο, δυστυχώς. Κανένα από τα μελή του σχήματος δεν εμφανιστήκαν ξανά στο μουσικό προσκήνιο, με εξαίρεση τον Joe Battaglia (drums), που εμφανίστηκε στους Pandora από την Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια αργότερα.
Το 2001 ο τραγουδιστής Woody Leffel εμφανίστηκε στο Space Rock συγκρότημα των Pi Corp, του Alan Howarth.

Trivia...
Φήμες λένε, ότι ο Jimmy Page σκέφτηκε τον τραγουδιστή των Granicus, για να αντικαταστήσει τον Robert Plant σε μία από τις ελάχιστες φορές όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά μαζί μεταξύ τους, ο οποίος δεν δέχτηκε όμως.
 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ GRANICUS
Granicus [1973]

 

Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.