Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 15:51:36

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη με τον Διονύση Χριστοδουλάτο (SorrowfulAngels)

SR. Ποιά ήταν τα πρώτα ερεθίσματα που σε ώθησαν να ασχοληθείς με τη μέταλ ;

Στα παιδικά μου χρόνια (9-10) θυμάμαι 2 κασέτες που μου δόθηκαν την ίδια χρονική στιγμή από κάποιον μεγαλύτερο και αποτέλεσαν κομβικό σημείο για την μουσική που θα άκουγα τα επόμενα χρόνια. Η μια ήταν επιλογές από Metallica, Guns'n Roses και Alice Cooper, η αλλη ήταν μια συλλογή από Manowar, Iron Maiden και AC/DC . Το σοκ που έπαθα ακούγοντας τις κασέτες αυτές ήταν μεγάλο. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε μόλις πήραμε στα χέρια μας εγώ κι ο κολλητός μου τον πρώτο δίσκο των BlackSabbath. Δυο χρόνια περίπου αργότερα άρχισα να ασχολούμαι με την ηλεκτρική κιθάρα.

SR. Πότε και πώς ξεκίνησες τη μουσική σου καριέρα ;

Με την μουσική ασχολούμαι από σχεδόν 4 χρονών που ξεκίνησα τα μαθήματα πιάνου και τα συνέχισα μέχρι και που πήρα το Πτυχίο μου. Στην πορεία μπήκε η κιθάρα, αργότερα οι σπουδές στην Μουσικολογία και τα Ανώτερα Θεωρητικά. Καθώς ήμουν όμως ανήσυχο πνεύμα, ασχολήθηκα παράλληλα και με την μουσική τεχνολογία και τις παραγωγές. Ο λόγος είναι ότι όσο θυμάμαι τον εαυτό μου έγραφα μουσική. Αρχικά στο πιάνο , σε κασέτες και στην πορεία σε πιο "εξελιγμένες" πατέντες για να επιτύχω πολυκάναλα αποτελέσματα, οπότε το να ασχοληθώ και με αυτό το αντικείμενο ήρθε εντελώς φυσικά. Η σύνθεση ορχητρικής μουσικής υπήρχε πάντα στην ζωή μου και λίγο αργότερα ήρθε να προστεθεί η πειραματική ηλεκτρονική. Στο σχολείο ξεκινάνε οι πρώτες αυτοσχέδιες μπάντες και όλα σιγά-σιγα παίρνουν το δρόμο τους συνδυάζοντας τα πάντα στην πορεία.

SR. Ποιες είναι οι κυριότερες μουσικές σου επιρροές ;

O Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο JeanMichelJarre υπήρξαν οι πρώτοι μου μουσικοί ήρωες και ο λόγος που πρωτοασχοληθηκα με τον ηλεκτρονικό/ambient ήχο βρίσκοντας νόημα πέρα από την κλασσική μουσική που τότε μελετούσα. Καθώς μεγαλώνω έρχεται το progressiverock/metal και οι ατμοσφαιρικές/σκοτεινές μπάντες του ακραίου ήχου των 90's που εκείνη την εποχή διαμόρφωναν έναν πολύ ιδιαίτερο ήχο σε κάθε τους κυκλοφορία . Αυτό θα αποτελέσουν και το soundtrack της εφηβικής μου ηλικίας.

SR. Είσαι μέλος των Sorrowful από το 2008. Πώς βλέπεις την εξέλιξη της μπάντας από τότε ;

Οι SorrowfulAngels ουσιαστικά ξεκίνησαν ως μια εντελώς νέα μπάντα τότε εγκαινιάζοντας και έναν διαφορετικό ήχο με αυτόν του παρελθόντος. Υπήρχαν μάλιστα και σκέψεις για μια πιο "ηλεκτρονική" εκδοχή του σχήματος με drummachines κτλ που γρήγορα εγκαταλείφθηκε όταν τα κομμάτια που είχαμε , αρχίσανε να παίρνουν μορφή μέσα από την δικιά μου πιο metal , ας το πούμε, αισθητική. Από τότε μέχρι σήμερα θεωρώ πως οι SorrowfulAngels έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο πολύ πιο "απαιτητικό" και διαφορετικό μουσικά χωρίς όμως ποτέ να κόψουν τους δεσμούς του παρελθόντος.

SR. Πες μας λίγα λόγια για τις προηγούμενες κυκλοφορίες της μπάντας

Θα αναφερθώ στις full κυκλοφορίες μας και όχι στα αρκετά EP μας...
Το "ShipInYourTrip" είναι ο πρώτος μας δίσκος, ο οποίος καταφέραμε να έχει μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Πολλά αξιομνημόνευτα κομμάτια και ωραίες αναμνήσεις. Νομιζώ οτι στέκεται αρκετά καλά αν σκεφτώ τα μέσα με τα οποια έγινε τοτε. Το "Οmens" αποτέλεσε ενα κομβικό σημείο. Εγω πλέον πίσω απο τα lead φωνητικά με τις συνθέσεις να τραβάνε και σε αλλες κατευθύνσεις. Υπήρχαν πράγματα που σκόπευα να βάλω αλλα ένιωθα οτι δεν είμασταν έτοιμοι ακόμα. Το λογικό βημα ωρίμανσης μετα το "Ship In YourTrip".

SR. Γνωρίζουμε ότι ετοιμάζετε νέο δίσκο με τίτλο ''Reme-die''. Τι θα πρέπει να περιμένει ο ακροατής από τον δίσκο ;

Αυτη τη στιγμή το υλικό βρίσκεται στην τελική ευθεία και μπορώ να πω οτι πρόκειται να ειναι σαφώς ανώτερο απο οτι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Τα κομμάτια ειναι πιο guitaroriented και η σύνθεση πιο συμπαγής, νιωθω οτι υπάρχει μια ποικιλία ιδεών που το κάνει το άκουσμα πολύ ενδιαφέρον. Επίσης τα live που κάναμε ολο αυτό το χρονικό διάστημα με βοήθησαν πάρα πολύ στο να απελευθερωθώ στον τομέα των φωνητικών , πράγμα το οποίο αποτυπώνεται στο καινούριο υλικό. Το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει δεν είμαι σε θεση να το γνωριζω , αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα πως αξιζει η προσμονή!

SR. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για tour;

Με την κυκλοφορία του καινούριου δίσκου θα γίνουν κάποιες προγραμματισμένες εμφανισεις που θα ανακοινωθούν οταν έρθει ο καιρος. Οσο αφορά τις εμφανισείς μας στο εξωτερικό επίσης υπάρχουν σχέδια τα οποία είναι λίγο νωρίς να ανακοινώσουμε. Πάντα είμασταν μια live μπάντα και απολαμβάνουμε την σκηνή οποτε, το μόνο σίγουρο είναι οτι θα δωθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες να μας δείτε ζωντανά.

SR. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες συναυλιακές εμπειρίες της μπάντας ;

Υπάρχουν κάποιες που συγκαταλεγονται στις αντικειμενικά high profile συναυλιες και κάποιες στιγμές που εχουν αντίκτυπο σε προσωπικό επίπεδο. Για μενα εκείνη ήταν η συναυλια μας με τους Paradise Lost το 2010 γιατί ήταν ενα κομβικοσημείο για το αν θα συνέχιζε η μπάντα με την μορφή που έχει αυτή τη στιγμή η θα σταματούσαμε. Η ΄σλλη ηταν η πρώτη συναυλία του tour μας με τον PaulDiAnno η οποία εγινε στην Πατρα. Η στιγμή που παίξαμε το Prowler μαζι του στην σκηνή με κανει και ανατριχιάζω και μονο στην σκέψη καθως ηταν ενα απο τα πρωτα metal κομμάτια που άκουσα.

SR. Πως βλέπεις τη μουσική βιομηχανία του τότε (απ' όταν ξεκίνησες) και του τώρα ;

Περναμε μια μεταβατικη περιοδο, οπου τα πραγματα αλλαζουν συνεχως. Η μουσικη σκηνη ειναι εντελως διαφορετικη με το πως ηταν πριν δεκαχρονια . Ο λογος ειναι οτι η μουσικη κινειται πιο πολυ απο ποτε , διαδυκτιακα. Το φυσικομεσο (CD/vinyl) δεν εχει τον προταγωνιστικορολοοσο οι ζωντανεςεμφανισεις. Αυτό ακριβώς συνέβαινε και πολύ παλιότερα πριν το ροκ μετατραπεί στον δεινοσαυρικο κολοσσό που έφτασε το στο peak του την δεκαετία του 80. Δε θα έλεγα οτι είναι κακό αυτό, αλλάζει τις προτεραιότητες όμως. Κάποτε το να έχεις ένα δισκογραφικό συμβόλαιο μας έκανε να περιμένουμε πολλά. Τώρα ένα bookingagency είναι πολύ πιο χρήσιμο από μια εταιρία. Και φυσικά η ικανότητα του self-promotion. Ζούμε πάλι την εποχή του DIY και αυτό αγγίζει ακόμα και μεγάλου βεληνεκούς μπάντες. Το Facebook δίνει μια αμεσότητα στην επικοινωνία των οπαδών από όλο τον κόσμο. Είναι σαν να ζούμε σε μια παγκόσμια undergroundσκηνή.

SR. Ποιες συμβουλές θα έδινες στις νέες μπάντες ;

Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι να μην το βάζουν κάτω ανεξάρτητα με την γνώμη των γύρω τους. Επίσης το να διατηρείς μια μπάντα πολλές φορές απαιτεί γερά νεύρα και αφοσίωση καθώς είναι κι αυτό μια μορφή οικογένειας. Για την ακρίβεια πολλές φορές είναι τα άτομα που θα βλέπεις πιο συχνά και από την οικογένεια σου! Επομένως είναι λογικό να υπάρχουν τριβές , τις οποίες όμως είναι σημαντικό να τις διοχετεύουν δημιουργικά. Όταν υπάρχει αγάπη ,αφοσίωση και στόχος σε αυτό που κάνεις, τότε σίγουρα κάπου θα σε βγάλει όλο αυτό!

Για το Southernrock.gr Raff Kritoulis