Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 02:29:50

BLUES ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

O Lead Belly


O Lead Belly γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1988 στο Mooringsport, Louisiana.
Πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 1949 στη Νew York
Είναι επίσης γνωστός και ως Huddie William Ledbetter


O Lead Belly γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1988 στο Mooringsport, Louisiana.
Πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 1949 στη Νew York
Είναι επίσης γνωστός και ως Huddie William Ledbetter

Κατά πως λένε ο Lead Belly υπήρξε ένας σαγηνευτικός ερμηνευτής, και η ιστορία της περιπετειώδης ζωής του αποδεικνύει τη φήμη του.Η ερμηνεία του ήταν αρκετά θελκτική ώστε ν αφοπλίσει ακόμη και τον πιο δυνατό στρατό του Νότου.Δύο φορές γλίτωσε από βαριές καταδίκες λόγω του ταλέντου του.Ο Lead Belly υπήρξε ένας πλανόδιος μουσικός, και μία ζωντανή αλληλουχία απο πολλές μουσικές παραδόσεις και επιρροές, από το folk έως το country blues και τα prison songs έως τις μπαλάντες.To μεγάλο του ρεπερτόριο κουβαλούσε μία πλούσια αίσθηση της μαύρης ιστορίας.

Ταξίδεψε και έπαιξε για ένα διάστημα με τον Blind Lemon Jefferson, ο οποίος υπήρξε, κατά τα λεγόμενα, η αρχική του blues επιρροή και αναφορικά τον δίδαξε πώς να παίζει slide κιθάρα. Ο λαογράφος John Lomax  ήταν αυτός που αναγνώρισε τον Lead Belly ως έναν εθνικό θησαυρό και ενορχήστρωσε την δεύτερη κυκλοφορία του για τους φυλακισμένους και οργανώνοντας παραστάσεις.

O Lead Belly αργότερα μετακινήθηκε στην Νέα Υόρκη και έγινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της folk σκηνής της πόλης.Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν αποκόμισε την επιτυχία και την αναγνώριση που άξιζε, όμως η επιρροή του στην Αμερικάνικη μουσική είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Εχει επηρρεάσει πολλούς στιχουργούς τραγουδιών, συμπεριλαμβανομένου και του Bob Dylan, και οι ηχογραφήσεις του τεκμηριώνουν έναν πλούσιο μυθικό θρύλο που χωρίς αυτόν μπορεί να είχαν ξεχαστεί.

Απαραίτητα ακούσματα: ‘Goodnight Irene”,” Bourgeois Blues’”Scottsboro Blues” ‘ Rock Island Line”