Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 11:43:00
HERMAN FRANK
THE DEVIL RIDES OUT
(2016)
 
 
Ο Γερμανός βιρτουόζος κιθαρίστας Herman Frank (σχετικά ψιλό-άγνωστος στη χώρα μας), κυκλοφορεί την 3η προσωπική του δισκογραφική δουλειά. Για όσους δεν γνωρίζουν τον κύριο αυτό, να πω, πως μεταξύ άλλων έχει παίξει στους 3 τελευταίους δίσκους των Accept, αλλά και στο ιστορικό “Balls To The Wall”, στους Sinner στο “Touch Οf Sin”, στους Panzer στο “Send Τhem Αll Τo Hell”, στο ομώνυμο των Hazzard, αλλά και σε 8 δίσκους των Victory.
Ο Herman Frank είναι λοιπόν, για το Γερμανικό Heavy Metal ένας μουσικός θρύλος. Ίδρυσε στα 1993 το δικό του συγκρότημα τους Moon ’Doc, ενώ το 2009 κυκλοφορεί το πρώτο του solo δίσκο.
Ο Herman και το προσωπικό του σχήμα επιστρέφουν με ένα ολοκαίνουργιο δίσκο με τίτλο “The Devil Rides Out”. Το album συνδυάζει αριστοτεχνική κιθαριστική δουλειά από τον Frank, που σε συνδυασμό με την raspy φωνή του Rick Altzi (Masterplan), έχουμε έναν δυναμικό Heavy Metal δίσκο. Το σχήμα συμπληρώνουν οι Andre Hilgers (ex-Rage) στα τύμπανα και ο Michael Müller (Jaded Heart) στο μπάσο, την παραγωγή την έχει κάνει ο Herman Frank, ενώ την μίξη του ήχου ο γνωστός Charlie Bauerfeind (Blind Guardian, HammerFall, Helloween).
Ο Herman Frank δεν είναι ένα άγνωστο όνομα στην Heavy Metal μουσική βιομηχανία, αν και έχει διατελέσει στους Accept με την συμβολή του στο καλύτερο και πιο κλασικό album τους, το “Balls To The Wall” το 1983, αλήθεια όμως ποιος τον θυμάται πραγματικά στη χώρα μας;
Σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες που κάνουν solo album και λειτουργούν σαν μονάδες, όπου το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής/ δημιουργικής ελευθερίας είναι στα χέρια του προσώπου στο οποίο ανήκει το group, εδώ δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Ο Frank δίνοντας τη δημιουργική ελευθερία σε όλους στο σχήμα, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν μαζί σαν ένα σύνολο, έτσι η προκύπτουσα μουσική του δίσκου αυτού, είναι η συνέργεια και των τεσσάρων μουσικών, γεγονός που καθιστά τη μουσική τους ανίκητη.
Για παράδειγμα ο Herman, δίνει πλήρη ελευθερία στον Rick Altzi όταν γράφει στίχους, επειδή είναι εκείνος που θα πρέπει να τους τραγουδήσει και αν ο Rick δεν είναι πλήρως εκφραστικός μέσα από αυτούς ή δεν αισθάνονται ικανοποιημένος, τότε πολύ απλά η μουσική δεν θα είναι αρκετά καλά.
Ας πάμε τώρα στην γνωριμία με το “The Devil Rides Out”, αυτό που μου αρέσει προσωπικά στην Heavy Metal μουσική είναι πως σήμερα μπορεί κανείς να πάρει, αρκετή ποικιλία γεύσεων. Από Ρrogressive Μetal τις δεκαετίας του ’70, Ηeavy Μetal που τα έχει όλα, Metal μουσική που έχει εξελιχθεί προς το καλύτερο με την πάροδο του χρόνου, καθώς υπάρχουν μουσικοί οι οποίοι εξακολουθούν να συνδέονται με τις ρίζες τους και εξακολουθούν να απελευθερώνουν ακόμη δυναμικά αντρικά σκληρά Metal album. Το “The Devil Rides Out” είναι ένα Ηeavy Μetal album με την αγριότητα των 80’s, αλλά και μερικές Γερμανικές Ρower Μetal επιρροές.
Σχετικά με τη μουσική του δίσκου τώρα, 12 τραγούδια που κινούνται γύρω από την γνωστή-κλασική Γερμανική Heavy Metal σχολή, με πολλές επιρροές από τα συγκροτήματα που έχει συμμετάσχει ο κάθε μουσικός, αλλά και Judas Priest, Primal Fear, HammerFall. Τον πρώτο λόγο στο “The Devil Rides Out”, έχουν τα υπέροχα κιθαριστικά solo του Herman, τα φωνητικά του Rick δίνουν την κατάλληλη αγριάδα και τραχύτητα που πρέπει να έχει ο δίσκος, ενώ σε πολλά σημεία η φωνή του μου θυμίζει τον δικό μας R.D. Liapaki (Mystic Prophecy).
Οι υπόλοιποι δύο μουσικοί που πλαισιώνουν το group… ο Michael σταθερός στο μπάσο που δε χάνεται στην παραγωγή και ο Andre στα drums κάνει πολύ καλά την δουλειά του, σε αυτό το σφιχτοδεμένο στιβαρό αντρικό rhythm section.
Μη περιμένετε φίλοι μου ν’ ακούσετε τίποτα πρωτοτυπίες, καινοτομίες και καινούργια πράγματα, είναι ένας δίσκος όμως απλού κλασικού Metal που κυρίως θυμίζει τις τελευταίες δουλειές των Accept. Ο δίσκος περιέχει πολλά (το ξανά λέω) κιθαριστικά solos και τραγούδια που εύκολα σουν μένουν στο μυαλό. Όλο το “The Devil Rides Out”, ακούγεται πολύ ευχάριστα δε γίνεται καθόλου βαρετό αφού τα τραγούδια του album είναι σε έναν μέσο όρο 4,5-5 λεπτών και δε ξεφεύγουν από τα όρια του φυσιολογικού.
Ειλικρινά δε γνωρίζω πόσους οπαδούς έχει το εν λόγω σχήμα στη χώρα μας, για όσους όμως δε τους ξέρουν, αυτή η κυκλοφορία είναι μια ευκαιρία να τους γνωρίσετε και δε θα χάσετε. Άλλωστε η Γερμανική Heavy Metal σχολή στις περισσότερες των περιπτώσεων δίνει άριστα δείγματα Heavy Metal, πολύ πάνω του μετρίου τόσες δεκαετίες τώρα.
Το album στον μεγαλύτερο βαθμό του, είναι ένα knock out χτύπημα. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι ο Herman παίζει την ίδια Metal μουσική για πάνω από τρεις δεκαετίες, αλλά πρόκειται για μουσικό που βρίσκει τον εαυτό του, μέσα από αυτό που κάνει. Ειδικά στο Μetal, σπάνια υπάρχουν σχήματα που θα κυκλοφορήσουν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής μόνο για να ευχαριστήσουν τους οπαδούς ή να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό. Συγκροτήματα από την άλλη, όπως οι Metallica έχουν πειραματιστεί με τη μουσική τους, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει από το να κάνουν ότι θέλουν.
Αν σας αρέσει το κλασικό 80’s Ηeavy Μetal, τότε δεν πρέπει να χάσετε αυτόν το δίσκο, φίλοι μου, το “The Devil Rides Out” έρχεται κατευθείαν από την καρδιά των τεσσάρων μουσικών και πάει απευθείας στην καρδιά του ακροατή.
 
 
THE DEVIL RIDES OUT: “Running Back”, “Shout”, “Can't Take It”, “No Tears In Heaven”, “Ballhog Zone”, “Run Boy Run”, “Thunder Of Madness”, “License To Kill”, “Stone Cold”, “Dead Or Alive”, “Run For Cover”, “I Want It All”.
HERMAN FRANK: Rick Altzi – Vocals, Herman Frank – Guitar, Michael Müller – Bass and Andre Hilgers – Drums.
 
 
Κριτική: Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το Hard Rock/ HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook