Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 23:11:21

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

BLACKLIST - "The Sign Of 4" [1984] (review)

BLACKLIST
THE SIGN OF 4
1984
(Blacklist Records)

SIDE I: Steady On The Steel, Confrontation.
SIDE II: Sin Sentence, Revenge.

BLACKLIST: Mark Holz – Vocals, Jon Rogue – Guitars, Rick Koch – Bass and Ron Pyne – Drums.
Produced by Blacklist and Lee Grooks.


Το EP των Blacklist “The Sign Of 4” προσφέρει μερικά ωραία, αν και τυπικά, παραδοσιακά Heavy Metal τραγούδια της δεκαετίας του '80. Τα τραγούδια αυτού του EP βασίζονται γύρω από βαριά, πιασάρικα riffs με hooky vibe δύναμη. Η παραγωγή και η σύνθεση των τραγουδιών είναι εκπληκτικά καλή για μια ανεξάρτητη παραγωγή από μια άγνωστη εταιρία, που ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζει.  Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές αυτοχρηματοδοτούμενες παραγωγές των 80’s που να έχουν τόσο καλό Metal ήχο. Το συγκρότημα είχε δουλέψει αρκετά πάνω σε πρόβες και live, μιας και είναι αρκετά δεμένο και ήταν πράγματι έτοιμοι για το βινύλιο αυτό.
Καλή η δουλειά στην κιθάρα, ενώ η φωνητική απόδοση του τραγουδιστή είναι σε ένα περίεργο συνδυασμό υψηλής και λίγο με βραχνή χροιά, ιδιαίτερα σκληρά και παθιασμένα. Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν τραγουδιστή σε σύγκριση, αλλά είναι στο είδος (τραχύς ήχος) που συνήθως συνδέεται με τη Γερμανική μπάντα των Accept. Παρ 'όλα αυτά, ο ίδιος έχει τις στιγμές του κρατώντας ωραία τις υψηλές νότες.
Το τραγούδι “Steady On The Steel” είναι ένας ύμνος headbanging, εύκολα θα σηκωθεί η γροθιά σας και θα τραγουδάτε μαζί τους, το “Confrontation” είναι ακόμα καλύτερο, με ένα μεγάλο, πιασάρικο riff που αρπάζει αμέσως την προσοχή σας.
Τροφοδοτείται από μπύρα Miller, Harley Davidson και Euro-Metal επιρροές, οι Blacklist ανήκουν στην Ηeavy Μetal σκηνή του Milwaukee, USA.
Ο ήχος τους έχει κάτι από "Lemmy loud", φορούν μαύρα δερμάτινα, ρίχτε πίσω από το κεφάλι τα μαλλιά και ετοιμαστείτε για την Metal επίθεση, οι Blacklist ξεχωρίζουν από την ισχύ, επίμονη του κιθαρίστα Jon Rogue, και τα απειλητικά φωνητικά του Mark Holz (RIP). Το συγκρότημα γέρνει (μουσικά) σε μεγάλο βαθμό στη δύναμη και την επιθετικότητα των Accept.
Οι Blaklist ψηφίστηκαν ως το καλύτερο συγκρότημα από το Milwaukee από τους αναγνώστες του fanzine “Mania Metal” το '84 και τα τραγούδια τους παίζονταν από το ραδιοφωνικό σταθμό KUSF στο San Francisco, USA.
Αυτή η obscure μπάντα έχει μια παράξενη ομοιότητα με Ευρωπαϊκά Metal συγκροτήματα ειδικά στα τραχιά φωνητικά. Υπάρχει επίσης ένα τραγούδι στο EP, της παλιάς Pentagram σχολής σε dark & doomy αίσθηση, το οποίο είναι βαρύτερο από το μέσο όρο των Pentagram.
Γενικά το EP είναι Metal και η φύση των τραγουδιών τους, τα καθιστά πολύ σημαντικά συλλεκτικά και Heavy, αυτό είναι ακόμα ένα άξιο προς απόκτηση.
Το 1984 το Epic-Power Metal έκανε τα πρώτα βήματα του, με πρωτοποριακές κυκλοφορίες και την ίδια χρονιά μια μικρή ανεξάρτητη εταιρία από το Wisconsin κυκλοφόρησε αυτό το EP, νέκταρ για τα αυτιά του κάθε οπαδού του λεγόμενου US Power Metal, όπως εγώ. Ο ήχος είναι αρκετά κοντά στον πρώιμο ήχο των Jag Panzer, αν και λιγότερο επικός και περισσότερο πιο κοντά σε προσέγγιση των 80's Metal συγκροτημάτων και επίσης με τον τραγουδιστή που ήταν διαφορετικός από τον Harry Conklin. Στην πραγματικότητα ο τραγουδιστής των Blacklist, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι μαζί μας πια (RIP), είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους είναι ξεχωριστή αυτή η κυκλοφορία. Το ύφος του δεν ήταν οπερετικό και δεν είχε ευρέος φάσμα στη φωνή του όπως οι σύγχρονοι του, αλλά είχε αρκετό τσαμπουκά και τη μοναδικότητα σε αυτό για να σας ξεσηκώσει, ακούγεται σαν μια διασταύρωση μεταξύ Udo, Mark Shelton, Tim Baker και Lemmy.
Η δόξα του EP είναι και τα τέσσερα τραγούδια, το “Confrontation” που σκοτώνει με τα δολοφονικά riffs και την επική χορωδία. Το "Steady On The Steel" είναι περισσότερο Hard Rocker που προσφέρει μια ευχάριστη αλλαγή στο σύνολο, τα μεταλλικά "Sin Of Sentence" και "Revenge" γεφυρώνουν το εύρος της διάθεσης για μια αργή, σκοτεινή δισκογραφική δουλειά που είναι αρκετά διασκεδαστική.
Είναι μια καταπληκτική κυκλοφορία, σίγουρα ευχάριστη στο άκουσμα, αν αγαπάτε την παλιά δύναμη των 80’s Epic-Power Metal σχημάτων από USA, με πολλά Ευρωπαϊκά τευτονικά στοιχεία, αυτό είναι ακριβώς το εισιτήριο της διασκέδασης. Σίγουρα ένα από τα κορυφαία EP στην ιστορία του Αμερικανικού Heavy Metal που κυκλοφόρησαν ποτέ. Τέσσερα αθάνατα τραγούδια που απλά φλερτάρουν με όλους τους Metalheads, ειδικά το “Steady On The Steel" είναι ένα από αυτά τα μαγευτικά κομμάτια που δεν μπορούν να γραφτούν κάθε μέρα.
Αυτή η μπάντα έχει κερδίσει τη θέση των Αμερικανικών Accept, αλλά εμείς είπαμε μόνο ομοιότητες με τα φωνητικά έχουν, η μουσική είναι καθαρή και βάρβαρη κάτι ανάμεσα σε Jag Panzer, Cirith Ungol, Manilla Road.
Δυστυχώς μας άφησαν μόνο αυτή την κυκλοφορία σαν παρακαταθήκη, ενώ έχουν και ένα demo 6 τραγουδιών που κυκλοφόρησε πριν από το EP.
Το “The Sign Of 4” έχει όλα όσα ψάχνετε να βρείτε σε μια private Heavy Metal κυκλοφορία.

TRIVIA: Ενώ προέρχονται από το Wisconsin, USA, κατάφεραν να γίνουν πιο γνωστοί και να αποκτήσουν φήμη εκτός Αμερικής, ενώ ήταν παντελώς άγνωστοι στην χώρα τους, στη Γερμανία τους λάτρεψαν. Τα τραγούδια τους είχαν μεγάλη απήχηση σε έναν παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό στην πόλη Mannheim, όπου παιζόταν συχνά πυκνά το demo τους.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BALCKLIST

“The Sign Of 4” [1984]

Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.