Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024, 05:29:03

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Κρυφές Αλήθειες - "Κρυφές Αλήθειες" (Review)

Image

Θυμάμαι έψαχνα στο δίκτυο και έπεσα πάνω σε ένα κομμάτι, “Απόψε” λεγόταν και το συγκρότημα “Κρυφές Αλήθειες”. Και λέω μέσα μου, “γιατί όχι;”! Ήρθα σε επικοινωνία με τα παιδιά και μου στείλανε άμεσα το cd τους, να αποκτήσω μια περισσότερο σφαιρική άποψη για το υλικό τους και τη δουλειά τους.

Οι Κρυφές Αλήθειες μας έρχονται από τα Δωδεκάνησα, και συγκεκριμένα από την Κω, κι αυτό ήταν ένας ακόμη λόγος που ήθελα να μάθω γι' αυτούς. Έχουν κάνει πολλές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και συναυλίες τόσο ως support band, όσο και ως κυρίως. Η μπάντα αποτελείται από πέντε μουσικούς οι οποίοι ενώθηκαν με σκοπό να μεταφέρουν στον κόσμο τις εμπειρίες τους μέσα από αισθαντικές μουσικές και στίχους περίτεχνα κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της ερμηνείας τους.

Το άλμπουμ κινείται στο χώρο του ηλεκτρισμένου ήχου χωρίς υπερβολικά ξεσπάσματα, με περισσότερη έμφαση στην ατμόσφαιρα που τα πλήκτρα μπορούν επιτυχημένα να δημιουργήσουν, με το σαξόφωνο να παίζει κυρίαρχο ρόλο σε δύο από τα κομμάτια και τις κιθάρες να φλερτάρουν με το reverb και το βάθος. Μιλάμε λοιπόν για ένα άλμπουμ με έμφαση στις δυνατές μπαλάντες.

Και ναι, ίσως κατά καιρούς να έχουμε ακούσει άπειρα άλμπουμ με μπαλάντες που στο τέλος δε θέλουμε να τα βλέπουμε μπροστά μας γιατί τις περισσότερες φορές τα έχουμε συνυφασμένα με την ανία. Ωστόσο αυτό που κρατάω στα χέρια μου, κατά έναν περίεργο τρόπο ακούγεται τόσο εύκολα που δεν καταλαβαίνεις πότε τελειώνει, το ξαναβάζεις για να ταξιδέψεις για άλλη μια φορά, κι ύστερα ξανά και ξανά...

Ερμηνεία που κεντρίζει, λόγω του σκοτεινού της εαυτού, κι ίσως να κρατάει μέσα της κάτι από Διάφανα Κρίνα αλλά σίγουρα στο πιο χαρούμενο και πιο ανοιχτό της. Οι ενορχηστρώσεις προτείνουν κάτι διαφορετικό, έναν συνδυασμό blues και rock σε κάποια σημεία και σε άλλα soul. Εμφανείς είναι και οι επιρροές από τον γνωστό σε όλους έντεχνο χώρο σε κάποιους στίχους. Ένα πολυσυλλεκτικό συγκρότημα λοιπόν, με διάφορες επιρροές που όταν αναμιγνύονται προκαλούν μια αθόρυβη έκρηξη, η οποία όμως μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στην παραγωγή του δίσκου, με ξεκάθαρους ήχους και όμορφες ενορχηστρώσεις.

Image

Τα κομμάτια που ξεχώρισα, μετά από αρκετά περάσματα του άλμπουμ, ήταν:
  • Εσύ Πετάς - Μια όμορφη μπαλάντα... Μια φιγούρα φοβισμένη, κρυμμένη κάπου μέσα σε μια πόλη σκοτεινή, αδιάφορη, τρελή μα συνάμα πραγματική!
  • Απόψε - Ίσως το πιο εμπορικό του άλμπουμ, ιδανικό για τους mainstream ραδιοφωνικούς σταθμούς, με τον στίχο που προσφέρεται για moto “...της ψυχής τη δίψα κόψε, κι έλα να με βρεις απόψε...”
  • Σε Ψάχνω - Σαξοφωνικός εκστασιασμός... Το πιο αγαπημένο μου, δυνατός στίχος, δυνατή ερμηνεία, δυνατή μουσική. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τραγούδια επιτυχίες ή “επιτυχίες” μεγάλων συγκροτημάτων.
  • Κρυφές Αλήθειες - Το όνομα του συγκροτήματος, και είναι “τα λόγια που δεν είπαμε ποτέ” οι κρυφές αλήθειες που θα ακούσουμε από τα κομμάτια του γκρουπ, είναι ό,τι κρύβουμε από τον εαυτό μας πολλές φορές, αυτά που φοβόμαστε να παραδεχτούμε και να δούμε... “...ειδήσεις που δεν γράφτηκαν ποτέ σε εφημερίδες...”
  • Φωτιά - Οι σκιές του παρελθόντος, στοιχειά που στο μυαλό μας επιζούν και γράφουμε, τραγουδάμε, σκεφτόμαστε... ό,τι πέρασε... ό,τι θέλουμε να ξανάρθει... Μα φλερτάρουμε με τη φωτιά, και συνήθως καιγόμαστε...
  • Nirvana-Απλά ένα διαφορετικό κομμάτι, θυμίζει κάτι σε Yanni, με τις ψυχικές μελωδίες και τα φωνητικά που νανουρίζουν το σώμα και αφήνουν τη σκέψη ελεύθερη.

Σε σχέση με το Artwork, δύο σχόλια έχω να κάνω. Το πρώτο είναι το μέγεθος και το χρώμα των γραμμάτων που κάνουν δυσανάγνωστο το περιεχόμενο, και το δεύτερο είναι η πλαστική κλασική συσκευασία, ενώ τριγύρω κυκλοφορούν τόσο όμορφεσ συσκευασίες με ανακυκλωμένο υλικό. Κατά τα άλλα η γραφιστική δουλειά είναι μια χαρά, δίνοντας το άρωμα του νέου που προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από το παλιό δίνοντας κάτι όμορφο και αφήνοντας λόγω των ασπρόμαυρων φωτογραφιών, να φανταστούμε εμείς όποια χρώματα θέλουμε!

Tracklist:
  1. Πριν Φύγεις
  2. Εσύ Πετάς
  3. Απόψε
  4. Τούνελ
  5. Σε ψάχνω
  6. Κρυφές Αλήθειες
  7. Μάγισσα Θάλασσα
  8. Φωτιά
  9. Κατανάλωση
  10. Nirvana

Την μουσική υπογράφουν ο Μανώλης Θαλασσινός, ο Λεωνίδας Αυγούλης (2), ο Δημήτρης Γουρνέλης (4, 6, 10) και ο Γιώργος Κέλλης (6).
Ενώ τους στίχους ο Μανώλης Θαλασσινός και ο Δημήτρης Γουρνέλης (10).

Οι Κρυφές Αλήθειες είναι οι:
  • Μανώλης Θαλασσινός: Φωνή, Ακουστική κιθάρα
  • Δημήτρης Γουρνέλης: Ηλεκτρικές κιθάρες και τραγούδι στο 10
  • Λεωνίδας Αυγούλης: Μπάσο
  • Γιάννης Βαρκάς: Πιάνο, Πλήκτρα
  • Γιώργος Κέλλης: Τύμπανα και φωνητικά στο 2

Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν και οι:
  • Λευτέρης Πουλιού: Σαξόφωνο στο 5 και 6
  • Μαρία Πουλιού: Φωνητικά στο 3, 8 και 10
  • Βαγγέλης Βατσινέας: Φωνητικά στο 5

Η ηχογράφηση και η μίξη έγιναν στο studio “Κωακόν” με την επιμέλεια του Γιάννη Θαλασσινού.
Την παραγωγή ανέλαβε ο Γιάννης Θαλασσινός.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Τάσος Μαρίνος
Φωτογραφίες: Μάνθος Αρμπελιάς
Στο ένθετο προβάλλονται αποσπάσματα από πίνακες του Δημήτρη Γουρνέλη.

Κυκλοφορεί από την Polymusic

Επικοινωνία:
http://www.jumpingfish.gr/KryfesAlhtheies
http://el-gr.facebook.com/people/Kryphes-Aletheies/100001628095751
http://www.myspace.com/kryfesalhtheiesband

Καλοτάξιδο!

Γιώργος Καββαδίας