Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 22:31:11

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ;

VAN HALEN IN ATHENS, GR (1979)

Οι Van Halen στην Αθήνα το 1979, όχι για συναυλία, αλλά για promo-tour.

 

 Ο Γιάννης Πετρίδης, είναι ίσως ένας από τους ιστορικότερους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της χώρας μας και ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες δίσκων βινυλίου όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

 
Το 1979 είχε κατορθώσει να φέρει σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης (ΕΡΤ) τους Van Halen για να παρουσιάσουν ζωντανά μερικά από τα τραγούδια τους. Ναι, αν και φαίνεται απίστευτο κι όμως είχαν έλθει μετά την κυκλοφορία του δεύτερου album τους , το “Van Halen II” (1979), για promo-tour. Να πω, πως έως και τα τέλη των 90’s τα promo-tour ήταν μέσα στις υποχρεώσεις, ενός καλλιτέχνη απέναντι στην δισκογραφική εταιρεία του, για να προωθήσει τον καινούργιο δίσκο του. Η χώρα μας μπήκε στα promo-tour των ξένων συγκροτυμάτων, περίπου προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Είχαν έρθει λοιπόν, για να γυρίσουν ένα show στην ΕΡΤ, το οποίο όμως ποτέ δεν μεταδόθηκε, δυστυχώς αυτό το show δε βγήκε ποτέ στον αέρα, διότι σε κάποια στιγμή των γυρισμάτων ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, David Lee Roth άρπαξε έναν πυροσβεστήρα μέσα στο studio και τον χρησιμοποίησε, οπότε όπως καταλάβατε τα έκανε όλα κυριολεκτικά λίμπα. Τα γυρίσματα των Van Halen έγιναν στο club “Ακρωτήρι” στη Γλυφάδα, αλλά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έγινε της τρελής, το συγκρότημα έκανε πλάκα και σε μια στιγμή όταν παρήγγειλαν πίτσες, άρχισαν να τις πετούν ο ένας στον άλλο.
Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει σύμφωνα με ομολογία του ίδιου του Γιάννη Πετρίδη, αρχειακό οπτικό ή ακουστικό υλικό ή όποιο άλλο ντοκουμέντο από εκείνη την εμφάνιση των Van Halen, στην Ελληνική τηλεόραση. Εκείνο όμως που θα έπρεπε να είχε κάνει η ΕΡΤ (όπως και κάθε κανάλι, ιδιωτικό ή μη), είναι να είχε φυλάξει τις κασέτες αυτές, ως πολιτιστική παρακαταθήκη.
 
Πάντως, έψαξα με πολύ κόπο και βρήκα σπάνιες φωτογραφίες από την τότε επίσκεψη των Van Halen στην Αθήνα και σας τις παρουσιάζω. Δυο μέσα από το studio και μια από το ξενοδοχείο "President".
 

 
 
TRIVIA
Άλλα ας δούμε κι άλλα δυο περιστατικά… Ανήμερα της συναυλίας του Rory Gallagher τον Σεπτέμβριο του 1981, ο Rory έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Χρήστο Οικονόμου. Φυσικά η κασέτα με αυτή την ιστορική συνέντευξη σβήστηκε από τους υπευθύνους τις ΕΡΤ για να γραφτεί κάτι άλλο, ίσως αγώνες ποδοσφαίρου. Το ίδιο συνέβη όμως και με την εμφάνιση των Cheap Trick που είχαν έλθει για promo-tour το 1980. Οι τεχνικοί της ΕΡΤ, είχαν τη φανταστική ιδέα να σβήσουν την κασέτα, ενώ νομίζω ότι δεν παίχτηκε ποτέ στην Ελληνική τηλεόραση. Είναι δυνατόν, να έσβηναν τις κασέτες από τις εμφανίσεις όλων αυτών των καλεσμένων, για να γράψουν από πάνω κάτι άλλο; Απίστευτο κι όπως Ελληνικό...
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook