Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 04:21:03

SOUTHERN ROCK ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Billy Gibbons

Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ BLUES-SOUTHERN ROCK

POWER TRIO

ZZ TOP

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 
 
Ο William Frederick Gibbons γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1949 στο Houston (Texas).
Ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία με το σχήμα των Moving Sidewalks, οι οποίοι είχαν κάνει κι έναν δίσκο το 1968 το “Flash”. Άνοιξαν επίσης και για τέσσερις συναυλίες τα live του Jimi Hendrix, μάλιστα ο Hendrix έλεγε συχνά τότε ότι ο Gibbons θα είναι ο επόμενος μεγάλος hottest κιθαρίστας, ο ίδιος ο Jimmy έμαθε τον Billy να παίζει το “Foxy Lady”.
Πριν όμως τους Moving Sidewalks ο Billy ως έφηβος έχει παίξε ερασιτεχνικά και με τα εξής μουσικά σχήματα τους Saints, τους Billy G & Τhe Blueflames και τους Coachmen. Ο Gibbons πήρε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα στα 13 του γενέθλια, που ήταν μια Gibson συνοδευόμενη από έναν ενισχυτή Fender, ενώ σαν παιδί επηρεάστηκε από κιθαρίστες όπως ήταν ο Jimmy Reed.
 
 
Ο Gibbons δημιούργησε τους ZZ Top στα τέλη του 1969 και από τότε μέχρι και σήμερα κυκλοφορούν συχνά-πυκνά δίσκους. Το 1971 βγήκε στην αγορά και το πρώτο album τους, με την εξής σύνθεση… Billy Gibbons (τραγούδι, κιθάρα), Dusty Hill (τραγούδι, μπάσο) και Frank Beard (τύμπανα), ενώ από τότε δεν έχουν αλλάξει ποτέ το line-up τους. Οι Dusty Hill και Frank Beard, ήταν στα τέλη των 60’s στο group των American Blues, ενώ είχαν και δύο δίσκους μαζί τους.
Στα 70’s οι ZZ Top έπαιζαν ένα αγνό σκληρό Southern Rock με ψυχή και τότε ήταν που κυκλοφόρησαν τα καλύτερα τους LP. Ξεχώρισαν αμέσως για τον σκληρό, επαναστατικό τους ήχο, είχαν βρωμιά με στοιχεία από καθαρόαιμο Βlues, κυρίως χάρη στην μοναδική και επαναστατική κιθάρα του Billy Gibbons. Όπως έχουν πει και οι ίδιοι για την μουσική τους «τέσσερα σκασμένα λάστιχα σ’ ένα λασπωμένο δρόμο». Τα 70’s album τους είναι απλά ένα ορόσημο για ολόκληρο το Southern Rock οικοδόμημα, αλλά και για όλο το Rock γενικότερα και δεν πρέπει να λείπουν από καμία σοβαρή δισκοθήκη που θέλει να σέβεται τον εαυτό της. Απλά, γιατί στα 70’s ήταν το καλύτερο-τέλειο παράδειγμα αν θες ν’ ακούσεις τους παλιούς καλούς ZZ Top, όταν ήταν ακόμη ένα αγνό Βoogie/ Blues Rock 100 βαθμών κελσίου και άνω, ψημένο κάτω από τον καυτό ήλιο του Δυτικού Τέξας.
Λοιπόν, οι ZZ Top σηματοδότησαν και αυτοί με τον τρόπο τους, στην άνοδο του Southern Rock, όπως έγινε και με τα συγκροτήματα των Lynyrd Skynyrd και των Allman Brothers Band, που τότε όλοι τους ήταν στην αρχή του αποκορυφώματος τους.
 
 
Το συγκρότημα έτρεξε συναυλικά παντού και έδινε εντατικές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Αμερική, περιοδεύοντας αλλά καταγράφοντας και κυκλοφορόντας παράλληλα τα καλύτερα studio album του, αυτά μέχρι το 1977 όταν τότε έκαναν ένα παρατεταμένο διάλειμμα. Μετά το album “Tejas”, το συγκρότημα συνειδητοποίησε ότι είχε φτάσει σε μουσικό αδιέξοδο, έτσι ο Billy Gibbons μετακόμισε στην Ευρώπη, ζώντας ανάμεσα στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Γαλλίας και της Αγγλίας, χωρίς να έχει καμία επαφή με τους άλλους δύο. Όταν ξανά συναντήθηκαν για πρώτη φορά τρία χρόνια αργότερα, ο Gibbons και ο Hill ανακάλυψαν ότι είχαν την ίδια ιδέα, να μείνουν αξύριστοι όλο αυτό το διάστημα. Έτσι πολύ απλά λοιπόν, οι γενειάδες έγιναν πια το διάσιμο σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος.
Ο Billy είναι τελειομανής με την κιθάρα κι ας μην του φαίνεται, επίσης είναι μέγας καινοτόμος της παραμόρφωσης, επινοητής των πιο παράδοξων συστημάτων ενίσχυσης και μέντορας για ονόματα όπως ο Jack White, ο Josh Homme, αλλά και ο Hank Williams III. Ο Billy Gibbons είναι ένας τεχνικά ολοκληρωμένος κιθαρίστας που παίζει όμως τόσο λιτά, όχι πως δεν τα καταφέρνει στα ακροβατικά ή στην ταχύτητα (το αντίθετο μάλιστα), είναι όμως πάντα σεμνός. Σέβεται την μουσική και την ιστορία της και δεν ευλόγησε ποτέ τα (τεράστια) γένια του. Με τους ZZ Top ήταν οραματιστής, έστησε τα πιο bizarre shows με κροταλίες, κάκτους και Βίσονες πάνω στη σκηνή, επηρεάστηκε κιθαριστικά από την tex mex, την Country, την Jazz και την Blues μουσική. Προχώρησε ειδικά στα 70’s το Blues-Southern Rock έτη φωτός μπροστά, με χαμηλή τονικότητα και παραμόρφωση, πολύ κοντά στις αρχέγονες μουσικές ρίζες του, από το Texas. Αποφεύγει τις υπερβολές υπηρετώντας πρωτίστως την κάθε μουσική του σύνθεση, τα κιθαριστικά του solo δεν ξεφεύγουν από το απολύτως απαραίτητο. Είναι ένας καινοτόμος κιθαρίστας, που αντί για πένα χρησιμοποιεί ένα μεξικάνικο νόμισμα.
 
 
Κατατάχθηκε στην θέση Ν.32 της λίστας του περιοδικού Rolling Stone το 2011, μέσα στους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.
Δυστυχώς τώρα πια, τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι ZZ Top παίζουν χαζά και ανούσια Southern Pop-Rock τραγουδάκια, που πολύ απλά δεν έχουν πια την σπίθα των 70’s κρίμα, κάτι πήγε ν’ αλλάξει προς το καλύτερο με το studio album “La Futura” του 2012, ίδωμεν…
Οι ZZ Top τόνιζαν την αγάπη τους για την πατρίδα τους το Texas με τους 70’s δίσκους τους, που ήταν και είναι ακόμη και σήμερα από τα καλύτερα τους δισκογραφικά έργα, που έκαναν ποτέ.
Τέλος, ο Billy είναι ότι καλύτερο έχει βγάλει η λάσπη του Rio Grande, μαζί με τον Steve Ray Vaughan… λευκοί και οι δύο αλλά πολύ δηλητηριώδες, Texas finest.
 
 
Τα 10+1 καλύτερα τραγούδια των ZZ Top.
1). “Beer Drinkers & Hell Raisers”, (Tres Hombres, 1973)
2). “Tush”, (Fandango, 1975)
3). “Just Got Paid”, (Rio Grande Mud, 1972)
4). “I Thank You”, (Deguello, 1979)
5). “Heard It On The X”, (Fandando, 1975)
6). “Cheap Sunglasses”, (Deguello, 1979)
7). “Waitin’ For The Bus/ Jesus Just Left Chicago”, (Tres Hombres, 1973)
8). “Pearl Necklace”, (El Loco, 1981)
9). “Goin’ Down To Mexico”, (First Album, 1971)
10). “Francine”, (Rio Grande Mud, 1972)
+1). “It’s Only Love”, (Tejas, 1976)
 
 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BILLY GIBBONS
MOVING SIDEWALKERS
Flash [1968]
ZZ TOP
First Album [1971]
Rio Grande Mud [1972]
Tres Hombres [1973]
Fandango [1975]
Tejas [1976]
Degüello [1979]
El Loco [1981]
Eliminator [1983]
Afterburner [1985]
Recycler [1990]
Antenna [1994]
Rhythmeen [1996]
XXX [1999]
Mescalero [2003]
Live From Texas [2008]
Live In Germany 1980 [2011]
La Futura [2012]
Live, Greatest Hits From Around The World [2016]
SOLO
Perfectamundo [2015]
 
 
TRIVIA
Ο Gibbons είναι ένας ενθουσιώδης συλλέκτης και ιδιοκτήτης αυτοκινήτων, έχει μια εκτεταμένη συλλογή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Cadillac Series 62 (1948), το Chevrolet Impala (1962), το 1950 Ford Business Coupe (1950) και το Ford Thunderbird (1958). Πάντως ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά αυτοκίνητα του, είναι το Ford Coupe (1933), γνωστό επίσης και ως Eliminator.
 
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.