Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 14:50:29

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη των Ενάντια

Η Αντίδραση ήταν μια θρυλική ελληνική hc/punk μπάντα και οι Ενάντια είναι η φυσική συνέχεια τους. Έχοντας πολλά χρόνια στη μουσική σκηνή σαν μουσικοι, ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν νέο δίσκο. Ας ακούσουμε τι έχουν να μας πουν και οι ίδιοι και μην ξεχνάμε << Ενάντια σε ότι μας χαλάει γιατί πολύ αφήσαμε τα ποντίκια να χορεύουν!>>.

Καλησπέρα! Πείτε μας μερικά λόγια για τους Ενάντια.

Καλησπέρα!Είμαστε οι ΕΝΑΝΤΙΑ και με αυτό το όνομα υπάρχουμε από τις αρχές του 2005 όταν και συστηθηκαμε στον κόσμο με την πρώτη ντεμο δουλειά μας με τίτλο 'Για μία στιγμή /Διπρόσωπε'
Βέβαια παίζουμε πολλά περισσότερα χρόνια μαζί μιας και σαν ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Γράψαμε και ηχογραφήσαμε τα πάντα που κυκλοφόρησε το group από το 1986 έως και το 1996
Πιο συγκεκριμένα είμαστε οι
Γιάννης - φωνή
Κώστας Μπ. - Κιθάρα
Κώστας Β. - μπάσο
Κώστας Μαυρ. και Αλέκος ντραμς και έχουμε ηχογραφήσει όλα τα τραγούδια στα :
Πρώτο και δεύτερο ντεμο 1987
7''Αίμα στους δρόμους 1989
lp Κατάσταση κινδύνου 1990
Lp Ενάντια 1991
Ep Ε 1996
ΟΛΑ τα τραγούδια των παλιών Αντίδραση δηλαδή είναι γραμμένα και ηχογραφημένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από ΕΜΑΣ τους ΕΝΑΝΤΙΑ συν τον Σπύρο που τρέχει τώρα το γκρουπ και στο LP 'Eνάντια' συμμετέχει σε δυόμισι τραγούδια ο ντράμερ Γιώργος.
Επίσης στην παρέα μας υπάρχει και ο Γιώργος στην κιθάρα, ένας σούπερ μουσικός και άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία στην underground σκηνή της Αθήνας και συμμετοχή σε πολλές κ γνωστές μπάντες, του οποίου η φιλοσοφία και η ιδεολογία ταιριάζει απόλυτα με τη δική μας.
Φυσικά δεν ξεχνάμε και τον Θέμη που ηχογράφησε το πρώτο μας ντεμο.
Μέλη της μπάντας , της παρέας μας είναι επίσης η Ρόξανη Δ. Που ζωγράφισε δύο καταπληκτικά έργα τέχνης και απεικόνισε στο χαρτί ακριβώς αυτό που είχαμε στο μυαλό μας και ο Νάσης που τα επιμελήθηκε με τέλειο τρόπο ώστε να σας τα παρουσιάσουμε στο εξώφυλλο του άλμπουμ μας.

Είσαστε πολλά χρόνια στη μουσική σκηνή σαν Αντίδραση τότε και σαν Ενάντια τώρα.Πώς ήταν τα πράγματα όταν ξεκινήσατε και πώς τώρα?

Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για δύο πολύ διαφορετικές εποχές!
Τότε ήταν πολύ πιο αγνά αλλά και πολύ πιο δύσκολα όλα, από το να βρεις κιθάρες τύμπανα και ένα υπόγειο να τα στήσεις για να κάνεις πρόβες μέχρι να καταφέρεις να βρεις ένα μέρος να κάνεις μια συναυλία για να σε μάθει ο κόσμος! Καλά, για να βγάλεις κάτι περισσότερο από μια DIY κασέτα δεν το συζητάμε, έπρεπε να συμβεί κάτι σαν θαύμα όπως έγινε και στην δικιά μας περίπτωση!
Το θαύμα εκείνη την εποχή είχε όνομα και επίθετο, λεγόταν Θοδωρής Κριθάρης τον συναντούσες με μια κασέτα στο χέρι σε ένα καφενείο κάπου στα Εξάρχεια και εάν η κρίση και η έμπνευση του ήταν σύμμαχος σου τότε ίσως να ξεκινούσε το όνειρο σου.
Τότε λοιπόν ο μόνος τρόπος για να παρουσιάσουμε στο κοινό τα τραγούδια μας ήταν για αρχή να βρούμε τρόπο να κλείσουμε ένα μέρος να παίξουμε (πράγμα καθόλου εύκολο στην αρχή) και έπειτα να διαφημίσουμε την συναυλία μας για να μην παίξουμε μόνοι μας! Πώς γινόταν αυτό? Βάζοντας 500 δρχ βενζίνη στο 800σαρακι το σουζουκάκι του φίλου μας του Φαραώ και παίρνοντας σβάρνα όλη την Αθήνα γεμίζοντας την αφίσες! Αυτό ήταν! Κόλλες , αφίσες και φύγαμε!!
Μια εκπομπή στο Rock Fm υπήρχε τότε, η εκπομπή του Δημητράκα που και αυτή ασχολήθηκε μαζί μας αφού είχαμε βγάλει τα πρώτα 2 LP, μας έμαθε και μάς γούσταρε πλέον ο κόσμος, τα πρώτα χρόνια είπαμε, σουζουκάκι, βενζίνη και υπομονή να έχεις να παίρνεις σβάρνα όλη την Αθήνα!!
Εδώ βέβαια να μην ξεχάσουμε και να μην αδικήσουμε την εκπομπάρα του Πάνου του Ανεστόπουλου στον επικοινωνία FM με τίτλο "Ελληνικό Rock και Άλλα" που πραγματικά βοήθησε τότε όσο κανείς την ρημαγμένη ελληνική σκηνή και πρόβαλε γκρουπ που κυριολεκτικά δεν τα ήξερε η μάνα τους .
Ο Πάνος κλασικά ξεχασμένος από όλους σήμερα, δεν μας κάνει καμία εντύπωση αυτό, το αντίθετο θα ήταν περίεργο..
Κάποιοι για την συμπεριφορά τους απέναντι στον Πάνο θα πρέπει να ντρέπονται, δεν θέλουμε να επεκταθούμε και το κλείνουμε εδώ .
Σήμερα λοιπόν τα πάντα είναι πιο εύκολα υπάρχουν ένα εκατομμύριο τρόποι να παράγεις και να παρουσιάσεις μουσική, αυτό βέβαια έχει και τα θετικά του και τα αρνητικά του. Το θετικό είναι ότι μπορεί να ακουστεί ο καθένας, το αρνητικό είναι ότι μιλάνε και ακούγονται ακόμη και αυτοί που δεν έχουν τίποτα να πούνε!
Βέβαια σε κάθε περίπτωση καλό είναι και αυτό, καλό είναι να μπορούν να ακούγονται όλοι για να παίρνει έτσι ο καθένας ότι του αξίζει!
Παρεπιπτόντως εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση και να πούμε πως ο ΦΑΡΑΩ που αναφερθήκαμε πριν, και αλλά άτομα όπως ο ΠΑΚΙΣΤΑΝ που μας βοήθησαν ανεκτίμητα τότε και υπήρχαν στις ευχαριστίες όλων των ηχογραφήσεων από το πρώτο ντέμο και που έφυγαν και αυτοί τότε μαζί μας, επανέρχονται δυναμικά σήμερα και τους ξανά ευχαριστούμε όλους πολύ!!
Είμαστε όλοι μια γροθιά, από τότε έως τώρα και για πάντα!!!

                                                                                  170299564 831780517689026 8253050994436968057 n

Προετοιμάζεστε να κυκλοφορήσετε νέο δίσκο.Πείτε μας μερικές πληροφορίες για αυτήν.

Είναι αλήθεια ότι η νέα μας κυκλοφορία έχει αργήσει παρά πολύ και απολογούμαστε γι' αυτό..
Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε δύο πράγματα..
Βασικά αν δεν είχε συμβεί αυτό με τα lockdown ο δίσκος θα ήταν ήδη στα χέρια τα δικά μας και τα δικά σας! Όμως αυτό που συνέβη μας έκοψε στα τέσσερα, μας έκλεισε στα σπίτια μας την στιγμή που ήμασταν καθημερινά στο στούντιο και γράφαμε το άλμπουμ! Ένα άλμπουμ που δεν πήγε πίσω μόνο χρονικά αλλά και χρηματικά μιας και εξαρχής ενώ είχαμε σαν σκοπό να το κόψουμε και να το κυκλοφορήσουμε μόνοι μας, με όλα αυτά που έγιναν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με άλλους ανθρώπους για να κυκλοφορήσει ο δίσκος!
Υπήρχαν αρκετές προτάσεις για συνεργασία και αυτό οφείλεται σε δύο πράγματα, πρώτον στην μεγάλη αγάπη του κόσμου και δεύτερον στην ιστορία μας όλα αυτά τα χρόνια και στον σεβασμό που έχουμε δείξει απέναντι στους εαυτούς μας και σε όλα αυτά που πρεσβεύουμε..
Ήρθαμε λοιπόν σε συμφωνία με μια πολύ γνωστή και αγαπητή ανεξάρτητη εταιρία την οποία την τρέχει ένας επίσης γνωστός και πολύ αγαπητός άνθρωπος του χώρου μας και πολλά χρόνια φίλος..
Το ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ένας από εμάς αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για να συνεργαστούμε μαζί του.
Ελπίζουμε πολύ σύντομα να ανακοινώσουμε ονόματα ημερομηνίες κτλ γιατί όντως πολύ αφήσαμε τα ποντίκια να χορεύουν...

Τα κομμάτια του δίσκου είναι καινούργια ή παλαιότερες συνθέσεις; Σε τι μορφή θα κυκλοφορήσει;

Το υλικό του δίσκου αποτελείται από τραγούδια που τα παίζουμε εδώ και 30 χρόνια και τραγούδια ολοκαίνουργια που τα γράψαμε μέχρι και την χρόνια που πέρασε!
Το "Άγια Ανθρωπάκια" πχ είναι ένα τραγούδι που το παίζαμε τότε σε όλες τις πρόβες από το 1988 που το γράψαμε!
Το '1985' είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε μόλις πέρσι και κάνει μια αναδρομή σε όλα αυτά τα χρόνια από τότε έως τώρα, χρόνια που είναι τόσο μακρινά μοιάζουν όμως τόσο ίδια...
Είναι λοιπόν ένα μίγμα τραγουδιών πολύ καλά δουλεμένα και ένας ακόμη λόγος που άργησε πολύ αυτός ο δίσκος δείχνει γιατί δεν θέλαμε να είναι απλά ένας ακόμη hc/punk δίσκος, αλλά να είναι ένα άλμπουμ ξεχωριστό, ένα άλμπουμ ιδιαίτερο που θα αφήσει για πάντα το στίγμα του όπως άλλωστε όλα τα άλμπουμ που κάναμε τότε!
Ο δίσκος θα κοπεί σε 500 αριθμημένα αντίτυπα (τα 100 σε special box) τα οποία θα εξαφανιστούν πριν καν κυκλοφορήσουν! Εμείς προσωπικά θα φροντίσουμε να φτάσουν πρώτα οπωσδήποτε σε χέρια φίλων που μας έχουν δείξει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια την μεγάλη αγάπη και στήριξη τους .

Ποια είναι η γνώμη σας για τη χρήση της τεχνολογίας στη μουσική;

Ναι είναι γεγονός πως η τεχνολογία σήμερα βοηθάει πολύ, η τεχνολογία φτιάχνει, παράγει, προωθεί μουσική, η τεχνολογία με δύο λόγια είναι όπλο στα χέρια του κάθε καλλιτέχνη!
Ένα όπλο όμως που αν δεν ξέρεις πως να το χρησιμοποιήσεις αυτό μπορεί να σε καταστρέψει.
Πάντως η υπερβολικά 'ψεύτικη' τεχνολογική τελειότητα στην μουσική εμάς σαν μπάντα μας χαλάει..

Ποια η γνώμη σας για την ελληνική hc/punk σκηνή;

Η ελληνική hc/punk σκηνή ανέκαθεν ήταν και είναι ταλαιπωρημένη!
Μια ταλαιπωρημένη σκηνή που από τότε έως ακόμη και σήμερα ασελγούν πάνω της κερδοσκόποι, αρπακτικά , δηθενάδες, καριερίστες ανθρωπάκια μουσικοί του κώλου και αναρχικοί της φακής.
Τότε ήταν κάπως πιο αγνά τα πράγματα , σήμερα έχουν χάσει τον μπούσουλα και την μπάλα, τότε τρωγόντουσαν μεταξύ τους αλλά τουλάχιστον ξέρανε το γιατί, σήμερα σκοτώνονται χωρίς να ξέρουν τον λόγο!!
Πέρασαν πολλά κοράκια αρπάξανε, ξεκοκάλιασαν, την ξεζούμισαν την σκηνή, ήπιανε αίμα, έγιναν τσάμπα μάγκες στις πλάτες μας και έφυγαν..
Κάποιοι μένουν ακόμη..
Εμείς θέλουμε να συγχαρούμε από καρδιάς αυτούς τους πολύ λίγους που την κρατάνε ακόμη ζωντανή την σκηνή για το τίποτα! Υπάρχουν ακόμη και σήμερα κάποιοι λίγοι που στηρίζουν αυτόν τον ταλαίπωρο χώρο, τον υπηρετούν με αγάπη και αφοσίωση χωρίς να έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτα από αυτόν.
Punk είσαι στην ψυχή όχι στο φαίνεσθαι..
Το punk δεν μπορείς να το περιγράψεις το punk μπορείς να το νιώσεις.. Μόνο!Ο δίσκος μας είναι αφιερωμένος σε όλους αυτούς που επαναστάτησαν χωρίς ανταμοιβή...

                                                 170694023 141511054584996 1705100166326172683 n

Μελλοντικά σχέδια;

Η δισκάρα μας και μια συναυλιάρα να κατεδαφίσουμε από τα θεμέλια οποίο μέρος και να παίξουμε!
Αυτά είναι τα σχέδια μας για το μέλλον..
Να ανοίξουν επιτέλους τα λαιβάδικα να γίνουμε
ξανά ένα με τον κόσμο που διψάει να μας ακούσει, να σηκώσουμε όλοι μαζί ψηλά την γροθιά και να φωνάξουμε ξανά
ΠΑΜΕΕΕΕΕΕΕ

Κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο για την υπομονή και την αγάπη που μας δείχνει! Αυτός ο κόσμος είναι η αιτία που δεν τα παρατήσαμε ποτέ και θέλουμε να είναι σίγουροι όλοι ότι θα ανταποδώσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη και την αγάπη μου μας δίνουν.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του Southernrock.gr .

Στέλνουμε την αγάπη μας στους αναγνώστες σας και θέλουμε να σας συγχαρούμε για την παρά πολύ καλή δουλειά σας όπως και για την φιλοξενία σας!
Ελπίζουμε σύντομα και σε μια γνωριμία από κοντά!
Καλές μουσικές σε όλους
ΕΝΑΝΤΙΑ σε ότι μας χαλάει..

Εδώ τελειώνει η υπέροχη συνέντευξη των Ενάντια. Τους ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο τους και τους ευχόμαστε τα καλύτερα! Keep on southernrocking guys!!!!

 

Facebook : https://www.facebook.com/john.enantia

Youtube : https://www.youtube.com/c/EnantiaOfficial

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook