Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 13:56:06

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη "NORMAH"

norm_5973157_n

Οι Normah είναι ένα νέο και πολλά υποσχόμενο αμιγώς γυναικείο metal συγκρότημα,με πολύ δυνατό ήχο και απίστευτο πάθος και ενεργεία!Εχουν παίξει αρκετά lives και τώρα ετοιμάζουν την κυκλοφορία του πρώτου τους demo.Τα 2 κοματια τους που είναι διαθέσιμα μεσώ του myspace τους,είναι πάρα πολύ καλά και σίγουρα το demo θα είναι εξίσου κάλο!Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει η τραγουδίστρια και drummer του συγκροτήματος Μαριανίκη Τόκα.

S.R. Πείτε μας ένα σύντομο βιογραφικό του συγκροτήματος
Είμαστε ένα γυναικείο metal συγκρότημα, από τον Σεπτέμβρη του 2009. Αρχικά η Ήλια Τσάρα (κιθάρα), ήρθε σε επαφή με την Τένια Λάρδα (κιθάρα), και εμένα (Μαριανίκη Τόκα- drums, κύρια φωνητικά). Ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με κάποιες διασκευές, μέχρι και την στιγμή που η Σοφία Ιασονίδου ( μπάσο, δεύτερα φωνητικά), έγινε μέλος της μπάντας. Από τότε ξεκινήσαμε να γράφουμε δικό μας υλικό, το οποίο επεξεργαζόμαστε ακόμα, ηχογραφώντας και κάποια απ’ τα κομμάτια. Επίσης, έχουμε συμμετάσχει σε αρκετά live, και σύντομα θα έχουμε ημερομηνίες και για άλλα gigs.

S.R. Ποιές είναι οι μουσικες σας επιρροές ?

Καθεμία από εμάς έχει διαφορετικά ακούσματα, και επειδή λίγο ή πολύ όλες συμμετέχουμε συνθετικά, αυτό γίνεται εμφανές στα κομμάτια μας. Για αρχή μας είναι δύσκολο να συγκεκριμενοποιήσουμε το είδος που παίζουμε. Σε γενικές γραμμές, πειραματιζόμαστε συνδυάζοντας το σύγχρονο heavy metal με progressive, και άλλα στοιχεία, όπως  thrash και doom. Aπ’ τις πιο σημαντικές μπάντες που έχουν συμβάλει στο ύφος μας είναι οι Opeth, Metallica, Madder Mortem κ.α. Παρόλα αυτά, ως επιρροές θέτουμε οποιοδήποτε άκουσμα από το γύρω περιβάλλον. 

S.R. Απο που εμπνευστηκατε το όνομα του συγκροτήματος?

Normah, ουσιαστικά, σαν λέξη δεν σημαίνει κάτι. Δώσαμε, όμως, μόνες μας τη σημασία που εκφράζει και εμάς τις ίδιες, αλλά και όλους τους άλλους. Σύμφωνα και με τους στίχους του ομώνυμου κομματιού μας, Normah είναι ο ανώτερος στόχος στη ζωή του καθενός ξεχωριστά. Αυτό για το οποίο ο καθένας θα έκανε τα πάντα για να το πετύχει.

S.R. Με τι ασχολουντε οι στίχοι τον κομματιών σας?
Οι στίχοι μας έχουν να κάνουν με το οτιδήποτε απασχολεί τις ζωές μας, ή με στοιχεία από μύθους, ταινίες και άλλα είδη τέχνης.

S.R. Ποιοι έχουν αναλάβει τους στίχους και την μουσική των Normah?
Συνθετικά ασχολείται, κατά κύριο λόγο, η Τένια, αλλά συμμετέχουν και η Σοφία και η Ήλια. Στιχουργικά, πιο πολύ εγώ και η Ήλια. Δεν έχουμε ορίσει αρμοδιότητες. Όποια θεωρεί ότι έχει κάποια καλή ιδέα συμβάλει εξίσου.

S.R. Είστε ένα καθαρά γυναικείο συγκρότημα. Υπήρχαν και υπάρχουν αμιγώς γυναικεία συγκροτήματα στην χωρά μας που κινούνται στο χώρο του rock/metal,όπως οι Στίγμα 90 στις αρχές τους,οι Nonmandol,οι Astarte κ.α.Ποια είναι οι αντίδραση του κόσμου όταν σας βλέπει live?

Καταρχάς, υπάρχουν γυναικείες μπάντες τις οποίες θαυμάζουμε πολύ, όπως οι Kittie, Girlschool, Mab, Scarlet Sin, Pig Skin, The Runaways, Drain STH, Frantic Amber, Hellcats και από Ελλάδα οι Thunderdolls. Η αλήθεια είναι πως στα live ξαφνιάζει το φαινόμενο «γυναικεία metal μπάντα», αλλά εμείς προσωπικά μέχρι στιγμής έχουμε πολύ θετικές αντιδράσεις. Δεν βασιζόμαστε στο γεγονός ότι είμαστε γυναίκες, και πιστεύω πως όσοι μας έχουν δει σε live μας αντιμετωπίζουν όπως θα αντιμετώπιζαν μια οποιαδήποτε μπάντα.  Κυρίως από τότε που ξεκινήσαμε να παίζουμε τα δικά μας κομμάτια, αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει είναι τα ίδια τα κομμάτια και όχι το τι έχουμε φορέσει…

S.R. Ποια είναι οι γνώμη σας για την σημερινή κατάσταση του rock/metal στην χωρά μας?
Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά και πολύ αξιόλογες rock/metal μπάντες που θέλουν να προβάλουν τη δουλειά τους, αλλά όπως φαίνεται σε όλους μας, στην Ελλάδα δεν δίνονται πολλές ευκαιρίες , γεγονός που οδηγεί όλα αυτά τα συγκροτήματα στο εξωτερικό.  Ίσως φταίει η νοοτροπία μας σαν Έλληνες, ή η κουλτούρα μας σαν λαός που προωθεί ΜΟΝΟ τα «σκυλάδικα», ΜΟΝΟ την pop, και γενικά ΜΟΝΟ την μουσική που διασκεδάζει την πλειοψηφία των νέων. Αν γίνει κατανοητό ότι όλα τα είδη μουσικής χρειάζονται μιας και δεν μπορούμε να έχουμε όλοι τα ίδια γούστα, τότε θα υπάρξουν ευκαιρίες ίσες για όλους.
Για να μην γινόμαστε απόλυτοι υπάρχουν  πολλά μαγαζιά που διοργανώνουν rock/metal lives και τα οποία αν πραγματοποιούνται με δωρεάν είσοδο θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερο κόσμο. Εμείς απ’ την μεριά μας θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όσες ελληνικές μπάντες, παρά τις δυσκολίες, έκαναν και κάνουν μεγάλα βήματα έχοντας ξεκινήσει απ’ το 0 και προωθούν την ελληνική metal και στο εξωτερικό.

NORMAH

S.R. Με τι ασχολείστε τώρα?
Αυτή την περίοδο έχουμε επικεντρωθεί στο να ηχογραφούμε το 1ο μας demo, και συγχρόνως δουλεύουμε νέο υλικό, πειραματιζόμαστε με νέους ήχους, και κανονίζουμε κάποια live για το καλοκαίρι.

S.R. Τι σχεδία έχετε για το μέλλον?
Θέλουμε αρχικά να καταλήξουμε στον προσωπικό μας ήχο, να καταφέρουμε να έχουμε δικό μας ύφος. Από κει και πέρα στα άμεσα σχέδιά μας είναι αρκετά live από το καλοκαίρι και μετά και σίγουρα η δημιουργία full length δίσκου.

S.R. Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις?
Ψυχραιμία και αισιοδοξία για τις δύσκολες μέρες που πρόκειται να περάσουμε όλοι, με πολύ μουσική και ελπίδα για κάτι καλύτερο στο μέλλον.

S.R. Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του Southernrock.gr?
Ευχαριστούμε πολύ το Southernrock.gr  και εσένα Λεωνίδα για τον χρόνο σου!
Ανοίξτε το μυαλό, τα μάτια, και τα αυτιά σας. Ακούστε και παίξτε τη μουσική που γουστάρετε!!! Keep it the Normah way!! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω την Μαριανικη για αυτήν την συνέντευξη και να ευχηθώ ότι καλύτερο σε αυτήν και το συγκρότημα της!Keep on Southernrocking Normah!

LINKS
http://www.myspace.com/normahgreece
http://www.jumpingfish.gr/NORMAH
http://www.facebook.com/pages/Normah/164461274281?sk=photos#!/pages/Normah/164461274281?sk=wall

 

interview: Λεωνίδας Σγούρδας