Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 00:27:28

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

DOOMOCRACY - "VISION & CREATURES OF IMAGINATION" (2017)

 
Δεν ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν για πρώτη φορά στην χώρα μας το επικό Doom Metal… Αλλά πολύ ειλικρινά όμως, θα έλεγα πως τούτα τα παιδιά από την Κρήτη, παίζουν ένα αρκούντως πολύ καλό επικό Doom Metal από πολλούς άλλους συναδέλφους τους και μπράβο τους.
Παίζουν αυτή την υπεροχή μουσικη, όπως τα συγκροτήματα των Candlemass ή των Solitude Aeturnus κι έχουν σχεδόν όλα αυτά τα γνώριμα γνωρίσματα, με τα βαρύτατα riffs, τα συναισθηματικά φωνητικά και τις μελωδίες.
Οι Doomocracy προέρχονται από την πόλη του Ηρακλείου (Κρήτη), πόλη η οποία είναι ένας κόσμος (ας πούμε), μακριά από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά  δεν χάνουν καθόλου στο επιχείρημα ότι το επικό Doom μπορεί να κατέχει εξέχουσα θέση και εκτός Αθηνών.
Σαφώς και υπάρχουν κάποιες αναφορές στους Candlemass και ειδικότερα στους Solitude Aeturnus, καθώς στο album η ισχυρή φωνή του Michael Stavrakakis, λυγίζει και θυμίζει τον Robert Lowe. Το ζευγάρι των κιθαριστών κάνει πολύ καλή δουλειά σε όλα τα τραγούδια κι έτσι αρχίζουν να δημιουργούν μια πλούσια μελωδία με περίπλοκες κιθαριστικές λεπτομέρειες.
Δεν είναι μόνο η βαρύτητα, όπου έχει ένα είδος επικής μοίρας, αλλά η φανταστική αίσθηση ενός Αρχαίου Αιγυπτιακού αέρα, έχει φέρει ως κληρονομιά στους στίχους, προσθέτοντας έτσι ένα ισχυρό στιχουργικό και ηχητικό μουσικό επιχείρημα.
Υπάρχουν πολλές μελωδικές στιγμές στα κιθαριστικά riffs, όπου κάνουν σπουδαία δουλειά και φέρνουν τις κιθάρες στο προσκήνιο, βέβαια μετράει η καλή και προσεγμένη παραγωγή, καθώς διατηρεί την κιθάρα μπροστά στο φως.
Έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία το “The End Is Written”, όπου μαζί με το φετινό τους πόνημα εξακολουθεί να ακούγεται μέχρι και σήμερα με την ίδια ευχαρίστηση αλλά και το ιδιο θαυμασμό. Στο “Visions And Creatures Of Imagination”, η αλλαγή κάπως στην χρήση του ρυθμού έδωσε μιαν άλλη δυναμική στα τραγούδια και έτσι οι Κρητικοί μας έδωσαν ένα δίσκο με μεγαλύτερη ποικιλία. Τραγούδια με μεγαλύτερη βαρύτητα, συνολικά δεν υπάρχει κάποια κακιά σύνθεση στο εν λόγο album, έχουν σίγουρα μελετήσει πολύ τις συνθέσεις τους και αυτό φαίνετε με το πρώτο κιόλας άκουσμα.
Έτσι ο φετινός διάδοχος του πρώτου τους album είναι κι αυτός το ίδιο εντυπωσιακός, όπως και το ντεμπούτο τους.
Το Power/ Doom Metal που παίζουν οι Doomocracy, δεν έχει μόνον ως σημεία αναφοράς τους Solitude Aeturnus και τους Candlemass, αλλά και τους Memento Mori. Δεν υπάρχει κάποια σύνθεση που να υστερεί στο album, ακούστε τα όλα, οκτώ συνολικά τραγούδια, ατμοσφαιρικά, σκοτεινά, επικά, αλλά και επιβλητικά καλά τραγούδια. Ο δίσκος ακούγεται ευχάριστα ολόκληρος, μονομιάς.  
Εν κατακλείδι, τέτοιες σημαντικές Ελληνικές κυκλοφορίες, πρέπει επιτέλους ν’ ακούγονται και στο εξωτερικό, αλλά και εμείς να ξεπεράσουμε το κόμπλεξ ότι είναι Έλληνες μουσικοί, έτσι λοιπόν πρέπει να τους στηρίξουμε και να τους υποστηρίξουμε. Τούτο είναι ένα αντάξιο album ενός εντυπωσιακού ντεμπούτου, οι Doomocracy έκαναν ξανά την μεγάλη κίνηση, όσοι πιστοί προσέλθετε…
 
 
VISION & CREATURES OF IMAGINATION: “Ghosts Of The Past”, “Lucid Plans Of Ra”, “My Bane”, “One With Pain”, “Guardian Within”, “Visions And Creatures Of Imagination”, “Trinity Of Fates”, “A Taste Of Absinthe”.
DOOMOCRACY: Michael Stavrakakis – Vocals, Angelos Tzanis – Guitar, Harry Dokos – Guitar, Manolis Schizakis – Bass and Minas Vasilakis – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.