Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 18:26:08

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ VIRGIN STEELE

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Οι Virgin Steele ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Νew Υork, USA, με 12 studio albums εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις στο ενεργητικό τους και την ιδιαιτερότητα τόσο του ήχου τους όσο και της θεματολογίας των στίχων τους, δίκαια θεωρούνται ως μια από τις σημαντικότερες μπάντες στο Heavy Metal.
Η μουσική τους δανείζεται με επιτυχία στοιχεία τόσο από το μουσικό θέατρο όσο και την κλασσική μουσική των Verdi και Vivaldi, όσο και από το συμφωνικό Metal αλλά και το Hard Rock των Led Zeppelin και Black Sabbath. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του David DeFeis, βασικού συνθέτη, τραγουδιστή και frontman της μπάντας, η μουσική των Virgin Steele μπορεί να χαρακτηριστεί ως Barbaric Romantic Metal.
Οι Virgin Steele όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους Έλληνες οπαδούς τους που σε κάθε ευκαιρία τους κάνουν να αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα τους. Άλλωστε τα τραγούδια τους αναφέρονται σε θέματα επηρεασμένα κυρίως από την Ελληνική μυθολογία πράγμα που δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στις επισκέψεις τους στη χώρα μας, μέχρι στιγμής έχουν έρθει 5 φόρες.
Στις αρχές της δεκαετίας του '80, ο Γαλλικής καταγωγής κιθαρίστας Jack Starr (ex-Trust) έψαχνε για τα στοιχεία που να αποτελέσουν την απόλυτη Heavy Metal μπάντα. Η πρώτη απάντηση στην έκκληση του ήταν ο Joey Ayvazian (drums) μαζί άρχισαν πρόβες και τις audition για να βρούν τραγουδιστή, από τις audition πέρασαν περίπου 40 τραγουδιστές πριν από την έλευση του David DeFeis που τον πρότεινε ο Joey στον Jack Starr.
Με μια εκπληκτική ερμηνεία του David στο "No Quarter" των Led Zeppelin, στο "Child Ιn Time" των Deep Purple και το "Catch Τhe Rainbow" των Rainbow, ο David πήρε την κενή θέση του τραγουδιστή, φέρνοντας μαζί του και τον Joe O'Reilly (bass), στο τέλος του 1981 το πρώτο line-up των Virgin Steele ήταν ήδη έτοιμο.
Οι Virgin Steele έκαναν το ντεμπούτο τους το 1982 με το τραγούδι "Children Of The Storm” που περιλαμβάνετε στη συλλογή "Metal USA Vol.II" του Mike Varney.


Λίγο αργότερα εξέδωσαν το ομότιτλο πρώτο τους δίσκο, το ύφος τους ήταν και παραμένει πολύ πρωτότυπο, συγχώνευση του Αμερικανικού 80’s Heavy Metal και μια επική ατμόσφαιρα των Rainbow. Ο David, ο οποίος παίζει επίσης πιάνο και πλήκτρα δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση για τον πομπώδη και μελωδικό ήχο, ενώ ο Jack μας πηγαίνει σε μια πιο σκληρότερη και άμεση Metal επίθεση. Η ηχογράφηση είχε ποιότητα demo, άλλα τα τραγούδια ηταν αρκετά δυνατά, δημιουργήθηκε έτσι μια καλή ισορροπία ανάμεσα στα δυνατά riff και στα γρήγορα solo του Jack από τη μια και στις μελωδικές συνθέσεις του David από την άλλη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η φωνή του David η οποία πέρναγε με ευκολία από χαμηλούς βραχνούς τόνους σε υψηλές οκτάβες κι εντυπωσιακά φωνητικά.
Έχουν και fan-club, δύο επιστολές ξεχωρίζουν ως highlight, μια από μια νεαρή μπάντα που ήταν από το Seattle, το όνομα της Queensryche, η άλλη από την California επίσης νέα μπάντα, που ονομάζεται Metallica.
Το επόμενο δεύτερο τους album ήταν το “Guardians Of The Flame” που υποστηρίχθηκε από ένα mini LP που ονομάζεται “Waiting For The Night” στην Ευρωπαϊκή έκδοση. Το καλοκαίρι του 1983 βγήκε το δεύτερο τους album, σε αυτό το δίσκο η πιο εμπορική προσέγγιση του David φαίνετε να κυριαρχεί, έχοντας σαν αποτέλεσμα δυνατές συνθέσεις. Παρόλα αυτά ο Jack διατήρησε το ύφος του στον δίσκο αρκετά σκληρό, για τους Metal οπαδούς, ενώ ο ήχος του ηταν καλύτερος από αυτόν του πρώτου album.
Μετά από αυτό, ο Jack Starr αρχίζει να έχει διαφωνίες για τα διφορούμενα μουσικά στυλ με τον DeFeis πάνω στην ποια κατεύθυνση θα πρέπει να λάβει η μπάντα, επήλθε η ρήξη μεταξύ τους και τελικά φεύγει από τους Virgin Steele. Στη συνέχεια θα προσλάβει το πρώην τραγουδιστή των Riot, Rhett Forrester (σκοτώθηκε το 1994 από κάποιον άγνωστο κακοποιό) και με το rhythm section των Rods και θα κυκλοφορήσει ένα ισχυρό Heavy Metal δίσκο που ονομάζεται “Out Of Control” το 1984. Αυτό το album περιέχει μια Heavy μονομαχία ανάμεσα στην φλογερή κιθάρα του Starr και στα φωνητικα του Forrester.  Στην πορεία ο Starr συνέχισε να κυκλοφορεί τον ένα δίσκο μετά τον άλλο, αλλά αλλάζοντας συνέχεια μουσικούς. Όλοι οι δίσκοι που κυκλοφόρησε ο Jack Starr είχαν διάφορα μουσικά στυλ εμπορικά, μελωδικά, heavy, αλλά η κιθάρα του ήταν εντυπωσιακή, φλογερή και καταστροφική συνάμα.
Ακόμα και αν ο David DeFeis που έκανε την παραγωγή στο solo ντεμπούτο του Starr, ο Jack Starr προσπάθησε να κρατήσει το όνομα Virgin Steele για το νέο μουσικό του εγχείρημα, αλλά τελικά ο David DeFeis κατάφερε να κρατήσει το όνομα Virgin Steele μετά από μια νικηφόρα νομική υπόθεση εναντίον του Jack Starr, που ήταν χρονοβόρα.
Οι Virgin Steele με νέο line-up στη θέση του Starr ήρθε ο παλιός κάλος φίλος και συμμαθητής του David, ο κιθαρίστας Edward Pursino και κυκλοφορούν το “Noble Savage” το 1986, το οποίο λιώνει από κλασική και επική μουσική, σήμερα αυτό το album εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα του Epic Heavy Metal παγκοσμίως. Η κατεύθυνση τους δεν είχε αλλάξει καθόλου, ο Pursino ηταν από τεχνικής άποψης καλύτερος σαν κιθαρίστας από τον  Starr, ενώ ο βρώμικος ήχος των δυο πρώτων albums εξαφανίστηκε. Παρά το γεγονός ότι ο ήχος τους έγινε πιο καθαρός, το σχήμα παρέμεινε ένα Metal συγκρότημα και τα φωνητικα είναι σε ορισμένα από τα φανταστικά τραγούδια, άπλα θεϊκά. 
Δυστυχώς τίποτα καινούργιο δεν ακούστηκε για το σχήμα μέχρι τις αρχές του 1987. Μεταξύ 1985 και 1986, ορισμένα μέλη των Virgin Steele έβαλαν μέρος σε ένα δίσκο που κυκλοφόρησε με το όνομα Exorcist “Nightmare Theatre” και σε ένα album με την επωνυμία Piledriver που ονομάζεται “Stay Ugly”, ο David DeFeis έκανε τις παράγωγες σε αυτά τα albums, κάποτε δήλωσε ότι αυτός και ο Pursino ήταν πίσω από αυτές τις δυο μπάντες, ενώ αρχικά είχε διάψευση αυτές τις φήμες.
Το συγκρότημα κατάφερε να πάει στην Ευρώπη σε περιοδεία με τους Manowar και να αποκτήσουν μεγάλη αποδοχή και έγκριση από όλους τους Metal οπαδούς, λόγω στις εκρηκτικές live εμφανίσεις τους.


Τα καλά και τα κακά πράγματα όμως άρχισαν να έρχονται μαζί, κάποιοι ανεξήγητοι νόμοι φαινόταν να ισχύουν και το ακόλουθο album τους “Age Of Concent”, που βγηκε τα ράφια των δισκοπωλείων  στα τέλη του 1988, με τον David και τα παιδία να συνεχίζουν στα χνάρια του “Noble Savage”. Σε αυτό το σημείο με την κυκλοφορία του δίσκου που δεν πήγε και πολύ καλά εμπορικά, οι Virgin Steele ήταν σε σκοτεινή περίοδο, η δισκογραφική εταιρία τους έκλεισε και Joe O'Reilly αποφάσισε να φύγει από το συγκρότημα, αναγκάζοντας την μπάντα να σταματήσει να παίζει για λίγο. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος, ο David DeFeis αποφοίτησε στις σπουδές του πάνω στο πιάνο και τη σύνθεση και έπαιξε ζωντανά με ένα ημι-αυτοσχέδιο συγκρότημα που ονομαζόταν Smoke Stark Lightning, το οποίο διαθέτει μερικούς διάσημους μουσικούς όπως το παλιό σύντροφο του Jack Starr και τον Bobby Rondinelli (drums).
Το 1993 ο Rob De Martino επιλέχθηκε ως ο νέος μπασίστας και επέστρεψαν στη δισκογραφία με το “Life Among The Ruins”, ένα album που είναι επηρεασμένο από το Hard Rock με μια ισχυρή bluesy φλέβα σε στυλ Whitesnake, ο πιο αδύναμος δίσκος τους. Το τραγούδι “Last Rose Of Summer” είναι το highlight του CD, με κανένα από τα επικά σημεία στον ήχο τους και την μυθολογία, με βάση στα  στοιχεία της μπάντας, το “Life Among The Ruins” είναι ίσως το πιο ιδιότυπο στην δισκογραφία τους και το πιο μισητό από πολλούς die-hard fans του κλασικού Metal. Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Αμερικανική έκδοση έχει διαφορετικό εξώφυλλο και ένα bonus track που ονομάζεται "Man Voodoo Snakeskin", ενώ έκαναν και video-clips που συμπεριλήφθηκαν στη video cassette "Tale Of The Man Voodoo Snakeskin".
Ένα χρόνο αργότερα το 1994, το συγκρότημα επέστρεψε στον αρχικό του ήχο με το “The Marriage Of Heaven And Hell: Part I”, έναν Epic Metal δίσκο γεμάτο με μελωδικές και συμφωνικές επιρροές με πολύ προοδευτικό (Prog) προσανατολισμό. Το έργο αυτό, έχει μια έννοια σχετικά με τη διαφορετική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το τραγούδι "Life Among The Ruins", το οποίο δεν έχει σχέση με το προηγούμενο album με τον ίδιο τίτλο.
Οι Virgin Steele πήγαν στην Ευρώπη υποστηρίζοντας συναυλιακά τους Manowar και τους Uriah Heep και στο τέλος του 1995 κυκλοφόρησε το “The Marriage Of Heaven And Hell: Part II” σύμφωνα με την έννοια και το στυλ του πρώτου.
Η μπάντα εμφανίστηκε το 1996 στο tribute album για τους Judas Priest “Legends of Metal, Vol.ΙΙ” διασκευάζοντας το τραγούδι "Screaming For Vengance". Μια άλλη διασκευή των Virgin Steele στους Judas Priest στο "Desert Plains" περιλαμβάνεται ως bonus-track, στην επανέκδοση του δίσκου “Age Of Concent” σε CD το 1997.
Μετά από άλλη μια Ευρωπαϊκή περιοδεία αυτή τη φορά ως headliner το 1996, ενώ την ιδια χρονιά έδωσαν το πρώτο τους live στην χώρα μας στις 10 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο Ρόδον club. Ένα νέο album κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1998, το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο του έπους “Marriage Of Heaven And Hell”, με τον τίτλο “Invictus”. Αυτό ήταν το βαρύτερο album τους κατά τα τελευταία χρόνια και επίσης ήταν πολύ επικό, στιχουργικά είναι ένας concept δίσκος για την εξέγερση της ανθρωπότητας κατά πάνθεον του κακού, που δεν νοιάζεται για τους θεούς.
Η μπάντα έπαιξε στο Wacken Open Air festival το 1997 και 1998, η τελευταία αυτή τριλογία του “Heaven And Hell” είναι το ντεμπούτο του Frank Gilchriest πίσω από τα drums.
Το 1998 οι Virgin Steele είναι headlined σε μια πραγματική μεγάλη νέα Ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Riot και τους Stigmata IV, η περιοδεία περιελάμβανε live στο biker-festival "Motorock" στην Cremona (Italy_ και στη χώρα μας στις 24 Μαΐου.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμπλουτίσει τον ήχο τους με στοιχεία μουσικού θεάτρου προοδευτικού και συμφωνικού Metal, την ανάπτυξη και τη γραφή έργων, όπως την Metal Opera "The House Of Atreus” ένα αριστούργημα σε δυο μέρη που ήταν εμπνευσμένο από την Ελληνική μυθολογική παράδοση και πιο συγκεκριμένα από τον Αισχύλο και την Ορέστεια, που σχετίζετε με την οικογένεια των Ατρειδών, το πρώτο κυκλοφόρησε το 1999 και το δεύτερο το 2000. Και το soundtrack για μια φανταστική ταινία την “Visions Of Eden”, μια βαρβαρική ρομαντική ταινία του Νου, γνωστή και ως “Lilith Project" βασισμένη στο μύθο των Σουμερίων (η ταινία δεν βγήκε ποτέ σε κυκλοφορία , αλλά μόνο η μουσική).


Οι Virgin Steele παίζουν αυτό που αποκαλούν βάρβαρος ρομαντισμός, το οποίο είναι ένα συμφωνικό, ρομαντικό και πομπώδες μουσικός ήχος με πολλά στοιχεία που λαμβάνονται από την κλασική μουσική και τη φαντασία, με μυθολογικούς στίχους που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα της ζωής. Ο David έχει δηλώσει για τη μουσική των Virgin Steele πως είναι "Από έναν ψίθυρο σε κραυγή, βάρβαρη, ρομαντική, πομπώδης, ακόμα λεπτή, μεγαλοπρεπή, αλλά και γήινη, μια κραυγή, μια επίκληση για την Ελευθερία και τη συνεχή αφύπνιση στη συνειδητοποίηση ότι κάθε στιγμή της ζωής έχει ζήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της. Είναι μια δύναμη, μια ιερή αποστολή η οποία οδηγεί τους Virgin Steele".
Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις παίζουν ένα πραγματικά μεγάλο live set που το ονομάζουν, «3 ώρες υπερβολή».
Πολλά τραγούδια των Virgin Steele είναι στιχουργικά μυθολογικά, και ασχολούνται με θέματα ειδικά από  την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή μυθολογία και τη χριστιανική θρησκεία, σύμφωνα με τον David, όλοι οι στίχοι που γράφει βασίζονται στην πραγματική ζωή.
Μια Metal Opera έλαβε χώρα σε θέατρα της Γερμανίας, με θεατρικό στυλ και με τους Γερμανούς ηθοποιούς Walter Weyers και Martina Krawulsky, με το όνομα "Klytaimnestra, The House Of Atreus”. Το αποτέλεσμα ηταν πολύ διαφορετικό από μια Metal συναυλία, είναι ένα show που βασίζεται στο σκοτεινό ύφος του μουσικού Broadway.
Η πρεμιέρα του "Klytaimnestra" έγινε στο Memmingen, στις 5 Ιουνίου 1999, μετά την επιτυχία του "Klytaimnestra", ο David παράγει μια δεύτερη θεατρική Metal Opera με το όνομα "The Rebels". Το 2003 έγινε και  μια τρίτη θεατρική Opera Metal, με το όνομα "Lilith", βασισμένη σε υλικό από τον δίσκο “Visions Of Eden”, ενώ το "Visons Of Eden” αργότερα κυκλοφόρησε σε CD το 2006. Ο David δήλωσε για τις Metal όπερες “Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω τώρα είναι μια κινηματογραφική ταινία για τον Δία, θα κάνω αυτήν την ταινία κάποια μέρα".
Το 2002, το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο συλλογές για να γιορτάσουν την 20η επέτειο τους, το “Book Of Burning” αποτελείται από ακυκλοφόρητα τραγούδια και νέες συνθέσεις που δημιουργήθηκαν από τον David DeFeis σε συνεργασία με τον αρχικό κιθαρίστα Jack Starr, τα τραγούδια γράφτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και είχαν ονομαστεί “Secret Demos". Στο album υπήρχαν επίσης εκ νέου ηχογραφήσεις διαφόρων τραγουδιών από τους δυο πρώτους δίσκους με τον Josh Block στην κιθάρα, και όχι τον Jack Starr, υποστηρίζοντας από τον Pursino στην δεύτερη κιθάρα. Το “Hyms To Victory” είναι ένα best-of album που καλύπτει την καριέρα της μπάντας από το “Noble Savage” μέχρι με το τελευταίο τους album “The House Of Atreus, Act II”.


Ο τρόπος για να διαχειριστεί τις επανεκδόσεις των δύο πρώτων albums “Virgin Steele” και “Guardian Of The Flame” που ποτέ δεν είχαν κυκλοφορήσει σε CD, δημιούργησε για άλλη μια ακόμη φορά προβλήματα μεταξύ του DeFeis και του Jack Starr και έτσι αποφάσισαν να διακόψουν κάθε είδους σχέση, ο DeFeis διαχειρίζεται πια τις επανεκδόσεις τα remastering και προσθέτοντας νέα κομμάτια ως bonus. Ο David DeFeis έχει δημιουργήσει το δικό του studio ηχογράφησης στη NY, που ονομάζεται By The Hammer Of Zeus. Ενώ το 2004 οι Virgin Steele μας επισκεφτήκαν για άλλη μια φόρα για ένα μοναδικό, απίστευτο live show διαρκείας δυόμιση ωρών στο ασφυκτικά γεμάτο An Club, στις 15 Φεβρουαρίου.
Τον Σεπτέμβριο του 2006, μετά από 6 χρόνια χωρίς ένα ολοκαίνουργιο δίσκο, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το 11ο full-length album του με τον τίτλο “Vision Of Eden”, ο δίσκος περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από την παραδοσιακή χριστιανική μυθολογία σε σχέση με τη δημιουργία της Γης και τη Βιβλική ιστορία του Αδάμ και της Εύας. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την Λίλιθ, την πρώτη σύζυγος του Αδάμ που είναι ένα σύμβολο της γυναικείας δύναμης και ανεξαρτησίας, εκπροσωπώντας τη γυναικεία πλευρά του αληθινού, ανώτερου θεού, που υποφέρει κάτω από τον ζηλιάρη Δημιουργό ο οποίος εκπροσωπεί το Θεό των Χριστιανών, και ως μια χειραφετημένη γυναίκα που δεν θα μπορούσε να πάρει μαζί με το κυρίαρχο Αδάμ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Εύα. Η δεύτερη σύζυγος του Αδάμ η Εύα παρουσιάζεται ως μια υπάκουη, υποταγμένη, κατόπιν αιτήσεως του Αδάμ στον Θεό, ο οποίος δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την Λίλιθ μια ανεξάρτητη γυναίκα, επί ίσοις όροις μαζί του.
Η μπάντα πραγματικά ψάχνει για έναν παραγωγό να μεταφέρει αυτή την ιστορία του album σε ταινία στην μεγάλη οθόνη.
Υπάρχουν επίσης φήμες ότι ένα DVD έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει, από το τρίωρο live που έδωσαν στο Club Downtown της NY το 2002 και μια ακουστική συναυλία που έδωσαν το 2000 στο Munich ως bonus. Επιπλέον το πρώτο Virgin Steele tribute album “By The Gods, A Noble Tribute To Virgin Steele” είναι στα σκαριά, αυτός ο δίσκος θα περιλαμβάνει πραγματικά ισχυρές Metal μπάντες από όλο τον κόσμο και υποστηρίζετε από τον David προσωπικά.
Μια νέα κυκλοφορία των Virgin Steele, αλλά καθόλου καλή με την έννοια του Metal όρου, έλαβε χώρα με τίτλο “The Black Light Bacchanalia”, και κυκλοφόρησε στα τέλη του Οκτωβρίου του 2010, ενώ το 2011 ολόκληρο το back-catalogue, από το “Noble Savage” και μετά θα επανεκδοθεί και πάλι με bonus τραγούδια και σημειώσεις δια χειρός David DeFeis.


Δισκογραφία VIRGIN STEELE
ALBUMS

Virgin Steele [1982]
Guardians Of The Flame [1983]
Noble Savage [1986]
Age Of Consent [1988]
Life Among The Ruins [1993]
The Marriage Of Heaven And Hell: Part I [1994]
The Marriage Οf Heaven Αnd Hell: Part II [1995]
Invictus [1998]
The House Οf Atreus: Act I [1999]
The House Οf Atreus: Act II [2000]
Visions Οf Eden [2006]
The Black Light Bacchanalia [2010]


EP’s
Wait For The Night [1983]
A Cry In The Night [1983]
The House Of Atreus: Act II (EP) [2000]
Magick Fire Music [2000]
COMPILATIONS
Burn The Sun [1983]
The Marriage Οf Heaven Αnd Hell Part One + Part Two [1995]
Hymns To Victory [2002]
The Book Of Burning [2002]
SINGLES
Snakeskin Voodoo Man [1993]
VIDEO/DVD
Tale Of The Snakeskin Voodoo Man [1993]

 

Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.