Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 20:51:46

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ;

Πόσες φορές ήταν οι KISS εξώφυλλο σε Ελληνικά περιοδικά;

 
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
 
 
KISS
Σε τόσα χρόνια ιστορίας (τέσσερεις δεκαετίες), τα Ελληνικά περιοδικά γενικά τους KISS, δεν τους αγάπησαν ιδιαίτερα. Ενώ τους παρουσίασαν λίγες φόρες στα εξώφυλλα τους, άλλωστε ποτέ οι KISS στην χώρα μας δεν είχαν ένα δυνατό και δεμένο fan-base. Έτσι λοιπόν φίλοι μου, έψαξα και βρήκα από το προσωπικό μου αρχείο για εσάς, όλα τα εξώφυλλα που έκαναν τα Ελληνικά περιοδικά (μουσικά και μη) για τους KISS.
 
 
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’70
Το πρώτο εξώφυλλο των KISS σε Ελληνικό περιοδικό, ever... (χωρίς να έχει όμως άμεση σχέση με το group). Ήταν στο περιοδικό ποικίλης ύλης Οικογενειακός Θησαυρός, το τεύχος κοκλοφόρησε στις 8 Ιούνιου του 1976, αριθμός τεύχος: 462, τιμή τεύχους: Δρχ. 12.
 
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’80
Το δεύτερο εξώφυλλο των KISS σε Ελληνικό περιοδικό (αλλά πρώτο σε μουσικό)... ήταν στο ΧΙΤ18, όπου ήταν ένα παρακλάδι του ΠΟΠ+ΡΟΚ. Το ΧΙΤ18 ήταν ένα μουσικό περιοδικό, το τεύχος κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1980, αριθμός τεύχους: 2/23, τιμή τεύχους: Δρχ. 30.
Το ΠΟΠ+ΡΟΚ, αν και από πολλούς θεωρήθηκε το πιο έγκυρο μουσικό περιοδικό της χώρας μας, δυστυχώς ποτέ στην πολύχρονη ιστορία του δεν έκανε ενα full εξώφυλλο όμως στους KISS, απορίας άξιον θα έλεγα...
Στην πραγματικότητα όμως έκανε ένα... (με μια μικρή φωτογραφία στο εξώφυλλο), στο πρώτο τεύχος του με συλλογικό Ηeavy Μetal εξώφυλλο, αυτό ήταν στο τεύχος Νο.26, Απρίλιος 1980.
 
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’90
Αυτή είναι η μια και μοναδική φορά που το Ελληνικό μηνιαίο μουσικό περιοδικό Μetal Hammer & Heavy Metal, έκανε εξώφυλλο τους KISS... (αλήθεια, δεν ξέρω πως πραγματικά έγινε αυτό, μάλλον από λάθος, αν κρίνω από την μουσική ταυτότητα του εν λόγω περιοδικού). Το τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1992, αριθμός τεύχους: 90, τιμή τεύχους: Δρχ. 450.
 
ΔΕΚΑΕΤΙΑ '00
Το πρώτο εξώφυλλο για το group στο μηνιαίο μουσικό περιοδικό Rock Hard, ήταν τον Μάιο του 2008 (δηλαδή, τον μήνα όπου οι KISS έπαιξαν live για πρώτη και μοναδική φορά στη χώρα μας). Αριθμός τεύχους: 31, τιμή τεύχους με CD 6.00 ευρώ, χωρίς CD 4.50 ευρώ.
 
To δεύτερο και τελευταίο εξώφυλλο στο μηνιαίο μουσικό περιοδικό Rock Hard, (πριν αυτό κλείσει) ήταν το 2009. Το τεύχος κυκλοφόρησε το δίμηνο Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2009, αριθμός τεύχους: 47, τιμή τεύχους με CD 6.00 ευρώ, χωρίς CD 4.50 ευρώ.
 
 
ΣYMΠΕΡΑΣΜΑ...
Αυτά ήταν όλα κι όλα τα πέντε εξώφυλλα που έκαναν για τους KISS τα Ελληνικά περιοδικά... αν παρατηρήσετε σωστά, θα δείτε ότι ήταν ένα για κάθε δεκαετία. Πέντε full εξώφυλλα για ένα συγκρότημα με ιστορία τεσσάρων δεκαετιών, είναι πολύ λίγα αν μη τι άλλο, τα συμπεράσματα δικά σας. Αν γνωρίζετε κάποιο περιοδικό ή fanzine που έκανε εξώφυλλο πέραν αυτών που παρουσιάζονται ενημερώστε με.
 
 
 

BONUS

Για πρώτη και μοναδική (ίσως), φορά στη χώρα μας κυκλοφορεί το 2008 (την χρονιά που ήρθαν στη Έλλαδα για live), μια tribute συλλογή για τους KISS. Ο λόγος για το διπλό CD “GREEKtures Of The Night”, όπου κυκλοφόρησε σε 1.500 αντίτυπα, χρηματοδοτήθηκε από διάφορους χορηγούς, όπου όμως δεν ήταν προς πώληση στα δισκοπωλεία, αλλά δωρεάν ως CD-δώρο με το παραπάνω μουσικό περιοδικό. Στο 2-CD όπου παίρνουν μέρος μόνον Ελληνικά Heavy Metal συγκροτήματα, συμπεριλήφθηκε στην Ελληνική έκδοση του περιοδικού Rock Hard, στις 31 Ιουλίου του 2008 (αλλά, μόνο στα τεύχη που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα και όχι στην επαρχία).
Αριθμός τεύχους Νο.34 (Αύγουστος-Σεπτέμβριοςς 2008), τιμή τεύχους 4.50 ευρώ. 
 
 
Kείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.
 
 
 
 
"MΟΥΣΙΚΟ ΕΞΠΡΕΣ" Τεύχος No. 34 (Απρίλιος 1981).