Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 16:51:02

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ SOUTHERN ROCK

LYNYRD SKYNYRD - AUTHORIZED BOOTLEG: LIVE “CARDIFF CAPITOL THEATER”, CARDIFF, WALES (4-NOVEMBER-1975)

 
 

Οι Lynyrd Skynyrd εμφανίζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια περιοδεία για την προώθηση του τρίτου τους studio album “Nuthin' Fancy”.

Το συγκρότημα μετά από δύο εξαιρετικά επιτυχημένα albums, το ντεμπούτο τους, το “Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd” (1973) και το “Second Helping” (1974). Είχαν αλλάξει πρόσφατα τον drummer τους (είχε φύγει ο Bob Burns και την θέση του είχε πάρει ο Artimus Pyle), αλλά είχε φύγει και ο αρχικός κιθαρίστας τους, ο Ed King. Αυτές οι αλλαγές είχαν φανεί να αναζωογονούν το συγκρότημα, το οποίο, αν και μειώθηκε σε έξι άτομα, έπαιζε να έχει περισσότερη ενέργεια και πάθος από ότι πιο πριν.
Αυτό το show παρουσιάζει τους Lynyrd Skynyrd σ’ ένα περιβάλλον όπου το συγκρότημα ένιωθε άνετα και ήταν στην κορυφή του. Με εξαίρεση τους Allman Brothers Band, τα περισσότερα συγκροτήματα του Southern Rock είχαν μείνει μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια αυτής της 70’s περιόδου, επειδή η μουσική σκηνή της χώρας ήταν τόσο τυλιγμένη στο αναδυόμενο ηλίθιο punk κίνημα.
Αλλά αυτό δεν φόβισε τους Skynyrd, οι οποίοι έπαιξαν με αυτοπεποίθηση το σκληρό Southern Rock τους με riffs που σκοτώνουν, Southern Rock Boogie στα καλύτερα του, σε σχεδόν sold-out χωρητικότητας σε αυτήν την περιοδεία. Ξεκινώντας το live με το θορυβώδες “Double Trouble”, μεταφέρονται γρήγορα στο “I Ain't The One”, από το ντεμπούτο τους album. Συγκινητικά τραγούδια όπως το “Needle And Spoon”, είναι ισορροπημένα και καθιερωμένους ανάμεσα στους South Rockers  fans των Skynyrd, αλλά και τα “Saturday Night Special” και “Gimmie Three Steps”, δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Τραγούδια όπως τα “Whisky Rock-A-Roller”, “Call Me The Breeze” και “Sweet Home Alabama”, παίζονται εδώ σε τούτο το live, στην αρχική τους μορφή και είναι κάπως παράξενα ειρωνικό το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα κλασικά θα επανεμφανιστούν ως μέρος του must-have set-list, όλων των επόμενων ετών.
Το συγκρότημα τελειώνει αυτό το μοναδικό show με μια προβλέψιμη, αλλά ευχάριστη για το πλήθος εκδοχή της ραδιοφωνικής τους επιτυχίας, “Free Bird” και με διάρκεια κοντά στα 13 λεπτά.
Δυστυχώς, το συγκρότημα θα άλλαζε άρδην όταν μερικά από τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιστή Ronnie Van Zant, θα πέθαναν σε αεροπορικό δυστύχημα, σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ηχογράφηση αυτού του live show.
 
 
LIVE CARDIFF 1975: “Double Trouble”, “I Ain't The One”, “The Needle And The Spoon”, “Saturday Night Special”, “Gimme Three Steps”, “Same Old Blues Again”, “Simple Man”, “Whiskey Rock-A-Roller”, “Call Me The Breeze”, “T For Texas”, “Sweet Home Alabama”, “Free Bird”.
LYNYRD SKYNYRD: Ronnie Van Zant – Vocals, Gary Rossington – Guitar, Allen Collins – Guitar, Leon Wilkeson – Bass, Artimus Pyle – Drums and Billy Powell – Piano.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (CD), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και τη μουσική εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανή και να μην πεθάνει. Και φυσικά όχι κατέβασμα σε mp3 ή digital file και λοιπές αηδίες, που το μόνον, που θα κάνουν, θα είναι να μας γεμίσουν με αέρα κοπανιστό.