Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 14:49:38

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΣΑΜΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ(ΡΙΦΙΦΙ,SPEEDFIRE)

Image

Ο Τάκης Τσαμουρόπουλος είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες κιθαρίστες,με πάνω από  20 χρονιά παρουσίας στο χώρο του rock/metal και έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην μουσική αυτή παίζοντας και γράφοντας κομμάτια σε συγκροτήματα όπως οι Ριφιφί και φυσικά οι Speedfire(το όνομα των Spitfire τότε).Είμαστε πολύ χαρούμενοι και είναι τιμή για το περιοδικό μας να έχουμε μια συνέντευξη από έναν μουσικό σαν τον Τάκη Τσαμουρόπουλο. Στην παρακάτω συνέντευξη μας μιλάει για τα πάντα,λέγοντας πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και τα λέει όλα στα ίσια χωρίς να φοβάται κανέναν και τίποτα(και πολύ καλά κάνει!).Ας απολαύσουμε τον Τάκη σε αυτήν την εφόλης της ύλη συνέντευξη!

1.Πότε άρχισες να ασχολήσαι με την μουσική  και ποιά ήταν τα πρώτα συγκροτήματα που συμμετείχες?

Μια φορά κι ένα καιρό, όταν ήμουν 13 χρόνων, άκουσα σε ένα μεγαλύτερο τότε φίλο το Temple Of The King των Rainbow κι αμέσως μετά το Child In Time των Deep Purple. Άκουγα κι από πριν Elvis, Bill Healey και διάφορα άλλα κυρίως rock n roll άλλα αυτά τα δυο κομμάτια (και τα 2 Blackmore, τυχαίο? Δε νομίζω!) σημάδεψαν το «ξεκίνημα» μου στο να θέλω να μάθω κιθάρα.
Από εκεί και ύστερα παρεΐστικες μπάντες που προσπαθούσαμε να βγάλουμε κουτσά στραβά Beatles, Stones, Skynyrd και βασικά οτιδήποτε που θα μπορούσαμε να παίξουμε. Μην ξεχνάς ότι τον καιρό που παίζαμε δεν υπήρχε ούτε internet ούτε περιοδικά που θα μας «έδειχναν» τον δρόμο και τον τρόπο. Μπορώ να σου διηγηθώ άπειρες cult ιστορίες από την τότε περίοδο, τραγελαφικά πράγματα που όμως ΟΛΑ τα χαρακτήριζαν η διψά για να ΠΑΙΞΟΥΜΕ!


2.Τι θυμάσαι από την εποχή των Ριφιφί?

Από τους ΡΙΦΙΦΙ έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Από την τότε προσέγγιση σε μένα του Δημήτρη του Δημητράκα, που τον ευχαριστώ και θα τον ευχαριστώ ΠΑΝΤΑ για ΟΛΑ όσα μου δίδαξε, τις πρόβες μας στην Καισαριανή μες το κρύο.
Ήταν μια από τις καλύτερες περιόδους μου. Συναυλίες σε ΟΛΗ την Ελλάδα, στα πιο απίστευτα μέρη, κυριολεκτικά από την μια μεριά (νησιά) ως την άλλη (ΠΙΟ πάνω από Αλεξανδρούπολη, πινέζα).
Παίξαμε όμως και Κύπρο, μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω πότε μιας και ο κόσμος κάπως, όχι από έμενα, είχε μάθει ότι έπαιζα με τους Spitfire και είχαν μαζευτεί όλα τα μέταλλα απ τη μεριά μου και ζήταγαν κομμάτια, έλεγαν διάφορα. Αξέχαστες στιγμές
Αποκορύφωμα βεβαία ο δίσκος «Αμετανόητα τρελούς» που έχω γράψει όλες τις κιθάρες και αν δεν κάνω λάθος είναι ο πιο επιτυχημένος εμπορικά δίσκος που έχουν κάνει πότε. Νοιώθω εξαιρετικά υπερήφανος που ήμουν ένα (αρκετά μεγάλο) μέρος του δίσκου.
Για να καταλάβεις για ΤΙ ήθος μιλάμε για τα παιδιά, όταν τελείωσε ο δίσκος, εγώ έπρεπε να φύγω για φαντάρος. Τα παιδιά ήθελαν να είμαι μέρος των video clips άλλα βεβαία αυτό ήταν αδύνατον. Έβαλαν λοιπόν ΜΟΝΟ τα χεριά ΚΑΠΟΙΟΥ (συγκεκριμένα του Νίκου του μπασσιστα) να παίζει τα σόλο και διάφορα μερί, σε πλάνα. Να φανταστείς με είχε πάρει και τηλεφωνο για να του πω πως κανω μερικά κόλπα για να φαίνεται το ίδιο.
Καλή ώρα σε όλους τους, οπου και να ναι


3.Οι Alien πότε ιδρύθηκαν? Με αυτο το γκρουπ κάνατε κάποιες ηχογραφήσεις?

Οι Alien ήταν μια από τις πρώτες «σοβαρές» προσπάθειες που είχαμε κάνει να περάσουμε από το «ερασιτεχνικό» στο επαγγελματικό στάδιο. Είχαμε προσεγμένο ήχο, αρκετές δικες μας συνθεσεις (και πολλες καλες μαλιστα) προσεχαμε την εμφανιση μας και γενικα αντιμετωπιζαμε τα πραγματα πιο επαγγελματικα.
Κάναμε μια απίστευτη συναυλία στο (τότε) Club 22 το 1987 (αν θυμάμαι καλά) που παίξαμε ως support  των Flames που όμως όταν τελειώσαμε εμείς (κατά γενική ομολογία) ο περισσότερος κόσμος έφυγε και δεν έμεινε για τους Flames (sorry Flames guys!).
Ηχογραφήσαμε 2 demo, το ένα με 2 κομμάτια κάπου στο Χαλάνδρι με ένα τραγουδιστή που είχαμε τότε τον Κυριάκο (ή…. Gary! και το άλλο πάλι με 2 κομμάτια με έμενα στα φωνητικά στο στούντιο του Σταύρου Λογαριδη στο Νέο Κοσμο.
Έχω πάρα πολύ καλές αναμνήσεις με τα παιδιά. Ήμασταν μια ομάδα που αν και ήμασταν μουσικά λίγο άλλου ο καθένας, αυτό που έβγαινε ήταν ένα πολύ ωραίο άκουσμα και πολλοί λένε ότι ήμασταν πολύ μπροστά για την τότε εποχή. We’ll never know
Άπλα, θα ήθελα να αναφέρω την σύνθεση της μπάντας. Μουν εγώ, ο Σίμος Λουκατος (brother) στην άλλη κιθάρα, ο Μάκης ο Κόλλιας στο μπασσο και ο Βασίλης Χριστοδούλου (αν δεν κάνω λάθος) στα τύμπανα. Α, και ο …..Gary στα φωνητικά στις αρχές


4.Πώς γνώρισες τον Ηλία Λογγινίδη και τι θυμάσαι από την περίοδο που ήσουν στους Spitfire?

Με τον Λιακο ήμασταν γνωστοί από τότε που έπαιζα στους Alien γιατί συχναζαμε στην πλατεία Νέας Σμύρνης (μαζί με πολλους από αυτούς που βλέπετε σήμερα ακόμη και στην TV!).
Ήμασταν στην ίδια παρέα, είχαμε κοινούς γνωστούς.
Από Spitfire τι να πρωτοθυμηθώ. Αρκετά χρονιά, άπειρες αναμνήσεις, πολλές καλές και πολλές άσχημες. Άπειρες συναυλίες. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη συναυλία στο Maxim στην Καλλιθέα, την πρώτη στο Ρόδον, την Θεσσαλονίκη με τους Deceptor, το 3ημερο της Μολων Λαβε που ήταν και η ΠΡΩΤΗ SOLD OUT συναυλία από ελληνική μπάντα, το 10ημερο της Μολων Λαβε, τα δημοψηφίσματα στο Metal Hammer που μας έβγαζε 3 χρόνια πρώτη ελληνική μπάντα.
Α, μιας και είπα Μολων Λαβε. Μπορεί η Μολων Λαβε τότε να έδωσε «ευκαιρίες» σε πολλά «άσημα» τότε συγκροτήματα όμως προσωπικά μιλώντας, εμάς (Spitfire), μας χαντάκωσε δηλητηριάζοντας το μυαλό του Ηλία (που κι αυτός όμως έφταιγε γιατί δεν είναι κάνα μικρο παιδί) και κάνοντας πράγματα πίσω από την πλάτη μας, οντάς εγώ φαντάρος, ενεργώντας ερήμην μου. Ουσιαστικά ήταν και ο λόγος που (τότε) διαλυθήκαμε
Για να καταλάβεις, αν ήταν στο χέρι μου το 100% Live δεν θα υπήρχε πότε και στη θέση του θα ήταν ένα πανέμορφο STUDIO album ΜΟΝΟ με καινούργια κομμάτια και ΟΧΙ ξανά και ξανά και ξανά παίζοντας το Lead Me On που κατά τα άλλα είναι ένα πανέμορφο κομμάτι ΓΙΑ LIVE.
Τέλος πάντων

11908_logo
5.Μετά τους Spitfire δημιούργησες τους Speedfire.Πότε δημιουργήθηκαν,από ποιούς και πόσα κομμάτια ηχογραφήσατε?

Χμ, ουσιαστικά δεν ίδρυσα ΤΙΠΟΤΕ. Οι ίδιοι άνθρωποι ήμασταν τουλάχιστον στην αρχή δηλαδή εγώ, ο Φώτης Αναγνωστου και ο Γιώργος ο Μανιάτης, ο οποίος έφυγε λίγο αργότερα για να κάνει άλλη καρριερα, καμμια σχέση με τσακωμούς. Ουσιαστικά απλά συνεχίσαμε χωρίς τον Ηλία, παίζοντας ΜΟΝΟ τα καινούργια κομμάτια και όχι του First Attack. Περίπου όπως θα έπρεπε να είναι η μπάντα δηλαδή ούτως η άλλως. Το Speedfire έμεινε γιατί είχε επιλεγεί από πριν και δεν έβλεπα το λόγο να αλλάξει μιας και ήμασταν (σχεδόν) τα ίδια πρόσωπα στην μπάντα.
Παίζαμε τα κομμάτια που είχαμε βγάλει και ως Spitfire, μιας και ΟΛΟΙ συνεισφέραμε στα περισσότερα κομμάτια ανεξαρτήτως τι ακούγεται και τι λένε μερικοί. Έκτος από 2 κομμάτια που ήταν αποκλειστικές συνθέσεις του Ηλία και τα οποία βεβαία και δεν τα παίξαμε πότε όπως και τα κομμάτια του First Attack (με εξαίρεση μόνο του Whispers που το παίξαμε για λίγο μόνο σε ένα live).
Μετά η φάση εξελίχθηκε και συνθεσαμε και πολλά άλλα κομμάτια, ηχογραφήσαμε demo στο Praxis στη Ν. Σμύρνη. Βάλαμε και δεύτερη κιθάρα τον Μιχάλη τον Γαλιατσο (γνωστό από τους Nightfall) και τον Κώστα (μου διαφεύγει το επώνυμο) στα τύμπανα.
Κάναμε συναυλίες στο Ρόδον, μαζί με τους Heads or Tails, ωραίες αναμνήσεις
Τα πράγματα εκτινάχθηκαν όταν μείναμε ΤΡΙΟ (ναι καλά ακούσατε) και στην μπάντα μπήκε ο γνωστός τώρα σε όλους σας και drummer πια των Socrates, Μακης Γιουλης και πια ήμασταν εγώ, φωνή – κιθάρα, ο Φώτης μπασσο – φωνητικά και ο Μάκης τύμπανα χταποδατα!
Με αυτή τη σύνθεση είπαμε να αλλάξουμε και όνομα και παρόλο που δεν στανταραμε κάτι πιο επικρατέστερο ήταν το Suit 17 (sweet seventeen!) γιατί πια δεν είχαμε καμια μα καμια σχεση με το παρελθον και τους ‘fire και ακομα και τα κομματια τα παλια τα παιζαμε τελειως στο στυλ μας (εκει να δεις heavy)
Ηχογραφήσαμε 8 ολοκαίνουργια κομμάτια συνθέσεις δίκες μου κυρίως άλλα και του Φώτη που όμως ΟΛΟΙ ενορχηστρώσαμε και βάλαμε το input μας. Αυτό ήταν και το μότο μας. Οτιδήποτε και να γινόταν ήμασταν και οι 3 υπεύθυνοι. Από τις καλύτερες και πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου

Image
6.Μετά τους Speedfire τι ακολούθησε?

Μέτα τους Speedfire με πήρε λίγο μπαλα το «επαγγελματικά» και κάθε καλοκαίρι κατεβαινα στη Ρόδο (που τώρα ζω) και έπαιζα 6 μήνες το χρόνο στο Sticky Fingers (που ακόμα παίζω!). Ήταν μια περίοδος που ψαχνόμουν μουσικά, προσανατολίστηκα και σε άλλα είδη, πιο blues και classic rock, έκανα διάφορες μπάντες (Strat Magic, Voodoo Chile και άλλες) όλες με γνώμονα το να περνάμε καλά και αυτό καταφέραμε

Image
7.Πώς προέκυψε η συνεργασία ξανά με τους Spitfire και τι θυμάσαι από αυτήν την εποχή?

Με ξαναβρήκε ο Ηλίας που είχε τσακωθεί τότε με τον Αλέξη και τον είχε διώξει και ήθελε να ξαναστησουμε την μπάντα όπως παλιά. Δεν έκανα κάτι το ουσιαστικό τότε και δέχτηκα, αν και απ την αρχή είχα πολλές αντιρρήσεις και αμφιβολίες (που τελικά αποδείχτηκαν ΟΛΕΣ σωστές) άλλα τελικά πείστηκα κυρίως γιατί στη φάση εκτός του Ηλία ήταν και παλιοί γνωστοί και άτομα που εκτιμούσα. Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχω κάνει και ουσιαστικά, αν βγάλεις το γεγονός ότι παίξαμε με τους Iron  Maiden, ήταν χάσιμο χρόνου, ενεργείας, ψυχικής κόπωσης.
Και βέβαια στην αρχή ήταν όλα μια χαρά αλλά ΠΟΛΥ σύντομα άρχισαν τα παλιά καλά «όργανα», και σε συνδυασμό με κάτι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ, όχι μόνο για συμπαίχτες στη ίδια μπάντα αλλά και για άτομα γενικά, ΓΕΓΟΝΟΤΑ, αποφάσισα να ρίξω μαύρη πέτρα και να μην υπάρξει ΠΟΤΕ πια περίπτωση να ξαναγίνει το ίδιο σκηνικό (όχι ότι θα υπήρχε αλλά λέμε)


8.Μετά με τι ασχολήθηκες?

Μα με αυτό που ασχολούμαι και τώρα. Είμαι ΜΟΥΣΙΚΟΣ επαγγελματίας, δεν ΚΑΝΩ τον μουσικό


9.Υπάρχει πιθανότητα να κυκλοφορήσεις κομμάτια σου ακυκλοφόρητα,όπως demos,από διάφορα συγκροτήματα που έπαιζες σαν τους  Speedfire,Alien κ.α.?

Δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Κατά πρώτον οι περισσότερες ηχογραφήσεις αδικούν τα κομμάτια, θυμήσου ότι τα περισσότερα έχουν ηχογραφηθεί με πενιχρά μέσα και με πολύ λίγες ώρες ηχογράφησης και επεξεργασίας, με άσχετους πολλές φορές ηχολήπτες και άλλα της αθάνατης ελληνικής πραγματικότητας.
Μια ιδέα είναι να ξαναηχογραφησω αρκετά κομμάτια, μιας και τώρα έχω τη δυνατότητα αφού έχω δικό μου studio, και να «αποκαταστήσω» αν θέλεις την αίγλη των κομματιών αυτών.
Άλλα κι αυτό να γίνει μάλλον δεν θα κυκλοφορήσει, οπότε εκεί έξω μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι (με τα τσαρούχια δηλαδή!)
Θα δούμε…………….
Πάντως ο,τι και να κάνω, σε καμια περίπτωση δεν θα καταντήσω να γίνομαι γραφικός, να αναμασάω τα παλιά και να έχω κολλήματα.
Ήμουν, είμαι και θα είμαι άνθρωπος που ζει το ΤΩΡΑ. Ναι, και βέβαια έχω τις επιρροές μου στο παρελθόν, ναι, οι βάσεις μου είναι στο παρελθόν, ναι, πολλές φόρες αναπολώ το παρελθόν σαν ανάμνηση, αλλά δεν θα με ακούσεις ποτέ να λέω τι καλά που ήταν τότε και άλλα τέτοια φαιδρά. Η κάθε εποχή έχει τα σημεία της, τα καλά και τα κακά της, και καλά θα κάνουμε να τα διαβάζουμε αν δε θέλουμε να είμαστε «παρελθόν» εμείς οι ίδιοι


10.Τώρα με τι ασχολήσε και ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον?

Είπαμε, είμαι μουσικός, αυτό ήθελα να είμαι και αυτό είμαι. Παίζω live εδώ στη Ρόδο με τις 2 cover bands μου (“The Bad Apple band” και “2 of a kind” ηλεκτρικά και ακουστικά αντίστοιχα) και ασχολούμαι και στο σπίτι με καινούργιες ιδέες, ηχογραφήσεις
Βεβαία τώρα πια, πολύ χρόνο περνάω με τον σχεδόν 7 μηνών γιο μου τον Άγγελο, που είναι από τις ωραιότερες ώρες της ημέρας. Απόλαυση


11.Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του Southernrock.gr

Να είστε πάντα καλά, καλές γιορτές , να έχετε ΠΑΝΤΑ τα αυτιά σας ανοιχτά και να ζείτε το ΤΩΡΑ

Keep on SOUTHERNROCKing in a free world………………………

Σε αυτό το σημείο τελειώνει η συνέντευξη με τον Τάκη Τσαμουρόπουλο.Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον πολύτιμο χρόνο του που μας αφιέρωσε για αυτήν την πληρέστατη συνέντευξη και του ευχόμαστε ότι καλύτερο!KEEP ON ROCKING TAKIS!!!!!

                                                              ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
               
 Speedfire-100%
Έτος κυκλοφορίας:1990
1.Lead me on 2.What do you want 3.Tears 4.Lady of the night  5.Fool enough 6.Taste the fire 7.Kid of rock'n'roll 8.Whisper

  
Ριφιφί - Αμετανόητα Τρελλός
Έτος κυκλοφορίας:1991
1.Αμετανόητα τρελλός  2.Τρελλό ξυπνητήρι  3.Φίλα με  4.Ευτυχία  5.Που να ψάξω να σε βρώ  6.Κάπου θα με βρεις  7.Ριφιφί  8.Στάχτες  9.Γενιά του '60  10.Είμαστε μόνοι μας
 

                                                  LINKS
Myspace:http://www.myspace.com/rocklabplayloud
Facebook:http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=763712559
 
Συνέντευξη :Leonidas Sgourdas