Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 23:21:42

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα στους "Spitfire"

Οι Spitfire είναι από τα πλέον  διάσημα συγκροτήματα στο χώρο του ελληνικού heavy metal και μάλιστα το πρώτο που είδε δίσκο του εν έτη 1987 να πηγαίνει εξωτερικό και να παίρνει καλές κριτικές με αποκορύφωμα την περιβόητη κριτική από το πολύ αυστηρό Kerrang

11908_logo

Ας τα πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχη οι Spitfire ιδρύθηκαν το 1984 από τον κιθαρίστα Ηλία Λογγινίδη ,ο όποιος πριν έπαιζε στους Foxes μαζί με τον Τόνυ Ενταξιακή (μετέπειτα Douglas).

spitfire_1984

Η αρχική σύνθεση των Spitfire ήταν :Ντίνος Κωστάκης-Φωνητικά ,Ηλίας Λογγινίδης-Κιθάρες ,Θάνος Κρεμάλας-Μπάσο ,Κώστας Κυριακίδης-Τύμπανα και Γιώργος Βελέντζας-Πλήκτρα.

 

Με αυτήν την σύνθεση άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε δίκες τους συνθέσεις και να εμφανίζονται σε διάφορα club για συναυλίες .Κομμάτια που έπαιζαν κατά την διάρκεια 1984-1985 ήταν τα:Lead me on,Lady of the night,Street Fighter,Back to zero,Dead City,Guilty Dreams  και το I'm Running .Κάποια μπήκαν στο πρώτο τους album κάποια έμειναν στην άκρη ,στο μεγάλο αρχείο από demo διαμάντια τους που έχει ο Ηλίας Λογινιδης .Κατά την διάρκεια ενός festival που έγινε στο Αμερικανικό κολλέγιο στην Αθήνα το 1985,συναντηθηκαν με τον Γιάννη Κουτουβο ,ο όποιος ήταν μάνατζερ και αργότερα στέλεχος της EMI .Τους ρώτησε αν ήθελαν να τους κανονίσει κάποιες συναυλίες και αν ήθελαν να δώσει το demo τους στην ΕΜΙ. Εκείνοι δεχτήκαν και εκείνη την εποχή είδαν για πρώτη φορά κομμάτια από το demo τους να παίζονται στο ραδιόφωνο .

1986-88

Το 1986 η ΕΜΙ τους προτείνει να υπογράψουν συμβόλαιο για ένα δίσκο και με την επιλογή της ΕΜΙ για δεύτερο .Εκείνοι δεχτήκαν και την άνοιξη του ιδίου έτους τους έγινε πρόταση να ανοίξουν την συναυλία τον Saxon στην Αθήνα.

Η συναυλία ήταν εξαιρετική ,παρόλο που υπήρχαν κάποια προβλήματα όσο αφορά τον ήχο της κιθάρα, τα όποια ευτυχώς φτιαχτήκαν αμέσως μετά το δεύτερο κομμάτι και όπως είχε πει σε συνέντευξη του ο Ηλίας Λογινιδης ,τα μελή των Saxon,με μπροστάρη τον Biff Byford ,είχαν κάτσει πίσω από την σκηνή και τους εμψύχωναν!

Το καλοκαίρι του ιδίου έτους ,μεταξύ Ιουλίου και Αύγουστου ,μπήκαν στα Sierra Studios για τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους album.Ο χρόνος που είχαν ήταν μόνο 50 ώρες και στο τέλος τους έδωσαν κι άλλες  20 δώρο .Παρόλα αυτά ο χρόνος ήταν εξαιρετικά λίγος και ενώ είχαν τελειώσει τις ηχογραφήσεις τα μισά κομμάτια έμεναν αμιξαριστα .Παρόλα αυτά μετά από κόπο ο δίσκος ολοκληρώθηκε αλλά δυστυχώς τι μέλλον τους επιφύλαξε κάτι πολύ άσχημο .Λίγο με την ολοκλήρωση του δίσκου ο τραγουδιστής Ντίνος Κωστάκης κτυπάει πολύ άσχημα σε ατύχημα με την μηχανή του και πέφτει σε κώμα για 2 χρονιάσματα από 2 χρόνια άκουσε το δίσκο όπου τραγουδούσε ,μόνο που είχε υποστεί πολύ σοβαρές κακώσεις και είχε πάθει απώλεια μνήμης ,με αποτέλεσμα να μην θυμάται σχεδόν τίποτα από εκείνη την εποχή ,ούτε καν να αναγνωρίζει τα υπόλοιπα μελή του συγκροτήματος που ήταν χρόνια φίλοι .Από τότε ο Ντίνος Κωστάκης δεν έχει εμφανιστεί πουθενά και οι τελευταίες πληροφορίες που είχα λένε πως ακόμα βασανίζετε από τις κακώσεις που είχε από αυτό το ατύχημα .

Τα υπόλοιπα μελή του συγκροτήματος έπρεπε να συνεχίσουν όμως παρόλο τις δυσκόλιες και τρομερή απώλεια αυτή ,μιας και φωνή σαν του Κωστάκη πολύ σπάνια βρίσκεις και αναμφίβολα η φωνή του αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ατού του συγκροτήματος .Ο δίσκος κυκλοφορεί και το όνομα του είναι "First Attack".Τον δίσκο αυτόν τον άκουσε μετά από 2 χρόνια ο Ντίνος .Η κριτικές που πηρέ ήταν θριαμβευτικές και από τον εγχώριο και από τον ξένο τύπο με αποκορύφωμα την κριτική του Κerrang το όποιο του έβαλε 3/5,φοβερη βαθμολογία για ένα τόσο αυστηρό περιοδικό. Η ατάκα του κριτικού του Κerrang έχει μείνει στην ιστορία "Μεταλ δίσκο από την Ελλάδα ?Είναι σαν να προσπαθείς να βρεις παρθένα στο λεωφορείο των Motley Crue ! " Κομμάτια όπως το "Lead Me On","Evil Thoughts Around" και η κλασσική μπαλάντα "Whispers" παίζουν συνεχώς στο ραδιόφωνο. Εκείνη την περίοδο είχαν κλείσει συναυλία στην Κύπρο και εξαιτίας του ατυχήματος του Κωστάκη έπρεπε να βρουν τραγουδιστή επειγόντως .Γι'αυτο ζήτησαν την βοήθεια του Cornelius των Douglas,o oποιος δέχτηκε και έτσι πραγματοποιήθηκε η συναυλία.

Το συγκρότημα όμως έπρεπε να βρει μόνιμο τραγουδιστή και τελικά τον βρήκε στο πρόσωπο του Μίκη Σινγκρου ,ο όποιος τραγουδούσε blues αλλά δεν είχε πρόβλημα να τραγουδήσει τα κομμάτια τους .Το 1987 βγάζουν video clip του "Evil Thoughts Around" το όποιο παίζεται στην κρατική τηλεόραση .Στο video φαίνετε να παίζει η τότε σύνθεση του συγκροτήματος με τον Σινγκρου στα φωνητικά ,αλλά η μουσική είναι playback από τον δίσκο .Εκείνη την περίοδο το συγκρότημα παίζει σε διάφορα μέρη σε Ελλάδα και Κύπρο .Όμως τότε άρχισαν τα πρώτα προβλήματα μεταξύ των μελών του συγκροτήματος με αποκορύφωμα την παράσταση στο Θέατρο Βράχων ,το ίδιο έτος ,όπου δεν εμφανιστήκαν τα μισά μελή της μπάντας .Το  συγκρότημα για ένα χρόνο περίπου έμεινα στον πάγο. Όλα τα μελή του, πλην του Ηλία, έφυγαν και ακλούθησαν το δικό τους δρόμο με πιο  γνωστό τον Κώστα Κυριακίδη που ίδρυσε τους πολύ κάλους Raw Silk.To 1989 o Ηλίας προσπαθεί να επαναφέρει τους Spitfire .Ήρθε σε επαφή με τον κιθαρίστα/τραγουδιστή Τάκη Τσαμουροπουλο ,ο όποιος έπαιζε σε ένα συγκρότημα τους Alien και είχε επίσης συμμετάσχει στον 1ο δίσκο τον Ριφιφί και μαζί με τον Φώτη Αναγνώστου(νυν Casus Belli),ο όποιος πριν έπαιζε στους Tanat's Inc Nigel Foxe's Inc με το ψευδώνυμο Wolf και τον Γιώργο Μανιάτη σχηματίζουν την σύνθεση της  μπάντας, η όποια θα αποδεδειχθεί από της πιο πτυχωμένες ,μετά την πρώτη και κλασσική .Το συγκρότημα όμως είχε πάλι προβλήματα να αντιμετωπίσει. Εξαιτίας νομικών θεμάτων δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσου πλέον το όνομα Spitfire για αυτό και το άλλαξαν σε κάτι πιο κοντινό σε  Speedfire .

1994

Σαν Speedfire πλέον ξεκινούν περιοδεία στην Ελλάδα και ηχογραφούν καινούργια κομμάτια .Η Molon Lave τους έκανε πρόταση να τους βγάλει εκείνη το νέο τους δίσκο .Όμως τα οικονομικά της εταιρίας δεν ήταν πολύ καλά για να ηχογραφηθεί studio δίσκο ,για αυτό και ο George Osmak(διευθυντής της Molon Lave) τους πρότεινε να ηχογραφήσουν ένα live δίσκου που θα περιέχει μέσα τα νέα τους κομμάτια .Αυτό θα είχε λιγότερο κόστος για την εταιρία. Η μπάντα δέχτηκε .Η ηχογράφηση έγινε στο Ροδον το 1990 και από τα Sierra Mobile Studio.Ο δίσκος ονομάστηκε "100% Live" και είναι ότι ακριβώς λέει. Δεν έγινε καμία παρέμβαση στο studio,το μόνο που διορθώθηκε ήταν η ένταση του ήχου των οργάνων ώστε να ακούγονται αρμονικά. Ο δίσκος είχε 8 κομμάτια από τα όποια τα 5 ήταν καινούργια .Η περιοδεία συνεχίστηκε κανονικά  και έπαιζαν τα νέα τους όπως και μερικά από τα κλασσικά τους του πρώτου δίσκου .Επίσης τότε έπαιζαν και ένα κομμάτι το "Danger in the world" το όποιο δεν μπήκε στο "100% Live" και συμφώνα με τον Ηλία αυτή η σύνθεση υπήρχε από το 1988!Ομως και πάλι άρχισαν τα προβλήματα μεταξύ των μελών του συγκροτήματος .Οι σχέσεις μεταξύ των μελών χάλασαν και πάλι με αποτέλεσμα το 1991 να φύγουν όλοι και ο Ηλίας να παραμείνει πάλι μονός να παλεύει για την σωτηρία του συγκροτήματος .Εκείνη την εποχή ο Ηλίας κατάφερε να κερδίσει πάλι το όνομα Spitfire,ενώ δυο πρώην μελή του συγκροτήματος οι Τάκης Τσαμουροπουλος και Φώτης Αναγνώστου , μαζί με τον drummer Μίκη Γκιουλη (νυν Casus Belli) έφτιαξαν ένα συγκρότημα με το όνομα Speedfire.Ηχογράφησαν ένα demo και διαλυθήκαν αμέσως μετά. Ένα κομμάτι από αυτό το demo μπήκε στην συλλογή Warzone XX του θρυλικού περιοδικού Metal Invader.

Το 1993 ο Ηλίας προσπαθεί να βρει καινούργια μελή .Ένας παλιός γνωστός ο Θανάσης Κρεμυδας επιστρέφει και μαζί με το Αλέξ Μπαλακακη(φωνητικά), γνωστό και  ως Hannibal,με τον Γιώργο Ασπιοτη(πλήκτρα),που έπαιζε στους Nightfall και τον Λάμπη Καστανά (τύμπανα),δημιουργείται η νέα σύνθεση της μπάντας. Ηχογραφούν ένα demo την ιδία χρόνια στα Rock Palais Studios .Το demo αυτό περιέχει κομμάτια όπως τα Set me free,Master of my heart,Lonely lie, Everlasting Love.Το Everlasting Love σε αυτή την demo μορφή μπήκε επίσης  στην συλλογή Warzone XX του περιοδικού Metal Invader.Μετά από λίγο καιρό φεύγει ο Θανάσης Κρεμυδας και την θέση του παίρνει ο Μάκης Κολλιας. Το συγκρότημα ξεκάνει περιοδεία σε όλη την Ελλαδα. Το 1995 την θέση του Κολλια παίρνει ο Κώστας Μακρυκωστας. Την ιδία χρόνια ανοίγουν τις συναυλίες των Iron Maiden. Εκείνη την εποχή στις συναυλίες τους παίζουν ένα καινούργιο κομμάτι το Macedonia,το όποιο όπως δείχνει το όνομα του είναι αφιερωμένο στην ελληνικότητα της Μακεδονιας.

1996_live_iron_maiden

Το 1996 o Hannibal φεύγει από την μπάντα. Μετά την αποχωρήσει του έκανε τα φωνητικά στο δίσκο Sign of the rage των Power Crue .Όμως την ιδία χρόνια οι Iron Maiden κάνουν πρόταση στους Spitfire ανοίξουν τις συναυλίες τους στην Ελλάδα .Ο Ηλίας προτείνει στο Τάκη Τσαμουροπουλο να ξαναγυρίσει στην μπάντα για μερικές συναυλίες. Με αυτήν την σύνθεση άνοιξαν τις συναυλίες των Iron Maiden.

Μετά το τέλος της περιοδείας ο Τσαμουροπουλος έφυγε και την θέση πηρέ ο Πάνος Δεδες (νυν Casus Belli).O Λάμπης Καστανάς  φεύγει και την θέση παίρνει ο Γιώργος Μανιάτης. Σαν δεύτερος κιθαρίστας έρχεται ο Μιχάλης Περαντινος (νυν Arpyian Horde).

19971

Με αυτήν την σύνθεση το 1997 ηχογραφούν ένα demo πάλι στα Rock Palais Studios.Το demo αυτό περιέχει κομμάτια σαν τα King of the mountain,I am ready και επαναηχογραφησεις παλαιοτέρων κομματιών όπως τα Danger in the world και Taste the fire.Την εκτέλεση αυτή του Taste the fire μπορείτε να τη ακούσετε στο επίσημο site του συγκροτήματος (www.spitfire.gr) .Αμέσως μετά φεύγει ο Μανιάτης και έρχετε Mark Cross(νυν Firewind και Outloud).Μόνο μια συναυλία έγινε με την σύνθεση αυτή στην Γλυφάδα. Το 1998 ο Πάνος Δεδες , Γιώργος Μανιάτης και Μιχάλης Περαντινος έφυγαν. Ο Hannibal γύρισε ,στη δεύτερη κιθάρα ήρθε ο Τάσος Γριπεος και ο Gus Richard στο μπάσο.Με αυτήν την σύνθεση ηχογραφούν ένα promo στο studio του Mark.Το promo αυτό ονομάστηκε Promo 1998 και περιέχει 5 κομμάτια τα Many Lies,Why Me,Icarus,Underground και I'm ready.Στο Why Me συμμετέχει και η Julie Machino.Το promo αυτό διέρρευσε προς τα έξω με αποτέλεσμα να ακουστεί από τον κόσμο και να πάρει πολύ καλές κριτικές.

Το συγκρότημα ξεκάνει περιοδείες στην Ελλάδα παίζοντας παλιά και νέα κομμάτια όπως και διασκευές μεγάλων ξένων συγκροτημάτων σαν τους Judas Priest.Αυτό κράτησε μέχρι 1999 όπου και εμφανιστήκαν για τελευταία φορά στο An Club με τον Γιώργο Καρακόλια στα τύμπανα .Μετά ο Ηλίας κουρασμένος πλέον από τις συνεχείς αλλαγές και το πρόγραμμα του συγκροτήματος τους έβαλε στον πάγο .Αυτό κράτησε μέχρι το 2004 όπου και έκαναν μια εμφάνιση στο Μύλος Club,στην Θεσσαλονίκη με τον Βασίλη Αξιωτη στα φωνητικά, Λεωνίδας Πετρόπουλος-Μπάσο, Πάνος Χατζιοαννιδης-Κιθάρα, Γιώργος Ασπιώτης-Πλήκτρα και Mark Cross-Τύμπανα .

2009

Το 2006 είναι η χρόνια που θα σηματοδοτήσει την επαναφορά των Spitfire.Εκείνη την χρόνια επιστρέφει ο Hannibal και ανοίγουν την συναυλία των Dokken στο Gagarin Club στην Αθήνα .Αμέσως μετά το συγκρότημα μπαίνει στο studio και προετοιμάζεται για νέο δισκογραφικό χτύπημα. Η σύνθεση του συγκροτήματος πλέον είναι Hannibal-φωνητικά ,Λογινιδης-κιθάρες, Πάνος Χατζιοαννιδης-κιθάρες, Νίκος Μιχαλακακος(έπαιζε και παίζει ακόμα στους Ragenheart)-μπάσο. Με αυτήν την σύνθεση ηχογραφούν το Die Fighting που κυκλοφορεί το 2009.Τα τύμπανα είναι προγραμματισμένα από υπολογιστή. Στον δίσκο αυτόν ,που περιέχει 13 κομμάτια ,ακούμε επανεκτιμήσεις παλαιοτερων κοματιων από το 100% Live,από demos καθως και του promo και γενικοτερα συνθεσεις που υπηρχαν από το 1990 μεχρι το 2006  καθως και καινουργια κοματια.Στο διαστημα αυτό μπαινουν ακομα δυο νεα μελη οι Κωστας Τσουμπρης-πληκτρα και Μανος Ματσος(που επισης τωρα παιζει στους Karmic Link).Με αυτην την συνθεση ξεκινουν περιοδειες που κρατουν μεχρι σημερα και ανοιξαν τις συναυλιες  που εκαναν οι Scorpions το 2009 σε Πειραια και Λαρισα.

 

      

 

 

Δισκογραφία

 

                                    First Attack                                      

first_attack_ 
Released in 1987 by EMI
    Rereleased in 2002 by Unisound/EMI

 

1. Street Fighter 2.Lead Me 3.Whispers 4.Lady of the Night 5.Explosion 6.Walk Alone 7.Evil Thoughts around 8.Guilty Dreams

Ντίνος Κωστάκης-Φωνητικά , Ηλίας Λογινιδης-Κιθάρες , Κώστας Κυριακίδης-Τύμπανα , Θάνος Κρεμυδας-Μπάσο ,  Γιώργος Βελετζας-Πλήκτρα

 

 

100% Live

100_live
Released in 1991 by Molon Lave

 

1. Lead me on 2.What do you want 3.Tears 4.Lady of the night 5.Fool enough 6.Taste the fire 7.Kid of rock'n'roll 8.Whisper

Tακης Τσαμουροπουλος-Κιθαρα, Φωνητικα, Ηλίας Λύγινης-Κιθάρα, Φώτης Αναγνώστου-Μπάσο, Γιώργος Μανιάτης-Τύμπανα

 

 

                                                             Promo 1998           

promo_1998
 Released in 1998(Self Released)

 

                             1. Many Lies 2.Why Me? 3. Icarus 4.Underground 5.I'm ready

Αλέξ  "Hannibal" Μπαλακακης-Φωνητικά , Ηλίας Λογινιδης-Κιθάρα , Τάσος Γριπεος-Κιθάρα , Gus Richard-Μπάσο , Mark Cross-τύμπανα Guest: Julie Machino- δευτερα φωνητικά στο Why Me?

 

 

                                                            Die Fighting

   Released in 2009 by Emotion Art Records

 

1.The King of The Mountain 2.Gates of Fire 3.Underground 4.Die Fighting 5.Icarus 6.Macedonia 7.Taste The Fire 8.Danger in the World 9.I'm Ready 10.Release Power 11.Everlasting Love 12.Fool Enough 13.Acoustic Medley (Live 2006 @ Gagarin Club, Athens)

Αλέξ  "Hannibal" Μπαλακακης-Φωνητικά , Ηλίας Λογινιδης-Κιθάρα , Πάνος Χατζιοαννιδης-Κιθάρα , Νίκος Μιχαλακακος-Μπάσο

 

κείμενo Λεωνίδας Σγούρδας