Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 18:44:56

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ASCALON - "Reflections" (2016)

ASCALON
REFLECTIONS
(2016)
 
 
 
 
Όταν οι Ascalon, δηλώνουν ως κύριες επιρροές τους, τους Judas Priest, τους Angel Witch, τους Manowar και τους Saxon, τότε τα πολλά λόγια είναι περιττά.
Αυτοί οι Heavy Metal στρατιώτες από το Lancashire, του Ηνωμένου Βασίλειου παρουσιάζουν το ντεμπούτο τους album “Reflections”, (μάλιστα από Ελληνική ανεξάρτητη δισκογραφικά εταιρεία σε CD, αλλά και σε βινύλιο).
Ήχος κλασικός στην παράδοση του NWOBHM, ένα ταξίδι με 5 τραγούδια μέσα από ένα επικό Μetal (όπως απεικονίζεται στο φανταχτερό artwork του δίσκου), με κάποια ταχύτητα και Ρower Μetal επιρροές. Δεν χάνουν στην κυριολεξία κανένα riff, έτσι μπορούν να υπερηφανεύεται για μια εξαιρετική κιθαριστική δουλειά που κάνει τούτο το album να ξεχωρίζει. Ορίζεται κυρίως από τις μονομαχίας στις κιθάρες, αλλά και στον ρυθμό που είναι ο παραδοσιακός καλπάζων των 80’s, αρκετή αφθονία σε αρμονίες και καθαρά φωνητικά.
Τα τραγούδια έχουν ωραίο ρυθμό και αρκετά καλό ήχο, με ένα instrumental με ακουστικά περάσματα με επικές κιθάρες, τραγούδια που επίσης συνδυάζουν ενδιαφέρουσα δομή, με αξιόλογες αλλαγές στο ρυθμό και μερικά έξυπνα κιθαριστικά solo.
Συνολικά, το “Reflections” είναι ένα “Heavy Metal” album, που μπορεί κατά πάσα πιθανότητα μουσικά να μην αλλάξει την Metal μουσική, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία πια στις μέρες μας. Οι Ascalon, μας δίνουν με τον καλύτερο τρόπο μια ελκυστική γεύση από το δυναμισμό τους, θα περιμένουμε μεγάλα πράγματα από αυτούς στο μέλλον. Δικαίως συγκαταλέγονται μέσα στα ελπιδοφόρα νέα σχήματα του New Wave of Traditional Heavy Metal.
Το Heavy Metal, για περισσότερα από 45 χρόνια είναι στο διεθνές μουσικό στερέωμα-προσκήνιο, έτσι λοιπόν αγαπητοί μου, προστίθενται συνέχεια και νέα σχήματα δίπλα στα παλιότερα. Η σκληρή μας μουσική πάντα έψαχνε, ψάχνει και θα ψάχνει για τους επομένους καλλιτέχνες που θα την αναζωογονήσουν μέσα από την μουσική τους. Αυτή είναι η μαγεία του να ακούς ξανά τη μουσική με την οποία ανδρώθηκες, από νέα συγκροτήματα. Τώρα που δυστυχώς όμως, χανόμαστε στο κυκεώνα νέων ηλίθιων ακουσμάτων, η οικειότητα και η απόλαυση της ακρόασης ενός παλιού αγαπημένου σκληρού ήχου, από νεαρούς Heavy Metal καλλιτέχνες, απλά δε συγκρίνεται. Όλα αυτά τα καινούργια συγκροτήματα που έχουν ακούσματα από το ένδοξο 80’s παρελθόν της σκληρής μουσικής μας, καθώς κοιτούν και πατούν πίσω στον κλασικό-γνήσιο ήχο, ενώ αναπαράγουν εκπληκτικά αυτό το εκρηκτικό μουσικό μοτίβο.
 
 
REFLECTIONS: “Speed Daze”, “Reflections”, “Red Leather”, “Outlaw’s Hymn”, “The Enforcer”.
ASCALON: Matt Gerrard – Vocals/ Guitar, Chris Marsh – Guitar, Alex Varley – Bass & Vince Scott – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Heavy Metal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.