Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 21:12:25

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

12 BEST AUSTRALIAN ΗΑRD ROCK & HEAVY METAL GROUPS

 
Σας έχουμε ετοιμάσει έναν ενδιαφέρον (θέλω να πιστεύω), κατάλογο συγκροτημάτων από τον χώρο του Hard Rock και του Heavy Metal, από την μακρινή αλλά συμπαθή Αυστραλία.
Έχουν πάντα ενδιαφέρον για μένα τέτοιου είδους λίστες, γιατί είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ψάξιμο στην δισκοθήκη μου, έτσι για να δούμε από πού ξεκίνησαν μερικά από τα πιο διάσημα μουσικά σύνολα που ακούμε και μας αρέσουν. Αλλά και μια ευκαιρία για εσάς (τους αναγνώστες), να χρησιμοποιήστε αυτή τη λίστα και να ανακαλύψετε κάποιον σπουδαίο Αυστραλό καλλιτέχνη που ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ πριν. Εάν νομίζετε ότι το γνωστότερο group της Αυστραλίας… είναι οι AC/DC, τότε σίγουρα κάνετε μέγα λάθος.
Αν έχετε κάποιες ερωτήσεις του τύπου «Ποιό είναι το πιο δημοφιλές Ηeavy Μetal μουσικό σχήμα από την Αυστραλία;» ή «Ποιο group από τον χώρο του Ηeavy Μetal ξεκίνησε στην Αυστραλία;». Τότε θεωρώ σίγουρο πως αυτή η λίστα θα απαντήσει και με το παραπάνω στις ερωτήσεις σας.
 
 
Τα συγκροτήματα που ακολουθούν από την μακρινή αυτή ήπειρο, είναι τόσο σκληρά που θα τυλίξουν την δυναμική μουσική τους γύρω από το κεφάλι σας, για τα καλά. Η Αυστραλία είναι αν μη τι άλλο μια αχανής ήπειρος, μια χώρα, αλλά και ένα νησί, που όσον αφορά τη μάζα της ως γη, είναι κοντά στο μέγεθος των ΗΠΑ ή της Ευρώπης, αλλά ο συνολικός πληθυσμός της χωράς αυτής είναι μικρότερος από αυτόν του Texas των ΗΠΑ. Οι πολίτες της, πίνουν μεγάλες ποσότητας μπύρες και whiskey και χρησιμοποιούν παράξενα αργκό λόγια, μπορεί όλα αυτά να είναι στερεότυπα, αλλά η Αυστραλία είναι επίσης μια ακμάζουσα μουσική σκηνή ήδη από τα μακρινά 60’s. Η χώρα αυτή, ήταν πάντα πεινασμένη για τον σκληρό δυνατό ήχο, από αυτά τα είδη που θεμελίωσαν δηλαδή το σκληρό Rock παντού παγκοσμίως.
Με την πάροδο των ετών πράγματι οι AC/DC, έκαναν πολύ υπερήφανη αυτή τη μακρινή χώρα, όπου τα τραγούδια τους έφτασαν σε παγκόσμιο επίπεδο και δημιούργησαν αμέτρητες επιτυχίες και πολλές-πολλές στρατιές αφοσιωμένων οπαδών.
Αυτά είναι λοιπόν μόνον μερικά, από τα ονόματα του σκληρού μουσικού χώρου, τα 12 Hard Rock και Heavy Metal σχήματα από την Αυστραλία που θα πρέπει ίσως να ξέρετε. Εάν δεν τα ξέρετε, τότε ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα και ψάξτε για να τα ακούσετε σύντομα. Στόχος μου είναι να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον και να αρχίσετε να ψάχνετε, έτσι ώστε να εμβαθύνετε λίγο περισσότερο στα μουσικά σύνολα από την Αυστραλία, όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο η αφετηρία. Μην νομίζετε λοιπόν ότι προσπαθώ να σας επιβάλω την άποψη μου, η δική σας προσωπική λίστα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την δική μου και το σέβομαι αυτό… απόλυτα.



1). AC/DC
Θα μπορούσε οποιαδήποτε άλλο σχήμα από την Αυστραλία να ξεπεράσει πραγματικά αυτή τη λίστα; Όχι, γιατί πολύ απλά έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια albums στην καριέρα τους, με το LP “Back In Black” να είναι το πιο δημοφιλές στην μακρόχρονη ιστορία τους. Το 2003, εισήχθησαν στο Hall Of Fame του Rock And Roll. Τα τραγούδια τους θρυλικά και παγκόσμια, όπως τα διαχρονικά “Back In Black”, “Highway to Hell”, “You Shook Me All Night Long”, “It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock ‘N’ Roll)”, ή το “For Those About To Rock”, αγαπιούνται από γενιές και γενιές οπαδών σε όλο τον κόσμο. Όταν τα ακούς δεν υπάρχει περιπτώσει να μην κουνήσεις ρυθμικά το πόδι σου στον ρυθμό τους. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί καμία μια καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι AC/DC είναι το Νο.1 στη λίστα μας, με τα 12 Best Australian Hard Rock και Heavy Metal Groups.
 

2). COLD CHISEL
Αν και η δημοτικότητα τους δεν ήταν ποτέ σε διεθνές επίπεδο, κάθε Αυστραλός θα σου πει ότι οι Cold Chisel από την πόλη Elizabeth, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα της χώρας του, μετά τους AC/DC. Ειδικευμένοι στο να παίζουν αυτό που αποκαλούμε σκληρό Ρub Rock, το group σημείωσε μια σειρά από διάφορες επιτυχίες όπως το “Cheap Wine”, “Forever Now”. Άρχισαν να αναπτύσσονται σαν κάτι περισσότερο από ένα απλό συγκρότημα των pubs, όταν ο τραγουδιστής Jimmy Barnes προσχώρησε στο σχήμα. Το σκληρό Blues Rock που έπαιζαν ήταν δυνατό, ενώ, οι συνθέσεις τους είχαν ένα δικό τους μουσικό χαρακτήρα, χάρη στην αξιοσημείωτη συνθετική ικανότητα του group και την απίστευτα δυναμική φωνή του τραγουδιστή τους. Χαρακτηριστικά ήταν επίσης τα πολυφωνικά, αρμονικά φωνητικά τους, το ευφυές παίξιμο στην κιθάρα και τα καθοδηγητικά τύμπανα. Γενικά, η εκτελεστική τους δεινότητα προκαλούσε τον θαυμασμό. Το group έφτασε σιγά-σιγά το status quo των μεγάλων Rock stars και η φήμη τους σαν ένα ικανότατο live συγκρότημα δικαιώθηκε.
 

3). AIRBOURNE
Με επικεφαλής τους αδελφούς Joel και Ryan O'Keeffe, έσκασαν μύτη στη μουσική σκηνή της χώρας το 2003, ενώ στα 2007 κυκλοφορεί το ντεμπούτο album τους “Runnin’ Wild”. Οπλισμένοι με ισχυρά κιθαριστικά riffs και πυροβόλο όπλο από τύμπανα, συν τα χορωδιακά φωνητικα, θυμίζουν άλλο ένα αγαπημένο Aussie συγκρότημα ναι, τους μεγάλους AC/DC. Οι Airbourne βλέπουν τη φήμη τους όλο και να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό παγκοσμίως, χάρη στην σκηνική παρουσία τους καθώς και στα κεφάτα γεμάτα σκληρό Boogie τραγούδια τους. Μετά το πρώτο τους album “Runnin' Wild”, το group έσπασε τα δεσμά της χώρας του και τώρα πια απευθύνονται σ’ ένα παγκόσμιο διψασμένο για καυτό και σκληρό Rock ‘N’ Roll ακροατήριο. Δεδομένου ότι η καριέρα των AC/DC θα φτάσει κάποια στο τέλος της και όταν η αποχώρηση τους θα είναι πιθανότερη από την επιστροφή, είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι η κληρονομιά τους, θα συνεχιστεί. Αν ναι, τότε η σκυτάλη τις συνέχειας έχει περάσει σίγουρα σε ασφαλή χέρια.
 

4). CHEETAH
Οι δύο αδελφές Hammond, έφτιαξαν αυτό το group στη Melbourne το 1977. Ενεργούσαν κυρίως ανώνυμα στα πρώτα χρόνια τις καριέρας τους, αλλά όταν ανέλαβαν το group οι παραγωγοί Vanda/ Young όλα άλλαξαν προς το καλύτερο. Το 1982 κυκλοφορούν ένα ωμό Heavy Rock album, όπου εκεί πέρασε όλη η ζωντάνια και η ενέργεια τους, χάρις κυρίως στις φωνητικές δυνατότητες που είχαν οι δύο αδελφές Hammond. Προκάλεσαν ευχάριστη έκπληξη με το ύφος τους, που ήταν άμεσο Hard Rock στο στυλ των AC/DC, ή Slade με λιγότερες σκληρές όμως αιχμές. Ένα χτύπημα από Hard Rock με δύο αδυσώπητες δυναμικές αδελφές, που υποστηρίχτηκαν από πέντε άνδρες μουσικούς. Παρ’ όλα αυτά η μουσική τους διέθετε ένα ιδιαίτερο διασκεδαστικό παράγοντα, με αισιόδοξο υλικό και ισχυρές ρυθμίσεις τραγουδιών, τα κορίτσια είχαν τον κύριο λόγο με τις ακατέργαστες, συγκλονιστικές και δυναμικές φωνές τους. Στην πραγματικότητα, κατά την πρώτη ακρόαση, θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από την μυϊκή φωνή που έχουν αυτά τα θηλυκά, που χτυπούν αναμφισβήτητα καλύτερα από πολλούς άλλους άντρες συναδέλφους της. Εν πάση περιπτώσει, δεν υπήρξε τίποτα συγκλονιστικό γι’ αυτό το group, οι δύο πανέμορφες αδελφές θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη μουσική καριέρα. Για λόγους που μόνο το συγκρότημα γνωρίζει, δεν υπήρξε ποτέ συνέχεια.
 
5). ROSE TATTOO
Η απόλυτη απάντηση στους AC/DC, αλλά σε πιο βρώμικο street σκληρό ήχο. Το group εμφανίστηκε από τα ερείπια του συγκροτήματος Buster Brown από το Sydney. Στα 1978 ηχογράφησαν το πρώτο τους album, υπό την διεύθυνση των διάσημων παραγώγων Vanda/ Young (AC/DC) και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Οι επιρροές των AC/DC ήταν διάχυτες, αλλά η μεγάλη διάφορα με το προαναφερθέν group ήταν τα κιθαριστικά slide μέρη από τον Pete Welsh και στα βρώμικα βραχνά street άγρια φωνητικά του Angry Anderson, που ξεχώριζε και χάρη στην καράφλα του. Οι μουσικοί των Rose Tattoo εμφανισιακά ήταν το κάτι άλλο, ήταν στολισμένοι από πάνω μέχρι κάτω με tattoo και το σκληρό Rock ‘N’ Roll/ Boogie τους, βρήκε οπαδούς κι εκτός της χώρας τους, όπως Αγγλία και άλλες χώρες. Όλα τα album τους είναι πάνω-κάτω στο ίδιο μουσικό στυλ, περιλαμβάνουν και αρκετά ισορροπημένα τραγουδια, αλλά έχουν όμως και κάποια μελωδικά Rock άσματα.  
 
6). BUFFALO
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τους γίγαντες του λεγόμενου Proto-Metal/ Hard Rock, το σχήμα δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1971 στο Sydney, από τους Dave Tice και Peter Wells. Τα album τους σφύζουν από βαριά, ασφυκτικά, τεράστια και βροντερά τραγούδια με κάπως θρηνητικά φωνητικά αλλά και κιθαριστικά μέρη που σπάνε κόκαλα. Με άλλα λόγια, super βαριά τραγούδια έπη, καθώς έχει και κιθάρα γεμάτη Heavy Metal riffs. Τα βινύλια θα σας ανατίναξε εντελώς όταν τα άκουσετε για πρώτη φορά, όπως ήταν δηλαδή, όταν ακούσατε για πρώτη φορά τους… Led Zeppelin ή τους Black Sabbath κι άλλα σκληρά σχήματα από τα 70’s. Η απόδοση στο drumming του δικού μας Δημήτρη Οικονόμου είναι μοναδικη, ένας εντελώς άγνωστος μεγάλος παίχτης. Είναι κρίμα που δεν έχει ακουστεί από πολλούς Hard Rock οπαδούς, αυτό το σπουδαίο συγκρότημα. Αν σας αρέσει το σκληρό και βαρύ groovy proto-Metal, σίγουρα θα αγαπήσετε ιδιαίτερα αυτό το σπάνιο group.
 
7). HEAVEN
Σχηματίστηκαν το 1980 στο Sydney από τον Mick Cocks (ex-Rose Tattoo) και τον τραγουδιστή Allen Fryer, ο οποίος διέθετε μια πολύ βραχνή και τσιριχτή φωνή. Μετά την κυκλοφορία τους πρώτο τους δίσκου το 1982, μετακόμισαν μόνιμα στις ΗΠΑ. Έκαναν μια σταθερή βάση οπαδών, χάρις στο σκληρό Hard Rock/ Boogie στο στυλ των AC/DC και των Rose Tattoo, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε. Οι Heaven δεν ήταν μια απογυμνωμένη μηχανή του Rock ‘N’ Roll που είναι γνωστή για την δύναμη και την σκληρή μουσική επίθεση της. Παρόλο που ήταν στο ίδιο πρωτάθλημα με τους θρυλικούς AC/DC, έχουν κάποια πέτρινα κιθαριστικά riffs τύπου Motörhead ή Accept, ενώ να προσθέσουμε ότι ο Fryer έχει μια δυνατή και δυναμική φωνητική παράδοση που μοιάζει με αυτή του Bon Scott.
 
8). BENGAL TIGERS
Δεν υπήρχαν μόνο AC/DC στην Αυστραλία αν μιλάμε για Hard Rock και Heavy Metal, υπήρχαν πολλά άλλα επίσης συγκροτήματα, αν και κανένας δεν γνώρισε τη μεγάλη φήμη και τα περισσότερα λειτουργούσαν μάλλον σε underground βάση. Παρόλο που μερικά μουσικά σύνολα κατάφεραν να υπογράψουν με Ευρωπαϊκές δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίες αναζητούσαν τους νέους AC/DC. Έτσι και οι Bengal Tigers υπόγραψαν με Αγγλική ετικέτα, δεν βρήκαν όμως οι οπαδοί σε αυτούς τους νέους AC/DC αν μιλήσουμε για την δημοτικότητα τους, αλλά μουσικά είχαν κάποιες πινελιές. Ωστόσο, οι Bengal Tigers είχαν επίσης ένα NWOBHM ήχο κι ένα Ευρωπαϊκό αέρα, κάτι που τους έκανε διαφορετικούς από τους AC/DC. Ο τραγουδιστής τους ακούγεται ακριβώς όπως ο Vince Neil των Motley Crue (ίσως μ’ ένα ίσως πιο αρρενωπό άγγιγμα), τα τραγούδια αντλούν και αναπηδούν σαν το ιδανικό soundtrack σε μια ταινία από το LA. Αυτός δεν είναι ακριβώς ο βαρύτερος ήχος, αλλά έχει πολύ περισσότερα ηχοχρώματα από τα περισσότερα από τα Glam Metal που θα έρθουν αργότερα στα 80’s. Όλα τους τα τραγούδια έχουν κάποια ενέργεια και κίνηση και θα ήταν ψέμα να πούμε ότι η παραγωγή τους ήταν κάτι λιγότερο από εξαιρετική.
 
 
9). THE ANGELS
Τι γίνεται με τα group στην Αυστραλία; Φαίνονται ότι είναι σε θέση να πάρουν περισσότερα από μια απλή Rock κιθάρα-μπάσο-τύμπανο, από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα στον κόσμο. Έτσι είναι και οι Angels που ξεκίνησαν σαν Angels City από την πόλη Adelaide, που ανήκουν και αυτοί στην μεγάλη αγκαλιά των AC/DC, αν και η μουσική τους δεν ήταν τόσο βαριά και βροντερή όσο των παραπάνω. Το status quo τις μουσικής τους είναι ένα συμπαγές face to face σύνολο τραγουδιών, το οποίο τονίζεται από τα δυναμικά riffs και τη δράση δολοφονικών ήχων. Υπάρχει πολύ μελωδικός, αλλά σκληρός ρυθμός με μεγάλη προσθήκη στο Raunch 'Ν' Roll, με σταθερά ηχοχρώματα. Το group παρέχει αμφίδρομη κιθαριστική επίθεση από τους John και του Rick Brewster, μερικές φορές θα σκεφτείτε ότι ακούτε ένα απλό μουσικό σύνολο, ο ήχος τους είναι ακριβώς όπως των περισσότερων Pub Rock groups, αλλά ρίχνουν όμως και μερικούς ιδιόρρυθμους στίχους. Ενώ, τα τραγούδια τους φαίνεται να είναι απλοϊκά, όταν η μουσική τους γυρίζει πάνω στο πικάπ, φαίνονται πολύ λαμπρά. Όλα τα τραγούδια τους παραδίδονται με σθένος και σφρίγος που αρπάζει τον ακροατή και τον τραβάει για μια ρυθμική σκληρή Rock ‘N’ Roll βόλτα.
 
10). TAROT
Οι Tarot, που φτιάχτηκαν στην περιοχή Hobart, της Tasmania (Australia) το 2011, έχουν ένα μοναδικό μείγμα ένα μεγάλο μουσικό Epic Metal των αρχών των 70’s, αλλά και όπως το έπαιξαν στην εποχή τους οι Uriah Heep. Οι υπέροχοι μουσικοί τους προβληματισμοί ακούγονται από την πρώτη τους νότα, σαν να είσαι στην 70’s περίοδο, αναδημιουργούν τέλεια το παρελθόν, με την ιστορία και φιλτράρουν μόνο τα καλύτερα μέρη, στα σύγχρονα μουσικά αυτιά των ακροατών. Δυναμική παραγωγή ήχου και δυναμικά τραγούδια, ενδιαφέρον έχουν και τα φωνητικά τους. Κάποιες καλές ρετρό-70’s Hard Rock με Heavy Prog και Psych επιρροές, κάνουν μεγάλη εντύπωση, ενώ η ατμοσφαιρική χρήση του μυστικιστικού ήχου του Hammond είναι μοναδική. Organ και Mellotron. Οι Uriah Heep, οι Deep Purple και οι Rainbow, είναι ίσως οι πιο 70’s προφανείς αναφορές τους, αλλά αυτό έχει ως στόχο να προσελκύσει και το κοινό της σύγχρονης εποχής του Traditional Doom και του Epic Metal που κοιτάζει, πίσω στις εποχές του παρελθόντος του Heavy Metal για την επιρροή του.
 
11). PEGAZUS
Οι Pegazus είναι ένα από τα πολλά συγκροτήματα που προέκυψαν μετά την επιτυχία των Hammerfall. Πολλά από αυτά απέτυχαν, αλλά οι Pegazus ήταν ένα από αυτά που έδωσαν πραγματικά ένα νέο αέρα στο Power Metal. Επικεντρώνονται γύρω από στους αδελφούς Stoj, παίζουν βαρύ και ισχυρό Heavy Metal στο ίδιο πνεύμα τύπου Hammerfall και το κάνουν καλά. Η μεγαλύτερη δύναμη αυτού του συγκροτήματος είναι ο τραγουδιστής Danny Cecati, ο οποίος έχει μια εξαιρετική φωνή, που ταιριάζει απόλυτα με αυτή τη μουσική. Αν και τα album τους, δεν έχουν και την καλύτερη παραγωγή, από την άλλη όμως ο ήχος τους είναι κρυστάλλινος. Πρόκειται για ένα είδος μουσικής που θα σε χτυπήσει κατευθείαν στην καρδιά, που δεν μπορείς παρά να την αγαπήσεις. Συνιστάται για τους οπαδούς του πρώιμου και μελωδικού Ηeavy, Ρower Μetal εν γένει.
 
 
12). AVALANCHE
Αυτό το εξαιρετικά ταλαντούχο Αυστραλέζικο υψηλού βαθμού Boogie Hard Rock συγκρότημα, είναι σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό των Hard Rock οπαδών. Πάντως θεωρώ ότι αξίζει πάντως πολύ να παρουσιαστούν εδώ, σε σχέση με άλλα σπουδαία μουσικά σύνολα και να τους δοθεί έτσι ίσως η μοναδική ευκαιρία για να τους μάθετε, παρά την σύντομη θητεία-καριέρα που είχαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ο ήχος τους σε αιχμαλωτίζει καλώς ή κακώς, το group πειραματίζεται με τα πάντα, από το Hard Rock και το Boogie, μέχρι και το σκληρό Bluesy bar Boogie. Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση στην οποία καταλήγουν οι συνθέσεις, κάθε τραγούδι τους καπνίζει επικίνδυνα και σκληρά Boogie ήχο, τα φωνητικά είναι επί τόπου και με τη μουσική πολύ δεμένα, ενώ ο ήχος είναι σφιχτός αντρικός και παίζεται με αυτοπεποίθηση. Αυστραλιανό καυτό Hard Rock λοιπόν, με ενδιαφέρουσα αρκετά φάσματα σκληρής μουσικής, που δυστυχώς δεν γίνεται καθόλου ή εντελώς ακίνδυνο όταν πρόκειται να χτίσουν μια καλή μελωδική χορωδία ή μια αισθησιακή ευαίσθητη μπαλάντα. Οι Avalanche σημείωσαν ένα υψηλό Boogie Hard Rock lost-gem album, μέσα στα ξεχωριστά καλά δισκογραφικά έργα που κυκλοφόρησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Παίζουν ένα Hard Rock μείγμα του στυλ των AC/DC, Rose Tattoo, Slade, κλπ-κλπ.
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.