Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 09:57:24

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ιστορία της MOTOWN RECORDS

 

mo1388083_1423081637915944_1836400574_n

MOTOWN RECORDS                                                                                          

Υπήρξε μια από τις κορυφαίες δισκογραφικές εταιρείες της δεκαετίας του ΄60 και τ’ όνομά της συνδέθηκε με την μουσική soul  και το rhythm & blues.Ο άνθρωπος που την δημιούργησε προετοίμαζε το έδαφος ένα χρόνο νωρίτερα, ώστε αυτό το είδος μουσικής να ενταχθεί στην Αμερικανική αγορά

mo1388083_1423081637915944_1836400574_n

MOTOWN RECORDS                                                                                          

Υπήρξε μια από τις κορυφαίες δισκογραφικές εταιρείες της δεκαετίας του ΄60 και τ’ όνομά της συνδέθηκε με την μουσική soul  και το rhythm & blues.Ο άνθρωπος που την δημιούργησε προετοίμαζε το έδαφος ένα χρόνο νωρίτερα, ώστε αυτό το είδος μουσικής να ενταχθεί στην Αμερικανική αγορά.                             

Η Motown ιδρύθηκε από τον Berry Gordy στο Detroit  που ήταν και ο τόπος καταγωγής του, σε μια αρκετά ευνοϊκή εποχή. Αυτό γιατί στα τέλη της δεκαετίας του 50 υπήρξε ένα πλήθος νέων, φιλόδοξων αλλά και ταλαντούχων καλλιτεχνών που ονειρευόταν να κάνει καριέρα, αλλά και ο ίδιος ο Gordy είχε σαν στόχο το δυναμικό της εταιρείας του να αποτελείται από πολλούς μαύρους και κυρίως άγνωστους καλλιτέχνες. Είχε εφαρμόσει τη δική του αυστηρή μέθοδο η οποία αμφισβητήθηκε από αρκετούς τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν οι καλλιτέχνες έκαναν μαθήματα τραγουδιού, κίνησης, χορού αλλά και συμπεριφοράς από τα στελέχη της δισκογραφικής εταιρείας.  Ήταν υποχρεωμένοι να ερμηνεύουν το υλικό που ο ίδιος ο Gordy είχε επιλέξει γι αυτούς και ήταν μισθωτοί, έχοντας όμως σαν αποτέλεσμα να νιώθουν περισσότερο υπάλληλοι και λιγότερο καλλιτέχνες. Η σχέση μεταξύ του Gordy και μερικών  από αυτούς, δεν παρέμεινε καλή και τα επόμενα χρόνια.                                                                 

mo1376751_1423083204582454_68440817_nΟνόματα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στο μακρύ κατάλογο των καλλιτεχνών που πέρασαν από την Motown, ήταν του Marvin Gaye, των  Supremes, του  Rick James, των  Temptation, των Isley Brothers, της  Gladys Knight, του Michael Jackson, της Diana Ross με την οποία διατηρούσε σχέση, αλλά και αρκετών άλλων.                    

Η ζωή του…                                                          

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Gordy σ΄ένα γκέτο του Detroit, η ανάγκη να ξεφύγει από την φτώχεια αλλά και η αγάπη του για την μουσική και τη σύνθεση, τον έκαναν να βρεθεί 20 ετών στη Ν. Υόρκη, αφού προηγουμένως είχε δοκιμάσει την τύχη του και σε άλλα επαγγέλματα. Χτύπησε αρκετές πόρτες δισκογραφικών εταιρειών προσπαθώντας να προωθήσει τα τραγούδια του, αλλά βρήκε τις περισσότερες από αυτές κλειστές.               

Χάρη στην επιμονή του κάποια από αυτά έγιναν αποδεκτά, όμως οι υπεύθυνοι αργούσαν να τον πληρώσουν ακόμα κι όταν αυτά γινόταν επιτυχίες. Αποφάσισε λοιπόν ότι για να μπορέσει να επιβιώσει θα πρέπει να κάνει  μόνος του τις παραγωγές δίσκων. Η επιλογή του αυτή τον οδήγησε στη δημιουργία μιας από τις σημαντικότερες δισκογραφικές εταιρείες που κυριάρχησε στο χώρο της μουσικής για πολλά χρόνια και αποδείχτηκε πραγματικό χρυσορυχείο για τον ίδιο αλλά και για τους συνεργάτες του. Αρκετοί όμως εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μερικά χρόνια αργότερα λέγοντας ότι δεν πληρώθηκαν όσο θα έπρεπε για το έργο και την προσφορά τους στην Motown.mo1374579_1423087447915363_515848476_n

Ο Gordy ξεκίνησε από ένα αυτοσχέδιο στούντιο σ’ ένα διαμέρισμα του Detroit με χρήματα που δανείστηκε από την οικογένειά του.   Η πρώτη του συνεργασία ήταν αυτή με τον 19χρονο Smokey Robinson το ’59, ο οποίος είχε δημιουργήσει τους Miracles δύο χρόνια νωρίτερα. Η επιτυχημένη πορεία του συγκροτήματος έδωσε την ώθηση στον Gordy να υπογράψει συμβόλαιο με φιλόδοξα και υποσχόμενα νεανικά συγκροτήματα δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, έχοντας όμως σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορεί τους λιγότερους αριθμητικά δίσκους αλλά με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχιών. Η προσεγμένη επεξεργασία του υλικού έως ότου να αγγίξει το επιθυμητό αποτέλεσμα δημιούργησε τον ‘’Ήχο της Motown’’  ένα τρίπτυχο δυναμικής R & B, ποιοτικής ενορχήστρωσης και καλογραμμένων στίχων.

. Όμως επειδή τίποτα δεν είναι παντοτινό όσο ωραίο κι αν είναι, έτσι και το όνομα της Motown άρχισε σταδιακά να ξεθωριάζει.Ο κορεσμός της αγοράς από δίσκους της soul, οι νέες τάσεις  της μουσικής και οι τεχνολογικές εξελίξεις την έβαλαν στο περιθώριο κι έτσι τον Ιούνιο του 1988 πουλήθηκε στην MCA Records έναντι του ποσού των 61 εκατομμυρίων δολαρίων                                                  

 mo1372911_1423083894582385_488278625_nΟ Berry Gordy αποδείχτηκε ένας άξιος και ικανός επιχειρηματίας αφού κατάφερε να δημιουργήσει την εταιρεία του με το οικογενειακό δάνειο των $ 800 δολαρίων και να κερδίσει – όπως είχε πει και ο ίδιος - 367 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε δεκαέξι χρόνια.   

 

 

 

 

 

 

 

 

Kείμενο: Βίκυ Χατζηϊωαννίδου