Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 04:54:15

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα "Epica"

epica

 

 

 

 

 


Οι Epica δημιουργήθηκαν στο Limbourg, στην Ολλανδία από τον πρώην κιθαρίστα των After Forever Mark Jansen.

O δεύτερος κιθαρίστας Ad Sluijter ήταν προηγουμένως μέλος των Cassiopeia και των Αfter Forever, όπως και ο πληκτράς Coen Janssen και ο drummer Jeroen Simons, ενώ ο μπασιστας Yves ''Enuresor'' Huts έχει διατελέσει μέλος των Axamenta.

epica

Οι Epica στα φωνητικά εκπροσωπούνται από την mezzo-soprano Simone Simons.Συνεχίζοντας την δημοφιλή πιά παράδοση των gothic metal συγκροτημάτων με γυναικείες φωνές.Για μια μικρή χρονική περίοδο αυτό το νέο σχήμα ονομαζόνταν Sahara Dust. Εντούτοις, με την προσθήκη των Simone Simons και Jeroen Simons η μπάντα υιοθέτησε το όνομα Epica, προς τιμήν των Kamelot.

Η έναρξη της συνεργασίας τους με τον Sascha Paeth στη θέση του παραγωγού ήρθε με το άλμπουμ The Phantom Agony, προσφέροντας gothic metal που εμποτισμένο με τα χορωδιακά φωνητικά της Simone και τα γρυλίσματα του Jansen, έδωσαν στη μπάντα άμεση επιτυχία με το να τους εκτιναξει κατ' ευθείαν στα ολλανδικά charts. Στη περιοδεία  τους   σε όλη την Ευρώπη τον Απρίλιο και Μάιο του 2004  υποστηριζόταν από το single Cry For The Moon. Εμφανίστηκαν σε φεστιβάλ όπως τα Wave Gotik Treffen στη Λειψία, το Graspop στο Βέλγιο και το Rock The Nations στην Κωνσταντινούπολη. Η μπάντα συμμετείχε, μαζί με τους Nightwish, στο Metal Female Voices Fest II  που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Το νέο άλμπουμ ολοκληρώνεται στα τέλη του 2004 με φιλοξενούμένο τον frontman των Kamelot Roy Khan, στο κομμάτι ''Trois Vierges, γραμμένο συγκεκριμένα για το soundtrack της ταινίας Joyride. Η Simone Simons εμφανίστηκε ως guest star στο βιντεοκλίπ των Kamelot για το The Haunting.Τον Οκτώβριο, αποχωρεί από τους Epica ο drummer Jeroen Simons.Παρʼ όλα αυτά, οι Epica άρχισαν τις ηχογραφήσεις του νέου τους άλμπουμ, χρησιμοποιόντας τον ντράμερ των God Dethroned, Ari?n van Weesenbeek. Το DVD ProgPower USA VIII- περιελάμβανε τα Mother Of Light και Consign To Oblivion. Είναι πραγματικά άξιο απορίας και προσοχής πως είναι δυνατό ένα group να έχει τόσες επίσημες κυκλοφορίες μέσα σε τόσο σύντομο σχετικά διάστημα.Αυτό το ρίσκο,  που πήραν οι Ολλανδοί μόνο σε κακό δεν τους έχει βγει. Με  τέτοιο γρήγορο βήμα κατάφεραν σήμερα να θέσουν τον εαυτό τους ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του χώρου, διεκδικώντας μάλιστα και κάτι παραπάνω από αυτόν...Το "The Divine Conspiracy" βρίσκει τον Mark Jansen, ιδρυτή και mastermind του group, σε φάση ιδιαίτερης μουσικής ανησυχίας και τάση πειραματισμού, όπως δήλωνε άλλωστε και ο ίδιος.

Είναι κοινώς γνωστό ότι ίσως ο βασικός λόγος που οι Epica είναι αυτό που είναι σήμερα δεν είναι άλλος από τη Simone Simons. Για όποιον γνωρίζει λίγο καλύτερα τα πράγματα, όμως, η Simone ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Mark για να ξεπεράσει το στίγμα που του άφησαν οι After Forever και η καταπληκτική του δουλειά στα "Prison Of Desire" και "Decipher".

Τα χρόνια που πέρασαν από τότε, αντί να ξεθωριάσουν το όνομα του Mark, το μεγιστοποίησαν, καθώς από «θέση ισχύος» πλέον μπόρεσε να εξωτερικεύσει οτιδήποτε είχε στο μυαλό του με τη βοήθεια μιας αρκετά παιδευμένης μουσικά μπάντας και μιας εκκολαπτόμενης star όπως ήταν η Simone.Η Προσεγμένες συνθέσεις, με έμφαση στη μελωδία της φωνής, οι κιθάρες ,  που   συνδέουν και δένουν τα κομμάτια,  πότε αφήνει τον ακροατή να χάνεται σε αυτήν ακριβώς τη μελωδικότητα της φωνής της Simone και πότε να κουνά ρυθμικά το κεφάλι του με τις κιθάρες και την ορχήστρα, ενώ συχνά πυκνά να ταξιδεύει στα βάθη της ανατολής με μια ολόκληρη χορωδία να τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα. Η απόλυτη πλέον συνύπαρξη κλασσικής μουσικής και κλασσικών οργάνων με τις heavy κιθάρες και ασφαλώς  όσοι αγαπούν τη Simone!


Simone Simons - φωνητικά

Mark Jansen - κιθάρα
Ad Sluijter - κιθάρα
Jeroen Simons - ντραμίστας
Yves ''Enuresor'' Huts - μπασίστας

κείμενο:ΚΟΡΑΛΙ ΓΙΑΒΡΙΜΗ