Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 12:23:40

SOUTHERN ROCK ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

DAVE HLUBEK (RIP)

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

...Το Southern Rock γίνετε φτωχότερο μέρα με την ημέρα...

 

 
Σε ηλικία 66 από ανακοπή καρδιάς πέθανε ο πρώτος κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Molly Hatchet, Dave Hlubek (πραγματικό όνομα David Lawrence Hlubek). Ο Dave Hlubek μαζί με τους Molly Hatchet, κέρδισε επτά χρυσά και πλατινένια albums με πωλήσεις περίπου στα 24 εκατομμύρια.
Ο Dave Hlubek γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1951, στο Jacksonville (Florida), σε ηλικία 5-6 ετών ο Hlubek μετακόμισε με την οικογένεια του στη Ναυτική βάση στο Oahu (Hawaii), όπου εκεί παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο. Οι μεταθέσεις ήταν αρκετές για την οικογένεια Hlubek, μετακόμισαν στο Sunnyvale, στη συνέχεια στο Mountain View και τελικά εγκαταστάθηκαν στο San Hose, όλες ναυτικές βάσεις στην California. Επέστρεψαν στο Jacksonville γύρω στα 1965.
 
 
Ο Hlubek ίδρυσε τους Molly Hatchet το 1971 και ήταν ο αρχικός τραγουδιστής όταν ξεκίνησε το group, ο Danny Joe Brown εντάχθηκε στο σχήμα 1974 μαζί με τον κιθαρίστα Steve Holland και τον Duane Roland, ενώ οι Banner Thomas και Bruce Crump ήρθαν στην σύνθεση του συγκροτήματος το 1976.
Ο Hlubek ήταν επίσης και ο πιο παραγωγικός στιχουργός του σχήματος, γράφοντας ή συν-γράφοντας τα περισσότερα από τα τραγούδια τους, συμπεριλαμβανομένου και του πιο φημισμένου τους hit-single… “Flirtin’ With Disaster”. Τότε στα μέσα των 70’s τίποτα δεν ήταν εύκολο για τους Molly Hatchet, γιατί δούλευαν πίσω από την επιτυχία των Lynyrd Skynyrd, των 38 Special, των Grinderswitch, των Blackfoot. Στα περισσότερα από τα Bar όπου έπαιζαν, έπρεπε να πολεμήσουν μέσα και έξω, η εποχή ήταν τόσο ανταγωνιστική, αλλά αυτό τους έκανε δυνατούς, για να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν.
Όταν τελικά έφτασαν σε συμφωνία με την δισκογραφική εταιρεία Epic Records, πήραν κάποια βοήθεια και πολύτιμες συμβουλές από τον τραγουδιστή Ronnie Van Zant (Lynyrd Skynyrd), ο οποίος αρχικά ήταν να κάνει την παραγωγή στο πρώτο τους album. Αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, λόγω του θανάτου του στο γνωστό αεροπορικό δυστύχημα του 1977. Το ομότιτλο ντεμπούτο δίσκο τους το 1978 έγινε γρήγορα πλατινένιο, η συνέχεια με το "Flirtin' With Disaster", ήταν ακόμα πιο επιτυχημένη, πουλώντας πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα.
Οι περισσότεροι τότε στα τέλη των 70’s, χαρακτήρισαν τους Molly Hatchet ως η συνέχεια του Southern Rock που άφησαν πίσω τους οι αδικοχαμένοι Lynyrd Skynyrd. Αν και οι Molly Hatchet μαζί με τους Blackfoot, ήταν πραγματικά τα πιο Ηeavy Μetal συγκροτήματα του Νότιου Rock. Στην πραγματικότητα, όμως η κατάρρευση των Lynyrd Skynyrd (που ήταν στην κορυφή του κόσμου εκείνη την εποχή), ήταν που άνοιξε την πόρτα για τους Molly Hatchet. Όσοι ακούνε Heavy Metal πρέπει να έχουν όλα τα LP’s των Molly Hatchet. Καταπληκτικά εξώφυλλα, τα οποία απεικονίζουν πάντα έναν επικίνδυνο, άγριο πολεμιστή. Σκληρό Southern Heavy/ Rock, Blues και Boogie σε συνδυασμό πάντα με ενέργεια και ένταση, με γρήγορα κιθαριστικά solos που πέφτουν ασταμάτητα, το ένα μετά το άλλο. Οι Molly Hatchet παίζουν δυνατό σκληρό Boogie Rock με την κιθάρα προσανατολισμένη στο Southern, ο ήχος τους χαρακτηρίστηκε από τους τρείς κιθαρίστες Dave Hlubek, Steve Holland και Duane Roland.
Ο Dave Hlubek, έμεινε μέχρι το 1987 στο σχήμα, ο λόγος που άφησε ο Hlubek το σχήμα ήταν η αφόρητη υπέρβαση (όπως όλων ή σχεδόν όλων των Rock stars), στη κατάχρηση απαγορευμένων ουσιών, δηλαδή της κοκαΐνης. Η εμπορική κλήση των Molly Hatchet άρχισε μια αργή παρακμή για το συγκρότημα όπου πειραματίστηκαν αρκετά στο "Take No Prisoner”, ο Hlubek επέμεινε στην αναμόρφωση του μοντέρνου ήχου των Molly Hatchet. Το μετέπειτα album "The Deed Is Done", είναι ένα απλό Pop/ Southern Rock album, το group πήρε κάποιο χρόνο μακριά από κυκλοφορίες μέχρι το 1985, τότε κυκλοφορεί το "Double Trouble Live" με μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια τους.
Οι Molly Hatchet επέστρεψαν ξανά στο μουσικό Νότιο προσκήνιο το 1989, χωρίς τον Hlubek (αντικαταστάθηκε από τον κιθαρίστα Bobby Ingram), για ένα δίσκο απλό, γυαλισμένο και AOR το "Lightning Strikes Twice". Ούτε καν η βάση των οπαδών του σχήματος δεν αγόρασε το δίσκο και έτσι οι Molly Hatchet διαλύθηκαν λίγο αργότερα.
 
 
Ο Hlubek έπεσε στον βαθύ βυθό των ναρκωτικών και ήταν άνεργος, ο στενός του φίλος Mazz τον μετέφερε από το Jacksonville στο Port St. Lucie (Florida), προσφέροντας του πρώτα απ’ όλα ηθική υποστήριξη. Δουλεύοντας μαζί με τον Mazz ο Dave δημιούργησε κάποια συγκροτήματα όπως ήταν οι Hlubek & Friends, Southern Jam Band και οι Southern Rock Legends (όπου συμπεριελάμβαναν στη σύνθεση και κάποια πρώην μέλη των Lynyrd Skynyrd και των Blackfoot). Αφού πήρε τη ζωή του στα χέρια του και πάλι ο Hlubek, συνεργάστηκε επίσης και με άλλα συγκροτήματα, όπως οι Dixie Allstars, που στην πορεία μετονομάστηκαν σε Southern Rock Allstars, ο οποίοι ιδρύθηκαν με τον αδικοχαμένο drummer Jakson Spires (Blackfoot). Ενώ πήρε μέρος και στο tribute σχήμα των Dixie Jam Band, που έγινε ως φόρο τιμής στον πρώην τραγουδιστή των Hatchet, Danny Joe Brown (RIP).
Εκτός από το γράψιμο των επιτυχιών όπως τα “Flirtin’ With Disaster”, “Gator Country”, “Whiskey Man” και του “Fall Of The Peacemakers”, όπου μέσα από τους Molly Hatchet έγινε γνωστός παγκοσμίως, ο Hlubek έγραψε και μουσική για κάποια soundtracks ταινιών, όπως τα “Monster”, “Dukes Of Hazzard”, “Suspect Zero” και “Delta Farce”.
Οι Molly Hatchet θα ξαναενωθούν στα μέσα της δεκαετίας του '90 κάνοντας περιοδείες, κάπως έτσι λοιπόν ανέκτησαν το ύφος και την δόξα των χαμένων ημερών τους. Έτσι τον Ιανουάριο του 2005 ο Hlubek επανήλθε ξανά στους Molly Hatchet. Αλλά λόγω των προβλημάτων υγείας που είχε ο David Hlubek, δεν έκαναν πολλές συναυλίες, αλλά ήταν ακόμα ενεργό μέλος όπου κατέγραφε και έπαιζε στα album του group, μέχρι το θάνατο του στις 3 Σεπτεμβρίου του 2017.
Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκαν μέσω της σελίδας στο Facebook των Molly Hatchet, η οποία συνοδεύτηκε από την εξής δήλωση... “Dave was one of the founding lead guitarists of Molly Hatchet. Amongst his many contributions to southern rock is “Flirtin’ with Disaster.” Our condolences and our prayers go out to his family during this time of loss. He will be missed but never forgotten, as the music lives on through his legacy in Molly Hatchet.”
 
 
 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ DAVE HLUBEK                                                                                                                          MOLLY HATCHET                                                                                                                                            Molly Hatchet [1978]
Flirtin’ With Disaster [1979]
Beatin’ The Odds [1980]
Take The Prisoners [1981]
No Guts… No Glory [1983]
The Deeds Is Done [1984]
Double Trouble Again [1985]
Live At The Agora Ballroom Atlanta Georgia, 1979 [2000]
Greatest Hits Live [2003]
Warriors Of The Rainbow Bridge [2005]
Southern Rock Masters [2008]
Flirtin’ With Disaster, Live [2008]
Justice [2010]
SOUTHERN ROCK ALLSTARS
Crazy Again [1999]
Danger Road [2002]
Trouble’s Comin’ Live [2004]
DIXIE JAM BAND
Jammin’ For DJB Live [1999]
 
Υ.Γ.
Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα «φεύγουν», μόνο όταν τους αποχαιρετά η μνήμη μας, αλλά όμως με το μουσικό τους έργο (μικρό ή μεγάλο) θα είναι για πάντα κοντά μας, έτσι κερδίζουν την αθανασία. Μουσικοί που έφυγαν από τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά που μας άφησαν-κληροδότησαν ένα σπουδαίο και μοναδικό μουσικό έργο σαν παρακαταθήκη. Αυτό το μουσικό τους έργο είναι παρόν κάθε φορά που ακούμε ξανά και ξανά την μουσική τους, που μας συνοδεύει και δεν θα πρέπει με τίποτα μα με τίποτα να ξεχαστεί. Ένα έργο λοιπόν, που τους έδωσε την μόνη αθανασία, την καλλιτεχνική αθανασία, αν τους ξεχάσουμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας, όποιος δε κοιτά στο παρελθόν της αγαπημένης του μουσικής, πολύ απλά δεν έχει μέλλον. Αν και ο θάνατος είναι η οριστική παύση όλων των λειτουργιών, τα μουσικά έργα όλων αυτών των καλλιτεχνών που έχουν φύγει από τη ζωή, θα υπάρχουν για πάντα κι όταν εμείς δεν θα είμαστε πια εδώ. Ενώ θα σβήσουν από την μνήμη μας μόνο όταν σβήσουμε κι εμείς.
RIP                                                                                                                                                                     Danny Joe Brown (10-Μαρτίου-2005)                                                                                                               Duane Roland (19-Ιουνίου-2006)                                                                                                                      Riff West (19-Νοεμβρίου-2014)                                                                                                                    Banner Thomas (10-Απριλίου-2017)                                                                                                               Dave Hlubek (3-Σεπτεμβρίου-2017)
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.