Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 07:01:13

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

HARDLAND - "HARDLAND" (2017)

 
Hardland είναι ένα μουσικό σύνολο από την συμπρωτεύουσα, ενώ τα μέλη του group, έχουν αρκετή πείρα στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης επί πολλά έτη. Έτσι τα έμπειρα μέλη των Hardland, μας δίνουν με αυτή την πρώτη τους κιόλας κυκλοφορία και 11 αυθεντικές Hard Rock συνθέσεις, που περιγράφουν τον γνήσιο 70’s και 80’s σκληρό Rock ήχο, σαν αληθινοί Rockers.
Το συγκρότημα λοιπόν, παίζει κλασικό Hard Rock της δεκαετίας του ’70 και ’80 και αποδεδειγμένα αυτός ο ήχος βγαίνει μέσα από το ντεμπούτο τους album.
Οι Hardland δημιουργήθηκαν το 2016 από τους Μιχάλη Πρωτοψάλτη (κιθάρα), Κώστα Τάνη (τύμπανα), ενώ λίγο αργότερα προστέθηκαν ο Άγγελος Γκουζέτος (τραγούδι) και ο Κώστας Ταλταμπάνης (μπάσο).
Η μουσική προϊστορία των μελών, κρατάει πολλά χρόνια ή και δεκαετίες ακόμη καλύτερα, όντας πεπειραμένοι και αναγνωρισμένοι μουσικοί όλοι τους. Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης (από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’80 άρχισε με το συγκρότημα των Wizard μετά με τους Hardways, Real Thing, Δειπνοσοφιστές), ο Κώστας Τάνης (Hardways, Real Thing, Δειπνοσοφιστές), ο Άγγελος Γκούτετος (Prassein Aloga) και ο Κώστας Ταλταμπάνης (Prassein Aloga).
Κάθε φορά που αγοράζω ένα καινούργιο Ελληνικό Hard Rock album, αλλά κι όταν το ξανακούω (μερικά από αυτά), νομίζω πως έχει έρθει επιτέλους η ώρα για μια διεθνή αναγνώριση. Όταν δηλαδή, πολλά από αυτά τα Ελληνικά σχήματα παίζουν ένα καθαρό και γνήσιο σκληρό Rock, είμαι πραγματικά ευτυχής, αλλά και δυστυχής που δεν ακούγονται και παρά έξω, όσο θα έπρεπε.
Από την άλλη όμως, προσπαθώ να είμαι προσεκτικός σε ότι θα γράψω για τα Ελληνικά σχήματα και αυτό συμβαίνει επειδή οι Hardland έχουν έναν σπάνιο ήχο για την εποχή μας, που μας πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του ’70 και του ’80.
Το ντεμπούτο, αυτοβιογραφικό album των Hardland, θα μιλήσει πραγματικά στην ψυχή σας από την πρώτη κιόλας ακρόαση, το κάνει απολύτως καλά, χωρίς να έχει να δώσει κάτι το εντελώς νέο ή κάτι το εντελώς πρωτότυπο, αλλά ακούγετε ευχάριστα κια όμορφα αν ξεπεράσουμε το κόμπλεξ, ότι το album αυτό το ηχογράφησαν 'Ελληνινες μουσικοί.
Άψογες είναι όλες οι συνθέσεις του συγκροτήματος, η παραγωγή, αλλά και το εκτελεστικό κομμάτι είναι μοναδικό. Όταν αρχίσεις ν’ ακούς το album νιώθεις ότι οι Hardland θέλουν να σε οδηγήσουν σ’ ένα σκληρό έδαφος φτιαγμένο από ένα τρομακτικό και καθαρό Hard/ Rock 'N' Roll. Έχουμε εναν ηχητικό ογκόλιθο που δημιούργησαν οι δύο Κώστηδες, μπάσο και τα τύμπανα αντίστοιχα, δίνοντας έτσι στην κιθάρα την ευκαιρία να αφιερωθεί πλήρως στα πιο δυνατά riffs και να οδηγήσει το group. Η φωνή του Άγγελου, στέκετε πολύ καλά και με αξιώσεις, στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και πολύ εμπνευσμένα-μελωδικά η κιθάρα του Μιχάλη, η αγάπη του Μιχάλη για την ελληνική παραδοσιακή μουσική φαίνεται σε κάποια από τα τραγούδια.
Το συμπέρασμα που έβγαλα μετά από πολλές φορές που άκουσα τούτο το album, είναι ότι είναι ένα πολύ προσεκτικό δισκογραφικό έργο, από καλούς και άξιους μουσικούς που γνωρίζουν καλά τι ακριβώς θέλουν. Επίσης, νομίζω ότι αξίζουν να ακουστούν από πολλούς οπαδούς του Hard Rock, αλλά και να πάνε όσο το δυνατόν περισσότερο μπροστά μπορούν. Ο καθρέφτης ενός συγκροτήματος είναι πάντα η σκηνή, μπορώ να πω με σιγουριά, ότι είναι ακόμα καλύτεροι εκεί πάνω στη σκηνή, αφού έχουν περισσότερη ενέργεια.
Ε, εσείς των Hardland, η Αθήνα σας περιμένει σύντομα… και να κοπεί άμεσα και σε βινύλιο…
 
 
HARDLAND: “Don’t Give A Damn”, “Hard Land”, “Rock N’ Roll Is Not Kidding”, “Rebel In The Land Of The Blue”, “Love Is Blind”, “432 Times”, “Monkey People”, “Back Seat Lover”, “My Angels, My Devils”, “There’s Gonna Be Some Rock N’ Roll”, “Play It Loud”.
HARDLAND: Aggelos Gouzetos – Vocals, Michalis Protopsaltis – Guitars, Kostas Taltabanis – Bass and Kostas Tanis – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (CD), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.