Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 18:02:00

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SAXON - "CRUSADER" και διαστρέβλωση της ιστορίας ?

576.jpeg

SAXON-CRUSADER

Paul Raymond Gregory  ‘Crusader’
Ο πίνακας που αποτέλεσε το εξώφυλλο του ομώνυμου δίσκου

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου οπαδό των Saxon.Ξέρω τα γνωστότερα τραγούδια τους και μπορώ να τους αναγνωρίσω αν τύχει και τους ακούσω.Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω το γεγονός ότι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι τους είναι χωρίς αμφιβολία και το πιο ανιστόρητο κομμάτι στην ιστορία του metal.

576.jpeg

SAXON-CRUSADER

Paul Raymond Gregory  ‘Crusader’
Ο πίνακας που αποτέλεσε το εξώφυλλο του ομώνυμου δίσκου


Δεν θεωρώ τον εαυτό μου οπαδό των Saxon.Ξέρω τα γνωστότερα τραγούδια τους και μπορώ να τους αναγνωρίσω αν τύχει και τους ακούσω.Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω το γεγονός ότι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι τους είναι χωρίς αμφιβολία και το πιο ανιστόρητο κομμάτι στην ιστορία του metal.Θα το θέσω κάπως αλλιώς.Θα θεωρούσα το Crusader καταπληκτικό τραγούδι υπό προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις είναι ή να μην γνωρίζω αγγλικά ή να μην γνωρίζω Ιστορία.Δυστυχώς δε συμβαίνει τίποτα από τα δύο.Το θέμα είναι τι σκέφτονταν οι Saxon όταν έγραφαν τους στίχους.Πολλοί καλλιτέχνες έχουν γράψει τραγούδια με ιστορικά θέματα.Από όσους μπορώ να θυμηθώ,κανείς δεν έχει δείξει τόση αμάθια ή τέτοια διαστρέβλωση της ιστορίας όσο οι Saxon στο Crusader.
Το τραγούδι βρίσκεται στον ομώνυμο δίσκο του 1984.Στίχοι και μουσική είναι γραμμένοι από κοινού από όλα τα μέλη του συγκροτήματος.(Peter Byford,Steven Dawson,Paul Quinn, Graham Oliver,Nigel Ian Glocker).Παραθέτω τους στίχους για να ξέρουμε για τι μιλάμε.

Saxon-Crusader
(Who dares battle the Saracen)

Crusader, crusader, please take me with you
The battle lies far to the east
Crusader, crusader, don't leave me alone
I want to ride out on your quest
I'm waiting, I'm waiting, to stand by your side
To fight with you over the sea
They're calling, they're calling, I have to be there
The holy land has to be free

Fight the good fight
Believe what is right
Crusader, the Lord of the Realm
Fight the good fight
With all your might
Crusader, the Lord of the Realm

We're marching, we're marching, to a land far from home
No one can say who'll return
For Christendom's sake, we'll take our revenge
On the pagans from out of the east
We Christians are coming, with swords held on high
United by faith and the cause
The Saracen heathen will soon taste our steel
Our standards will rise 'cross the land

Fight the good fight
Believe what is right
Crusader, the Lord of the Realm
Fight the good fight
With all your might
Crusader, the Lord of the Realm

To battle, to battle, the Saracen hordes
We follow the warrior king
Onward, ride onward, into the fight
We carry the sign of the cross
Warlords of England, Knights of the Realm
Spilling their blood in the sand
Crusader, crusader, the legend is born
The future will honour your deeds

Fight the good fight
Believe what is right
Crusader, the Lord of the Realm
Fight the good fight
With all your might
Crusader, the Lord of the Realm

(Come Crusader let battle commence)

Fight the good fight
Believe what is right
Crusader, the Lord of the Realm
Crusader, the Lord of the Realm


Η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή από όλους.Θα σταθώ μόνο σε τρία σημεία.On the pagans from out of the east.Από πότε οι Μουσουλμάνοι θεωρούνται παγανιστές;Warlords of England, Knights of the Realm.

Οι Saxon αναφέρονται ειδικά στην Γ’ σταυροφορία γιατί σ’αυτή οι Άγγλοι είχαν έντονη συμμετοχή.
Crusader, the Lord of the Realm.Βασιλιάς της Αγγλίας ήταν τότε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.
The future will honour your deeds.Όλοι ξέρουμε πόσο ‘τιμήθηκαν’οι Σταυροφόροι από τις επόμενες
γενιές.


Α’ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ 1096-1099
Το 1076 οι Σελτζούκοι διώχνουν από την Ιερουσαλήμ τους Άραβες.Ως νεοφώτιστοι στο Ισλάμ έχουν και φανατισμό.Κυνηγούν και κακομεταχειρίζονται τους Χριστιανους προσκυνητές των Αγίων Τόπων,πράγμα που δεν έκαναν οι Άραβες προκάτοχοί τους.Γεννιέται λοιπόν στη Δύση η ιδέα ενός ιερού πολέμου κατά του Ισλάμ για να τελειώσουν μια και καλή με το θέμα της κατοχής των Αγίων Τόπων.Με μπροστάρη τον Πάπα και συνδετικό κρίκο την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία συγκροτείται ένας ετερόκλητος στρατός από βασιλείς,ευγενείς,ιππότες,τακτικό και άτακτο στρατό,πιστούς,φανατικούς,τυχοδιώκτες,γενικά κάθε καρυδιάς καρύδι.(Μέσες άκρες αυτή ήταν η σύνθεση των σταυροφόρων σε όλες τις σταυροφορίες).
Οι σταυροφόροι πιάνουν στον ύπνο τους μουσουλμάνους,καταλαμβάνουν την Αντιόχεια και την Ιερουσαλήμ.Κατά την πτώση της πόλης σφάζουν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού,χριστιανούς,εβραίους και μουσουλμάνους.

Β’ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ 1147-1149
Έγινε προκειμένου να ισχυροποιηθει η θέση των χριστιανικών βασιλείων της περιοχής που όντας σαν τη μύγα μεσ’το γάλα βρίσκονταν υπό συνεχή μουσουλμανική απειλή.Κύρια δύναμη ήταν οι βασιλείς της Γαλλίας και της Γερμανίας.Κατέληξε σε φιάσκο γιατί Γάλλοι και Γερμανοί τσακώνονταν συνεχώς.
Για παράδειγμα τσακώθηκαν για την διοίκηση της Δαμασκού,πρωτού καν την καταλάβουν.Κατάφεραν όμως να ενώσουν τους μουσουλμάνους που μέχρι τότε βρίσκονταν σε διχόνοια.


Γ’ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ 1189-1192
Εδώ θα σταθώ περισσότερο γιατί θεωρώ πως οι Saxon αυτή τη σταυροφορία είχαν στο μυαλό τους όταν έγραφαν το Crusader.
Το 1187 και μετά από περιστατικά που θα ζήλευαν και οι Monty Pythons (αν δεν την πλήρωναν αθώοι όπως συνήθως),ο Σαλαντίν κυριεύει την Ιερουσαλήμ.Το Kingdom of Heaven του Ridley Scott περιγράφει με σχετική ακρίβεια τα γεγονότα.Η Ευρώπη συγκλονίζεται.Ο Πάπας οργανώνει σταυροφορία.
Συμμετέχουν ο Ριχάρδος Α’(ο Λεοντόκαρδος) της Αγγλίας,ο Φίλιππος Β’ της Γαλλίας και ο Φρειδερίκος Α’(Μπαρμπαρόσσα) της Γερμανίας(Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία).Ο τελευταίος δεν έφτασε καν στους Άγιους Τόπους.Πνίγηκε προσπαθόντας να διασχίσει ένα ποτάμι στη Μ.Ασία.Οι περισσότεροι στρατιώτες του μετά το συμβάν επέστρεψαν στην πατρίδα τους.Ο Ριχάρδος στο δρόμο για την Ιερουσαλήμ καταλαμβάνει την Κύπρο και την πουλά στους Ναΐτες ιππότες (τι να κάνει ο άνθρωπος,φεύγοντας ξέχασε το πορτοφόλι του στην Αγγλία).Φτάνει στο λιμάνι της Άκρας λίγο μετά τον Φίλιππο(Ιούνιος 1191).
Έξω από τα τείχη της Άκρας υπάρχουν 50000 Άγγλοι και 50000 Γάλλοι σταυροφόροι.Η πόλη πολιορκείται ήδη από το 1189.Τελικά συνθηκολογεί μετά από ένα μήνα (12/7/1191).Ο Ριχάρδος αρνείται στον διοικητή των γερμανών σταυροφόρων,δούκα Λεοπόλδο της Αυστρίας,να σηκώσει το λάβαρό του στα τείχη της πόλης μαζί με αυτά των άλλων νικητών.Ο Λεοπόλδος παίρνει τους γερμανούς και αποχωρεί.Ο Ριχάρδος θα πληρώσει την προσβολή του αυτή όταν επιστρέφοντας στην Αγγλία μέσω Βιέννης (οποία εξυπνάδα!!) θα συλληφθεί από τον Λεοπόλδο και θα ελευθερωθεί έναντι 150000 ασημένιων μάρκων,κάπου 30 τόνους ασήμι.(Τα περίφημα λύτρα για το βασιλιά στις ταινίες του Ρομπέν των Δασών).Ο Φίλιππος προφασίζεται ασθένεια και αποχωρεί και αυτός.Το πιθανότερο είναι ότι τσακώθηκε και αυτός με τον Ριχάρδο.
Τον Αύγουστο ο Ριχάρδος εκτελεί 2700 ομήρους(άντρες,γυναίκες και παιδιά) γιατί δεν του καταβλήθηκαν τα λύτρα που προβλέπονταν από την συνθηκολόγηση της Άκρας.
Οι σταυροφόροι στη συνέχεια κινούνται εναντίον της Γιάφα(Τελ-Αβίβ) για να έχουν μια βάση πλησιέστερα στην Ιερουσαλήμ.Δέχονται επίθεση στο Αρσούφ και την αποκρούουν με επιτυχία.Στη Γιάφα γίνονται διαπραγματεύσεις χωρίς επιτυχία και το Νοέμβριο ο Ριχάρδος αποφασίζει να επιτεθεί στην Ιερουσαλήμ.
Στα μισά της διαδρομής αλλάζει γνώμη γιατί πλησιάζει χειμώνας.Δεν ξέρω πόσο Λεοντόκαρδος ήταν ο Ριχάρδος,αλλά Κοκορόμυαλος ήταν σίγουρα.Την άνοιξη,όταν επιτέλους αποφασίζει να επιτεθεί στην Ιερουσαλήμ,την βρίσκει καλά προετοιμασμένη.Ο Σαλαντίν έχει ενισχύσει τα τείχη και την φρουρά της πόλης.Έχει καταστρέψει κάθε πηγή και πηγάδι γύρω από την πόλη και ο στρατός του είχε πιάσει τα γύρω βουνά.Η επίθεση ισοδυναμεί με αυτοκτονία,η υποχώρηση με ρεζιλίκι.Τελικά οι σταυροφόροι υποχωρούν
με την ουρά στα σκέλια.Για την τιμή των όπλων υπογράφουν συμφωνία με τον Σαλαντίν.Από τις κατακτήσεις τους διατηρούν μόνο την Άκρα.Σε αντάλλαγμα οι χριστιανοί θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα την Ιερουσαλήμ.

Δ’ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ 1201-1204
 

Όσοι νομίζουν πως το Βυζάντιο έπεσε το 1453,ας διαβάσουν την ιστορία της Δ’ σταυροφορίας.Είναι η πιο χαρακτηριστική σταυροφορία ως προς το ποιόν και τους σκοπούς των σταυροφόρων.Αρχικά σκοπός ήταν η κατάληψη των Αγίων Τόπων μέσω Αιγύπτου.Αρκούσαν οι υποσχέσεις για χρήματα του Αλέξιου Άγγελου,γιού του έκπτωτου βυζαντινού αυτοκράτορα Ισαάκιου Β’ για να αλλάξει στόχο η σταυροφορία
και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη.Οι σφαγές και οι λεηλασίες των στρατιωτών του Θεού θα έκαναν τις ορδές του Αττίλα και του Τζεγκις Χαν να μοιάζουν με παιδική χαρά.Μετά την πτώση,το Βυζάντιο μοιράστηκε στους νικητές.Η ανακατάληψη της Πόλης και η ανασύσταση του Βυζαντίου το 1261
έφτιαξε μια αυτοκρατορία-φάντασμα με την μισή έκταση του προ πτώσης Βυζαντίου και αμέτρητα εσωτερικά προβλήματα.Διακόσια χρόνια αργότερα οι Οθωμανοί απλά έδωσαν τη χαριστική βολή.
1217-1272
Από το 1217 ως το 1272 οργανώθηκαν πέντε ακόμη σταυροφορίες.Με εξαίρεση την έκτη όπου ο Φρειδερίκος Β’ της Γερμανίας κατάφερε περίπου αμαχητί να επαναφέρει την Ιερουσαλήμ υπό χριστιανική κατοχή,όλες οι άλλες κατέληξαν σε αποτυχία.Η όγδοη μάλιστα δεν είχε καν στόχο την Ιερουσαλήμ αλλά την Τύνιδα(!!!)προφανώς γιατί αυτά ήταν τα συμφέροντα των διοργανωτών της.

Ο καθένας μπορεί να διαβάσει τους στίχους,να τους συγκρίνει με τα ιστορικά γεγονότα και να διαμορφώσει άποψη.Στάθηκα κυρίως στον Ριχάρδο γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά των σταυροφόρων.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Ριχάρδος ήταν βασιλιάς για 10 χρόνια.Από αυτά,πέρασε στην Αγγλία 6 μήνες.
Έμενε κυρίως στη Β.Γαλλία που τότε ήταν αγγλική.Το 1199 κάποιος χωρικός βρήκε ένα θησαυρό.
Ο τοπικός άρχοντας αρνήθηκε να τον παραδώσει στον Ριχάρδο.Ο Ριχάρδος πέρασε δια πυρός και σιδήρου το χωριό και το φρούριο του άρχοντα.Ένα αγόρι για να εκδίκηθεί το θάνατο του πατέρα και των αδερφών του,του φύτεψε ένα βέλος στην κλείδα.Ο Ριχάρδος πέθανε 10 μέρες μετά από γάγγραινα.
Ο Σαλαντίν πέθανε το 1193 στη Δαμασκό.Στην κατοχή του βρέθηκαν 1 χρυσό και 47 ασημένια νομίσματα τα οποία δεν έφταναν ούτε για την κηδεία του.Όλα τα υπόλοιπα τα είχε μοιράσει στους φτωχούς.
Ακόμη και με τα ήθη της εποχής τους να τους κρίνεις,ο ένας ήταν πραγματικός ηγέτης και ο άλλος ένα κοπρόσκυλο που κοιτούσε μόνο το τομάρι του.
Όσο για τους Saxon,αναρωτιέμαι τι βαθμό να είχαν στο μάθημα της ιστορίας.

Βιβλιογραφία:Ιστορία του ελληνικού έθνους ,Wikipedia:Σταυροφορίες,Ριχάρδος Α’,Σαλαντίν
Πίνακας,στίχοι: από internet
Ορθογραφικά,συντακτικά λάθη δικά μου


Γιάννης Αμυγδαλάς