Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 22:35:46

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 80's "HARD ROCK & HEAVY METAL" Μέρος 1ο.

KEIMENO: ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ

HARD ROCK & HEAVY METAL ΔΙΣΚΟI

ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1980

 

(ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ)

 

 

HEAVY METAL THUNDER 

 

Ποιος θα το περίμενε αυτό; Την αναβίωση μιας μουσικής η οποία για την πλειοψηφία του Metal κοινού θεωρείται νεκρή εδώ και πολλά χρόνια.Έγιναν όμως αρκετά πράγματα όπως, επανασυνδέσεις συγκροτημάτων που ούτε καν θα είχε ποτέ φανταστεί κανείς, επανεκδόσεις δεκάδων παλιών δίσκων (και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή), της δεκαετίας του '80. Νέα συγκροτήματα που προσανατολίζουν τον ήχο τους στη δεκαετία του '80, νέα καταστήματα δίσκων σε όλο το κόσμο εξειδικευμένα στο παλιό βινύλιο. Ακόμη και ο εμπορικός Heavy Metal τύπος στρέφει τη προσοχή του στις παλιές εποχές.
Τι συμβαίνει πια; Γιατί όλη αυτή η  ξαφνική επιστροφή; Μήπως ξαφνικά μυρίστηκαν όλοι την απέραντη ανεκμετάλλευτη παλιά δισκογραφία; Μήπως στέρεψαν οι ιδέες; Μήπως τελικά κατάλαβαν όλοι ότι το «νέο Metal» δεν καταλήγει πουθενά; Η αλήθεια, νομίζω, βρίσκετε κάπου στη μέση. Αυτό που μας δίνει ελπίδα, είναι ότι αρχίζει να επανέρχεται το πνεύμα των παλιών ημερών. Όσοι πρόλαβαν και έζησαν αυτές τις πρώτες εποχές του Heavy Metal, κυρίως η δεύτερη γενιά, της δεκαετίας του '80, θα καταλάβουν τι εννοώ.Το Heavy Metal ήταν τρόπος ζωής διότι, δεν υπήρχε άλλος τρόπος ζωής που να εκφράζει τις ανήσυχες επαναστατικές ψυχές του τότε.
 
EDDIE H ΑΠΟΛΥΤΗ 80'S MASCOT
 
Υπήρξαν άπειρες κυκλοφορίες δίσκων μέσα στην δεκαετία του 1980. Μεταξύ των οποίων, υπήρξαν αξιόλογες δουλείες με διαχρονικό χαρακτήρα, αλλά φυσικά και κάποιες που απλά ήταν για τα σκουπίδια. Αυτό το λέω, για να μην τα ωραιοποιούμε όλα στην δεκαετία του 1980, την οποία έζησα από κοντά (από το 1982-83), όσον αφορά το Heavy Metal. Ξέρω ότι οι πρώτες ημέρες του Heavy Metal των 80's ήταν παρά πολύ δύσκολες. Αφού δεν υπήρχαν καθόλου έντυπα, ράδιο, τηλεόραση για να ασχοληθεί με το Metal, όλοι το κατέκριναν και το έστηναν στον τοίχο. Οι πολέμιοι του θριαμβολογούσαν έλεγαν πως τα ψωμιά του έχουν τελειώσει, το δεινοσαυρικό, ξεπερασμένο και αντιδραστικό Heavy Metal, έλεγαν, έχει οριστικά πεθάνει. Αλλά ο ασθενής επέζησε, πρώτα μια γερή Garage Rock ‘N' Roll ένεση και κατόπιν ένα παλιρροιακό κύμα απ' όλες τις γωνίες του πλανήτη με νέα συγκροτήματα που ξεπηδούσαν από υπόγεια και αποθήκες.
 
 
Τι να πρωτοθυμηθώ από αυτήν τη δεκαετία; Τους φίλους που ακούγαμε μαζί κάποιο νέο δίσκο, οι οποίοι τώρα δεν ασχολούνται καν με το Metal. Σάββατο πρωί βόλτα στα δισκάδικα για αγορά δίσκων (οποίος  λέει πως ήταν μεταλλάς στα 80's, τσεκάρετε τα βινύλια του, εκεί κρίνεται) και μετά τροχάδην στο σπίτι για ακρόαση. Τα βράδια σε κάποιο Rock - Metal club, με air guitar και headbanging, διάφορα πάρτι με Rock-Metal μουσική, καμάκι αλλά και χυλόπιτες όπως ήταν αναμενόμενο. Που και που κάποιες συναυλίες... Rory Gallagher, UFO, Saxon, Motorhead, Iron Maiden, Black Sabbath, B.O.C., Running Wild, Uriah Heep.
Το απόλυτο Heavy Metal Festival στο Donington (England), το βλέπαμε και χαζεύαμε (που δεν μπορούσαμε να πάμε, τότε). Δερμάτινα σταυροκουμπωτά, παντελόνια σωλήνα, αθλητικά μποτάκια, T-shirts, μακριά μαλλιά, κονκάρδες, ραφτά, ο Eddie η απόλυτη mascot, περικάρπια με ή χωρίς καρφιά, το evil sign, stagediving, air guitar (ο φωτογράφος Rob Loonhouse εγκαινίασε το παίξιμο της αόρατης κιθάρας που βλέπουμε στα club και στις συναυλίες σήμερα, αφού ανέβηκε μαζί με τους Iron Maiden με μια χάρτινη Flying V κιθάρα).
Το NWOBHM (ο συντάκτης της μουσικής εφημερίδας "Sounds" Alan Lewis, βάφτισε αυτό το νέο ρεύμα του Metal σαν, New Wave Of British Heavy Metal). Διάφορα clubs όπως... Victoria - Ombre - Rainbow - Χωρίς Ανάσα και άλλα Metal clubs. Μουσικοί από τον χώρο του Heavy Metal που χάθηκαν άδικα (R.I.P.). Φίλοι που χάθηκαν, αυτές είναι κάποιες από τις εικόνες που έχω στο μυαλό μου όταν θυμάμαι αυτή τη δεκαετία.

 ImageGUNS 'N' ROSES

Είναι ν' απορεί κανείς για το ποια θα ήταν η τύχη της Metal σκηνής σήμερα, αν δεν υπήρχαν κάποιοι Iron Maiden, Judas Priest, Motorhead, Metallica, Slayer, Def Leppard, Twisted Sister, Bon Jovi κ.α. Από πολλούς θεωρήθηκε πως είναι η θορυβώδεις δεκαετία. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι σίγουρα από τους πιο αισιόδοξους που θα μπορούσε να έχει μια δεκαετία, σε σχέση μάλιστα με τις πένθιμες κωδωνοκρουσίες των 70's! Στην πραγματικότητα, το Heavy Metal ήταν η μουσική έκφραση που υπέφερε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, στις αρχές της δεκαετίας του '80, καθώς οι απανταχού ειδικοί της μουσικής βιομηχανίας το χαρακτήρισαν νεκρό σαν είδος. Μας είπαν να ξεχάσουμε τα μανιασμένα solos, που σε έκαναν να αισθάνεσαι τη δύναμη και το πάθος της ηλεκτρικής έντασης να σε συνεπαίρνουν. Μας είπαν ακόμα ότι η εποχή των μακρυμάλληδων τραγουδιστών με τα στενά παντελόνια, είχε περάσει ανεπιστρεπτί. Μα δεν κατάφεραν να μας πείσουν.
Οι ορδές των fans του Heavy Metal δεν συμμερίστηκαν ποτέ αυτή την άποψη. Πάλεψαν με νύχια και με δόντια γι' αυτή τη μουσική που αγαπούσαν, για να τη δουν κάποτε να παίρνει τη θέση που της αξίζει στην παντοδύναμη μουσική βιομηχανία. Τελικά, κατάφεραν σαν ένα παλιρροιακό κύμα να περάσουν τους ωκεανούς και  να κατακλύσουν ακόμη και την πιο μακρινή γωνία της Γης. Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, Αυστραλία...
 
ΚΙSS
 
Αν το Metal, με ονόματα όπως οι AC/DC, οι KISS, οι Black Sabbath, οι Aerosmith, ο Alice Cooper και οι Led Zeppelin, γνώριζαν επιτυχία στα 70's, σε αυτή εδώ την δεκαετία έφτασε ακόμα πιο ψηλά. Μια δεκαετία εκρηκτική, που αναμφίβολα πρόσφερε μια πολύ μεγάλη ποικιλία σε μουσικά είδη. Μια δεκαετία που, για να τη χαρακτηρίσω με δυο λόγια, θα δανειστώ τον τίτλο του άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Whitesnake το 1980, "Ready An' Willing".Σε όλους αυτούς τους ταγμένους και αφοσιωμένους οπαδούς της δεκαετίας του ‘80, είναι αφιερωμένο το άρθρο αυτό.
Για να γιορτάσουμε λοιπόν, αυτά τα δέκα τιτάνια χρόνια, (για να θυμηθούν κάποιοι, και να μάθουν κάποιοι άλλοι), θα σας παραθέσω γύρω στους 500 (ναι! καλά διαβάσατε) σπουδαίους, καλύτερους, αγαπημένους  δίσκους αυτής της δεκαετίας. Αν σκεφτεί κανείς ότι κυκλοφορήσαν αυτή την δεκαετία δεκάδες χιλιάδες δίσκοι, σίγουρα αυτοί που προτείνονται είναι σταγόνα στον ωκεανό. Όποιος σέβεται τον εαυτό του και θέλει να έχει μια καλή  και αντιπροσωπευτική δισκοθήκη (από τα καλύτερα μουσικά είδη), από αυτή την δεκαετία, ιδού η ευκαιρία για να την φτιάξει. Όποτε πηγαίνεται στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος αυτού, για να δείτε την προτεινόμενη δισκογραφία...
 

 

Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος