Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 21:43:49

ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

Παρουσίαση τεσσάρων παρά-εκκλησιαστικών βιβλίων...

 

 

 
Μιας και τώρα τελευταία καταπιάστηκα και πάλι με κάποια παρά-εκκλησιαστικά βιβλία, αποφάσισα να σας παρουσιάσω εν συντομία τέσσερα (4), από αυτά που ξανά διάβασα σχεδόν 30 περίπου χρόνια αργότερα. Τα οποία λέγονται… “Τα Σατανικά Μηνύματα Της Rock Ξεσκεπάζονται”, “Μπροστά Στα Σύγχρονα Μουσικά Ρεύματα”, “Ο Σατανισμός Στη Μουσική Ροκ” και “Hard Rock: Θέλουμε Μόνο Την Ψυχή Σου”. Αν και αρχικά τα είχα διαβάσει περίπου προ 30-ετίας, τώρα τους ξαναέριξα μια ματιά και πάλι, με αφορμή ένα σχετικό άρθρο που ετοιμάζω.
Το πλήρες άρθρο θ’ ανέβει στο site σε λίγους μήνες από τώρα. Θα υπάρξουν όμως και αλλά δύο (2) σχετικά άρθρα, που θα έχουν να κάνουν πάνω-κάτω με το ίδιο θέμα, μείνετε συντονισμένοι για αυτήν την τριλογία.
 
K.Γ. Παπαδημητρακόπουλος
“Μπροστά Στα Σύγχρονα Μουσικά Ρεύματα” (1986)
Με το βιβλίο αυτό, επιχειρείται πραγματικά κάτι το μοναδικό ως τώρα. Μια σύντομη και γενική θεώρηση της μουσικής. Με απόλυτα, επιχειρήματα και ντοκουμέντα, αναπτύσσεται η φύση, η αναγκαιότητα, η αξία και οι ιδιότητες της μουσικής, μα κι αυτή η μουσική του καιρού μας, όπως ακριβώς την έχει διαπλάσει η εποχή μας. Και κάτι περισσότερο ακόμη, αναλύονται όλα τα σημερινά είδη, Ελληνικά και ξένα. Απ’ τη Βυζαντινή και τη Δημοτική μουσική, ως το Ρεμπέτικο και το Λαϊκό τραγούδι κι απ’ την Κλασική, ως τα Blues, την Jazz, την Pop-Rock, το Heavy Metal, την New Wave, την Disco, την Psychedelic και το Punk. Έτσι παρέρχεται η δυνατότητα στον αναγνώστη, στο νέο ιδιαίτερα, να προβληματιστεί πάνω στο τεράστιο θέμα και με άνεση πλέον, να μπορέσει να επιλέξει, απ’ τα καλύτερα μουσικά είδη, το πραγματικά καλύτερο. Γιατί η μουσική, δεν έχει σήμερα λεπτομέρεια κι ούτε απλώς μια κάποια διασκέδαση. Είναι κάτι περισσότερο από ένα φίλο και κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα βιβλίο. Με ρόλο παρόμοιο, να εξυψώνει σ’ ότι ανώτερο, μα και να φέρνει καταστρεπτικά αποτελέσματα…
 
Jacob Aranza
“Τα Σατανικά Μηνύματα Της Rock Ξεσκεπάζονται” (1983)
Τι δεν πάει καλά με το Rock; Πολλά. Καθοδήγησε εκατομμύρια νέους στα ναρκωτικά, την κακοήθεια, την ομοφυλοφιλία, τον σατανισμό και τη βία. Απ’ όπου πέρασε η μουσική Rock άφησε από πίσω της αμέτρητες ταφόπλακες, πρώτα απ’ όλα των ιδίων των πρωταγωνιστών της… Jimi Hendrix, Janis Joplin, John Lennon, Elvis Prisley, Bon Scott. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ένας πιο απειλητικός κίνδυνος αποκαλύπτεται. Η πανούργα τεχνική της ανάστροφης εγγραφής μηνυμάτων (Backward Masking). Μια τεχνική που χρησιμοποιών τα συγκροτήματα της Rock για να περάσουν Σατανικά μηνύματα στο υποσυνείδητο των ανυποψίαστων θυμάτων. Η παραβίαση της συνείδησης με το πιο αδιάντροπο τρόπο. Το Rock σαν ένας μαγικός αυλός οδήγησε (και οδηγεί), μια ολόκληρη γενιά στην αυτοκαταστροφή της και προετοίμασε (τόσο ύπουλα), αυτό που ήδη ζούμε, την νέα παγκόσμια τάξη της (τάχα) νέας εποχής…
 
K.Γ. Παπαδημητρακόπουλος
“Ο Σατανισμός Στη Μουσική Rock” (1990)
Όχι, το βιβλίο αυτό δεν επιχειρεί να καλακούσει τις μουσικές σου προτιμήσεις, αν λίγο ή πολύ αυτές, καταλήγουν κάπου στο Rock. Ακριβώς το αντίθετο κάνει, με πλήθος στοιχείων, ντοκουμέντων και απόλυτα κατοχυρωμένων θέσεων, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον σκεπτόμενο αναγνώστη. Για την πλέον άγνωστη και ωστόσο, την πλέον επικίνδυνη αυτή πλευρά του Rock.
 
Ulrich Baumer
“Θέλουμε Μόνο Την Ψυχή Σου, Hard Rock… Ντοκουμέντα, Γεγονότα, Παρασκήνια” (1992)
Ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου, φιλόμουσος νέος, υπήρξε για πολλά χρόνια οπαδός της μουσικής Rock και ενδιαφέρθηκε ζωηρά να μάθει περισσότερα από την ιστορία της και τα παρασκήνια της. Έκανε μακροχρόνιες έρευνες πάνω στα πλέον δημοφιλή συγκροτήματα της Rock και τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών του παρουσιάζει σε τούτο το βιβλίο. Πολλά μυστηριώδη φαινόμενα και παρασκηνιακές σκηνές, που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι άγνωστες για τους πολλούς, ο συγγραφέας κατάφερε να παρουσιάσει εδώ με τρόπο αδιαφιλονίκητο και πειστικό, με ντοκουμέντα και ακαταμάχητα στοιχεία. Έτσι, σκηνές της Rock δοσμένες τώρα, από την εσωτερική τους πλευρά (δοσμένες, τώρα, από την εσωτερική τους πλευρά), έρχονται στο φως και τα επακόλουθα συμπεράσματα είναι συγκλονιστικά. Με βάση την αλήθεια της Βίβλου, ο συγγραφέας παρουσιάζει σε κάθε ενδιαφερόμενων αναγνώστη τις συνέπειες και τους βάζει μπροστά στο δίλημμα να πάρουν κάποια απόφαση.