Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 09:51:14

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ;

Ποιός ήταν ο St. Vitus;

 
Γύρω στο 300, κάπου στην Νότια Ιταλία ζούσε ένα νεαρό παιδί (12 ετών) πολύ πιστό στο Θεό του, που αρνιόταν όμως να προσκυνήσει το Ρωμαίο βασιλιά του. Όταν έμαθε ο τοπικός Βασιλιάς λοιπόν για το παιδί αυτό, θεώρησε την πράξη του προδοσία και διέταξε να το συλλάβουν και να το θανατώσουν μέσα σ’ ένα καζάνι με βραστό νερό. Εκείνος αντιστάθηκε στις διάφορες μορφές βασανιστηρίων, που του έκαναν για να αλλάξει την πιστή του, επειδή παρέμεινε ακλόνητος στα θρησκευτικά του πιστεύω, βασανίστηκε μέχρι θανάτου το 303, ενώ μετά τον αποκεφάλισαν.
Η καθολική Εκκλησία τιμώντας την πίστη, την ηρωική στάση και την αυταπάρνηση αυτού του μικρού παιδιού (μόλις 12 χρονών), τον ονόμασε Άγιο.
Αυτός είναι ο Άγιος Βίτος ή Saint Vitus.
Η επιμονή του να προσκυνήσει μόνο αυτό που πραγματικά πίστευε, διατήρησε τη μνήμη του αιώνια. Κάποιοι τοπικοί θρύλοι και έκτος Ιταλίας (κεντρική, ανατολική Ευρώπη), μάλιστα αναφέρουν πως τα βράδια με πανσέληνο, κάποιος μπορεί να δει τον ακέφαλο Άγιο να χορεύει.
Ο Vitus θεωρείται ο προστάτης άγιος των χορευτών και των διασκεδαστών, στα τέλη του Μεσαίωνα άνθρωποι στη Γερμανία, αλλά και σε χώρες όπως η Λετονία γιόρταζαν τη γιορτή του St. Vitus χορεύοντας δίπλα στο άγαλμα του.
Αυτός ο χορός έγινε δημοφιλής με την ονομασία "St. Vitus Dance".
 
 
Φυσικά ίσως οι περισσότεροι από εσάς θα αναγνωρίσατε τον ομώνυμο τίτλο του τραγουδιού των Black Sabbath από το αλησμόνητο “Vol.4” του 1972.
 
Ορίστε οι στίχοι του τραγουδιού των Sabbath.
“St. Vitus' Dance”
(Lyrics Geezer Butler/ Music Black Sabbath)
 
So you think you know what's going on inside her head
You think she wants your money but it's you she wants instead
 
When you think about the things that she did love to go
It breaks your heart but deep down boy you know it hurts to go
 
You feel your love so shattering
You feel you want to die
Just because someone did take off
Telling you a lie
 
If I were you I'd try again and try to make amends
She only thinks of you, you know I'm talking as a friend
 
 
ΥΓ
Αλλά οι Black Sabbath δεν ήταν οι μόνοι που εμπνεύστηκαν από την ιστορία του νεαρού Αγίου.
Ένα Doom Metal συγκρότημα από την California βαφτίστηκε στο όνομα του το 1984… υπέρ και εγένετο κυρίες και κύριοι Saint Vitus.
 
 
Hλίας Κωστόπουλος.