Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 06:56:13

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

ακούγεται ο Lennon να αυτοσχεδιάζει


Κασέτα που περιέχει εξάλεπτη ζωντανή ηχογράφηση με το θρυλικό «Σκαθάρι» John Lennon να αυτοσχεδιάζει πάνω σε παλιό γνωστό κομμάτι, βγήκε σε δημοπρασία, από τον οίκο Bonhams and Butterfields και πωλήθηκε τελικά έναντι 30.000 δολαρίων.

Το περιεχόμενο της κασέτας δεν έχει ακουστεί ξανά δημόσια. Προέρχεται από μία κάπως τρελή και «παρακμιακή» περίοδο του Lennon, την οποία ο ίδιος αποκαλούσε το «χαμένο του Σαββατοκύριακο». Στην πραγματικότητα ,δεν ήταν καθόλου Σαββατοκύριακό, αλλά ολόκληρο δεκαοκτάμηνο, κατά το οποίο ο Lennon είχε εγκαταλείψει τη γυναίκα του Yoko Ono και μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες.

Η κασέτα ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το 1973 και σε αυτήν ακούγεται ο Lennon να αυτοσχεδιάζει παραλλάσσοντας τους στίχους ενός παλιού «μαύρου» τραγουδιού του Loyd Price ονόματι Just Because. Κατά την ηχογράφηση ο Lennon είναι μεθυσμένος και πιθανώς υπό την επήρεια ναρκωτικών. Ο ίδιος αναφέρει στην ηχογράφηση ότι «λίγη κοκαΐνη θα με ανεβάσει».

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, η μπάντα που πλαισιώνει τον Lennon κατά την εκτέλεση - παρωδία είτε παίζει πιο γρήγορα για να τον προλάβει, είτε επιβραδύνει το παίξιμο πάλι για να συντονιστεί μαζί του. Τελικά μία ανδρική φωνή ακούγεται να λέει ότι η ηχογράφηση σταματά. Άγνωστο παραμένει το πρόσωπο από το οποίο προέρχεται η κασέτα ενώ επίσης άγνωστος παραμένει και εκείνος που διεκδίκησε την κασέτα.