Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 07:50:45

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πρώτα μουσικά βήματα του John Lennon

Μια βόλτα στην ιστορία της Αγγλικής ροκ έκφρασης μας βρίσκει να κάνουμε βόλτες στο Λίβερπουλ του 1956.Εκείνη την περίοδο δημιουργείται ενα συγκρότημα με την ονομασία "The Quarrymen"  η αλλιώς οπως κάποιες φορές γραφόταν ως "The Quarry Men". Ενας μουσικός περίπατος που προσανατολισμό εχει το παρελθόν και την δεκατία του 60 με τα πρώτα γκρούπς του εμφανίζονται στην μουσική σκηνή αφού μπαίνουν οι βάσεις για ενα απο τα καλύτερα γκρούπ στο χώρο του rock, οι  "Beatles"

File:Quarrymen In Rosebery Street.jpg

Οι 'Quarrymen" στην Rosebery Street

Μια βόλτα στην ιστορία της Αγγλικής ροκ έκφρασης μας βρίσκει να κάνουμε βόλτες στο Λίβερπουλ του 1956.Εκείνη την περίοδο δημιουργείται ενα συγκρότημα με την ονομασία "The Quarrymen" η αλλιώς οπως κάποιες φορές γραφόταν ως "The Quarry Men".Ενας μουσικός περίπατος που προσανατολισμό εχει το παρελθόν και την δεκατία του 60 με τα πρώτα γκρούπς του εμφανίζονται στην μουσική σκηνή.

Ο νεαρός εκείνη την περιόδο John Lennon κάνει τα πρωτα του μουσικά βήματα. Το γκρούπ το ξεκινάει με συμμαθητές του και το όνομα του το διαλέγει απο ενα γυμνασιακό τραγούδι του  "Quarry Bank High School"  οπου σπούδαζαν ολα τα μέλη του γκρούπ.

Μουσικό ρόλο στην μπάντα, λόγω του νεαρού της ηλίκιας των μελών της, έπαιξε η μητέρα του Lennon, Julia αφού δίδαξε στον γιό της να παίζει banjo και έδειξε στον Eric Griffiths φίλο του Lennon και μέλους του γκρούπ, πως να κουρδίζει την κιθάρα με τρόπο που να ταιρίαζει με το  banjo αλλά και κάποιες απλές συγχορδίες και τραγούδια.


John Lennon 1961. Photo: Michael Ochs Archives/Corbis

Η μπάντα των 'Quarrymen" έπαιζε το μουσικό ύφος skiffle (μίξη δηλ, διαφόρων ειδών μουσικής οπως jazz, blues, folk, roots και country, που παίζονταν με ιδιοκατασκευές μουσικών οργάνων) αλλά αργότερα και rock 'n' roll .

Στο ξεκίνημα ο Lennon είχε ονομάσει το γκρούπ του "the Blackjacks" σύντομα όμως το άλλαξε πριν κάνουν κάποια δημόσια εμφάνιση.Κάποιες απόψεις που είχε απο τον Pete Shotton για το ονομα της μπάντας ήταν πιο κοντά σε αυτό που ήθελε ο Lennon και τελικά του έδωσε την ιδέα για τους "Quarrymen".

Η μπάντα έπαιζε σε διάφορα παρτυ, σε σινεμά και εκδηλώσεις πρίν γίνει μέλος της, η άλλη μεγάλη μουσική μορφή, ο  Paul McCartney. Ο Paul  συνδέθηκε με το γκρούπ το 1957, και την επόμενη χρονιά μπαίνει στην μπάντα ο George Harrison  κατόπιν συστάσεως του McCartney, αν και ο Λένον αρχικά αρνήθηκε λόγω της ιδιαίτερα  μικρής ηλικίας του (ο Harrison ( ηταν μόνο 14 ετων) 

To γκρούπ έκανε και μια ερασιτεχνική εγγραφή το 1958, σε τραγούδι του Buddy Holly το "That'll Be the Day" και στο "In Spite of All the Danger"  που είναι σε σύνθεση του McCartney και του Harrison. Στους πρώτους μήνες του 1960, η μπάντα εξερευνόντας άλλαξε διάφορα ονόματα, εως την περίοδο που ο φίλος του απο το καλλιτεχνικό γυμνάσιο Stuart Sutcliffe μπήκε στο γκρούπ,και προσπάθησε να αλλάξει το ονομα σε "Silver Beetles".

Το Αύγουστο του 1960 το όνομα αποφασίζεται να είναι "Beatles" και παρουσιάζεται η μπάντα στην πρωτη της συναυλία στο Hamburg. Το 1997 τα πέντε εν ζωή αυθεντικά μέλη επανεννωνονται για να γιορτάσουν την 40η επετειό τους στον κήπο που πρώτη φορά συναντήθηκαν ο Lennon και ο McCartney .

Η μπάντα αποφάσισε να συνεχίζει να παίζει και απο το 1998 κάνουν διάφορες εμφανίσεις σε πολλές χώρες .Στην πορεία του χρόνου, αλλάζει η σύνθεση της μπάντας αφού το 2005 ο Griffiths περνάει στο αιώνειο μουσικό πάνθεον ,και ο Shotton αποσύρεται λόγω υγείας .

Εως τώρα οι εναπομίναντες τρείς μουσικοί και ιδρυτικά μέλη είναι ακόμα ενεργοί και παρουσιάζονται ως  "Quarrymen".

 

Κείμενο :Σάββας Συνοδινός