Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 06:35:32

BLUES ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

O J.B.Lenoir

O J.B.Lenoir γεννήθηκε στις 5 Μαίου του 1929, στο Monticello, Mississippi

O J.B. Lenoir διάλεξε πιθανότατα την στέρεη του « boogie woogie” επιρροή στη Νέα Ορλεάνη, όπου ξόδευε  αρκετό χρόνο κάνοντας πρόβες πρίν να στεριώσει στην Chicago blues σκηνή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του πενήντα και εξήντα. Ενώ στην Νέα Ορλεάνη έπαιζε με τους μεγάλους blues καλλιτέχνες Sonny Boy Williamson 2 και Elmore James

O J.B.Lenoir γεννήθηκε στις 5 Μαίου του 1929, στο Monticello, Mississippi

O J.B. Lenoir διάλεξε πιθανότατα την στέρεη του « boogie woogie” επιρροή στη Νέα Ορλεάνη, όπου ξόδευε  αρκετό χρόνο κάνοντας πρόβες πρίν να στεριώσει στην Chicago blues σκηνή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του πενήντα και εξήντα. Ενώ στην Νέα Ορλεάνη έπαιζε με τους μεγάλους blues καλλιτέχνες Sonny Boy Williamson 2 και Elmore James.Κάποια χρονική περίοδο  που ο Lenoir πέτυχε στο Chicago, o Big Bill Broonzy τον βοήθησε να μπει στην τοπική blues σκηνή, και έγινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της.

Υπήρξε ένας ταλαντούχος στιχουργός τραγουδιών και bluesman με μία πρωτοφανή πολιτική επίγνωση.
Μερικά δείγματα με τις  σταράτες απόψεις του μπορείς κανείς να βρεί στο « Korea Blues’ και στο « Eisenhower blues” – o τελευταίος αναφορικά προκάλεσε αρκετή αντιπαλότητα που ο  δίσκος του τον ανάγκασε να ξαναφτιάξει την μελωδία με τίτλο ‘ Tax Paying Blues’.

H τάση του για κοινωνική κριτική  και η υψηλής ποιότητας φωνή του τον έκαναν να  ξεχωρίσει από τους άλλους bluesmen εκείνης της εποχής.Οι ηχογραφήσεις του Lenoir ξεχωρίζουν επίσης για τις εξαιρετικές σαξωφονικές τους διασκευές και το ασυμβίβαστο drumming (o Alex Atkins και ο Ernest Cotton ήταν συχνά στο σαξόφωνο με τον Al Gavin στο drums).Ο Lenoir είχε  περιοδεύσει με επιτυχία στην Ευρώπη και πιθανότατα να πέτυχε  μεγαλύτερη φήμη όταν πέθανε το 1966 λόγω των επιπλοκών που υπέστη από ένα  τροχαίο ατύχημα.

Απαραίτητα ακούσματα: “Shot on James Meredith’, ‘ Mama, Talk to Your Daughter”, ‘ Everybody Wants to Know’, “ Natural Man”, “ Eisenhower Blues’ ,” Korea Blues”,’Vietnam Blues’.