Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 14:40:47

HARD & HEAVY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

SUMERLANDS - "Sumerlands" (2016)

SUMERLANDS
SUMERLANDS
(2016)
 
 
Tο λεγόμενο New Wave Of Traditional Heavy Metal ή Retro-Metal ή κλασικό Metal ή όπως αλλιώς θέλετε να τ’ ονομάσετε, είναι σε πλήρη ισχύ εδώ και κάμποσα χρόνια. Έτσι έχουμε στα χέρια μας μερικά από τα καλύτερα album, που έχουν ιστορική αναδρομή στα 80’s, όπου τα νέα αυτά συγκροτήματα παίζουν απλά και κατανοητά super-fast κιθαριστικά riffs με στίχους για τη θανάτωση των εχθρών, ενώ σε κάνει να κάνεις ατέλειωτο head banging.
Το ομότιτλο ντεμπούτο album των Sumerlands, αντιμετωπίστηκε από κοινό και κριτικούς πολύ καλά μέχρι στιγμής, ηχούν σαν ένα εξαγριωμένο μείγμα από early Fates Warning, Savatage, Queensrÿche, Manilla Road, Ozzy Osbourne (εποχής Jake E Lee), κλπ.
Δεν είναι μόνο αυτά όλα όσα θα θέλατε από ένα κλασικό Heavy Metal album του 2016, συμπληρώνεται και από την κατάλληλη παραγωγή που του έχει δώσει ένα vintage ήχο - συναίσθημα, ενώ εξακολουθεί να ηχεί μοντέρνος.
Το “Seven Seal” ανοίγει εκρηκτικά το album σε στυλ a-la Van Halen, όπου μια περιχαρής κιθάρα οδηγεί όλο το τραγούδι. Μελωδίες όπως το επικό “The Guardian” ή το “Spiral Infinite” θα αιχμαλωτίσουν τη φαντασία σας, ενώ τα βροντερά “Timeleash” και “Blind”, θα σας θυμίσουν τις ημέρες δόξας του Geoff Tate (Queensrÿche).
Έτσι σας καλώ λοιπόν, αν είστε με καθ' οιονδήποτε τρόπο οπαδός του κλασικού γνήσιου 80’s Heavy Metal ήχου, να τους ακούσετε, είναι από τα καλύτερα album της χρονιάς (2016), απλά έξοχο. Μια πολύ καλή ιστορική αναδρομή στο 80’s Metal που αγαπήσαμε, που το μεταφέρουν στην εποχή μας, χωρίς πολλές-πολλές φανφάρες, με καλά ηχογραφημένο υλικό. Πραγματικά καλοπαιγμένη μουσική, παραδοσιακό Heavy Metal, με μουσική που δεν ακούγεται απρόσωπη. Τουλάχιστον το ρετρό Heavy Metal στοιχείο είναι πολύ καλύτερο, από ότι όλη στο σύνολο της η παιδική Τhrash σκηνή που νομίζουν κάποιοι στις μέρες μας, ότι έχει αναγεννηθεί.
Οι Sumerlands έσκασαν σαν έκρηξη στην Μεταλλική σκηνή εν έτη 2016, μ’ ένα απίστευτα καυτό ομότιτλο ντεμπούτο album, κλασικού Heavy Metal, μ’ εμπνευσμένο από το διαχρονικό κιθαριστικό ήχο των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Στους Sumerlands βρίσκουμε τον πρώην τραγουδιστή των Atlantean Kodex, Hour Οf 13, Phil Swanson και τον διάσημο παραγωγό Arthur Rizk στις κιθάρες και στα keyboards, ενώ τα group συμπληρώνουν οι Justin DeTore (drums), John Powers (κιθάρα), Brad Raub (μπάσο).
Ισχυρά κιθαριστικά riffs και καλπάζοντες ρυθμούς έχουν συγχωνευτεί άψογα μαζί με τα φωνητικά και την παρθένα παραγωγή, έτσι έχουμε τη δημιουργία ισχυρών, γεμάτων, τραγουδιών ύμνων. Πρόκειται για ένα πολύ καλό πόνημα, στο νέο κύμα του Αμερικανικού Heavy Metal σε όλο του το μεγαλείο. Οι Sumerlands είναι από τα πιο αξιοσημείωτα σχήματα που κατανοούν πώς η μελωδία μπορεί να κάνει την επιθετικότητα του ήχου πληρέστερη. Αυτός είναι ο λόγος που στις μελωδίες στις κιθάρες, αντλούνται κυρίως από τον κιθαρίστα Jake E. Lee, οπού γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ δεξιοτεχνίας και τις πιο σκληρής προσέγγισης.
Άκουσα αυτόν τον δίσκο καμπόσες φορές τις τελευταίες ήμερες και μάλιστα πολύ ευχάριστα. Πιστεύω πως... χωρίς να είναι και ιδιαίτερα πρωτοποριακοί, υπάρχει στον ήχο τους ένα συνονθύλευμα στοιχείων από αγαπημένα Heavy Metal group της μουσικής μας. Εμποτισμένο με μια 70's & 80's διάθεση, δημιουργεί μια όμορφη νοσταλγία που κεντρίζει το ενδιαφέρον, για να το ακούσεις.
Το Heavy Metal, για περισσότερα από 45 χρόνια είναι στο διεθνές μουσικό στερέωμα-προσκήνιο, έτσι λοιπόν αγαπητοί μου, προστίθενται συνέχεια και νέα σχήματα δίπλα στα παλιότερα. Η σκληρή μας μουσική πάντα έψαχνε, ψάχνει και θα ψάχνει για τους επομένους καλλιτέχνες που θα την αναζωογονήσουν μέσα από την μουσική τους. Αυτή είναι η μαγεία του να ακούς ξανά τη μουσική με την οποία ανδρώθηκες, από νέα συγκροτήματα. Τώρα που δυστυχώς όμως, χανόμαστε στο κυκεώνα νέων ηλίθιων ακουσμάτων, η οικειότητα και η απόλαυση της ακρόασης ενός παλιού αγαπημένου σκληρού ήχου, από νεαρούς Heavy Metal καλλιτέχνες, απλά δε συγκρίνεται. Όλα αυτά τα καινούργια συγκροτήματα που έχουν ακούσματα από το ένδοξο 80’s παρελθόν της σκληρής μουσικής μας, καθώς κοιτούν και πατούν πίσω στον κλασικό-γνήσιο ήχο, ενώ αναπαράγουν εκπληκτικά αυτό το εκρηκτικό μουσικό μοτίβο.
 
 
SUMERLANDS: “The Seventh Seal”, “The Guardian”, “Timelash”, “Blind”, “Haunted Forever”, “Spiral Infinite”, “Lost My Mind”, “Sumerlands”.
SUMERLANDS: Phil Swanson – Vocals, Arthur Rizk – Guitar/ keyboards, John Powers – Guitar, Brad Raub – Bass & Justin DeTore – Drums.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.
Επισήμανση: Η κριτική του album αυτού έγινε κατόπιν αγοράς του, σε φυσικό προϊόν (LP), έτσι ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο το group αλλά και το HeavyMetal εν γένει, αν θέλουμε να μείνει ζωντανό και να μην πεθάνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

flashback

Φιλικά sites

Facebook