Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 13:56:53

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ SOUTHERN ROCK

VAN ZANT - "Red White & Blue, Live" (2016)

 
 
VAN ZANT

RED, WHITE & BLUE (LIVE)

2016

 

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, το όνομα Van Zant είναι συνώνυμο με το Southern Rock κίνημα, για τέσσερεις δεκαετείες τώρα. Ο Ronnie ήταν ο ηγέτης του είδους και ο ηγέτης των Lynyrd Skynyrd, μετά θάνατο του από ήρωας έγινε μύθος για το Southern Rock.
Όταν οι Skynyrd ξανά δραστηριοποιήθηκαν αρχικά το 1987 ο νεώτερος αδελφός του Ronnie, ο Johnny ανέλαβε τα vocals για το συγκρότημα, αλήθεια μόνο ο Johnny θα μπορούσε να καθίσει πίσω από αυτό τα βαρύ σαν ιστορία μικρόφωνο. Υποθέτω πως και ο μεσαίος αδελφός ο Donnie θα μπορούσε να ήταν ο τραγουδιστής τους, αλλά τότε ήταν τραγουδιστής των 38 Special.
Το 1998, τα δύο αδέλφια εντάχθηκαν σ’ εν άσχημα υπό το όνομα Van Zant και κυκλοφόρησαν έκτοτε μέχρι και σήμερα τέσσερα studio albums, σε ήχους που φλέρταραν πότε με το σκληρό Southern Rock και πότε με το Country Rock.
Τώρα εν έτη 2016, κυκλοφορούν έναν πραγματικό μουσικό θησαυρό και γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτή η συναυλία του 2006 είναι από τις ελάχιστες που πραγματοποίησαν μαζί σαν group τα δύο αδέλφια. Ενώ είναι και η μόνη γνωστή ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία που έκανε το συγκρότημα των Van Zant.
Αυτό το «χαμένο» live album ανακαλύφθηκε από τον Larry Jungstron (38 Special), ο οποίος είχε αγοράσει τον εξοπλισμό καταγραφής και κατέγραψε την παράσταση, με την άδεια των δύο αδελφών. Το αρχικό σχέδιο ήταν να κυκλοφορήσει εκείνη τη χρονιά (δηλαδή το 2006), τελικά όμως απελευθερώθηκε 20 ολόκληρα χρόνια μετά την ηχογράφηση του, κάλιο αργά παρά ποτέ.
Αυτό το album είναι ένα μίγμα από τις μουσικές ρίζες των αδελφών Van Zant, καθώς επίσης και την αγάπη που έχουν για την Country μουσική. Οι Donnie και Johnny, γνωρίζουν πως ο αδελφός τους πάντα ήθελε να κάνει ένα Country δίσκο, άλλα δεν πρόλαβε, πέθανε πριν αυτό το όνειρο του θα μπορούσε να έχει γίνει πραγματικότητα.
Το “Red, White & Blue (Live)”, η μόνη υπάρχουσα ζωντανή ηχογράφηση από τους δύο αδελφούς, περιλαμβάνει σε συντριπτική πλειοψηφία υλικό που προέρχεται από το album τους “Get Right With The Man” του 2005. Άλλα τα highlights του δίσκου όμως είναι τα… “Wild-Eyed Southern Boys” (τραγούδι των 38 Special) όπου το τραγουδά και ο Johnny για πρώτη φορά, καθώς και τα δύο κλασικά Skynyrd τραγούδια “Call Me The Breeze”, αλλά και το αιώνιο “Sweet Home Alabama”.
Αν είστε οπαδοί των Lynyrd Skynyrd, ή τις οικογενείας των Van Zant αυτό το album είναι για εσάς.
Επίσης στο Line-up συναντάμε δύο πρώην μέλη που συνεργάστηκαν με τα αδέλφια Van Zant, τον Erik Lungren από τους Johnny Van Zant Band και τον Bobby Capps απο τους 38 Special.
 
 
VAN ZANT: Johnny & Donnie Van Zant - Vocals, Steve Cirkvencic - Guitar, Matt Hauer - Guitar, EriK Lungren - Guitar, Mark Muller - Slide Guitar/ Fiddle, Garry Mojo Hensley - Bass, Moah Hungerford - Drums & Bobby Capps - Keyboards.
RED, WHITE & BLUE (LIVE): “Takin' Up Space”, “Ain't Nobody Gonna Tell Me What To Do”, “Sweet Mama”, “Wild-Eyed Southern Boys”, “Things I Miss The Most”, “I Know My History”, “Help Somebody”, “Plain Jane”, “I Can't Help Myself”, “Red White & Blue”, “My Kinda Country”, “Call Me the Breeze”, “Sweet Home Alabama”. 
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
 
Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (CD), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε το group/ καλλιτέχνη. Προτίμησα όμως να πάρω την ειδική έκδοση που περιλαμβάνει έκτος του CD και ένα βιβλίο για τους 3 αδελφούς Van Zant.